vrijdag 10 februari 2023

Hitflits: Love, Death & In Between van DeWolff pakt eerste plaats in Album én Vinyl 33; ‘Het Fluitlied’ gaat viral

Met Wolffpack in 2021 zaten ze er al eens heel dichtbij, alleen Foo Fighters met Medicine At Midnight hielden hen van de eerste plaats. Het was dus niet de vraag óf DeWolff, de band van de broers Pablo en Luka van de Poel en Robin Piso, de eerste plaats zouden halen, maar wánneer? Deze week is dat het geval, want Love, Death & In Between, het tiende studioalbum van DeWolff , komt binnen op de eerste plaats van de Album én Vinyl 33, waarmee proficiat!
Volgens zanger/gitarist Pablo van de Poel kwam de inspiratie voor het album na het bijwonen van een gospeldienst in Memphis, Tennessee. Pablo was diep ontroerd door de muzikale ervaring en wilde nieuwe nummers maken die bij die sfeer passen, bijna als een religieuze ervaring.
 
klooster
 
Een klein jaar geleden, in mei 2022, bracht DeWolff met een aantal bevriende muzikanten twee weken door in een oud klooster in het Franse Bretagne. In dat klooster bevond zich de Kerwax Studio, waar nog ambachtelijk kan worden opgenomen. Daar namen ze het album Love, Death & In Between op. Alle nummers werden in één keer, dus zonder overdubs, op tape vastgelegd. De twaalf nummers samen hebben een tijdsduur van bijna 68 minuten, gemiddeld ruim 5,5 minuut. ‘Rosita’ duurt zelfs 16,5 minuut!
 
Edison nominatie
 
Onder de bevriende muzikanten die meewerkten aan het album Love, Death & In Between van DeWolff zat onder andere bassist Levi Vis van Dawn Brothers. Met hen nam DeWolff in 2022 het album Present Double Cream op, dat nu genomineerd is voor een Edison Pop in de categorie Alternative. Op 6 maart weten beide bands of de jury hun album met een Edison heeft bekroond.
 
Zeker is dat je DeWolff het komende concertseizoen veel zult tegenkomen, onder andere zaterdag 8 juli op North Sea Jazz in Rotterdam. Wij zijn daarbij!
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  DeWolff: Love, Death & In Between (91)    *** eerste week op nummer 1 ***
2. (4)   SZA: SOS (0),  op 21,58%
3. (6)   Metro Boomin: Heroes & Villains (0)
4. (1)   Idaly: Betty (0)
5. (7)   Flemming: Flemming (7)
 
Tijdens Corona gaf de Haagse rockband Di-rect diverse concerten die uitgezonden werden via een live stream. De klapper was het concert van 1 mei 2021 vanuit het AFAS Circustheater in Scheveningen waarbij het Residentie Orkest uit hun stamplaats Den Haag, te gast was. De stream werd door meer dan 18.000 fans digitaal bijgewoond.
Arrangeur Tom Trapp van het orkest voorzag de nummers van een nieuw arrangement. Over de samenwerking zei hij destijds: “De muziek van de band is heel dynamisch en gelaagd en leent zich daardoor heel goed voor orkestrale bewerking.” Het album Residentie Orkest Sessions (fysiek: 100%), binnen op nummer 6, is een weergave van de livestream destijds.
 
Het bleef niet alleen bij dat ene concert in 2021, want vorig weekend vond in de AFAS Live in Amsterdam de aftrap plaats van een korte tournee met het orkest van twee concerten. Daarna volgen er nog twee, aanstaande zondag, 12 februari in Den Bosch en de laatste op 18 februari in Groningen. En ook daar blijft niet bij, want eind van dit jaar doet Di-rect opnieuw Ahoy aan in Rotterdam en ook dan zal het Residentie Orkest te gast zijn.
 
Di-rect is niet de eerste act dat succes oogst met het Residentie Orkest. Twee gingen hen al voor:
- Paul van Vliet: Tour De Chant (nummer 84 in 1999)
- Trijntje Oosterhuis: Trijntje Zingt Vrienten Met Vrienten (deze week op nummer 42)
 
record
 
Tijdens de jaarlijkse Grammy Awards, afgelopen maandag 6 februari, kreeg de Amerikaanse zangeres Beyoncé er vier. Voor ‘Cuff It’ (beste R&B nummer), album Renaissance (beste 
dance/elektronische album), ‘Break My Soul’ (beste dance/elektronische opname) en ‘Plastic Off The Soda’ (beste traditional R&B performance). Met deze vier heeft Beyoncé nu 32
Grammy Awards, waarmee ze het record van de Hongaarse dirigent George Sollti overneemt. Solti, in 1997 overleden, behaalde tussen 1963-1997, 31 Grammy Awards..
 
extra concert
 
Een dag later, op dinsdag, was Beyoncé opnieuw onderwerp van gesprek. Toen gingen de kaarten voor haar concert op 17 juni in de Johan Cruijff ArenA, in de verkoop. Zoals verwacht waren deze in no-time uitverkocht. En dus kwam er een tweede datum, bij, 18 juni en ook die was snel uitverkocht. Beide concerten maken onderdeel uit van de ‘Renaissance World Tour’, die op 10 mei van start gaat in de Friends Arena in Stockholm, Zweden.
 
Beide nieuwsfeiten zorgen er voor dat Renaissance (fysiek: 12%), haar voormalige #1-album, opnieuw de top 10 in stijgt. In de 28 week sprint het album van de 25e naar de 10e plaats.
 
Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen van deze week
#30 Raye: My 21ST Century Blues (23)
Na vijf hitsingles komt de 25-jarige Britse Rachel Agatha Keen uit Tooting, een wijk in Zuid Londen, beter bekend als zangeres Raye met haar eerste volwaardige talbum My 21ST Century Blues. Gezien de onderwerpen die ze bezingt, haar worsteling met lichaamsdysmorfie, angst en aanranding, lijkt het geen
album waarbij je even lekker onderuit gaat zitten. Toch is dat het verre van dat.
 
#45 Sef: Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag (0)
 
#53 Shania Twain: Queen Of Me (81)
Meer dan 100 miljoen albums verkocht ze wereldwijd. De Canadese Eileen Regina ‘Shania’ Twain, kortweg Shania Twain, countryster van de jaren negentig. Haar grootste successen dateren dan ook uit die tijd met hits als ‘That Don’t Impress Me Much’ (nummer 2) en ‘Man! I Feel Like A Woman!’ (nummer 10), beide in 1999 en afkomstig van haar nummer 1 album Come On Over uit 1997.
 
Met Queen Of Me, haar zesde studioalbum, heeft ze gebroken met het label Mercury Nashville, waar ze 29 jaar onder contract stond. Queen Of Me is uitgebracht bij Republic en het eerste album sinds Now in 2017, dat bij ons de 22e plaats haalde.
 
SINGLES
 
Om het volgende stukje valt niet te lachen, dus de komende minuten even serieus.
 
De setting:
Philippe Geubels en Jeroom Snelders presenteren voor Prime Video ‘LOL: Last One Laughing’. In het programma worden tien komieken zes uur lang in een ruimte opgesloten met één regel: er mag niet gelachen worden. Wie toch lacht moet het spel verlaten.
 
De 49-jarige komiek Bas Hoeflaak uit Haarlem, bekend van onder meer ‘Sluipschutters’, lukte het om in de vijfde aflevering de komieken één voor één aan het lachen te krijgen. Hij deed dat onder andere door het zingen van ‘Het Fluitlied’. Dat was het dan.
Nee hoor, het fragment van ‘Het Fluitlied’ ging viral en is inmiddels ruim 2 miljoen keer  bekeken. Vorige week zaterdag ging Bas langs bij ‘Humberto op Zaterdag’ om een stukje te zingen en natuurlijk om een stukje op de blokfluit te spelen, vals natuurlijk. Aan Tan vertelde hij hoe ‘Het Fluitlied’ is ontstaan. De act heeft hij met Peter de Witte, met wie hij tot maart 2016  het cabaret-duo ‘Droog Brood’ vormde, bedacht en uitgewerkt in diens studio.
 
Inmiddels was er geen houwen meer aan en kon een release niet meer uitblijven, met een notering tot gevolg: binnen op nummer 91.
 
Winnaar van ‘LOL: Last One Laughing’ werd Bas Hoeflaak, die 50.000 euro mag besteden voor een goed doel. Dat kan natuurlijk ook gelden voor de hit die nu in wording is. Wij weten nog wel een goed doel.
 
boerenrock
 
‘Het fluitlied’ heeft anderen ook geïnspireerd. Zo komt Mooi Wark met hun versie, getiteld ‘Ik Gao Lekker Speulen Met Mien Fluit’. Remixen zijn er ook al van ‘Het Fluitlied’. De kans dat je dit nummer in een andere versie tijdens Carnaval zal horen, lijkt ons zeer aannemelijk.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Miley Cyrus: Flowers             *** derde week op nummer 1 ***
2. (2)   Maan feat, Goldband: Stiekum, op 23,15%
3. (3)   Zoë Tauran: Therapie
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (7)   Flemming: Paracetamollen
 
Resten nog de eerste weeks noteringen van deze week:
#15 $hirak feat. Cristian D, Ronnie Flex, KM & Emms: Baddle
#43 Glades / Henkie T / Josylvio: Loro Piana
#54 P!nk: Trustfall