vrijdag 16 januari 2015

Hitflits: Duitse dj helpt Jamaicaan aan #1-hit; toch geen #1-notering voor soundtrack van Frozen

Na twee weken bovenaan gestaan te hebben met ‘Thinking Out Loud’, maakt Ed Sheeran plaats voor een nieuwe #1 in de Single Top 100: ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI.  Vorige week sprintte het nummer al naar de achtste plaats, deze week stijgt het door naar de #1-positie.

De Jamaicaan OMI, alter ego van Omar Samuel Pasley, nam ‘Cheerleader’ in 2012 op, maar het nummer sloeg niet aan. Dat gebeurde pas nadat de Duitse producer Felix Jaehn een remix had gemaakt van het nummer. Na een eerste plaats in Zweden en Denemarken gaat Nederland nu ook voor de bijl. En weer dankzij een Duitse dj, waarover meer in de nieuwe Megaman.

TOP 5

1. (8)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
2. (2)   Hozier: Take Me To church
3. (3)   Galantis: Runaway (U & I)
4. (1)   Ed Sheeran: Thinking Out Loud
5. (4)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk!

In de twaalfde week stijgt ‘Outside’ van Calvin Harris feat. Ellie Goulding van de elfde naar de tiende plaats. Voor Ellie Goulding is het haar eerste top 10-notering (‘Burn’ strandde in 2013 op #12). Calvin Harris kan met ‘Outside’ zijn vierde top 10-hit bijschrijven.

De belangrijkste stijgers:
#24 (97) Paolo Nutini: Iron Sky
#29 (51) James Bay: Hold back the river
#33 (55) Flo Rida feat. Sage the Gemini & Lookas: G.D.F.R.
#47 (60) Justin Bieber & Cody Simpson: Home to mama
#57 (72) Timmy Trumpet & Savage: Freaks
#68 (84) Coldplay: Ink

De eerste weeks noteringen:
#56 Miss Montreal & Paskal Jakobsen: Ik Zoek Alleen Mezelf
#58 Gavin James: The Book Of Love, komende week Megahit op 3FM
#62 Labrinth: Jealous
#79 Pitbull & Ne-Yo: Time Of Our Lives
#82 Kanye West feat. Paul McCartney: Only One
#85 the Weeknd: Earned It (Fifty Shades Of Grey)
#87 Jaman: Zwevend Op de Wolken

ALBUMS

Allereerst een rectificatie op de Hitflits van de vorige week. Daarin meldden wij een nieuwe #1 in de Album Top 100: de soundtrack van de Walt Disney film Frozen. Wij baseerden ons op de lijst die op vrijdag was verspreid door GfK Dutch Charts, onderdeel van GfK Entertainment, de organisatie die de hitparades samenstelt.
Afgelopen woensdag gaf GfK DC een gecorrigeerde albumlijst uit, waarin niet Frozen de lijst aanvoerde, maar X van Ed Sheeran. Frozen pakt daarin de derde plaats, Paradise And Back Again van Anouk, schuift een plekje op naar de tweede plaats. De rest van de top 5 blijft  hetzelfde.

Volgens de hitlijsten samensteller ligt de oorzaak van de fout in foutieve data die zijn aangeleverd door één van de retailers in het panel dat wekelijks data beschikbaar stelt. Welke keten de fout heeft begaan, wordt niet gemeld.

uniek

Niet eerder is een hitparade in Nederland, zowel een single als albumlijst, achteraf bijgesteld. Hoewel de fout niet had mogen gebeuren, is het wel een goede zaak dat GfK DC de lijst heeft gecorrigeerd en dit niet onder de pet heeft gehouden. Dat is dan het positieve aan de zaak.

Over naar de nieuwe albumlijst van deze week, waarin Ed Sheeran opnieuw de lijstaanvoerder blijft, nu voor de derde week.

TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: X (derde week)
2. (12) Django Wagner: Samen … Live In Concert, album zit sinds 20 december in de lift: 52, 43,12 en deze week #2 op nog geen 4% van X van Ed Sheeran
3. (27) Paolo Nutini: Caustic Love, winst is dankzij de single Iron Sky, Megahit op 3FM, album stond ook in april 2013 ook al op de derde plaats
4. (8)   Kensington: Rivals, stijging n.a.v. de twee uitverkochte concerten in november in de Ziggo Dome
5. (3)   Original Soundtrack: Frozen

In de eerste lijst van 2015, gedateerd op 3 januari, kwam op #91 Indian Ocean van Frazey Ford binnen. Na een weekje afwezigheid is het album deze week weer terug en hoe! Tot deze week was het album voornamelijk digitaal verkrijgbaar. Sinds deze week kun je het ook fysiek aanschaffen en dat zorgt er voor dat het album op herhaling gaat op #13.

Memphis soul

Indian Ocean is het tweede album van de Canadese Frazey Ford. Ze nam het album op in de Royal Studios in Memphis, van het fameuze Hi-label, waarop soulartiesten als Al Green en Ann Peebles hun nummers uitbrachten. De Hi-sound uit de jaren ’70 werd gemaakt door de broers Hodges. Charles (op orgel), Leroy (op bas) en Mabon ‘Teenie’ (op gitaar), werkten mee aan Indian Ocean.

De Italiaanse pianist Ludovico Einaudi was de afgelopen week in Nederland en trad woensdag op in De Wereld Draait Door. Zijn optreden zorgt er mede voor dat twee albums opnieuw flinke winst boeken. In A Time Lapse staat al 71 weken genoteerd, met als hoogste plaats #2, in april 2013. Ook zijn album Islands – Essential Einaudi uit 2011, boekt een flinke winst, van 88 naar #40.

De eerste weeks noteringen van deze week zijn de volgende zes:
#16 Meghan Trainor: Title
#42 Ismo: De Waarheid
#65 Lang Lang / Wiener Philharmoniker / Nikolaus Harnoncourt: The Mozart Album
#66 Archive: Restriction
#70 Zubin Mehta / Vienna Philharmonic: New Year’s Concert – Neujahrskonzert 2015
#88 Panda Bear: Panda Bear Meets The Grim Reaper

Een verlate Hitflits en daarom wat uitgebreider. Morgen kun je voor de albumflitsen terecht op de nieuwspagina van 3FM en wij melden ons dit weekend weer met een nieuwe Megaman.