vrijdag 16 oktober 2009

Hitflits: Josje bezorgd K3 derde #1-hit

Het duurde een weekje langer, maar alsnog is ‘MaMaSé!’ van K3 de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het overwicht op de #2 (waarover zodadelijk meer), is bijna 75%. Ook in de Download Top 50 staat het nummer bovenaan. ‘MaMaSé!’ is de derde #1 voor K3, maar de eerste met Josje Huisman, die een week geleden de zoektocht ‘K2 naar K3’ won. Het oude K3, met Kathleen Aerts, had er al twee opzitten: ‘Toveren’ (in 2002) en ‘Kuma hé’ (in 2005). Ook in de Vlaamse hitparade had ‘MaMaSé!’ twee weken nodig om de eerste plaats te bereiken.

Dubbel pech voor Thomas Berge. Zijn prille verkering met Daniëlle Bubberman, het slangenmeisje, is al weer verleden tijd. En ook moet hij deze week zijn kersverse #1-hit, ‘Kon ik maar even bij je zijn’, inleveren. Maar als K3 er niet was geweest, had het nummer een tweede week op #1 doorgebracht.

Robbie Williams moet (voorlopig) genoegen nemen met een derde plaats voor zijn single ‘Bodies’. Het is het eerste echte nieuwe werk in drie jaar tijd. ‘She’s Madonna’ (#3 in 2007) samen met Pet shop boys, kwam nog van zijn album ‘Rudebox’uit 2006. En ‘Close my eyes’ (#7 eerder dit jaar), was een remix door Sander van Doorn. ‘Bodies’ is de 31ste notering voor de 35-jarige Robbie en de voorloper van het album ‘Reality killed the videostar’, dat volgende maand verschijnt. De verwachting is dat ‘Bodies’ ook in de Britse hitparade, die zondag bekend wordt gemaakt, niet de eerste plaats zal pakken. Daar wordt ‘Bad boys’ van Alexandra Burke feat. Flo rida de nieuwe #1. Alexandra won in 2008 de Britse X-factor en scoorde de hit van het jaar met ‘Halleluja’. Lisa Hordijk bewandelt dezelfde weg: winnares X-factor en met‘Halleluja’ heeft ze de hit van het jaar te pakken.

‘Falling down’ wordt haar nieuwe single. Maar eerst moeten we nog even door ‘Mad world’ en dat is geen straf! Zangeres van beide nummers is de in Schotland geboren Jodie Kean. Na jaren artiesten te hebben begeleid, waaronder Rob de Nijs, is het nu eindelijk tijd om zelf op de voorgrond te treden. ‘Mad world’ komt binnen op #23. Een album is in de maak.

En dan zijn er nog de volgende binnenkomers:
#34 - Lady Gaga: Eh eh (nothing else I)
#52 - Farid: Breek de tent
#63 - Frank Verkooyen: In de wolken
#68 - Rinus Ponsen: Verloren tijd
#73 - Yanou: Brighter day
#81 - Alicia Keys: Doesn’t mean anything
#85 - Crookers feat. Kardinal Offishall & Carla-Marie: Put your hands on me
#94 - Milow: One of it

Ook deze week zijn er weer een flink aantal hoge binnenkomers in de Album Top 100. De hoogste is ‘Jouw leven lang bij mij’ van Acda en de Munnik op #2, waarmee de heren hun twaalfde albumnotering en tiende top 10-notering binnen halen. Vier daarvan bereikten de eerste plaats. Morgen, zaterdag, zijn ze een uur lang te gast (tussen 5 en 6 uur) in TROS Muziekcafé. In het eerste uur speelt JB Meijers, producer en bandlid van Acda en de Munnik.

De single ‘Papillon’ was afgelopen week de 3FM Megahit en stijgt gestadig door, deze week van 18 naar #16. Het nummer is de eerste single van ‘In this light and on this evening’, het derde album van Editors, dat binnenkomt op een derde plaats. ‘The black room’ kwam in 2005 tot #30, ‘An end had a start’ bereikte twee jaar geleden de tweede plaats. De laatste hoge binnenkomer, op #5, is ‘She wolf’ van Shakira.

En dus blijft ‘For bitter or worse’ van Anouk ook deze week het bestverkochte album, inmiddels voor de vierde week, met een voorsprong van 15% op ‘Jouw leven lang bij mij’ van Acda en de Munnik.

Op #84 komt Vera Lynn binnen met ‘We’ll meet again - the very best of’. Het album bereikte in september de eerste plaats van de Britse albumlijst, waarmee zij, met 92 jaar, de oudste nog levende #1 is. Ze versloeg Bob Dylan met ‘Together through life, dat in mei daar de eerste plaats bereikte. Bob was ‘slechts’ 67 jaar. Dame Vera Lynn (geboren als Vera Margeret Welch, East Ham, Essex, 20 maar 1917) werd bekend door het nummer ‘We’ll meet again’ dat ze in 1942 opnam. Tijdens de Tweede wereldoorlog was het lied een ruggesteun voor veel soldaten. Afgelopen maandag, 12 oktober 2009, werd ze in Londen uitgeroepen tot ‘Vrouw van het jaar’.

Resten nog de andere binnenkomers in de albumlijst:
#34 - Bob Dylan: Christmas in the heart (zijn 34ste studio album; in Amerika gaan de opbrengsten naar ‘Feeding America’, een organisatie die armen daar helpt)
#49 - Richard Bona: The ten shade of blues (jazz bassist Bona Pinder Yayumayalolo uit Kenia)
#50 - Paloma Faith: Do you want the truth or something beautiful? (vorige week zaterdag was de Britse Paloma Faith Blomfield, 25 jaar, bij ‘Rymann is laat’ met de single ‘Stone cold sober’. Vanavond, vrijdag, is ze te gast bij Jonathan Ross op BBC-1)
#83 - New shining: Hedges against the night (tweede album van Nax, Vince & R uit Papendrecht)
#87 - Breakestra: Dusk ‘til dawn (funkgroep bestaande uit tien leden uit Los Angeles)
#93 - K3: Vakantiehits (album uit 2008 dat nog niet eerder een notering kreeg)

Aanstaande maandag melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Daarin alle feiten achter de nieuwe hits in de Single Top 100. Prettig weekend.

maandag 12 oktober 2009

Megaman bij week 41 – 10 oktober 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Thomas Berge weer rustig kan gaan slapen, K3 een tweede leven krijgt, Jannes zelf een nummer aandraagt, Britney Spears wel een triootje wil en Jordin Sparks geloofwaardig wil blijven. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Thomas Berge kan weer rustig gaan slapen

Thomas Berge: Kon ik maar even bij je zijn (1) *** eerste week op #1 ***

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘Engel van mijn hart’ van Gerard Joling en ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge? Antwoord: Gordon! Immers ‘Engel van mijn hart’ is de Nederlandse versie van ‘Angel of the night’, één van de zes liedjes die de Toppers (waar Gordon nog deel van uitmaakte) zongen in februari tijdens het Nationaal Songfestival. En Gordon is ook de originele zanger van ‘Kon ik maar even bij je zijn’. In 1991 was het zijn eerste hit en direct een schot in de roos: #1. En nu dus opnieuw in de versie van Thomas Berge.

wakker

Maar het was nog spannend, want de hele week had ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit de #1-positie opgeëist en bleef Thomas zijn single op #2 hangen. Hij kon er donderdagnacht niet van slapen. Pas vrijdagmorgen om half negen viel Thomas in slaap, om zes uur later ruw gewekt te worden door de bel. Voor de deur stond zijn manager met de mededeling dat hij #1 stond én een fles champagne om het te vieren. En dan te bedenken dat het helemaal niet de bedoeling was dat ‘Kon ik maar even bij je zijn’ op single zou uitkomen.

Het idee was dan ook van Gordon, die Thomas had gezegd dat hij het nummer op moest nemen, nadat hij het nummer ten gehore had gebracht in het tv-programma ‘De beste zangers van Nederland’. Niet zo gek dus dat Thomas hem vrijdagmiddag belde, toen bekend werd dat hij #1 stond. Gordon liet weten trots op Thomas te zijn.

Voor Thomas is ‘Kon ik maar even bij je zijn’ zijn achttiende hitsingle. De reeks begon met een nummer waarvan 800.000 singles werden verkocht. Een nummer 0 dus, zou je denken met zulke aantallen? Integendeel, het nummer, ‘Mijn luchtballon’, kwam in 2003 niet verder dan #24. De 800.000 exemplaren waren als promotie weggeven door postorderbedrijf Neckermann en telden dus terecht niet mee voor een notering. Er is een kleine kans dat je Thomas ‘Mijn luchtballon’ en soortgelijke liedjes nog zult horen zingen. Voor hem is dat een afgesloten periode. Thomas: “Ik concentreer me nu op de huidige carrière, en dat is een dag en nacht verschil met toen”. Nu zingt hij liedjes waarvoor hij ook zelf tekstbijdragen levert. Op 30 oktober verschijnt zijn nieuwe album, waarop ‘Kon ik maar even bij je zijn’ de enige cover is. “Met de echte nieuwe single gaan we alsnog knallen”, laat hij nog weten.

sprong

‘Kon ik maar even bij je zijn’ maakt een sprong vanaf 59 naar #1. De voorlaatste sprong naar #1 van buiten de top 10, was op 24 januari, toen ‘Vallende sterren’ van Nick & Simon vanaf #36 steeg. De grootste sprong naar #1 staat al sinds 23 juni 2001 op naam van Shaggy featuring Rayvon met ‘Angel’, dat een sprong maakte vanaf #89. In het overzicht van de 25 grootste stijgers naar #1, staat Thomas met 58 plaatsen winst, op de tweede plaats.

vaker naar #1

Thomas is niet de eerste die een #1-hit scoort met een nummer dat al eerder op #1 heeft gestaan. Het origineel van ‘Kon ik maar even bij je zijn’ is van Gordon die daar in 1991 vier weken mee bovenaan stond. Wij noteerden ook nog de volgende #1-nummers, die meerdere keren een #1-notering haalden:
1959/1986: ‘Living doll’ door Cliff Richard / Cliff Richard & the Young ones
1966/1990: ‘Paint it, black’ door Rolling stones
1970/1980: ‘Lola’ / ‘Lola (live)’ door the Kinks
1975/1992: ‘Bohemian rhapsody’/ ‘Bohemian rhapsody / These are the days of my life’ door Queen
1977/1995: ‘Living nextdoor to Alice’ door Smokie / ‘Who the X is Alice?’ door Gompie
1991/2009: ‘Kon ik maar even bij je zijn’ door Gordon / Thomas Berge
1993/1995: ‘No limit’ door 2 unlimited / ‘No limit (Nederlandse versie)’ door Irene Moors & de Smurfen

Let wel, in bovenstaand overzicht zijn geen remixen, samples of medleys meegenomen. Ook zijn buiten beschouwing gebleven, de #1-hits uit de jaren ’50 en ‘60 die volgens de overlevering gelijktijdig genoteerd stonden. Zoals ‘Mi lord’ van Edith Piaff en gelijktijdig door Corry Brokken.

En dan nog de leeftijd. Thomas is geboren op 25 januari 1990 en is dus 19,72 jaar jong. Daarmee valt hij ver buiten de lijst met jongste acts met een #1-hit. De jongste act ooit met een #1-hit is Adam van de Kelly family met het nummer ‘David’s song’. Hij was in 1980 slechts 4,13 jaar! De jongste Nederlander met een #1-hit is Jan Smit, in 1997 nog Jantje Smit, 11,3 jaar, met ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’.

dubbelhit

‘Kon ik maar even bij je zijn’ is geschreven door John Ewbank. John scoorde zijn eerste hit in 1989 met het nummer ‘Wonderful’ van Patti & Shift, waarvan hij zelf deel uitmaakte. Dat nummer kwam tot de vierde plaats. Twee jaar later was het echt raak voor John, toen Gordon zijn lied ‘Kon ik maar even bij je zijn’ opnam, dat hij geschreven had na de dood van zijn oma. Behalve ‘Hello world’ voor Nikki (#1 in 2008), schreef hij nog diverse hits voor Marco Borsato. Van de veertien #1-hits van Marco, schreef John er twaalf of leverde tekstbijdragen en/of de compositie. Daarnaast produceerde hij de eerste twee #1-hits van Marco. Nu de hits even stil liggen wat Marco betreft, komt deze #1-hit van Thomas Berge voor John Ewbank niet op een verkeerd moment.

Tweede leven voor K3

K3: MaMaSé! (5) *** hoogste eersteweeks ***

Na de finale van de zoektocht ‘K2 naar K3’ op zaterdag 3 oktober 2009, was de nieuwe single ‘MaMaSé!’ direct te downloaden. Het nummer veroverde direct de eerste plaats en staat daar nog steeds. Hoe kan het dan dat ‘MaMaSé!’ slechts binnenkomt op een vijfde plaats? Dat heeft twee oorzaken: in de eerste plaats is het nummer alleen te downloaden via Itunes, wat niet voldoende is voor een eerste plaats. En daarnaast is de cd-single pas vanaf maandag 12 oktober te koop. En daar gaan de meeste fans van K3 toch wel voor. Dus die #1 komt nog wel, alleen dan een weekje later. Dat geldt dan vast ook voor Vlaanderen, waar het nummer op een derde plaats binnenkomt. De nieuwe #1 daar is zeer verrassend, de 3FM Megahit van deze week, ‘Papillon’ van Editors!!

Ruim een half jaar geleden, op 23 maart, maakte Kathelijne Elisabeth Maria (Kathleen) Aerts bekend, na zo’n tien jaar met K3 te willen stoppen. Zij wilde een solocarrière beginnen, en meer tijd besteden aan haar familie en haar boerderij.

Vervolgens organiseerde Studio 100 in samenwerking met de Vlaamse VTM en het Nederlandse SBS6 een zoektocht naar de nieuwe K3. Op 23 augustus startte de zoektocht waarvoor 3500 mensen zich hadden aangemeld, waaronder een paar mannen! Na een afvalrace bleven er uiteindelijk drie over: de Vlaamse Noa Tamara Opdebeeck, en de Nederlandse Madelon van der Poel en Josje Huisman. In een spannende finale op 3 oktober viel eerst Madelon af en daarna ook Noa. De keuze voor Josje werd niet bepaald door een sms-oproep, maar door een vakjury en Kristel en Karen, de twee overgebleven K3-zangeressen zelf.

Sinds 3 oktober 2009 maakt de blonde Josje Huisman (Steenwijkerwold, 12 februari 1986) dus deel uit van K3. In Steenwijk volgde ze balletdansen. Op haar veertiende verhuisde ze naar Meppel. Vorig jaar studeerde ze af aan de Dansacademie Lucia Marthas in Groningen en trad ze op als achtergronddanseres bij de concerten van de Toppers in de Amsterdam ArenA. Amsterdam is ook haar huidige woonplaats, waar ze een musicalopleiding volgde. Maar daar zal ze de komende tijd weinig zijn. Op zondag 4 oktober, een dag na de finale, stond ze al in een Belgische studio voor het inzingen van nummers voor de cd, die op 23 oktober in de winkels moet liggen. En afgelopen zaterdag, 10 oktober, was de première van de nieuwe K3-show in de Elisabethzaal in Antwerpen. Daarbij leek het wel of de kinderen Kathleen al weer lang zijn vergeten, want Josje werd met open armen ontvangen. Voor Josje is het een droom die uitkomt: “Drie shows per dag geven is wel zwaar, maar telkens als ik denk dat ik ga instorten, krijg ik ineens een nieuwe scheut energie, dankzij Karen en Kristel, én de fans!” Ze zal wel moeten, want er staan niet minder dan 80 voorstellingen in Vlaanderen en Nederland op haar programma. Bovendien hebben de andere K3-dames zich nog voor twee jaar verbonden aan Studio 100.

geen heimwee

En Kathleen, hoe kijkt zij tegen het nieuwe K3-lid aan? “Alle drie de kandidaten zijn evengoed. Josje past goed in K3, ze is een waardige opvolgster, ik kan rustig vertrekken”. Kathleen heeft geen heimwee, de beslissing om met K3 te gaan stoppen nam ze een jaar geleden al. Niet geheel toevallig presenteerde ze de afgelopen week het boek ‘Kathleen – mijn leven als K1’, waarin alle mooie en droevige momenten uit haar 31-jarige leven de revue passeren. Kathleen: “Ik heb het geschreven omdat iedereen erom vroeg. Maar het is ook een beetje voor mezelf, om mijn afscheid van K3 te verwerken en écht aan mijn nieuwe leven te kunnen beginnen. Ik ben er erg trots op”. Eind november komt Kathleen met het album ‘Kathleen in symfonie’, waarvan ‘Samen zijn’ op single uitkomt. In juni van dit jaar scoorde ze samen met het Soweto gospel choir en het nummer ‘Zumba yade’ een #3-hit. Een deel van de opbrengst van het nummer ging naar Unicef.

Django Wagner even in zijn eentje

Django Wagner: Mooie blauwe ogen (35)

Na zijn samenwerking met het Rosenberg trio in het nummer ‘Kali’, dat in mei de zeventiende plaats bereikte, moet Django Wagner het op ‘Mooie blauwe ogen’ geheel in zijn eentje klaren. Django, afkomstig uit Nuenen, werkt momenteel druk aan een nieuw album, en daar zal het Rosenberg trio wel weer aan meewerken. Producer van het album is Waylon van der Heijden, beter bekend als de accordeonist DJ Goldfinger, die ook op ‘Mooie blauwe ogen’ te horen is.

Jannes draagt zelf nummer aan

Jannes: Zwevend naar ‘t geluk (37)

Als je denkt dat artiesten altijd maar moeten slikken wat componisten voor hen in petto hebben, dan heb je het mis. In ieder geval als het om Jannes gaat. Voor zijn nieuwe cd ‘De nieuwe van …’ kwam hij zelf met het nummer ‘El condor pasa’ van Simon & Garfunkel, dat al jaren één van zijn favoriete nummers is. Norus Padidar en Emile Hartkamp, zijn vaste tekstschrijvers, zagen er wel wat in en schreven er een Nederlandse tekst op, ‘Zwevend naar ‘t geluk’. Bij het uitkomen van zijn album bleek het bij de fans direct één van de populairste nummers te zijn. Niet gek dus dat het nummer nu op single is uitgebracht, want de fans hebben altijd gelijk.

Zoals gezegd is ‘Zwevend naar ’t geluk’, zijn achttiende notering, geen eigen nummer. ‘El condor pasa’ van Simon & Garfunkel is echter ook niet het origineel. Van oorsprong is de melodie een traditioneel volksliedje uit de Andes uit de achttiende eeuw. Het nummer zat in een toneelstuk met die naam, dat speelde in een mijn in Cerro de Pasco in midden Peru. Het verhaal vertelt over een sociaal conflict tussen de (Indiaanse) mijnwerkers en hun bazen (Sajones, Saxons). De condor daarboven staat voor vrijheid. Op basis van de traditional schreef de Peruaanse componist Daniel Alomía Robles in 1913 het nummer ‘El cóndor pasa’ in het Quechua, de taal van het Inca rijk. In 1963 nam het trio Los Incas de instrumentale versie op voor hun elpee ‘Amérique du Sud - Voyages autour du monde’. Twee jaar later trad Paul Simon op in Parijs en hoorde het nummer van Los Incas. Hij was daar zeer van onder de indruk en nam de elpee mee terug naar Amerika. Toen het duo Simon & Garfunkel weer nieuw leven werd ingeblazen en in 1969 de opnames begonnen voor het album ‘Bridge over troubled water’, herinnerde Paul zich het nummer van Los Incas weer. Hij vroeg het trio van wie het nummer was en zij zeiden hem dat het om een negentiende eeuws liedje ging van een onbekende componist. Daarop maakte hij er een eigen tekst op, ‘El condor pasa (If I could)’. Voor de opname op 2 november 1969, werd, met goedkeuring van de platenmaatschappij, maar zonder medeweten van Los Incas zelf, de versie van Los Incas gebruikt.

twee versies

Het waren echter niet Simon & Garfunkel zelf die er in eerste instantie een hit mee hadden. Want het was helemaal niet de bedoeling dat het nummer op single uit zou komen. Maar toen de Amerikaanse zangeres Julie Felix het nummer in Groot-Brittannië uitbracht, en er een hit mee scoorde, besloten ze het nummer toch op single uit te brengen. Maar ook de platenmaatschappij van Los Incas rook geld, en kwam ook met een release. Het gevolg was dat vanaf 21 maart 1970, elf weken lang beide versies bij ons genoteerd stonden, waarvan drie weken gelijktijdig in de top 10. De versie van Los Incas kwam tot #5, Simon & Garfunkel bereikten de eerste plaats en stonden nog vijf weken langer genoteerd.

familie

In datzelfde jaar kreeg Paul Simon een rechtzaak aan zijn broek, aangespannen door Armando Robles Godoy, de zoon van Daniel Alomía Robles die de melodie van ‘El cóndor pasa’ in 1913 had gecomponeerd. Toen Paul Simon echter vertelde dat Los Incas hem had verteld dat het ging om een liedje uit de negentiende eeuw van een onbekende componist, werd hem duidelijk dat Paul geen blaam trof. Hij wist immers niet dat de melodie door zijn vader was geschreven. En daarmee was de kous af.

Na tien jaar doorbraak voor Jurgen Leijten

Jurgen Leiten: Ik wil je alles geven (49)

Hij heeft al twee volledige albums, één DVD en twee singles uitgebracht, maar was nog steeds niet landelijk doorgebroken. Tot deze week, want ‘Ik wil je alles geven’ komt binnen op #49. En dat betekent na tien jaar zingen de doorbraak voor Tilburger Jurgen van Leijten, geboren op 23 augustus 1973. Het klappen van de zweep leerde hij door het verzorgen van de voorprogramma’s van onder andere Marianne Weber, André Hazes, Frans Bauer, BZN en Corry Konings. Eind jaren ’90 kwam hij in contact met Vincent Claese (zanger Vinzzent), die samen met Javi Escalera een aantal liedjes schreef. In 1999 resulteerde het in de single ‘Adios ciao goodbye’. ‘Ik wil je alles geven’ is ook een compositie van Vincent.

Britney wil een triootje

Britney Spears: 3 (74)

Op 24 november brengt Britney Jean Spears het verzamelalbum ‘The singles collection’ uit, vijf jaar na haar eerste verzamelaar ‘Greatest hits – my prerogative’. In de tussentijd scoorde ze negen hits, waarvan twee, ‘My prerogative’ en ‘Do somethin’’ al op het album stonden. Het aantal echte nieuwe hits in de afgelopen vijf jaar is dus slechts zeven stuks. Een beetje weinig om een verzamelalbum voor uit te brengen. De echte aanleiding voor het album is dan ook dat het dit jaar tien jaar geleden is dat ze wereldwijd doorbrak met ‘… Baby one more time’. Bij ons gingen er meer dan 60.000 van over de toonbank (toen nog fysiek), goed voor platina. ‘The singles collection’ moet een doorsnee geven van haar tienjarige carrière tot nu toe. Dus allemaal oude meuk, met uitzondering van één nummer: ‘3’, dat bij ons haar 26ste notering is. ‘3’ is opgenomen in juli van dit jaar in Stockholm, Zweden, tijdens haar Europese tournee ‘The Circus starring: Britney Spears’. Het nummer is mede geschreven door Max Martin, de man die ook verantwoordelijk was voor haar debuut ‘… Baby one more time’ en onlangs ‘If u seek Amy’. Dat nummer was niet wars van controverse: als je de klanken neemt van de woorden kom je uit op ‘Fuck me’. Dat kon natuurlijk niet in Amerika en dus werd in allerijl de k in seek weggelaten. Toch komt ook ‘3’ er niet helemaal zonder kleerscheuren van af, want getuige de tekst, gaat het over een triootje, waar Britney wel zin in heeft. Aan het einde van het liedje zingt ze nog, ‘als je er geen zin hebt’ dan doen we het toch gewoon met z’n tweeën?

Jordin Sparks wil geloofwaardig blijven

Jordin Sparks: S.o.s. (let the music play) (91)

De titel verraadt het al: de nieuwste hit van Jordin Sparks is gebaseerd op ‘Let the music play’ van Brenda Shannon Greene uit Washington D.C., beter bekend als Shannon (#25 in 1984). Het nummer is geschreven door Chris Barbosa en Ed Chisolm. Ed combineerde Latijns-Amerikaanse ritmes met een zware drummachine en definieerde daarmee opnieuw de muziekstijl electrofunk. Het nummer wordt dan ook beschouwd als de eerste freestyle plaat in de geschiedenis, waarop diverse andere acts zijn gaan voortborduren.

‘Let the music play’ van Shannon was een hit, vijf jaar voordat Jordin Sparks is geboren, dus kende zij het nummer niet. Maar omdat ze iets nieuws wilde proberen na haar vorige hits, die tamelijk rustig zijn, koos ze voor de funkhit van Shannon. Echter ze houdt zich nog in, want ze wil wel geloofwaardig blijven als het meisje dat op 23 mei 2007 de zesde editie won van American Idol.

In 2006 maakte Walt een coverversie van ‘Let the music play’ dat tot #70 kwam.

Pearl jam komt met nog meer nieuw werk

Pearl jam: The fixer (92)

Toen eerder dit jaar het legendarische album ‘Ten’ van Pearl jam opnieuw werd uitgebracht in een luxe editie, had de groep van Eddie Vedder al aangekondigd nog dit jaar met nieuw werk te komen. Eind september was het zover met het album ‘Backspacer’, dat de derde plaats bereikte. Daarvan is ‘Fixer’ de eerste single, en hun vijftiende notering. Precies vijftien jaar geleden bereikte ‘Dissident (deel 2)’ de tweede plaats van de toenmalige Mega Top 50. Zo hoog zal ‘The fixer’ zeker niet komen, want gemiddeld scoort de band met hun veertien voorgaande noteringen 35. Om dat gemiddelde te halen heeft ‘The fixer’ nog wel wat voor de boeg. ‘Backspacer’ is het negende studio-album van Pearl jam, het eerste in drie jaar tijd. Maar Eddie kondigde al weer nieuw werk aan. Waarschijnlijk verschijnt er volgend jaar een EP met de nummers die tijdens de opnames van het album zijn blijven liggen. En anders komen deze nummers op een nieuw Pearl jam album.

Kelly Clarkson wilde andere single uitbrengen

Kelly Clarkson: Already gone (95)

‘Already gone’ is de derde single van het eerder dit jaar verschenen album ‘All I ever wanted’ van Kelly Clarkson. Maar eigenlijk wilde Kelly helemaal niet dat dit nummer op single zou worden uitgebracht, haar voorkeur ging uit naar het nummer ‘Cry’.

niet blij

‘Already gone’ is geschreven door Ryan Tedder van One republic en Kelly zelf. Ryan werkt voor hetzelfde label als Kelly en samen schreven ze zo’n zes nummers, waarvan vier haar album ‘All I ever wanted’ haalden. Tot zover niets mis mee. Echter toen Kelly het nummer ‘Halo’ hoorde van Beyoncé, afkomstig van het album ‘I Am… Sasha Fierce’, was ze not amused. ‘Halo’ heeft dezelfde muzieklijn als in ‘Already gone’. In tegenstelling tot het album van Beyoncé, was dat van Kelly nog niet uitgebracht. Kelly had dan ook het liefst dat ‘Already gone’ van haar album zou worden gehaald, ware het niet dat deze al wel geperst was. Ze wilde namelijk niet dat mensen zou denken dat zij een liedje had gestolen van Beyoncé.

lering uit getrokken

Vervolgens belde Kelly, Ryan Tedder, met de vraag waarom hij voor twee nummers dezelfde muzieklijn had gebruikt en haar daar niets over had verteld. Ryan sprak echter tegen dat de beide nummers op elkaar lijken. Volgens hem zijn de nummers verschillend, waarmee hij de kritiek dus wegwuifde. Oordeel zelf en luister hier naar een mashup van beide nummers. Ondanks dat Kelly niet wilde dat ‘Already gone’ op single uit zou komen, besliste de platenmaatschappij anders. Ze baalt er van, want het is één van dingen waar ze als artiest niets over te zeggen heeft. Wel zegt ze hier van geleerd te hebben. Op 25 februari 2010 geeft Kelly een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Dave Kurtis ook met ‘Conga’ aan de haal

Dave Kurtis: Last night in Miami (97)

Hè? Maakt de Franse modeontwerper ook muziek? Voor zover wij weten van niet. Het gaat hier dan ook om de Duitse dj Dave Kurtis, die al sinds zijn vijftiende actief als dj. In 1999 won hij in zijn woonplaats Düsseldorf een dj-wedstrijd. Vervolgens legde hij zich toe op het produceren en remixen. Hij is vooral een liefhebber van de muziek die gemaakt wordt door Yanou, want Dave maakte al remixen van ‘After the love’ en ‘Sun is shining’ van R.i.o. Voor ‘Last night in Miami’ ging Dave Kurtis buurten bij de Miami sound machine, want het nummer bevat elementen van ‘Conga’ (#2 in 1986). Eerder dit jaar nam onze eigen RED ook al ‘Conga’ onder handen en kwam er mee tot #42. We verwachten echter niet dat ‘Last night in Miami’ dit zal overtreffen.

zondag 11 oktober 2009

DJ Jurgen roept hulp in van Schotse zanger

DJ Jurgen: Crazy sexy cool (98)

Vorig jaar maakte Jurgen Rijkers zijn comeback als DJ Jurgen met de hit ‘A higher love’, dat tot #25 kwam. DJ Jurgen scoorde in de jaren 1999-2002 drie top 10-hits waarvan ‘Better off alone’ in 1999 het hoogst kwam: #8. Dit nummer is eerder dit jaar nog gecoverd door M25, dat beweerde uit Polen te komen, maar gewoon een paar Nederlandse dj’s bleken te zijn.

Na ‘A higher love’ kreeg DJ Jurgen de smaak weer te pakken. En dus komt hij ruim een jaar later met de opvolger, ‘Crazy sexy cool’, binnen op #98. Sinds zijn comeback krijgt hij vocale hulp van de Schot Scott Granger. Scott is al een jaar of acht actief in de muziek als DJ Scott. Daarnaast vormt hij samen met remixer Kon-tempt, de Britse video/dj groep The Directorz. Op verzoek van platenmaatschappijen en artiesten, remixen ze videoclips, waaronder die van Dizzee Rascal, Estelle, Rihanna en Fedde le Grand.