vrijdag 17 september 2021

Hitflits: ‘Love Nwantiti’ verovert in de remix ook Nederland; doorbraakalbum Metallica 40 jaar jong en halve exit voor nieuwe ABBA-nummers

Vorige week maakten ze een sprong van 21 plaatsen naar #46 en deze week doen ze er nog een schepje bovenop en sprinten door naar #8. Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugen met ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’.
 
Het originele nummer, ‘Love Nwantiti’ uit 2019 van de Nigeriaan Chukwuka Ekweani, ofwel Ckay, kreeg weinig respons. Maar dankzij de remix ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ feat. Joeboy & Kuami Eugen gaat het nummer als een speer. Daarnaast is er ook nog een Franse, Duitse, Spaanse en een Noord én Zuid-Afrikaanse remix van het nummer. Voor ieder wat wils dus.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine: Uhuh (tweede week op #1)
2. (5)   Farruko: Pepas (op 2,58%)
3. (8)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt
4. (3)   the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay
5. (2)   Mart Hoogkamer: Ik Ga Zwemmen
 
Over naar de nieuwe hits van deze week:
#12 Kevin feat. Yade Lauren: Samen
#19 Ashafar feat. Boef & SRNO: Tot Laat
#24 Ed Sheeran: Shivers
 
#49 Kleine John feat. Chavanté: C’est La Vie
Chavanté (21), volledig Chavanté Palm, deed in 2017 mee aan the Voice Kids. Al op 7-jarige leeftijd begon de in Den Haag geboren Chavanté met rappen. Na the Voice Kids, waar hij het schopte tot de laatste rondes, verscheen zijn debuutsingle ‘Stupido’. 
Achter Kleine John gaat John Juhar schuil.
 
#50 SRNO & 3Robi feat. Henkie T & Bryan Mg: Montana
#54 Armin van Buuren and Davina Michelle: Hold On
#56 Central Cee: Obsessed With You
#60 Drake feat. Future & Young Thug: Way 2 Sexy
#81 Frenna feat. Murda: 10 Racks
#94 J. Balvin & Skrillex: In Da Ghetto
 
ABBA (bijna) exit
 
Alvorens we overgaan naar de albums van deze week, kijken we nog even naar de notering van de nieuwe ABBA-nummers. Daar kunnen we kort over zijn, want ‘I Still Have Faith In You’, vorige week op #21, is al na één week verdwenen. En ook met ‘Don’t Shut Me Down’, vorige week op #18, gaat het de verkeerde kant op. Het nummer doet nog net mee op #87.
Eigenlijk verwondert het ons niet zoveel, want, zoals vorige week gemeld, Nederlandse ABBA-fans zijn geen echte streamers. Dit in tegenstelling tot de Scandinavische landen, waar de nummers wel de top 10 haalden.

Vorige week bleek al uit de Spotify Top 200 dat het niet de goede kant opging in Nederland. Hier geven we nog even de noteringen en het aantal streams. Tussen haakjes staan de aantallen downloads uitgaande van de verhouding 1 download = 215 streams:
#40 Don’t Shut Me Down: 547811 (2548)
#70 I Still Have Faith In You: 418998 (1949)
Totaal 966809 streams
 
Dat de nummers in de Single Top 100 nog op #18 respectievelijk #21 binnenkwamen, is voor een groot deel te danken aan de downloads én de fysieke singles. De laatste configuratie nam in de eerste dagen zelfs zo’n 23 respectievelijk 10% in van het totaal.
 
Even voor de vergelijking met streams: een 18e plaats is goed voor zo’n 850.000 streams, een 21e plaats voor 750.000, samen 1,6 miljoen. Dat scheelt dus zo’n half miljoen! En als we dit vertalen naar het aantal downloads, waarbij 1 download = 215 streams, komen we uit op:
#18 Don’t Shut Me Down: 850.000 (= 3954 downloads)
#21 I Still Have Faith In You: 750.000 = (3488 downloads)
Het verschil, 1405 resp. 1540 komt dus volledig voor rekening van downloads + cd-singles. Dat is 36% resp. 44%! Beide nummers zijn dus heel vaak gedownload én fysiek aangeschaft.
 
Aangezien je een download of een cd-single niet vaker aanschaft (uitzonderingen daargelaten), vallen deze aantallen in de tweede week bijna volledig weg. Het aantal streams dat overblijft, 250.000 resp. 30.000 (!) alleen, is onvoldoende voor een notering. ‘Don’t Shut Me Down’ op #87, dankt deze notering dan ook mede aan de downloads en de cd-single. Maar dat lukt geen derde week. We zijn dan ook benieuwd wat ‘Ode To Freedom’, de kerstsingle van ABBA gaat doen. Zonder voldoende streams zit daar ook geen hoge notering voor in.
 
ALBUMS
 
Met de jaren beleven al meer albums een jubileum. Of het nu 20, 30, 40 of 50 jaar is, acts en/of labels lukt het telkens weer de fans te verleiden tot aanschaf. Vaak worden live opnames of demotapes toegevoegd en een mooi (cd) boekje. Altijd goed voor een, vaak, eenmalige notering.
 
Ook deze week is er weer een album jarig: Metallica uit 1991, het vijfde album dat de doorbraak betekende voor de Amerikaanse heavy metal groep Metallica. Niet minder dan vijf hits kwamen er van het album: ‘Enter Sandman’ (#10), ‘Sad But True’ (#10), ‘The Unforgiven’ (#25), ‘Nothing Else Matters’ (#4) en ‘Whenever I Roam’ (#22).
 
In 2008, 2010 én 2014 verschenen er nieuwe versies van Metallica, dat vanwege de zwarte hoes, ook wel The Black Album werd genoemd. Alleen in 2015 leidde het tot een notering: #45.
 
Anno 2021 is het album uit 1991 opnieuw geremastered door Bob Ludwig, die ook al oudere albums van onder andere Paul McCartney, Queen en Led Zeppelin onderhanden heeft genomen. Bij aanschaf van de box kom je in het bezit van een 180 gram dubbel elpee, drie live elpees, 14 cd’s en zes DVD’s. Een echte Metallica-fan wil dat natuurlijk niet missen.
 
In 1991 bereikte het album slechts een zesde plaats, dat is anno 2021 wel anders, want de Metallica - 30th Anniversary Edition komt binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. Tot dit jaar zijn er wereldwijd 31 miljoen exemplaren van Metallica verkocht. Met deze verjaardageditie komen daar nog wel een paar bij.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Drake: Certified Lover Boy (tweede week op #1, volledig digitaal)
2. (3)   Lijpe: Selfmade (op 24,57%)
3. (5)   Olivia Rodrigo: Sour
4. HH  Metallica: Metallica
5. (4)   Kanye West: Donda
 
Naast Metallica op #4, gaat er nog een ouder album op herhaling. Op de veertiende plaats komt Fugazi – Deluxe Edition van Marillion binnen. In tegenstelling tot het album van Metallica, is de aanleiding voor Fugazi geen jubileum. Het oude album is geremixed en daarnaast krijg je er een live concert bij, opgenomen in Montreal, Canada op 20 juni 1984.
 
En last but not least, de leden van Marilion, hebben allen, maar vanwege corona apart, meegewerkt aan een documentaire over de tot stand koming van Fugazi, dat in 1994 ook niet hoger kwam dan de veertiende plaats.
 
Over naar de echte nieuwe noteringen van deze week:
#18 Herman van Veen: Dat Kun Je Wel Zien Dat Is Hij
180e album van de 76-jarige Herman van Veen
 
#23 Baby Keem: The Melodic Blue
Baby Keem is de 20-jarige Hykeem Jamaal Carter Jr. uit Carson, Californië. Kendrick Lamar is zijn neef. Aan Black Panther: The Album van Lamar uit 2018, leverde hij één bijdrage. Lamar op zijn beurt, is te horen op twee nummers van The Melodic Blue, het debuutalbum van Baby Keem.
 
#27 Low: Hey What
 
#28 Janine Jansen / Antonio Pappano: 12 Stradivari
Violiste Janine Jansen kreeg vorig jaar voor een paar weken de beschikking over twaalf Stradivarius violen. De Italiaan Antonio Stradivari (1644-1737) geldt als de Rembrandt of de Vermeer onder de vioolbouwers.
Van de voorbereidingen van de cd 12 Stradivari van Janine Jansen / Antonio Pappano, opgenomen in Londen, is een documentaire gemaakt. Daarin zegt Jansen dat er in oude violen geesten huizen van gestorven violisten. Jansen: “De ziel van die oude musici maakt de ziel van het instrument.” Antonio Pappano, die haar op piano begeleidt, zegt: “Er zijn geesten met ons in de zaal vandaag. Zeker nu het schemert buiten krijg je als vanzelf dat gevoel. Ik geloof in die geesten.”
 
#31 J Balvin: Jose
#39 Jean Michel Jarre: Welcome To The Other Side – Concert From Virtual Notre-Dame
#65 7even Bridges: Million Voices
 
#89 Kacey Musgraves: Star-Crossed
De 33-jarige Amerikaanse Kacey Lee Musgraves uit Sulphur Springs in Texas, bracht al vier albums uit. Geen daarvan haalde bij ons een notering. Dat lukt wel met Star-Crossed, dat als rode lijn haar scheiding heeft van singer-songwriter Ruston Kelly, waarmee ze drie jaar getrouwd was. In tegenstelling tot haar eerdere albums, die vooral country getint waren, is Star-Crossed meer een country-popalbum. Een switch die Taylor Swift geen windeieren heeft opgelegd.
 
#90 La Belle Époque: Volume 1
La Belle Époque, letterlijk ‘het mooie tijdperk’, liep globaal van het einde van de 19 eeuw tot 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een tijd van grote welvaart, ontwikkelingen op allerlei gebied én maatschappelijke rust. Op muziek gebied waren er de componisten Richard Strauss (in Duitsland) en Gustav Mahler (in Oostenrijk).
 
Anno 2021 heeft La Belle Époque alles met muziek te maken. De crème de la crème van de Nederlandse popmuziek, heeft de krachten gebundeld op het album Volume 1, waarop uitsluitend nummer staan waarbij het liedje central staat. Onder hen zijn dat Judy Blank, Marien Dorleijn, Anne Soldaat, Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein & Yorick van Norden.
 
 


Van de oudere ABBA-albums, heeft alleen
Voulez-Vous het overleeft. Het album uit 1979 zakt in de 51e week van de 26e naar de 51e plaats.