vrijdag 7 april 2023

Hitflits: eerste plaats én record voor The Record van Boygenius en eerste top 10-notering voor Marco Schuitmaker

Van de drie kreeg alleen het album Punisher (nummer 43 in 2020) van Phoebe Bridgers (28) een notering in onze albumlijst. De andere twee, Lucy Dacus en Julien Baker (beiden 27)  hebben ook hun eigen carrière, maar echt grote successen leverde dat nog niet op.
In 2018 bundelden de drie hun krachten en startten Boygenius, omdat ze het zat waren te worden vergeleken als ‘vrouwen in rock’, ondanks hun verschillende muziekstijlen. Dacus: “Ik hoop dat mensen ons drieën zien en weten dat er geen concurrentie is. Je hoeft niet te concurreren met je tijdgenoten. Je kunt iets goeds maken met mensen die je bewondert.” In dat jaar verscheen de EP Boygenius.
 
na na na na na
 
Naar die (mannelijke) criticasters kunnen ze nu een lange neus trekken, want The Record,  het debuutalbum van Boygenius, is zeer goed ontvangen en dat resulteert in de eerste plaats in veel landen, waaronder onze Album Top 100 én Vinyl 33. Een record?
 
record
 
Ja een record, want The Record van Boygenius is het eerste album van een gelegenheidsgroep van zangeressen dat de eerste plaats haalt. De drie zussen van O'3GNE haalde in 2016 ook de eerste plaats met hun album We Got This, maar zij vormen een vaste groep.
 
Daarnaast is The Record van Boygenius het eerste album sinds Vreemde Kostgangers van Vreemde Kostgangers in 2017 dat de eerste plaats haalt. Vreemde Kostgangers, waarvan onlangs het derde album Mist verscheen (deze week op nummer 4), bestond uit George Kooymans, Hennie Vrienten en Boudewijn de Groot, ieder met een eigen carrière.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Boygeninus: The Record (80)            *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd  (57), op 5,3%
3. (8)   Metro Boomin: Heroes & Villains (1)
4. (6)   Vreemde Kostgangers: Mist (100)
5. (7)   Boef: Luxeprobleem (0)

Alvorens we kijken naar de andere nieuwe noteringen, even een blik op de Paasalbums. Vandaag is het Goede Vrijdag en dan wordt op tal van plaatsen in het land de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach uitgevoerd. De Matthäus Passion gaat over het lijdensverhaal van Jezus Christus. Jaarlijks levert dat weer noteringen op van diverse uitvoeringen. Dit jaar is dat er ééntje:
 
#28 Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe: Johan Sebastian Bach: Matthäus Passion (fysiek: 2%). Dit album uit 1999, dat pas in 2014 een eerste notering kreeg, gaat voor de vijfde keer op herhaling. Hoogste plaats tot nu toe: nummer 11 (in 2022), aantal weken: 10
 
Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Melanie Martinez: Portals (45)
#17 Armin van Buuren: Feel Again (40)
#23 Altin Gün: Aşk (77)
 
#53 Prins S. en de Geit: Rood Staan Hard Gaan (100)
 
Prins S. en De Geit is een trio bestaande uit Scott Beekhuizen (frontman), Marne Miesen (gitaar) en Daniel Ortgiess (producer/sound engineer). Net als Goldband is Prins S. en De Geit afkomstig uit Den Haag. De afgelopen tijd hebben ze veel live gespeeld, onder andere op Noorderslag, Appelpop en Lowlands. En ook dit festivalseizoen zal je het trio overal tegenkomen. En dan is het handig dat je een album uit hebt. Rood Staan Hard Gaan heet het en komt binnen op nummer 53.
 
#93 Omah Lay: Boy Alone (0)
In maart scoorde Omah Lay een hitje met ‘Attention’ (nummer 62), dat hij had opgenomen met Justin Bieber. Op zijn debuutalbum Boy Alone laat de 25-jarige Lay, geboren als Stanley Omah Didia in Port Harcourt, Rivers State in Nigeria, horen ook goed alleen nummers te kunnen zingen en rappen.


 
SINGLES
 
In 1976 nam de Belgische zangeres Mieke het nummer ‘M’n Engelenbewaarder’ op, geschreven door Pierre Kartner. In 2012 bracht ze het nummer nogmaals uit. De versie van Mieke en ook diverse andere uitvoeringen hadden een serieuze ondertoon, maar een hit zat er nooit in.
 
Dat veranderde toen Harald Queens van de HQ Studio in Tilburg en de man achter hits van Tamara Tol, er een luchtiger versie van maakte, waarbij hijzelf op de accordeon speelt. Voor de zang vroeg hij de in Oude Pekela geboren Marco Schuitmaker en dat bleek geen verkeerde keuze.
De afgelopen weken ging de versie van Schuitmaker als een jojo door de lijst met de standen: 75-75-72-59-89-70-36-37-29. Maar deze week stoot het nummer door naar de tiende plaats, waarmee de 24-jarige Schuitmaker zijn eerste top 10 hit scoort. Tevens is ‘Engelbewaarder’ voor Pierre Kartner postuum zijn 24e top 10 notering als componist/tekstdichter. Voor een volledig overzicht van zijn hits, klik hier.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Miley Cyrus: Flowers             *** negende week op nummer 1 ***
2. (2)   Maan feat, Goldband: Stiekum, op 5,42%
3. (3)   Libianca: People
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (5)   Maks: Dyscalculie
 
Sluiten we af met de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn er slechts drie:
#50 Turfy Gang & La$$a: Padellen
#58 Claude: Layla
#78 Zoë Tauran: Er Was Eens Een Meid
 
Later dit weekend komen we met het kwartaaloverzicht met de meest verkochte albums en singletracks, fysiek en digital over de afgelopen drie maanden. Mis het niet. Prettige pasen.