vrijdag 5 maart 2021

Hitflits: Broederliefde viert 10-jarig jubileum met derde #1-album; Snelle en Maan blijven thuis slapen

Oei, wat was het spannend deze week. Zoals verwacht pakte ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan na het zomerse weekend de eerste plaats in de voorlopige Single Top 100. Op woensdag pakte ‘Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)’ van Nathan Evans een stukje terrein terug. De laatste twee dagen van de week waren dan ook bepalend wie #1 zou komen. Uiteindelijk heeft Natahan Evans stand gehouden en blijven Snelle & Maan (nog een weekje) in hun eigen huis slapen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix) (tweede week op #1)
2. EW  Snelle & Maan: Blijven Slapen (eerste week op 1,94%)
3. EW  Bilal Wahib feat. Ronnie Flex: 501
501 staat voor het bekende spijkerbroekenmerk Levis. Alleen voor deze single wist Ronnie Flex daar niets van. Over 501 zegt Wahib: ‘Ik hou van die broek. Het is een damesbroek en die lift de billen een beetje omhoog.”. ’501’ is de voorloper van zijn eerste album later dit jaar.
 
In 1986 werd het nummer ‘Wonderful World’ van Sam Cooke gebruikt in een reclamespot voor Levis 501. Daarin was een man te zien in een spijkerbroek, liggend in een bad. Het leverde Sam Cooke postuum een #1-hit op.
 
4. (2)   Olivia Rodrigo: Drivers License
5. (3)   Tiësto feat. James Bell: The Business
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#35 P!nk + Willow Sage Hart: Cover In My Sunshine
Willow Sage Hart is de negenjarige dochter van Alecia Beth Moore, ofwel de Amerikaanse zangeres P!nk.
 
#57 Black Eyed Peas x Shakira: Girl Like Me
#64 Kosso & Doretina: Tijd
#67 OCS & Sevn Alias: Nacht In Amsterdam
#73 Pop Smoke: Ap
#96 Ronnie Flex feat. Djahboy: Free GG
Djahboy is de 28-jarige Jaromir Alphenaar uit Goirle. In 2018 scoorde hij zijn eerste hit met ‘Atletiek’, dat hij maakte met Ronnie Flex feat. Bokoesam. Dat nummer kwam wel wat hoger binnen dan ‘Free GG’ nu, namelijk op #22.
 
Na ‘Vuur’ (deze week op #17), scoort Broederliefde nog twee nieuwe noteringen deze week: ‘Animals’ feat. 3Robi (op #41) en ‘Pray For Me’ feat. Frenna (op #52). Alle drie nummers staan op het album Medaille, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Dus over naar de albums.
 
ALBUMS
 
Hun album Hard Work Pays Off 2, dat in 2016 een record aantal weken van 14 op de eerste plaats stond, gaat deze week op #83 in totaal de 173 week in. Zolang zal Medaille van Broederliefde het niet volhouden bovenaan want de komende weken verschijnen albums van onder andere Kings of Leon, Lijpe, Snelle en Justin Bieber. De start voor Medaille op #1 is gelijk aan Hard Work Pays Off 2 en We Moeten Door 2 uit 2018, dat vijf weken bovenaan stond.
 
ALBUM TOP 10
 
1. EW  Broederliefde: Medaille (eerste week op #1)
2. EW  Cor: Weg Van Hier (op 44,71%)
Na twee singlehitjes met Hef en Idaly, scoort Cor uit Rotterdam-Oost en ook wel bekend als Corshottaa een #2-notering met zijn debuutalbum Weg Van Hier, uitgebracht op het label van 3Robi.
 
3. (2)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage)
4. (1)   Dua Lipa: Future Nostalgia Deluxe (The Moonlight Edition)
5. EW  Anneke van Giersbergen: The Darkest Skies Are The Brightest
6. EW  Balthazar: Sand
7. EW  Epica: Omega
8. EW  Jack Poels: II
9. (3)   the Weeknd: After Hours
10.EW Robin Schulz: IIII
De top 3 bestaat volledig uit digitale albums. Daarentegen betreft het album van Jack Poels op #8 volledig fysieke verkopen.
 
In de Vinyl 33 gaat de elpee MTV Unplugged van Pearl Jam op herhaling op de eerste plaats. Op 7 december 2019 stond de elpee daar ook al een week. om vervolgens de week daarop een val te maken naar de 33e plaats. Laat dat nou precies de plek zijn waarop het album destijds ook binnenkwam in de Album Top 100. Daarna stond het in 2020 nog een weekje op #43. Deze week gaat het, dankzij de #1 in de Vinyl 33, op herhaling op #15.
 
Buiten is de lente in aantocht en lopen knoppen al uit. Ook in de Album lijkt het al volop voorjaar, want niet minder dan twintig (!) albums komen er deze week binnen. Naast zeven nieuwe noteringen in de top 10, zijn dat de volgende:
#18 Bob Dylan: 1970
 
#20 Altin Gün: Yol
De Turks-Nederlandse folkband Altin Gün, Turks voor Gouden dag, is in 2016 opgericht  door Jasper Verhulst. Hij heeft een fascinatie voor Turkse psychedelische folkrock, dat begon met zangeres Selda Bağcan. Tijdens een tournee met de band van Gardner, waarin hij gitarist was, Verhulst veel Turkse muziek.

Verhulst houdt ook van Franse en Italiaanse synthpop, maar ook van Indonesische en Thaise muziek. Verhulst: “Ik denk dat mede daardoor onze sound heel eclectisch is. Overal pik je dan wel wat van op.” Yol, dat Turks is voor weg of pad, is het derde album van Altin Gün, met de zangeres Merve Dasdemir en zanger Erdinc Ecevit.
 
#21 Steve Lukather: I Found The Sun Again
Negende studio-album en zesde notering voor Toto-gitarist Steve Lukather. Zeven plaatsen lager, op #28, komt Denizen Tenant, het elfde soloalbum, maar eerste notering voor Toto-zanger Joseph Williams, binnen.
 
#26 OCS: Scofield
Net als Cor (op #2) heeft rapper OCS (=John Dwyer uit Providence, Rhode Island) ook al wat hitjes gescoord. En dan wordt het tijd voor een album: Scofield heet het.
 
#32 Madison Beer: Life Support
Twee jaar geleden, in mei 2019, scoorde Madison Beer haar eerste en tot nu toe enige hit: ‘All Day And Night’, samen met Jax Jones & Martin Solveig present Europe. Hoger dan #74 kwam het nummer niet. Nu is de zangeres terug met een heel album: Life Support.
Voluit heet ze Madison Elle Beer, geboren op 5 maart 1999 in Jericho, een wijk in New York. Zoals veel beginnende artiesten, begon ook zij met het plaatsen van covers op YouTube. Het balletje begon te rollen, toen Justin Bieber een link plaatste van één van de covers. In 2013 verscheen haar eerste single, ‘Melodies’, vijf jaar later bracht ze de EP As She Pleases uit.
 
#39 Architects: For Those That Wish To Exist
#44 D-Double: Bankjes
#45 Neil Young & Crazy Horse: Way Down In The Rust Bucket
#51 Alice Cooper: Detroit Stories
 
#63 CJ: Loyalty Over Royalty
Met de hit ‘Whoopty’ op zak (#12 in januari en deze week op #44) scoort de Amerikaan Christopher Daniel Soriano, kortweg CJ, nu ook met zijn debuutalbum Loyalty Over Royalty.
 
#66 Nick Cave & Warren Ellis: Carnage
Tijdens de lockdown staken Nick Cave en Warren Ellis van zijn band the Bad Seeds de koppen bij elkaar en namen het album Carnage op. Over twee maanden, op 28 mei, verschijnt het album ook fysiek. Een toekomstige #1 in de Vinyl 33?
 
#97 Evergrey: Escape Of The Phoenix
De Zweedse metalband Evergrey, onder leiding van zanger/gitarist Tom S. Englund, viert dit jaar hun 25-jarig jubileum. Escape Of The Phoenix is al hun elfde studioalbum, maar pas het eerste dat een notering krijgt in Nederland.