maandag 31 december 2007

Album Top 100: honderd keer Rob de Nijs in één box

De Album Top 100 is al een aantal weken lekker stabiel. De grote kerstinkopen zijn gedaan, de belangrijkste albums zijn in de afgelopen paar maanden al verschenen. Weinig nieuws dus onder de zon in de albumlijst; vorige week stond er letterlijk geen enkele nieuwe plaat in de lijst, deze week zijn het er twee.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso (1)
Onveranderd bovenaan: ‘Symphonica in rosso’ van Paul de Leeuw. Vier weken staat de concertregistratie in de lijst en vier weken al staat hij op #1. Van zijn drie voorgaande #1-albums deed alleen ‘Plugged’ het beter: dat stond begin 1994 zes weken bovenaan. ‘ParaCDmol’ hield het in november 1994 ook vier weken op #1 vol, ‘Encore’ stond in mei 1996 één weekje bovenaan.

Amy Winehouse: Back to black (8)
Een opmerkelijk hitfeit voor beroeps-alcoholicus Amy Winehouse: haar ‘Back to black’ staat exact een jaar lang in de lijst, maar stijgt tóch nog eens terug naar de top 10. In februari stond ze al eens op #3 genoteerd, waarna ze wegzakte naar #18. In juli steeg ze echter weer terug tot plek #4. Daarna ging het opnieuw naar beneden, nu met #44 als tussentijds dieptepunt. Maar de weg omhoog werd nogmaals ingeslagen. Dankzij nieuwe aandacht in tv-reclames en een toegevoegde extra bonus-cd (da’s pas lekker dubbelop) klimt Winehouse weer de top 10 in en staat ze deze week op #8.

Youp van ’t Hek: De schreeuwstorm (56)
Afgelopen zaterdag was zijn voorstelling op tv te zien, het afgelopen jaar natuurlijk in het theater en bij deze is hij ook op cd te beluisteren: Youp van ’t Hek is de ‘hoogste’ nieuwkomer in de Album Top 100 met ‘De schreeuwstorm’. Youp scoort met zijn theaterprogramma’s op cd steevast in de top 30, dus we rekenen erop dat ‘De schreeuwstorm’, zeker nu de tv-registratie te zien is geweest, volgende week nog flink gaat doorstijgen. Zijn hoogstbehaalde positie is een #3-notering voor zijn oudejaarsconference 1995.

Rob de Nijs: Rob 100 (95)
Hoe noem je de top 100 van Rob de Nijs-liedjes? Inderdaad: de ‘Rob 100’. Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag, afgelopen Tweede Kerstdag, verscheen er een nieuwe cd-box met maar liefst honderd liedjes uit het repertoire van Rob de Nijs, verdeeld over vijf cd’s. De box is grotendeels samengesteld door de fans, die konden stemmen op hun favoriete nummer. Naast de grote hits staat ook veel onuitgebracht materiaal op de box en een aantal live-opnamen. Een paar maanden geleden, op 19 oktober, bracht auteur Robert Haagsma al een biografie van Rob de Nijs uit. Bovendien verschijnt er van Rob een live-dvd met een overzicht van concerten uit de afgelopen vijfentwintig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten