vrijdag 8 september 2023

Hitflits: Britse dj (Cassö) helpt D-Block Europe & Raye met ‘Prada’ aan nummer 1 notering

Vorige week nog net niet, maar nu wel. ‘Prada’ van Cassö, Raye & D-Block Europe is de nieuwe nummer 1 in de Single Top 100. Voor alle drie de acts is het eerste nummer 1 hit in Nederland. ‘Prada’ is een remix van ‘Ferrari Horses’ van D-Block Europe feat. Raye uit 2020.
 
Cassö, echte naam: Cameron Cassels over de totstandkoming van ‘Prada’: “Luisterend naar ‘Ferrari Horses’ in mijn playlist, viel de verleidelijke stem van Raye mij meteen op. Ik wist dat dat perfect zou zijn voor een trance-achtige drop. Ik maakte een euforisch tokkeltje en een ietwat agressieve bas-lijn om de zang kracht bij te zetten. Bij de drop wilde ik dat het nummer zou ‘ontploffen’ met de tekst, door een uitlopende verandering aan te brengen in het baslijnpatroon.”
 
Vervolgens zette hij de onofficiële remix van ‘Ferrari Horses’ in mei van dit jaar op zijn Soundclout account. Pas toen hij het ook op TikTok plaatste, ging het viral en kon een officiële release niet uitblijven.

Tijdens haar noodgedwongen zittend optreden op Lowlands (Raye had in Finland een rugblessure opgelopen), zong de zangeres mee met het nummer, haar nummer, dat wereldwijd zo’n 40 miljoen keer is gestreamd, waarvan 4 miljoen in ons land.
Dat zullen er de komende week snel meer worden, want 3FM heeft ‘Prada’ uitgeroepen tot Megahit. ‘Escapism.’ Van Raye feat. 070 Shake, nummer 4 in januari, was ook Megahit en staat deze week op 99 van 97 in de 33e week.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada        *** eerste week op 1 ***
2. (6)   Doja Cat: Paint The Town Red,  op 6,89%
3. (1)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
4. (3)   Libianca: People
5. (4)   Dua Lipa: Dance The Night
 
Nieuw bij de bovenste tien, op 7 van 11, is ‘Not Fair’ van Niklas Dee & Old Jim feat. Enny-Mae. Het nummer staat nu twee plekken hoger dan het gelijknamige nummer van Lily Allen uit 2009, waar het een cover van is.
 
De twee eerste weeks noteringen zijn:
#50 Kenya Grace: Strangers
Ze woont in Londen, groeide op in het Britse Southampton, en werd geboren in Zuid-Afrika, zangeres Kenya Grace. Op haar tiende begon ze met zingen. Het eerste liedje dat ze uitbracht, was ‘Obsessed’. Haar grootste voorbeeld is wijlen Amy Winehouse, ‘zij was de beste’.
 
#86 Bennett: Vois Sur Ton Chemin
De muziekfilm ‘Les Choristes’ (‘De Koorzangers’) uit 2004 van de Franse regisseur Christophe Barratier, gaat over een kostschool voor moeilijk opvoedbare kinderen.
Een nieuwe leraar begint een schoolkoor en met koormuziek bereikt hij veel meer dan met de (oude) harde hand. De muziek in de film is van de Franse componist Bruno Coulais, die voor meer dan 100 films muziek maakte.
 
‘Vois Sur Ton Chemin’ is één van de nummers in de film. De 25-jarige Bennett Bertram, zoals hij volledig heet uit het Duitse Koblenz maakte er een technomix van. Op zijn achttiende verjaardag ging zijn grootste wens in vervulling: draaien in een club.
 





ALBUMS
 
De nummer 1 van volgende week weten we al, dat wordt GUTS van Olivia Rodrigo. Maar die van deze week was allerminst zeker. Na het weekend leek het er op dat de Britse rockband Slowdive die zou pakken met hun vijfde studioalbum Everything Is Alive. Maar doordat die notering vooral te danken is aan het vinylexemplaar, was de voorsprong op woensdag al geslonken van 32% naar 15%.
Uiteindelijk moeten de Britten genoegen nemen met een vierde plaats in de Album Top 100, dat dan wel hun hoogste notering is. Tot deze week was dat een 38 plaats in 2017 voor hun debuutalbum Slowdive uit 2017. Naast dus een persoonlijk record pakken ze ook nog de eerste plaats in de Vinyl 33.
 
Vervolgens was het de vraag wie dan wel de eerste plaats in de Album Top 100 zou pakken. Wordt het opnieuw de soundtrack van Barbie of eist Burna Boy alsnog de eerste plaats op met zijn album I Told Them …?
 
Nee, het is Barbie The Album,  dat daar ook al even stond op 29 juli, de week van binnenkomst. Een soundtrack dat terugkeert naar de eerste plaats is bijzonder, want dat komt niet vaak voor. Barbie The Album is pas de vierde. De andere drie waren:
1996: Rocky IV
1991: Grease
1998: Titanic
Met uitzondering van Grease, dat terugkeerde voor twee weken, hielden de andere soundtracks tijdens hun terugkeer,  slechts één week vol op de eerste plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (4)   Soundtrack: Barbie The Album (6)    *** terug op 1 / tweede week op 1 ***
2. (2)   Burna Boy: I Told Them … (0), op 0,78%
3. (5)   Travis Scott: Utopia (2)
4. EW  Slowdive: Everything Is Alive (84)
5. (7)   Taylor Swift: Midnights (14)
 
Dit Is Het Levenslied (18), vorige week het eerste nummer 1 album van Tino Martin, maakt in de tweede week een flinke val en komt uit op de 23e plaats.

Dan zijn er nog de volgende nieuwe noteringen.
#19 Royal Blood: Back To The Water Below (70)
#30 Sef: Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag (97)
Op 11 februari bereikte de digitale versie de 45e plaats. De vinylversie scoort beduidend hoger: nummer 30
 
#35 K3: Parels (97)
Het eerste album van K3 uit 1999, Parels, kreeg bij ons geen notering. Nu wel, dankzij de  vinyluitvoering, dat de eerste line-up van K3 een derde plaats oplevert in de Vinyl 33. Wel stond het album in 2010 drie weken met een hoogste plaats van nummer 35 in de Midprice Top 50.
 
#38 Sigur Rós: Átta (100)
#65 Marduk: Memento Mori (98)
#69 Soen: Memorial (90)

#85 Jethro Tull: The Broadsword and the Beast (100)
Het betreft hier een album uit 1982, dat destijds het 14e studioalbum was van deze Britse rockband. De release op vinyl zorgt voor de notering op nummer 85.