vrijdag 5 april 2024

Hitflits: Cowboy Carter, vijfde nummer 1-album voor Beyoncé, Roxy Dekker gaat Joost achterna

Zoals verwacht knalt Cowboy Carter, het achtste studioalbum van Beyoncé Knowles, wereldwijd binnen op de eerste plaats van de albumlijsten. Zo ook in onze Album Top 100, waar ze de concurrentie, Eternal Sunshine van Ariana Grande, ver achter zich laat. Cowboy Carter verkoopt bijna 4x zoveel als de nummer 2.
 
Solo bezien is Cowboy Carter na Beyoncé (in 2013), Lemonade (2016) en Renaissance (2022), het vierde nummer 1-album van Beyoncé. Tellen we daar ook het album Survivor (in 2001) van de groep Destiny’s Child waarvan ze de frontvrouw was, bij, dan is het haar vijfde nummer 1-notering.
Cowboy Carter
, waaraan Beyoncé zo’n vijf jaar heeft gewerkt, is het tweede album uit een serie van drie. Nu is het de opvolger van Renaissance dat in 2022 de eerste plaats haalde, maar eigenlijk zou het de eerste uit de trilogie zijn. Vanwege de Covid pandemie veranderde Beyoncé de volgorde. Renaissance (fysiek: 29%) gaat op herhaling op nummer 59.
 
Behalve de verschillende muziekstijlen op Cowboy Carter valt het album ook op door twee covers: ‘Jolene’ van Dolly Parton en ‘Blackbird’ van the Beatles. Zowel Dolly Parton als Paul McCartney prijzen de versies van hun klassiekers. Daarnaast werkten Linda Martel, Stevie Wonder, Nile Rogers en Willie Nelson mee aan het album, dat ook nummer 1 staat in onze Vinyl 33.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Beyoncé: Cowboy Carter (23)           *** eerste week op nummer 1 ***
2. (2)   Ariana Grande: Eternal Sunshine (12), op 77,25%
3. (1)   Future & Metro Boomin: We Don’t Trust You (0)
4. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (6)
5. (6)   Noah Kahan: Stick Season (2)
 
Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#52 the Kik: Bal Populaire (88)
#73 the Cast of the Passion 2024: The Passion 2024 (0)
#80 Fuse: Mikrokosmos (99)
 
Pasen (2)
 
Vorige week ging al een paasalbum op herhaling, Johann Sebastian Bach: Matthäus-Passion (fysiek: 1%) van Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe. Deze week sprint het album van de 49e naar de 7e plaats. Dat is een nieuwe hoogte, want tot deze week was de elfde plaats het hoogst haalbare, in 2022
 
Het andere paasalbum dat op herhaling gaat is op nummer 88 de uitvoering van Johann Sebastian Bach - Matthäus-Passion (fysiek: 0%) door Ton Koopman en the Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Het album uit 1993, stond in dat jaar vijf weken genoteerd met als hoogste plaats 75. Daarna ging het al twaalf keer op herhaling en bereikte twee keer de 14e plaats, in 2020 en 2021. Deze week gaat het album de 28e week in.
 
SINGLES
 
Donderdagmiddag, gisteren dus, werd het nummer ‘Sugardaddy’ van Roxy Dekker vrijgegeven op de diverse digitale platforms. Na nog geen halve dag is het nummer zo’n 400.000 keer gestreamd en komt het binnen op de 65e plaats. Als die aantallen de komende dagen doorzetten, dan scoort de 19-jarige zangeres uit Amsterdam volgende week haar eerste nummer 1-hit. Dus Joost, je dagen met ‘Europapa’ op de eerste plaats, nu voor de vijfde week, lijken geteld!
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Joost: Europapa / Europapa (outro)   *** vijfde week op nummer 1 ***
2. (2)   Frenna: Pretty Girls, op 11,05%
3. (4)   Beyoncé: Texas Hold ‘Em
4. (3)   Benson Boone: Beautiful Things
5. (7)   Cyril: Stumblin’ In
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘I Like The Way You Kiss Me’ van Artemas, dat in de tweede week van 30 naar 7 stijgt.
 
27 tracks telt het nummer 1-album Cowboy Carter van Beyoncé. Drie daarvan krijgen een notering in de Single Top 100:
#3 (4)  Texas Hold ‘Em
#26 Jolene, cover van Dolly Parton uit 1973, dat nooit bij ons een hit werd.
#27 II Most Wanted feat. Miley Cyrus, bevat delen van ‘Landslide’ van Fleetwood Mac, afkomstig van het album Fleetwood Mac uit 1975 en geschreven door Stevie Nicks
 
Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#53 Goldband: You & Me
 
#67 Tyla, Gunna, Skillibeng: Jump
De 27-jarige Emwah Warmington uit Saint Tomas, Jamaica, gaat schuil achter de act Skillibeng. Hij werkte al samen met niet de minsten. Wat te denken van DJ Khaled, Sean Paul en Nicki Minaj. In 2020 bracht Skillibeng het album The Prodigy uit met niet minder dan 35 nummers! Inmiddels heeft hij daarna nog twee albums uitgebracht.
 
#72 Esko: Brief Aan Bigi
#82 la Funente: Ratata
#84 G-Eazy: Lady Killers II
 
#85 Kinderen voor Kinderen: Daba Die Daba Daa
Over drie weken, op vrijdag 26 april, zijn de Koningsspelen, de dag waarop alle scholen in Nederland en het Caraïbisch gebied kunnen deelnemen aan sportieve activiteiten, voorafgegaan door een gezond ontbijt. Dit jaar is de aftrap in het bijzijn van koning Willem Alexander en koningin Máxima, in Hoofddorp.

vroeg

Bij de start van de Koningsspelen zijn, al sinds de start in 2013, de Kinderen voor Kinderen aanwezig om het koningsspelenlied te zingen. Dit jaar is dat ‘Daba Die Daba Daa’, geschreven door Lucia Marthas en Willem Laseroms. Het nummer gaat over het gevoel dat je krijgt als je in beweging komt. Dus dat wordt lekker dansen én sporten met elkaar op 26 april. Het is voor het eerst dat het koningsspelenlied zo vroeg, drie weken daarvoor, een notering krijgt. De andere negen keer was dat niet eerder dan 20 april.
‘Daba Die Daba Daa’, de 28 notering voor Kinderen voor Kinderen, komt ook te staan op het 45e Kinderen voor Kinderen album, dat in het najaar verschijnt. De nummers zullen als thema ‘lekker eigenwijs’ krijgen, want dat is het thema van de Kinderboekenweek, die van 2 tot en met 13 oktober wordt gehouden.
 
#97 Ella Henderson feat. Rudimental: Alibi
 
Het eerste kwartaal van 2024 ligt alweer achter ons, dus is het tijd voor een terugblik. Die volgt de komende week in de Kwartaalflits met verrassende uitkomsten. Mis hem niet!