vrijdag 4 januari 2008

Rihanna op #1, Timbaland vlakbij

Ze redt het nog nét, onze Rihanna. Met 'Don't stop the music' houdt ze in de eerste Single Top 100 van 2008 precies drie procentjes over op de #2, 'Apologize' van Timbaland en OneRepublic. Ternauwernood blijft Rihanna dus staan bovenaan. Verderop in de top 10 opvallende noteringen voor twee kerstplaten. Door het langer en later meetellen van de downloads staan Mariah Carey en Wham! nog op #3 en #5 genoteerd, terwijl het nieuwe jaar al begonnen is; 'Last Christmas' van Wham! stijgt deze week zelfs nog een plaatsje! Hoogste nieuwe is 'Valerie' van Mark Ronson en Amy Winhouse, met een binnenkomst op #8. En Amy doet het niet alleen goed bij de singles, maar ook bij de albums; kijk verderop maar!

Vlak onder de top 10 komen een paar sterke stijgers opzetten: Colbie Caillat klimt naar #15 met 'Bubbly' en the Wombats maken 67 plekken winst en racen naar #19 met 'Let's dance to Joy division'. Verliezer van de week is Jeroen van der Boom, die met 'Één wereld' valt van 4 naar #18. Zat er dan toch een luchtje aan die plaat?...

Opvallende nieuwkomers in de Single Top 100 zijn Alain Clark met 'Father and friend' op #32, Scooter met 'And no matches' op #62 en Mahala rai banda met 'Mahalageasca' op #65.

In de Album Top 100 blijft Paul de Leeuw bovenaan staan. Wel komt Amy Winehouse, in haar 53e week, sterk opzetten: ze klimt met 'Back to black' van 8 naar #2. Hoog binnen is 'In rainbows' van Radiohead op #8. Rob de Nijs komt met zijn 'Rob 100' sterk opzetten: hij klimt van 95 naar #21. Verder is er in de Album Top 100 maar weinig veranderd.

Lees alles in de uitgebreide Megaman van komende maandag!

donderdag 3 januari 2008

midweek: de eerste lijsten van 2008!

De eerste hitlijsten van 2008 zijn binnen! Het zijn de voorlopige Single Top 100 en Album Top 100, die een tussenstand geven voor de definitieve weeklijst, die morgenmiddag verschijnt. Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd ten opzichte van het einde van vorig jaar. Bij de singles houdt Rihanna het heft in handen met 'Don't stop the music', bij de albums blijft Paul de Leeuw bovenaan met 'Symphonica in rosso'.

De downloadcijfers van vorige week werken nog door in de Single Top 100 van aanstaande vrijdag. Vandaar dat we de kerstsingles van Wham! en Mariah Carey nog steeds hoog zullen tegenkomen in de lijst. Ook de kerstplaatjes van Bianca Ryan, Bearforce 1 en René Shuman zijn we nog niet kwijt.

Rihanna lijkt het nipt te gaan winnen van Timbaland, die met 'Apologize' tot op minder dan 10% van de koploopster gaat naderen. Waarschijnlijk hebben we morgen een Amerikaanse top 4, waarin ook Mariah Carey en Alicia Keys staan.

De nieuwkomers zijn ver te zoeken. De nieuwe single van kersverse Megaward-winnaar Alain Clark, 'Father and friend', gaat het goed doen; we verwachten hem rond plek #30 binnen. Verderop in de Single Top 100 wachten ons nieuwe singles van Scooter, Mahala Rai Banda en Steve 'n King. Snelle stijgers zijn waarschijnlijk de singles van the Wombats (wellicht top 20 voor 'Let's dance to Joy division') en Hardwell & Greatski (top 30 voor 'Never knew love').

In de Album Top 100 blijft Paul de Leeuw heer en meester. 'Symphonica in rosso' blijft een straatlengte voor op de rest. Het album verkoopt waarschijnlijk nog altijd zo'n 20% meer dan de nummer twee. En dat kán wel eens 'Back to black' zijn van Amy Winehouse. Dat wordt dan de beste positie ooit voor dat album, pas na een notering van ruim een jaar.


Een hele hoge binnenkomst (wellicht top 10) verwachten we voor 'In rainbows' van Radiohead. Dat album is al vanaf half oktober downloadbaar vanaf de eigen site van de band, waarbij de downloader zelf de prijs mag bepalen. De geruchten gaan, dat het album daar al 1 tot 2 miljoen keer gedownload is. Inmiddels ligt 'In rainbows' ook in de platenzaken. De enige andere interssante binnenkomer wordt waarschijnlijk John de Bever met 'Kom eens dicht bij mij'. John is een man met een verhaal, en dát kun je (als John binnenkomt) komende maandag lezen, wanneer we de volledige Megaman in uitgebreide vorm plaatsen. Maar eerst maken we ons op voor de eerste officiële weeklijsten van 2008, morgenmiddag!

maandag 31 december 2007

Megaman week 52

Welkom in de laatste Megaman van dit jaar, waarin deze week de oude kersthits ineens weer in de top 10 staan, een Lamborghini en een Vauxhall elkaar tegenkomen, drie Nederlandse dj’s aan een debuuthit worden geholpen, vier soapies voor schoon water zorgen en Rob de Nijs met pensioen mag. Dit en nog veel meer nieuws over de allerlaatste Single Top 100 en Album Top 100 van 2007 in de nieuwe Megaman!

Rihanna heeft geen concurrentie

Rihanna: Don’t stop the music (1)

Zonder veel moeite behoudt Rihanna de koppositie. Met 23% voorsprong op de directe concurrentie gaat ze het nieuwe jaar in. ‘Don’t stop the music’ staat voor de vierde week op #1 in de Single Top 100. En direct concurrentie is in de huidige Single Top 100 nergens te vinden: de nummers 2 tot en met 17 zijn óf aan het zakken, óf seizoensgebonden.

‘All I want for Christmas’ was nog nooit zo’n grote hit

Mariah Carey: All I want for Christmas is you (2)

De gouwe ouwe kersthits doen het onverwacht goed dit jaar! Wat te denken van ‘All I want for Christmas is you’, de al dertien jaar oude kerstklassieker van Mariah Carey. In de originele run kwam ze tot de vijfde plek. Eind vorig jaar werd het nummer als download heruitgegeven en kwam het tot #34. Ook dit jaar is het nummer alleen als betaalde download verkrijgbaar. En wat gebeurt? Het nummer stijgt in de derde week maar liefst van 11 naar #2 en is dus nog een grotere hit dan in de oorspronkelijke uitgave en is zelfs haar grootste hit sinds haar #1-notering voor ‘Without you’ in april 1994! Verderop in de Single Top 100 nog meer grote hits voor kerst-heruitgaven.

‘Last Christmas’: kerstklassieker voor de tiende keer een hit

Wham!: Last Christmas (6)

Op #1 in de Winterse Vijftig (samengesteld door internetstemmers en uitgezonden op zo’n vijftig lokale en regionale radiostations) en op #6 in de Single Top 100: dé kerstklassier van Wham!: ‘Last Christmas’. De single wordt zo’n beetje elk jaar heruitgegeven, de laatste jaren slechts als download. Het is nu al voor de tiende keer een hit. Net als eind vorig jaar bereikt de track een zesde plek; een teken dat de plaat dus jaar na jaar ongekend populair blijft en nog altijd nieuwe kopers lokt.

ONM-soapies voor schoon drinkwater

ONM: Je stroomt door mijn lijf (25)

‘Je stroomt door mijn lijf’: een titel die dubbelzinnig op te vatten valt. Aan de ene kant figuurlijk, als in een liefdesliedje. Maar ook letterlijk, als water; en om die tweede reden is het nummer opgenomen. Radio 3FM koos dit jaar als Serious Request-thema voor ‘schoon drinkwater voor iedereen’. Toen Sarah Chronis en Levi van Kempen, twee soapies uit de serie ‘Onderweg naar morgen’, te gast waren in de studio bij Giel Beelen, waren ze geschokt om te horen dat jaarlijks vier miljoen mensen overlijden door gebrek aan schoon drinkwater. Dus trommelden ze hun soap-collega’s Eric Bouwman en Lauretta Gerards op om voor dit goede doel een single op te nemen. Giel wist Alain Clark te strikken als producer. Tijdens de Serious request-week koos Beelen het nummer uit als thema. De totale opbrengst van de single gaat uiteraard naar het Rode Kruis.

Eric Bouwman heeft al ervaring in de hitparade: hij stond, als deelnemer aan de tweede Idols-serie, al eens in de Single Top 100 met de groep Idols 2004 (met daarin de tien Idols-finalisten van dat jaar) en kwam tot #7 met ‘I’ve got the music in me’. Eric eindigde bij Idols trouwens als zevende, in het jaar dat Boris won en Maud tweede werd. Meike Hurts werd dat jaar tiende en háár kennen we weer als een van de vier leden van de groep Kus.

Booty luv in Lamborghini

Booty luv: Some kinda rush (45)

De dames van Booty luv doen goede zaken: ze zijn al toe aan hun vierde hit dit jaar. En dat is al weer eentje meer dan de groep Big brovaz, waarin de meiden hiervoor zaten, ooit scoorde in Nederland.


Booty luv, dat zijn Cherise Roberts en Nadia Sheperd. ‘Some kinda rush’ is hun eerste zelfgeschreven hit, na drie covers. De nieuwe single is door de dames samen gecomponeerd. Bij het schieten van de clip hebben de dames veel plezier gehad, want ze mogen daarin rondrijden in een Lamborghini Gallardo Spyder. Op de cd-single vind je naast de radioversie ook nog een akoestische uitvoering van het nummer. De cd-maxi voegt daar ook nog eens vier remixen aan toe.

Come back voor Lenny Kravitz

Lenny Kravitz: I’ll be waiting (46)

Een jubileum voor Lenny Kravitz: hij scoort zijn vijfentwintigste notering in Nederland. Naast één tipnotering is ‘I’ll be waiting’ zijn vierentwintigste hit. De rockballad is de voorloper van zijn nieuwe album, ‘It’s time for a love revolution’, dat in februari gaat verschijnen. ‘I’ll be waiting’ is een succesvolle come back voor de inmiddels 43-jarige Kravitz, want voor een beetje redelijke notering moeten we al weer drie jaar terug. Exact drie jaar terug kwam hij tot #35 met ‘Calling all angels’. Daarna behaalde hij, in de zomer van 2005, nog wel een notering met ‘Lady’, maar die kwam niet verder dan één weekje #99…

Australische zangeres helpt Eric van Kleef aan debuuthit

Eric van Kleef feat. Boogshe: My ass (48)

Eric van Kleef is geboren en getogen in Arnhem. Hij komt voor het eerst in aanraking met het fenomeen radio bij de lokale omroep. Aanvankelijk beperken zijn werkzaamheden zich tot het halen van koffie en het voorlezen van de files, maar al snel promoveert hij tot presentator. Zijn eerste professionele stappen in radioland maakt Eric in het oosten van het land, bij HOT Radio. Bij deze regionale omroep maakt hij verschillende danceprogramma’s. Hij trekt de aandacht van het dance-georiënteerde ID&T Radio en maakt de overstap naar de landelijke radio. Een half jaar lang presenteert hij daar het middagprogramma Studio 54. Inmiddels presenteert hij bij Slam!FM. Maar ook voor een publiek van vlees en bloed kan hij goed uit de voeten met een naald en vinyl. Eric van Kleef is momenteel een van de meest gevraagde dj’s van Nederland. Hij treedt regelmatig op in bekende discotheken zoals the Matrixx, Happy dayz en Now & wow en draaide deze zomer onder andere op Ibiza en het festival Dance Valley.

Voor zijn eerste hit in de Single Top 100 heeft Van Kleef de hulp ingeroepen van zangeres Boogshe. Haar echte voornaam is Rachel en ze werd in 1984 geboren in het Australische stadje Singleton. Ze zit vanaf haar vijftiende in een girl group en tegelijkertijd in een breakdance crew die een contract krijgen voor een video. Omdat ze niet kan kiezen tussen dansen en zingen, besluit ze een combinatie te maken van mc-en en dansen, onder de naam Boogshe. Als zangeres was ze eerder al te horen op ‘Sexy lady’ van DJ Jean (#17 in mei van dit jaar).

DJ Jeroenki breekt door

DJ Jeroenski: Back once again (60)

Nog een dj die deze week zijn debuuthit scoort: DJ Jeroenski, ofwel Jeroen Kant. In de clubs maakte hij het afgelopen jaar al naam met draaibeurten in clubs en festivals als Housequake, Salsa lounge, Discotheque, Club Silly, Escape, Sneakerz, Bed, Club Rotterdam, Latin village, Sensation en Dance valley. Als producer timmert hij inmiddels ook flink aan de weg, onder meer via zijn eigen label Choice recordings. Met zijn nieuwe productie breekt hij nu ook in de hitparade door. Op ‘Back once again’ werkt hij samen met Mike Laveaux.

Digidance-directeur laat protegé scoren met oude hit

Hardwell & Greatski: Never knew love (81)

In de laatste week van het jaar, waarin de ‘normale’ singles nauwelijks verkopen, grijpen de dance-acts hun kans. Na Eric van Kleef en DJ Jeroenski zijn Hardwell & Greatski de derde dance-act deze week die zijn debuut maakt.

Hardwell & Greatski? Zeg maar gewoon Robbert van de Corput en Jan Voermans hoor! Van de Corput, alias Hardwell, wist het publiek al op te zwepen in de grote clubs in Nederland, zoals Hollywood music hall, the Powerzone, Melkweg, Time out, Bob’s Saloon en Jimmy Woo. Daarnaast tourde hij al langs alle costa’s van Spanje, waar hij afgelopen zomer meer dan dertig optredens gaf. Met zijn ‘Bubbling beats’-albums had hij de afgelopen jaren veel succes. Begin vorig jaar kwam hij met een nieuw concept, ‘Eclectic beatz’, een mengvorm van urban, house en dance. Die reeks is inmiddels al toe aan zijn vierde deel. Al op achtjarige leeftijd ontdekte Hardwell zijn liefde voor muziek en niet veel later begon hij met het zelf mixen en produceren van tracks. Na een aantal jaren pianoles, leek een toetsenbord hem toch interessanter. In de tussentijd kreeg hij ook het produceren via de pc onder de knie. Met de combinatie van digitale muziek en een keyboard waren er voor hem geen grenzen meer. Zijn remix van Eminem’s ‘Without me’ groeide uit tot een enorme hit in verschillende discotheken. Hardwell wist hiermee de aandacht te trekken van de Klubbheads, die contact met hem opnamen via Radio 538 en hem vervolgens een platencontract aanboden bij hun platenmaatschappij Digidance.

En dat is meteen de link met die andere dj, Greatski. Greatski, Jan Voermans dus, werkte tien jaar lang samen met de dj’s Ittybitty en Boozywoozy als Klubbheads. Tussen 2000 en 2004 scoorden ze zeven hits, waaronder de top 10-notering ‘Hiphopping’. In 2005 verliet Greatski die groep en ging hij solo door, als dj én als manager van zijn bedrijf Digidance.

‘Never knew love’ is al 27 jaar oud: als ‘Never knew love like this before’ was het eind 1980 een #2-hit voor de Amerikaanse zangeres Stephanie Mills.

Wombats meest aangevraagd in 3FM Serious request

the Wombats: Let’s dance to Joy division (87)

De buideldieren veroveren de wereld! Een wombat is een koddig dier dat het midden houdt tussen een beertje en een das en dat leeft in Oost-Australië en Tasmanië. Daar graaft het in loofbossen in bergachtige streken een ondergrondse burcht, met een gangenstelsel dat tot drie meter diep en tot tweehonderd meter lang kan zijn. Een wombat is zo’n 70 tot 120 centimeter lang en weegt tussen de 25 en 40 kilo. Een jonge wombat woont het eerste half jaar van zijn leven in zijn moeders buidel en woont daarna nog een kwartaaltje in een ondergrondse nestkamer. Daarna trekt ie in z’n eentje de wijde wereld in, op zoek naar gras, wortels en knollen.

Deze Wombats zijn weer heel andere wombats: het zijn twee Engelsen en een Noor die elkaar tegenkwamen op de kunstacademie in Liverpool. Matthew Murphy (zang, gitaar en toetsen), Dan Haggis (drums en zang) en Tord Øverland-Knudsen (bas en toetsen) spelen samen vanaf 2003. Hun eerste jaren als groep brachten ze vooral dronken door en rondtoerend door Engeland in hun Vauxhall Agila. Eind vorig jaar kwam hun debuutsingle uit, ‘Lost in the post’. Hun eerste Britse succes kwam met hun vierde single, ‘Kill the director’, die in juli tot #35 kwam in Engeland. In oktober verscheen hun debuutalbum, ‘A guide to love, loss and desperation’; die kwam tot #11 in de Britse albumlijst.

‘Let’s dance to Joy division’ van the Wombats bleek het meest aangevraagde liedje te zijn tijdens de Serious request-actie van 3FM; in de Top serious request, die gedraaid werd ter afsluiting van de glazen huis-week, eindigde het singletjes dus op #1. Het nummer gaat over een dronken Murphy die op een feestje samen met zijn vriendin op de tafel staat te dansen op de tonen van ‘Love will tear us apart’ van Joy division. Dat nummer werd bij ons in 1979 geen hit, maar wel in een coverversie van Paul Young (#9 in 1984). De band Joy division ging op een trieste manier ter ziele, nadat zanger Ian Curtis zelfmoord pleegde. De rest van de band ging succesvol door als New order, waarna nog een afsplitsing als Monaco volgde. Het leven en de dood van Ian Curtis is eerder dit jaar verfilmd door de Nederlandse fotograaf/ regisseur Anton Corbijn in de speelfilm ‘Control’.

Op de vinyl-versie van de single staat op de b-kant een verborgen track. In dit nummer zingt bassist Tord Øverland-Knudsen de tune van ‘Pieter Post’ in het Noors. De groep speelt dit nummer ook regelmatig tijdens live-optredens.

Stevie Ann begint klein en slaperig

Stevie Ann: Baby blue (93)

Stéphanie Struijk uit het idyllische Limburgse dorpje Roggel scoort haar vijfde hits onder haar alias Stevie Ann. Het begon tweeënhalf jaar terug (ze was toen nog maar achttien) met ‘Away from here’. Begin vorig jaar scoorde ze haar grootste hit (#21) met ‘The poetry man’. En in november van dit jaar kwam ze met ‘Get away’, de eerste single van haar tweede album, tot #47, maar daar had ze wel de hulp van Radio 2 (Paradeplaat) bij nodig. Als tweede single van het album ‘Closer to the heart’ (deze week op #37 in de Album Top 100) is gekozen voor ‘Baby blue’, een nummer dat volgens Stevie Ann zelf “klein en slaperig begint en langzaam ontwaakt in een grootse track met stemmige strijkers”. De tweede track op de single is het nog niet eerder verschenen ‘Girl next door’.

Niemand wil nieuwe single van Is ook schitterend

Is ook schitterend: Hoofd onder water (98)

Vorige week zagen we de bui al hangen en deze week komen onze bange vermoedens uit: de track ‘Hoofd onder water’ van Is ook schitterend is alleen interessant omdat tegelijkertijd met de betaalde download van deze track via de IOS-site ook een gratis download van ‘Zoveel meer’. Dat nummer wordt gebruikt bij de tv-reclame voor de Staatsloterij, maar het was nog niet eerder uitgebracht door de band. De afgelopen twee weken was het nummer dus gratis te verkrijgen bij een betaalde download van ‘Hoofd onder water’. Nu de actie afgelopen is, storten de verkopen voor ‘Hoofd onder water’ compleet in en zakt de track in de tweede week Single Top 100 van 29 naar #98, een achteruitgang van maar liefst 69 plaatsen… Het brengt hen op een vierde plek in het lijstje van snelste zakkers aller tijden. De hardste valler is sinds 16 december vorig jaar ‘Doe mij een pepernoot’ van de Feestpieten (78 plaatsen verlies van 21 naar #99), gevolgd door ‘’t Is stil aan de overkant’ van Acda & De Munnik (74 plaatsen achteruit van 20 naar #94 op 24 juli 2004) en ‘Ik wil knallen!’ van Patty Brard & Ome Henk (72 plaatsen verlies van 10 naar #82 op 11 maart vorig jaar).

Album Top 100: honderd keer Rob de Nijs in één box

De Album Top 100 is al een aantal weken lekker stabiel. De grote kerstinkopen zijn gedaan, de belangrijkste albums zijn in de afgelopen paar maanden al verschenen. Weinig nieuws dus onder de zon in de albumlijst; vorige week stond er letterlijk geen enkele nieuwe plaat in de lijst, deze week zijn het er twee.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso (1)
Onveranderd bovenaan: ‘Symphonica in rosso’ van Paul de Leeuw. Vier weken staat de concertregistratie in de lijst en vier weken al staat hij op #1. Van zijn drie voorgaande #1-albums deed alleen ‘Plugged’ het beter: dat stond begin 1994 zes weken bovenaan. ‘ParaCDmol’ hield het in november 1994 ook vier weken op #1 vol, ‘Encore’ stond in mei 1996 één weekje bovenaan.

Amy Winehouse: Back to black (8)
Een opmerkelijk hitfeit voor beroeps-alcoholicus Amy Winehouse: haar ‘Back to black’ staat exact een jaar lang in de lijst, maar stijgt tóch nog eens terug naar de top 10. In februari stond ze al eens op #3 genoteerd, waarna ze wegzakte naar #18. In juli steeg ze echter weer terug tot plek #4. Daarna ging het opnieuw naar beneden, nu met #44 als tussentijds dieptepunt. Maar de weg omhoog werd nogmaals ingeslagen. Dankzij nieuwe aandacht in tv-reclames en een toegevoegde extra bonus-cd (da’s pas lekker dubbelop) klimt Winehouse weer de top 10 in en staat ze deze week op #8.

Youp van ’t Hek: De schreeuwstorm (56)
Afgelopen zaterdag was zijn voorstelling op tv te zien, het afgelopen jaar natuurlijk in het theater en bij deze is hij ook op cd te beluisteren: Youp van ’t Hek is de ‘hoogste’ nieuwkomer in de Album Top 100 met ‘De schreeuwstorm’. Youp scoort met zijn theaterprogramma’s op cd steevast in de top 30, dus we rekenen erop dat ‘De schreeuwstorm’, zeker nu de tv-registratie te zien is geweest, volgende week nog flink gaat doorstijgen. Zijn hoogstbehaalde positie is een #3-notering voor zijn oudejaarsconference 1995.

Rob de Nijs: Rob 100 (95)
Hoe noem je de top 100 van Rob de Nijs-liedjes? Inderdaad: de ‘Rob 100’. Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag, afgelopen Tweede Kerstdag, verscheen er een nieuwe cd-box met maar liefst honderd liedjes uit het repertoire van Rob de Nijs, verdeeld over vijf cd’s. De box is grotendeels samengesteld door de fans, die konden stemmen op hun favoriete nummer. Naast de grote hits staat ook veel onuitgebracht materiaal op de box en een aantal live-opnamen. Een paar maanden geleden, op 19 oktober, bracht auteur Robert Haagsma al een biografie van Rob de Nijs uit. Bovendien verschijnt er van Rob een live-dvd met een overzicht van concerten uit de afgelopen vijfentwintig jaar.