vrijdag 8 januari 2016

Hitflits: ook even winter in de hitlijsten

Terwijl de onderste helft van Nederland zich de afgelopen week in warme sferen bevond en zich vrijelijk kon bewegen, zat de bovenste helft, vooral het noorden, ingepakt door de ijzel. En zo lijkt het ook wel een beetje in de hitlijsten van deze week, want daarin is ook de top bevroren. Met andere woorden 25 van Adele blijft voor de zevende week de bovenste beste in de Album Top 100 en ‘Lose Yourself’ van Justin Bieber voert voor de zesde week de Single Top 100 aan.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (zevende week)
Ook voor de zevende week op #1 in de Britse albumlijst, verkoop: 43.446, totaal komt daarmee op 2.539.346 stuks
2. (3)   Justin Bieber: Purpose
3. (2)   K3: 10.000 Lucht ballonnen
4. (5)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
5. (4)   Marco Borsato: Evenwicht

Het zou wel eens de voorlopig laatste week voor 25 van Adele kunnen zijn. Vandaag viert David Bowie niet alleen zijn 69e verjaardag, maar ook de release van zijn nieuwe album Blackstar, dat zeer goede recensies krijgt. Aanstaande vrijdag weten we of Adele er nog een weekje bij aanplakt of Bowie haar voor een weekje verdrijft van de eerste plaats.

Update 11 januari 2015:

Bovenstaand bericht schreven we vrijdag met het idee dat het album, gezien alle publiciteit en de goede recensies, de komende week wel de eerste plaats zal halen. Op basis van de trentlijst van maandag, met de verkopen tot en met zondag, dus voordat zijn dood bekend werd, is dat ook het geval. Met Bowie zijn dood zal het overwicht op andere albums alleen maar groter worden. Tevens verwachten we veel oude albums terug in de lijst. Vrijdag komen we daar uitgebreid op terug.

Onderin de Album Top 100 zit nog enige beweging, want daar komen de volgende albums binnen:

#79 Xavier Rudd: Spirit Bird, album uit 2012 van deze Australische multi-instrumentalist. Album scoort dankzij het nummer ‘Follow The Sun’, dat nu in de remix van Time Square een hit wordt

#88 Bryson Tiller: Trapsoul, debuutalbum van de Amerikaanse r&b liedjeszanger/rapper Bryson Djuan Tiller.

#92 Jochem Myjer: Even Geduld Aub!, registratie van zijn vijfde theaterprogramma, opgenomen op 25 en 26 april 2015 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Op nieuwjaarsdag was deze show te zien op tv

#93 Kid Ink: Summer In The Winter
Kid Ink, pseudoniem van Brian Todd Collins uit Los Angeles, begint het jaar goed. Voor het derde jaar scoort hij met een album. In 2014 met My Own Lane (#61), vorig jaar met Full Speed (#72) en nu met Summer In The Winter. Alleen als je naar de noteringen kijkt, loopt het volgend jaar slecht met hem af  …

Rest nog een bijzonder album dat op herhaling gaat:
#97 Claudia de Breij: Wat Ik Zeker Weet, album uit 2010, dat op 11 juli 2015 voor het laatst genoteerd stond. Op het album staat ‘Mag Ik Dan Bij Jou’, dat op de vierde plaats stond van de NPO Radio 2 Top 2000 en op de tweede plaats van de 3FM Top Serious Request 2015. In de Single Top 100 stijgt het nummer in de 79e week van 61 naar #54.
‘Mag Ik Dan Bij Jou’ staat in een speciale versie op het album Alles Is Goed, De Mooiste Liedjes Van Claudia de Breij, dat aanstaande vrijdag verschijnt. Daarop zingt ze duetten met onder andere Waylon, Paskal Jakobsen en wijlen Thé Lau.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself (zesde week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (7)   Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix)
4. (6)   Lukas Graham: 7 Years
5. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?

Terwijl Justin Bieber in ons land na vijf weken zijn volledige top 3 kwijtraakt, pakt hij voor het eerst de volledige top 3 in de Britse hitparade. Althans dat is de verwachting, definitieve cijfers volgen vanavond. Als hem dat lukt, dan schrijft Bieber daarmee Britse hitgeschiedenis. Niet eerder lukte dit een act in de Britse hitparade.

update: 22.00 uur:

Justin Bieber scoort Brits record

Zoals verwacht pakt Justin Bieber, in navolging van Nederland, de volledige top 3 van de Britse hitparade, die er als volgt uitziet met verkochte aantallen deze week en totalen:
#1  Love Yourself (78658, incl. 38.354 streams) - 797.448
#2 Sorry (62.081 incl. 34.934 streams) - 996.218
#3  What Do You Mean? (41.049 incl. 27.509 streams) - 1.028.710, zijn eerste millionseller daar.

Serious thema vs Serious anthem

‘Children’ van Justin Bieber kwam op 21 november 2015 binnen op de 33e plaats, gelijktijdig met 15 andere tracks van het album Purpose. Sindsdien is het nummer gaan zakken, maar daar komt deze week een einde aan. In de achtste week stijgt ‘Children’ van de 76e naar de 63e plaats.

Tijdens Serious Request was ‘Children’ één van de favoriete nummers van de drie dj’s. Maar door het ontbreken van één favoriet, werd ‘Niet Weglopen’ van Typhoon het meest aangevraagde liedje van de week. Traditioneel wordt dat liedje de eerste Megahit van het nieuwe jaar. Maar aangezien ‘Niet Weglopen’ dat al was geweest, werd het ‘Children’ van Justin Bieber.

Na een derde plaats voor ‘Lush Life’ van Zara Larssson in oktober, scoort Larsson opnieuw een top 10-hit. ‘Never Forget You’ dat ze opnam met de Britse zanger MNEK, stijgt in de vijftiende week van de dertiende naar de tiende plaats.

Grootste stijger deze week is ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner, dt in de vierde week van 66 naar #16 gaat.

De eerste weeks noteringen op een rijtje:
#18 Ronnie Flex: Wij Zijn Altijd
#61 the Weeknd: In The Night
#62 the Chainsmokers feat. Rozes: Roses
#70 Matt Simons: Catch And Release (Deepend Remix)
#72 X Ambassadors: Renegades
#84 G-Eazy X Bebe Rexha: Me, Myself & I
#87 Alan Walker: Faded
#89 Selena Gomez: Hands To Myself
#97 Sigala feat. Bryn Christopher: Sweet Lovin’

De hoogst genoteerde kersthit vorige week, ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey, is vanaf de vijfde plaats volledig verdwenen samen met de 29 andere kersthits. Voor het eerst weet ‘Happy New Year’ van ABBA, dat sinds 2011 elk jaar langskomt, geen notering te halen. De oorzaak hiervan is het ontbreken van voldoende streams.

En tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons nog een keer met de Megaman. In de tussentijd vind je alle jaarlijsten van 2015 terug onder het kopje ‘Het Hitjaar 2015’ en een terugblik op 2015 in de bijgewerkte Jaarflits.