vrijdag 18 april 2014

Hitflits: Kinderen voor kinderen viert jubileum met 13e #1-album

Drie jaar geleden leek het concept Kinderen voor kinderen op sterven na dood. Elk jaar verscheen er nog wel een album, maar de chemie van de liedjes was weg. In 2012 ging het roer om en werd het jaarlijkse album gekoppeld aan De Kinderboekenweek. Daarmee werd een grotere doelgroep aangeboord, want alle scholen besteden er aandacht aan. Daarnaast werden de liedjes meer van deze tijd.

‘Hallo wereld’, het 33e album in de serie, werd een doorslaand succes met een verkoop van meer dan 50.000 exemplaren. Ook in 2013 werd het album, ‘Klaar voor de start’, gekoppeld aan de Kinderboekenweek, met als thema ‘Sport en spel’. Het album knalde gelijk binnen op de eerste plaats, iets dat geen van de voorgaande 33 albums was gelukt en is ook de platinagrens van 50.000 exemplaren ruim gepasseerd.
Later dit jaar verschijnt de 35e editie. Een mijlpaal, dat dit jaar uitgebreid gevierd wordt met een musical, een concert in Carré en nu al het dubbelalbum ‘Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van’. Daarop naast de grootste hits, ook het nummer ‘Doe de kanga’, het themalied van de Koningsspelen dit jaar. En opnieuw knalt het binnen op de eerste plaats, waarmee het de 13e #1-notering is. Kinderen voor kinderen passé? Nog lang niet!

ALBUM TOP 3

  1. E.W.   Kinderen voor kinderen: Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van
  2. E.W.   Ladies of soul: Live at the Ziggodome
  3. E.W.   Fantasticos: Het leven is zo mooi
‘Daydreams in a blackout’ van Di-rect zakt naar de twaalfde plaats. ‘All systems go’ dat in 2005 ook binnenkwam op #1, zakte destijds in de tweede week naar #14.

Doen we er gelijk het restant eerste weeks noteringen van deze week achteraan:
#4 Paolo Nutini: Caustic love
#11 Triptykon: Melana chasmata
#34 Nick & Simon: Ein neuer Tag
#45 Ian Anderson: Homo erraticus
#46 la Blusa: Gold
#50 Afghan whigs: Do to the beast
#51 Chet Faker: Built on glass
#53 Emmylou Harris: Wrecking ball, album uit 1995
#57 Swedish house mafia: One last tour: A live soundtrack
#64 Ziggy Marley: Fly rasta
#65 the Vamps: Meet the Vamps
#90 Jurk!: Glitterjurk + Glitterjurk live
#92 Tuomas Holopainen: The life and times of Scrooge
#93 Allen Toussaint: Songbook

Tot slot de albums die voor het eerst rond het thema Pasen scoren:
#35 Dorothea Röschmann, Bernarda Fink, Elisabeth von Magnus, Christoph Prégardien, Michael Schade, Oliver Widmer, Nikolaus Harnoncourt & Concentys musicus Wien: Bach JS: St. Matthew passion (2001)
#38 Rias Kammerchoir: Mattaus-passion
#76 Choir of King’s College, Cambridge / The Choir of Jesus College, Cambridge / Brandenburg Consort /Stephen Cleobury: J.S. Bach – St. Matthew passion
#91 Collegium vocale Gent / Philippe Herreweghe: Matthaus passion

SINGLE TOP 3

  1. (4)       Pharrell Williams: Happy (zevende week)
  2. (1)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be
  3. (5)       Coldplay: Magic
Precies een week geleden stond ‘Happy’ van Pharrell Williams centraal in een uitzending van  De Wereld Draait Door. De videoclip is al meer dan 183 miljoen keer bekeken en er zijn inmiddels honderden ‘eigen versies’ van. Over de hele wereld is het nummer een succes.  ‘Waarom worden we blij van ‘Happy’? Waarom willen we het liedje blijven horen? En waarom blijft het zolang in je hoofd hangen? Deze vragen werden voorgelegd aan  neuropsycholoog Erik Scherder.

record

Daarnaast barstte Pharrell de afgelopen week in tranen uit bij Oprah Winfrey, toen hij merkte dat zijn muziek zoveel losmaakt. Naar aanleiding van alle media-aandacht werd ‘Happy’ weer meer gedownload en gestreamd, waardoor het terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. Niet voor het eerst, maar al voor de vierde keer! In vijf sessies heeft ‘Happy’ nu zeven weken bovenaan gestaan. Dat is geen record, maar in de 37e week terug stijgen naar #1, is dat wel. Sterker, Pharrell verbreekt zijn eigen record van 22e week, dat hij sinds 4 januari 2014 moest delen met ‘To make you feel my love’ van Adele, met 15 weken!

De eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#45 Mainstreet: Dreamers
#54Maria Fiselier & het Nederlands blazer’s ensemble: Ombra mai fu
#85 Samantha Steenwijk: Hou toch van mij
#86 Pitbull feat. Jennifer Lopez: We are one (ole ola)
#87 Hans Steiger: Laat me lekker leven
#100 Katy Perry: Birthday

Tot zover deze Paasflits. Ergens dit weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Morgen, zaterdag, kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumsnippers.