vrijdag 31 juli 2015

Hitflits: Roger Waters krijgt alsnog zijn waardering en scoort daarmee een uniek hitfeit

De nieuwe #1 in de Album Top 100 … is een album dat al 23 jaar oud is! Amused To Death van Roger Waters verscheen in 1992 en bereikte de tiende plaats. Anno 2015 is het album  opnieuw uitgebracht in een zogenaamde Deluxe Edition. De veertien tracks zijn door de stereomixer gehaald door techneut/producer James Guthrie, waardoor een 5.1 surround mix ontstond, uitgebracht op sacd. Een techniek die in 2013 ook werd gebruikt voor Close To The Edge van Yes. Daarnaast is het album van Waters ook verkrijgbaar op vinyl (2 lp picturedisk) en blue-ray.

Amused To Death was in 1992 het derde soloalbum van Roger Waters, voormalig leadzanger  en  mede-oprichter van de Britse rockband Pink Floyd. Waters schreef het conceptalbum tijdens zijn Radio K.A.O.S. tour. De titel is geïnspireerd op het boek Amusing Ourselves To Death: Public Discourse In The Age Of Show Business uit 1985 van de Amerikaanse schrijver Niel Postman.

eindelijk waardering

In 1992 plaatste Roger Waters Amused To Death in het rijtje Pink Floyd albums The Dark Side Of The Moon en The Wall. Met een 8e plek in de Britse albumlijst en een 21e in de Amerikaanse albumlijst vond Waters zijn album destijds ondergewaardeerd. Met een 1e plaats 23 jaar later, krijgt het album alsnog de waardering die het – volgens Waters – verdient. In ons land is het na The Pros And Cons Of Hitch Hiking uit 1984, zijn tweede #1-album.

uniek: op herhaling op #1

Amused To Death van Roger Waters stond in 1992 elf weken genoteerd. Anno 2015 behaalt het album in Deluxe Edition in de twaalfde week de eerste plaats. Het is daarmee het eerste album dat tijdens een herhalingsoefening de eerste plaats bereikt.

Back To Black van Amy Winehouse redde het net niet op 30 juli 2011. Na haar overlijden op 21 juli, stond haar muziek weer volop in de belangstelling, waardoor Back To Black op herhaling ging, maar in eerste instantie werd tegen gehouden door 21 van Adele. De week daarop steeg Back To Black alsnog naar de eerste plaats. Overigens stond het album tijdens haar leven al veertien weken op de eerste plaats.

ALBUM TOP 5

1. HH  Roger Waters Amused To Death Deluxe Edition
2. EW  Marco Borsato: 25 Jaar Marco Borsato De Studio Albums
3. EW  Rein Marcha: Mijn Hart Zingt
4. (3)   Kensington: Rivals
5. (7)   Original Soundtrack: Frozen

Currents van Tame Impala, vorige week gestegen naar de eerste plaats, zakt deze week naar de negende plaats.

Bij ons gaat Born In The Echoes van the Chemical Brothers hard onderuit, van #4 naar #31, maar in de Britse albumlijst scoren Tom Rowlands en Ed Simons er deze week hun zesde #1-notering mee. En het levert het duo ook nog een bijzonder record op, want ze passeren daarmee the Prodigy met vijf #1-noteringen als dance-act met de meeste #1-noteringen. Bij de singles blijft 'Black Magic' van Little Mix voor de derde week het bestverkochte en gestreamde nummer.

Terug naar onze lijsten. Wat gebeurt er nog meer in de Album Top 100? Lees even mee met het restant eerste weeks noteringen:
#11 Joe Satriani: Shockwave Supernova
#13 Lamb of God: VII - Sturm Und Gedrang
#20 Symphony X: Underworld
#23 Warren Hayes feat. Railroad Earth: Ashes & Dust
#28 Jill Scott: Woman
#68 Alan Jackson: Angels And Alcohol

SINGLE TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (derde week)
2. (3)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (2)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
4. (4)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
5. (6)   Avicii: Waiting For Love

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Can’t Feel My Face’ van the Weeknd, dat in de zevende week van 17 naar #10 stijgt. Afgelopen woensdag verscheen de videoclip, waarin hij letterlijk in vuur en vlam staat.
‘Can’t Feel My Face’ is na ‘Earned It’ (#8 in februari), de tweede top 10-notering voor deze Canadese artiest. Naast deze twee nummers staat hij ook nog met ‘The Hills’ genoteerd, op #74 van #80. Eind augustus verschijnt zijn tweede album Beauty Behind The Madness.

De grootste stijgers:
#11 (22) Lost Frequencies feat. Janieck Devy: Reality
#23 (49) Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
#36 (47) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#40 (60) Alvaro Soler: El Mismo Sol
#52 (63) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#59 (69) Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)
#72 (84) Childsplay feat. Jayh: Bobbel
#79 (95) Years & Years: Shine

Dan volgen hier nog de vier eerste weeks noteringen:
#83 Demi Lovato: Cool For The Summer
#92 Meek Mill / Nicki Minaj / Chris Brown: All Eyes On You
#94 Vigiland feat. Tham Sway: Shots & Squats
#98 Tinie Tempah feat. Jesse Glynne: Not

Wat mag je dit weekend nog van ons verwachten? Natuurlijk een nieuwe Megaman met alle details over de nieuwe noteringen. Ook vanzelfsprekend zijn de albumsnippers, te lezen op de nieuwssite van 3FM. En als allereerste nog vanavond een blik op de nieuwe Britse hitparade, die op dit moment nog wordt uitgezonden via de BBC-radio. Verser kan dus bijna niet!

zondag 26 juli 2015

Megaman bij week 30 – 25 juli 2015

El Perdón nu ook meest gestreamd

En verder in deze Megaman:
-          Disciples vroegen Calvin Harris om raad
-          fans 5 Seconds Of Summer zijn nog niet gewend aan nieuwe   geluid
-          El Mismo Sol derde zomerhit van 2015
-          Jason Derulo maakt overstap van r&b naar dance

Vorige week binnen op #35, deze week op #1 in de Album Top 100. Zo’n sprong is niet meer voorgekomen sinds 2012. Maar wie maakt die sprong toen en wie nu? Je leest het in de Hitflits. In de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM staan de achtergronden van de nieuwe noteringen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

El Perdón nu ook meest gestreamd

Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón *** tweede week op #1 ***

Vorige week boekten Nicky Jam & Enrique Iglesias met ‘El Perdón’ een eerste plaats in de Single Top 100 dankzij downloads. Deze week staat het nummer steviger op de eerste plaats, want ook qua streams is ‘El Pérdon’ het populairste nummer. Voorlopig zal het nummer dan ook nog wel #1 blijven.

Disciples vroegen Calvin Harris om raad

#49 Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love                                  *** hoogste eerste weeks ***

Nee, ‘How Deep Is Your Love’ van Calvin Harris + Disciples is geen cover van de gelijknamige #8-hit van the Bee Gees uit begin 1978 of van Dru Hill (#6 in 1998). Deze ‘How Deep Is Your Love’ is van Harris zelf, het Londense trio Disciples en de Noorse, maar in Londen wonende zangeres Ina Wroldsen.

Disciples is een electric trio, waarvan de leden, Nathan Duvall, Gavin Kool en Luke Mac, afkomstig zijn uit Zuid-Londen/Surrey. Gavin en Duvall kennen elkaar van dezelfde  muziekopleiding. Samen begonnen ze met produceren en deden hun eigen dingetjes.

Duvall produceerde en schreef mee aan drie hits van de meidengroep Little Mix. Maar wist je dat hij al twee hits op zijn naam heeft staan met een Nederlander? Joost Seilberger, alias Billy the K(l)it, scoorde met ‘Higher’ feat. Stennis, Duvall & Bnann (Infadels) (#52 in 2012) en ‘Burn It Down’ feat. Nathan Duvall (#43 in 2013).

Terug naar Disciples.
Drie jaar geleden voegde Luke zich bij Duvall en Kool, via een muziekprogramma voor jongeren opgezet door Duvall en daarmee was Disciples een feit. De eerste twee jaar waren ze vooral achter de schermen bezig, voor onder andere Ms Dynamite en Afrojack. Sinds vorig jaar treden ze voor het voetlicht met het nummer ‘They Don’t Know Up’ en stonden ze er mee op Ibiza.

second opinion

Begin dit jaar werkte Disciples in de eigen studio in Shoreditch, een wijk in Hackney, Groot-Londen, aan ‘How Deep Is Your Love’. Voor een second opinion stuurden ze het nummer op naar Calvin Harris, die daarop voorstelde het samen uit te brengen, iets dat ze nooit hadden verwacht. Bij ons scoren ze op #49 de hoogste eerste weeks, in eigen land komt het nummer zelfs binnen op zevende plaats.

fans 5 Seconds Of Summer zijn nog niet gewend aan nieuwe geluid

#57 5 Seconds Of Summer: She’s Kinda Hot

Net als bij ons, wordt er in Groot-Brittannië een aantal keren per week een voorlopige Single Top 100 gemaakt. In de Britse trendlijst stond ‘She’s Kinda Hot’ van 5 Seconds Of Summer maandag op #6, woensdag op #10 en kwam vrijdag binnen op #18. Ter vergelijking onze noteringen: #29 (op maandag), #38 (op woensdag) en #57 (op vrijdag).
Met andere woorden, de poprockband uit Australië moet het vooral hebben van de eerste dagen, daarna neemt de belangstelling (snel) af. Van een albumtrack zou je dat kunnen verwachten, maar ‘She’s Kinda Hot’ is een nieuw nummer! Voorloper van hun tweede studioalbum dat later dit jaar moet verschijnen.

voor de fans

‘She’s Kinda Hot’ is speciaal voor de fans geschreven. Ashton Irwin, drummer van de band zei daarover: “Something for us to give our fans a place to belong.” Irwin schreef het nummer samen met gitarist en bandlid Michael Clifford, John Feldmann (producer en componist voor onder andere All Time Low) en twee leden van de Amerikaanse rockband Good Charlotte: de broers Benji en Joel Madden. Over het nieuwe album zegt Irwinn dat het persoonlijker wordt, want de vier jongens zijn al zo’n vier jaar bij elkaar. Debuutalbum 5 Seconds Of Summer stond vorig jaar in acht landen bovenaan, waaronder onze albumlijst.

El Mismo Sol derde zomerhit van 2015

#60 Álvaro Soler: El Mismo Sol

Na ‘Drank & Drugs’ van Lil’Kleine & Ronnie Flex (4 weken op #1) en ‘El Pérdon’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias (voor de tweede week op #1), zou ‘El Mismo Sol’ van Álvaro Soler wel eens de derde zomerhit van 2015 kunnen worden. Over een tijdje weten we of Álvaro ook in het voorgaande rijtje hoort.

wereldreiziger

Álvaro Tauchert Soler (24) is geboren in Barcelona. Zijn vader is Duits, zijn moeder half-Spaans, half-Belgisch, waardoor hij zelfs een paar Nederlandse woorden kent zoals ‘dank je wel.’ Op zijn tiende vertrok Álvero naar Tokyo. Terug in Barcelona, richtte hij in 2010 met zijn broer Gregory de indieband Urban Lights op. Na een tijdje gooide Álvero het over een andere boeg, vestigde zich in Berlijn en ging over op Latin. Daar schreef hij samen met Ali Zuckowski nummers voor zijn debuutalbum Eterno Agosto, waaronder ‘El Mismo Sol’. Sinds 27 maart maakt Álvero geen deel meer uit van Urban Lights. Zijn zijn zuster Paula heeft zijn plaats ingenomen.


the Voice

Begin mei kwam ‘El Mismo Sol’ uit in Italië en scoorde direct op een 16e plaats. De week daarop steeg het nummer door naar de vijfde plek. Een optreden op 19 mei tijdens The Voice of Italy met Carola Campagna en Sara Vita Felline, twee kandidaten, zorgde voor het laatste zetje naar de eerste plaats waar het vier weken stond. Vorige week volgde Zwitserland en wellicht over een paar weken wij ook wel.

Bobbel is (g)een kinderspel

#84 Childsplay feat. Jayh: Bobbel

Met ‘Mooie dag’ scoorde Jayh vorig jaar zijn eerste eigen hit, dat de 16e plaats bereikte. De opvolger, ‘Je lijkt Op Iemand’ kwam niet verder dan de 99e plaats. Die 99e plaats is Jaouad Ait Taleb Nasser, zoals hij voluit heet, met ‘Bobbel’, binnen op #84, al ver voorbij. Het nummer maakte hij met Childsplay.

Childsplay, dat gevormd wordt door Don Hoitink (MC Don Perignon), Steve Keanu (producer) en Steven Kwik (dj), maakte al nummers met onder andere DJ Chuckie. Hun muziek wordt omschreven als Tropical / Trap / Edm / House / JungleTerror / Moombah / 808Hiphop / Traphall. Kortom, er zit voor iedereen wel wat in.

Voor Years & Years schijnt de zon nog wel even

#95 Years & Years: Shine

Bij ons zakt het album Communion van de 5e naar de 27e plaats, maar in de Britse albumlijst weet Years & Years er een tweede week op #1 aan vast te knopen. De afgelopen week zijn er daar 20.627 stuks van verkocht (incl. 2766 streams), waarmee het totaal uitkomt op 76.219. Currents van Tame Impala, onze nieuwe #1, komt daar met 12.391 stuks binnen op de  derde plaats.
‘King’, de vorige single van Years & Years, had zeven weken nodig om de top 10 te bereiken en nog drie weken langer om op de vijfde plaats te eindigen. Het nummer zakt deze week naar #23 en staat precies een half jaar en genoteerd. We zijn erg benieuwd hoelang ‘Shine’ het zal volhouden.

Jason Derulo maakt overstap van r&b naar dance

#99 Hardwell feat. Jason Derulo: Follow Me

De laatste jaren begint dancemuziek door te breken in de Verenigde Staten van Amerika. Vooral dankzij Nederlandse dj’s als Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack, Martin Garrix en Hardwell. Vorig jaar werd Robbert Van De Corput, de echte naam van Hardwell, voor het tweede jaar uitgeroepen tot beste dj van de wereld.
Niet vreemd dus dat aan zijn debuutalbum United We Are ( #1 in januari), ook popartiesten meewerkten, zoals Jason Derulo. Op deze manier kunnen zij een crossover maken tussen pop en dancemuziek, in de V.S. EDM (elektronische dance muziek) genoemd.

Groningers

James Abrahart, één van de vier componisten van ‘Follow Me’, heeft onder de naam Jhart ook een nummer uitgebracht met dezelfde titel. Zijn ‘Follow Me’ is het thema van het ‘Ultra Music Festival, het jaarlijkse muziekfestival waarvoor de wereldtop van de dj’s én boekers bijeen komt. Abrahart nam het nummer op met het Groningse duo Vicetone. Als componist heeft Abrahart ook al een hit op zijn naam staan: ‘Don’t Look Down’ van Martin Garrix feat. Usher (#16 in mei).