vrijdag 21 september 2018

Hitflits: laatste week voor Eminem op #1; ‘Verleden Tijd’ onderweg naar platina

Voor de derde en (voorlopig) laatste week voert Eminem de Album Top 100 aan met Kamikaze. Daarmee komt het totaal aantal weken op #1 voor hem op negen, net geen tien dus. Maar wie zit Eminem de komende week dan dwars?

Jan Smit met het album Met Andere Woorden, twaalf liedjes geschreven door onder andere Barry Hay, Edwin Evers en Sanne Hans. Komende week doet Smit diverse instores, optredens in het land waarbij het album te koop is, dus die #1 (zijn twaalfde) kan hem bijna niet meer ontgaan. Tenzij een (Nederlandse) rapper roet in het eten gooit of …

Er is nog een andere kanshebber voor de eerste plaats en dat is Kom Erbij! Deel 39 van Kinderen voor Kinderen (KvK). ‘Kom Erbij’ is het thema van de Kinderboekenweek, die loopt van 3 tot en met 14 oktober. Van de zes voorgaande albums in het kader van de Kinderboekenweek, haalden er vijf de eerste plaats.

weer een jaar Kinderen voor Kinderen

Kom Erbij! Deel 39 is de opvolger van Gruwelijk Eng – Deel 38 dat deze week naar de 34e plaats stijgt en precies een jaar genoteerd staat. Het is het derde ‘gewone’ album in de KvK-reeks dat een jaar of langer onafgebroken in de albumlijst staat/stond. Eerder lukte dat met Feest – Deel 35 (53 weken in 2014/2015) en Voor Altijd Jong! – Deel 37 (75 weken in 2017/2018).
Het Kvk-album met het meeste aantal weken zonder onderbreking, is nog altijd het verzamelalbum De Allergrootste Hits van Kinderen voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd uit 2014, dat 93 weken genoteerd stond. Om dat te evenaren moet Gruwelijk Eng – Deel 38 het nog minstens 41 weken volhouden! We zijn benieuwd hoelang Kom Erbij! Deel 39 het zal volhouden. Volgende week is de aftrap!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Eminem: Kamikaze (derde week op #1)
2. (3)   Sevn Alias: Recasso (op ruim 26%)
3. (4)   Broederliefde: We Moeten Door 2
4. (6)   Ariana Grande: Sweetener
5. (2)   Paul McCartney: Egypt Station (#1 in de Vinyl 33)

Vorige week zaterdag gaf de Russisch-Duitse Schlager-zangeres Helene Fischer een concert in het Gelredome in Arnhem, dat in no-time was uitverkocht. Het concert laat zijn sporen na in onze albumlijst, want haar albums staan weer in de belangstelling. Eentje weet zelfs terug te keren in de albumlijst: Live – Die Arena-Tournee (#15 in mei), op #48.

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Black: East Atlanta Love Letter
#9 David Guetta: 7
#11 Ares: Alice
#23 Jean Michel Jarre: Planet Jarre
#34 Jungle: For Ever
#36 Yorick van Norden: The Jester
#40 Golden Earring: Alive … Through The Years
#42 MHD: 19
#46 Carrie Underwood: Cry Petty
#61 Paul Weller: True Meanings
#71 Tony Bennett & Diana Krall: Love Is Here To Stay (met 92 jaar is Tony Bennett de oudste nog in leven zijnde act die een albumnotering krijgt)

SINGLES

Het is geen verrassing dat ‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert. Na een eerste week, waarin het nummer zo’n zes miljoen keer is gestreamd, blijven de streamaantallen ongekend hoog. De afgelopen week kwamen daar zo’n vijf miljoen bij, waarmee het totaal aantal richting de twaalf miljoen gaat.
Voor de eerste zes miljoen kreeg het duo afgelopen maandag een gouden plak uitgereikt door Joris Rasenberg en Birgit Schuurman. Rasenberg is zanger van Abel en schrijver van het origineel ‘Onderweg’ van Abel uit 2000. Schuurman was destijds te zien in de clip van ‘Onderweg’.

Voor een gouden plak moeten er minstens 40.000 exemplaren zijn verkocht ofwel zes miljoen streams (6.000.000/150).  ‘Onderweg’ van Abel bereikte in 2000 de platinastatus, waarvoor het vereiste aantal destijds 60.000 bedroeg. Voor een platinapak nu, zijn 80.000 exemplaren nodig, in streams twaalf miljoen. Het is dus een kwestie van tijd dat ‘Verleden Tijd’ dat aantal zal bereiken.

Dankzij het succes van ‘Verleden Tijd’ van Frenna en Lil Kleine, wordt het origineel,  ‘Onderweg’ van Abel, ook flink gedownload en gestreamd. Deze week haalt het net niet de Single Top 100, maar staat het op #103 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Vorige week nog op #142, dus het gaat de goede kant op.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd (tweede week op #1)
2. (2)   Aya Nakamura: Djadja (op ruim 58%)
3. (4)   Dynoro & Gigi d’Agostiono: In My Mind
4. (3)   George Ezra: Shotgun
5. (6)   Calvin Harris & Sam Smith: Promises

Nieuw bij de bovenste tien is ‘I Love It’ van Kanye West & Lil Pump, dat in de tweede week van de 32e  naar de tiende plaats stijgt. Voor Lil Pump is het zijn eerste top 10-notering, voor Kanye West zijn vierde. West zijn grootste hit is nog altijd ‘FourFiveSeconds’ (#2 in 2015), dat hij maakte met Rihanna en Paul McCartney.

Resteren de nieuwe hits van deze week:
#21 Young Ellens, 3robi & Esko : Ik Zweer Het Je
#24 Maan: Lief Zoals Je Bent
#58 Djezja feat. Yung Felix: Za3ma
#74 Khalid: Better
#82 Martin Garrix & Justin Mylo feat. Dewain Whitmore: Burn Out
#91 David Guetta, Bebe Rexha & J Balvin: Say My Name
#97 Gucci Mane, Bruno Mars & Kodak Black: Wake Up In The Sky
#98 Jacin Trill feat. Bokoesam & Yung Nnelg: Vanaf Het Begin