vrijdag 24 juni 2016

Hitflits: Vierde #1-album voor Red Hot Chilli Peppers; ‘One Dance’ tien weken aan kop

Op vrijdag 10 juni spetterden de Red Hot Chilli Peppers nog op de eerste dag van Pinkpop, dat hen drie noteringen opleverde in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Leuk die oude albums, maar de fans keken reikhalzend uit naar The Getaway, het elfde studioalbum.

In verband met een internationale releasedatum, vorig weekend, verscheen het album een week na Pinkpop. En ook dan knalt het binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Na By The Way (5x in 2002), Stadium Arcadium (5x in 2006) en I’m With You (1x in 2011), is The Getaway de vierde #1-notering voor de Peppers. De single ‘Dark Necessities’ komt binnen op de 60e plaats van de Single Top 100.

Vorige week leverde Pinkpop 21 noteringen op in de Album Top 100. Daar zijn er deze week nog 19 van over. Zie voor alle Pinkpop-noteringen van dag tot dag in de week na het festival, de Hitflits van vorige week.

van digitaal naar fysiek

Alvorens we de andere eerste weeks noteringen op je afvuren, even aandacht voor een bijzondere stijger. A Moon Shaped Pool van Radiohead verscheen in mei alleen als download. Via een derde plaats zakte het album weg tot de 74e plaats, twee week geleden. Vorige week sprintte het naar de 20e plaats en deze week stijgt het album door naar de 2e plaats.

Radiohead dag

De aanleiding voor deze stijging is de fysieke release van het album, zowel op cd als op vinyl.  Op vrijdag 17 juni stond in zo’n 200 zaken wereldwijd het album van Radiohead volop in de belangstelling, middels een speciaal daarvoor ingerichte etalage.
Daarnaast was er een livestream, waarbij de groep niet eerder uitgebracht materiaal liet horen en concerten. In Nederland werkten ruim 20 zaken mee aan deze release. Na de Verenigde Staten van Amerika en Canada, was Nederland het derde land met de meeste zaken die meededen.

Overigens mogen de fans in september hun beurs alweer trekken, want dan verschijnt een speciale editie van A Moon Shaped Pool. Twee twaalf inches op vinyl, een cd met twee bonustracks, een fotoboek van 32 pagina’s en een origineel exemplaar van de master tape.

TOP 5

1. EW  Red Hot Chili Peppers: The Getaway
2. (20) Radiohead: A Moon Shaped Pool
3. EW  Jannes: Onderweg Naar Jou
4. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
5. (8)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
De Britse band is ons land voor twee optredens in de Amsterdam ArenA. Vanavond zendt 3FM het concert rechtstreeks uit. RTL Late Night is vanavond gewijd aan de band.

Adele overstag

In de 31e week zakt 25 van Adele twee plaatsen naar de achtste plaats. Volgende week zou het album wel eens weer terug kunnen belanden in de top 5 of zelfs hoger … Sinds vandaag is het album namelijk ook beschikbaar op de streamplatforms Spotify, Google Play Music, Amazon Prime Music en Apple Music. 
Toen het album in november werd uitgebracht, was alleen ‘Hello’ te streamen. Wereldwijd is het nummer al 536 miljoen keer gestreamd. De rest van het album kwam niet beschikbaar als stream. Daardoor waren de fans genoodzaakt het te downloaden of fysiek aan te schaffen. Sindsdien zijn er van 25 wereldwijd al zo’n 19 miljoen stuks verkocht, waarvan 3 miljoen in Groot-Brittannië.

In december verklaarde Adele waarom 25 niet viel te streamen: “Ik gebruik zelf geen Spotify, het maakt geen deel uit van mijn leven. Ik stream nooit muziek, ik koop cd's en ik download op iTunes. Ik heb geen gevoel bij streamen, dus waarom zou ik er voor tekenen? Ik weet best dat streamen de toekomst heeft en dat respecteer ik ook, maar ik hoef niet degene te zijn die dat versnelt. Mijn hart ligt er gewoon niet. Punt.” Daar is ze nu dus van teruggekomen. Wij verwachten volgende week een hausse aan 25-tracks in de Single Top 100.

Dan volgt hier het restant eerste weeks noteringen:
#11 Racoon: Live At HMH, Amsterdam – Theatre Show 2016
#19 Walter Trout: Alive In Amsterdam
#43 Gojira: Magma
#48 Jake Bugg: On My One
#49 Swans: The Glowing Man
#50 Lange Frans & 4ShoBangers presenteren: Blauwdruk Boothcamp
#69 Ayreon: The Theater Equation
#75 Motörhead: Clean Your Clock
#76 Walking On Cars: Everything This Way

SINGLES

Vier weken lang stond ‘Sex’ van Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam op de tweede plaats, achter ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla. Vanaf 21 mei werd die positie overgenomen door ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake, dat dus nu al zes weken lang in de nek staat te hijgen van ‘One Dance’. Hoewel, dat valt reuze mee.
Als je goed meegeteld hebt, voert ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla nu dus al tien weken de Single Top 100 aan. Vorige week kwam ‘Can’t Stop The Feeling’ het dichtste in de buurt van ‘One Dance’; het verschil tussen beide nummers was 13%. Deze week is dat al weer bijna 15%. Die tien weken van ‘One Dance’ zijn dus binnen en wellicht volgen er meer!

De voorlaatste keer dat een nummer tien weken op de eerste plaats stond, was eind maart 2015. Toen was het ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI dat in twee sessies (4+6) de tien weken volmaakte. ‘One Dance’ lukt in één keer en dat is niet aan veel nummers voorbehouden. ‘One Dance’ is pas de dertiende. In de Megaman, later dit weekend, komen we daar op terug.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (tiende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (3)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
4. (4)   B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand
5. (5)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl

Er zijn twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien:
#9 (11) Drake feat. Rihanna: Too Good
#10 (12) Jonna Fraser feat. Broederliefde: Do Or Die
Snelste stijger, de topsprinter, is deze week ‘The Ocean’ van Mike Perry feat. Shy Martin, dat in de tweede week van de 90e naar de 36e plaats stijgt.

Over naar de eerste weeks noteringen:
#60 Red Hot Chili Peppers: Dark Necessities
#80 Twenty One Pilots: Heathens (uit de soundtrack ‘Suicide Squad’)
#81 Frenship + Emely Warren: Capsize
#87 Milow: Howling At The Moon
#90 Bob Sinclar: Someone Who Needs Me
#92 Madden feat. 6AM: Golden Light
#94 Bob Marley feat. LVNDSCAPE: Is This Love (origineel haalde in 1979 de 39e plaats)
#95 Selina Gomez: Kill Em With Kindness

Daarmee eindigen we deze Hitflits. Meer over de tien weken van ‘One Dance’ volgt later dit weekend in een nieuwe Megaman, met natuurlijk alle nieuwe noteringen van deze week.

zondag 19 juni 2016

Megaman bij week 25 – 18 juni 2016

‘One Dance’ loopt snel in op ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)’

En verder in deze Megaman:
-          Vijf hits er bij voor Sevn Alias
-          Cho introduceert Vlaamse hiphopster
-          Kaylee Keller is onverslaanbaar
-          Martin Jensen brak door met de gil van Cristiano Ronaldo
-          Dua Lipa komt met eigen nummer
-          Statistisch gezien is OneRepublic weer aan een grote hit toe
-          SeeB scoort nu ook zelf
-          Mike Perry krijgt (nog) geen extra verlof van zijn baas bij Volvo

De strijd om de eerste plaats in de Album Top 100 ging dit keer tussen drie hiphop acts. Wie gewonnen heeft, lees je in de albumflitsen, waar Pinkpop nog na dreunt. Voor alle noteringen van Pinkpop acts kun je terecht in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘One Dance’ loopt snel in op ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)’

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
     *** negende week op #1 ***

Vorige week passeerde ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla met acht weken bovenaan, ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)’ van Mike Posner, dat zeven weken op de eerste plaats stond. Deze week maakt ‘One Dance’ zich op om volgende week ‘Lose Yourself’ van Justin Bieber in te halen, dat net als ‘One Dance’ deze week, negen weken op de eerste plaats stond, eind 2015, begin 2016. Want die tiende week zit er voor ‘One Dance’ zeker in.

In Groot-Brittannië pakt ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla nu al de tiende week. Een aantal dat niet meer voor is gekomen sinds ‘Umbrella’ van Rihanna in 2007. Toen ging het nog om fysieke cd-singles en downloads, nu zijn het vooral de streams die zorgen voor een notering.

de eerste miljoenen

In Groot-Brittannië zijn dat er van ‘One Dance’ deze week 655.413 tegenover 366.638 downloads en cd-singles. In totaal zijn er daar nu 1.022.051 stuks van ‘One Dance’ verkocht, de eerste dit jaar boven 1 miljoen. Maar de afgelopen week was er nog een millionseller: ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)’ van Mike Posner, dat op 1.022.302 staat, iets meer dan ‘One Dance’ dus. In ons land is het verschil tussen beide nummers beduidend groter: 8 miljoen, maar wordt snel kleiner. ‘One Dance’ pakt er zo’n 1 miljoen meer per week.

vijf hits er bij voor Sevn Alias

#45 Sevn Alias: Summer 16
       *** hoogste eerste weeks ***

De top 3 van de Album Top 100 wordt volledig ingenomen door Nederlandse hiphoppers (zie de albumflitsen). De eerste plaats is nog steeds voor Broederliefde, de derde plek voor Cho en op de tweede plaats staat de 19-jarige Sevn Alias met zijn TwentyFourSevn 3.
De 15 tracks van het album zijn ruim 2 miljoen keer gestreamd. Toch halen slechts vijf daarvan een notering in de Single Top 100, waarmee zijn totaal aantal hits op 13 uitkomt. Naast ‘Summer 16’ op #45, komen ook nog de volgende vier tracks binnen:
#89 ADF
#92 Dribbel, feat. Kevin & Young’ Mills
#93 Mandem, feat. Jairzinho & JB Scofield (Scofield komt uit Amsterdam, maar woont in het Britse Leicester)
#95 Layhoun

Cho introduceert Vlaamse hiphopster

#51 Cho feat. Abigail Johnson & La Rouge: Ik Mis Je
#88 Cho feat. Abigail Johnson: Eerste keer

Even leek het er op dat Knock Knock III van Cho boven TwentyFourSevn 3 van Sevn Alias uit zou komen. Het venijn zat ‘m ook nu weer in de staart, want Cho moet genoegen nemen met een derde plaats (zie ook de albumsnippers). De twaalf tracks van zijn album zijn bijna 1,5 miljoen keer gestreamd en twee daarvan  krijgen een notering in de Single Top 100.

Op ‘Ik Mis Je’ krijgt Cho hulp van La Rouge en Abigail Johnson. De Surinaamse band La Rouge kennen we nog van hun hit ‘Als Je Weet Wat Je Doet …’  feat. RMXCRW (#67 in 2005). La Rouge bestaat uit Nederlands-Surinaamse twintigers en dertigers die westerse muziek combineren met  zogenaamde kaskawina. Dat is een dansbare mix van de Surinaams-Caribische kaseko en van kawina, Zanger en bandleider is Isaac Menso.

Vlaamse hiphop

Abigail Johnson, geboren als Abi Jay Johnson op 26 november 1992, zingt niet alleen op ‘Ik Mis Je’, maar ook op ‘Eerste Keer’, nieuw op #88.
Johnson komt uit Antwerpen en is actrice, danseres, fotomodel en zangeres. In het verleden nam ze alleen Engelstalige nummers op, onder andere ‘Home’ met Darrell Cole en ‘Hysteria’ van Bringhim.

Door de binnenkomst van de tracks van Sevn Alias en Cho, komt het totaal aantal Nederlandse hiphop tracks deze week uit op 22 stuks! De verdeling is als volgt:
6x Broederliefde, Sevn Alias
4x Glowinthedark
3 Jonna Fraser
2 Ronnie Flex
1 Lil Kleine

Kaylee Keller is onverslaanbaar

#69 Kaylee Keller: Diamond

Op haar vijfde zag Kaylee Keller, geboren in Garden City in de Amerikaanse staat Kansas, een filmpje van het legendarische kindsterretje Shirley Temple die het liedje ‘Animal Crackers InMy Soup’ zong. Vanaf dat moment wist Keller wat zij wilde: zingen, dansen, acteren. Na meegedaan te hebben aan een Christelijke talentenjacht, werd Keller ontdekt door een talentscout uit New York. Hij bracht haar in contact met andere muzikanten, met wie ze nummers ging schrijven.

onverslaanbaar

Het nummer ‘Diamond’, afkomstig van de gelijknamige EP, schreef Keller naar aanleiding van een persoonlijk voorval. Ze voelde zich verlaten, en dacht dat ze er daardoor niet meer toedeed. Maar door te geloven in zichzelf en door haar dromen achterna te gaan, kwam ze er weer bovenop. Dat is dan ook de boodschap die ze met ‘Diamond’ wil uitdragen. ‘Diamond’  komt van het Griekse ‘Adamas’, dat onverslaanbaar betekent. Go for it Keller!

Martin Jensen brak door met de gil van Cristiano Ronaldo

#76 Martin Jensen: All I Wanna Do

De 24-jarige Martin Jensen is afkomstig uit Denemarken. Jensen werd bekend door het samplen van de gil die voetballer Cristiano Ronaldo slaakte na het winnen van de gouden bal 2014. Jensen gebruikte die gil in het nummer ‘Si’, dat het internet overging, maar geen hit opleverde. Dat lukt hem nu wel met ‘All I Wanna Do’. En dan te bedenken dat Jensen vorig jaar nog landbouwmachines verkocht in het plaatsje Silkeborg!

Dua Lipa komt met eigen nummer

#81 Dua Lipa: Hotter Than Hell

Met ‘Be The One’ gaf de Britse Dua Lipa, met Albanese ouders, een prachtig visitekaartje af.  Het nummer bereikte op 9 april de elfde plaats in de Single Top 100 en is inmiddels bijna dubbelplatina. Het is de vraag of ‘Hotter Than Hell’ ook zo’n succes wordt. Het nummer is al geruime tijd uit en dan is een 81e plaats, na zo’n groot succes, wel een tegenvaller. Het wachten is dan ook op het debuutalbum van de bijna 21-jarige Lipa, dat nog deze zomer wordt verwacht. ‘Be The One’ is het enige nummer op het album dat ze niet zelf schreef …

Statistisch gezien is OneRepublic weer aan een grote hit toe

#82 OneRepublic: Wherever I Go

‘Wherever I Go’ is de eerste single van OneRepublic in twee jaar. In 2014 scoorde de groep rond Ryan Tedder een hitje met ‘Love Runs Out’ (#56). Aangezien de groep grote hits met kleine afwisselt, is ze statistisch gezien nu weer aan een grote hit toe.
‘Wherever I Go’ is naast de voorloper van het vierde studioalbum ook het themanummer van de superheldenfilm ‘X Men: Apocalypse’. De film, gebaseerd op personages die voorkomen in Marvel stripboeken, draait sinds 19 mei in de Nederlandse bioscopen. Op de soundtrack staan onder andere ook ‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’ van Eurythmics en ‘The Four Horsemen’ van Metallica.

SeeB scoort nu ook zelf

#86 SeeB feat. Neev: Breathe

Het Noorse SeeB, bestaande uit Espen Berg en Simen Eriksrud, is verantwoordelijk voor wat nu nog de hit van 2016 is: ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)’ van Mike Posner. Als SeeB maakten ze een remix van het oorspronkelijk nummer van Posner. Wereldwijd is de remix ruim 440 miljoen keer gestreamd, waarvan bijna 23 miljoen in ons land, goed voor 5x platina!

Wereldwijd staat ‘Breathe’ feat. Neev nu al op ruim 40 miljoen, dus opnieuw succes voor SeeB. Naast SeeB is New daarvoor verantwoordelijk. Achter New gaat een zanger uit Lissabon in Portugal schuil.

Mike Perry krijgt (nog) geen extra verlof van zijn baas bij Volvo

#90 Mike Perry feat. Shy Martin: The Ocean

Muziek was altijd al een hobby van de 32-jarige Mikael Persson uit Zweden. En binnenkort kan hij misschien wel van zijn hobby zijn werk maken. ‘The Ocean’ van Mike Perry feat. Shy Martin staat in eigen land op de eerste plaats, in de rest van Europa slaat het nummer ook aan en hij heeft al aanvragen uit andere delen van de wereld.

Toch blijft Mike Perry, zoals hij zich noemt, gewoon werken bij Volvo in Skövde, want hij heeft ook nog een gezin te onderhouden. Wel denkt hij er over om deze zomer wat langer verlof op te nemen, maar zijn baas wil daar (nog) niet aan.

Een jaar geleden sloot Perry een platencontract en in april bracht hij het nummer ‘The Ocean’ uit. De vocalen op het nummer zijn van de 22-jarige Shy Martin, waarachter Sara Hjellström uit Lerdala, in de gemeente Skövde, schuil gaat. Ze kennen elkaar van een schrijverskamp in Stockholm.

Perry vertelde over zijn nummer ‘The Ocean’ en vroeg of zij daar een tekst voor wilde schrijven en zingen. Daarop schreef Martin samen met Nirob Islam de tekst en zong het nummer in. Islam maakt deel uit van de band Södra Station, waar ze ook zelf deel van uitmaakte.