vrijdag 15 april 2016

Hitflits: Nederland eerste land waar ‘Work From Home’ de eerste plaats bereikt

Het leek er op dat niemand ‘I Took A Pill In Ibiza (Seeb remix)’ van Mike Posner van de eerste plaats kon stoten. Twee weken stond Alan Walker met ‘Faded’ aan zijn stoelpoten te zagen, maar zonder succes. Vorige week waren het de vijf dames van Fifth Harmony, die met ‘Work From Home’ feat. Ty Dolla $ign net niet de eerste pakten. Maar deze week lukt het ze wel.
En daarmee is Nederland het eerste land waar ‘Work From Home’ de eerste plaats bereikt. Daarnaast staat er sinds zeven jaar weer een meidengroep op de eerste plaats. In 2009 was K3 met ‘MaMaSé!’ de voorlaatste #1 gezongen door een aantal dames.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Work From Home
2. (1)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
3. (5)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex
4. (6)   Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrilss (evenaring van haar grootste hit: ‘Titanium’ met David Guettta in 2011)
5. (4)   Alan Walker: Faded

Bij de bovenste tien zien we één nummer dat daar nog niet eerder in stond. ‘Hey’ van Fais feat. Afrojack stijgt in de zesde week van de 16e naar de 10e plaats. Voor Faisal Ben Said (Fais) is het zijn eerste top 10-notering, Nick van de Wall (Afrojack) stond al vier keer eerder bij de bovenste tien. Zijn grootste hit tot nu toe: ‘Give Me Everything’ van Pitbull feat. Neyo & Nayer (#2 in 2011).

De topsprinter van deze week vinden we op #28: Willy William met ‘Ego’ dat een sprint maakte vanaf de 68e plaats, een winst van 40 plaatsen en daarmee de grootste stijger.

Gaan we over naar de vijf eerste weeks noteringen van deze week:
#57 Broederliefde feat. Frenna: Ik Was Al Binnen
#66 Maan: Ride It
#67 Nick Jonas feat. Tove Lo: Close
#69 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (vandaag de nieuwe #1 in de Britse hitparade)
#96 DVBBS & Shaun Frank feat. Delaney Jane: La La Land

Na zeven weken heeft de Single Top 100 eindelijk weer een nieuwe aanvoerder. Zou de Album Top 100 na zeven weken Lil Kleine ook een nieuwe #1 hebben? Lees snel mee en je weet het!

ALBUMS

Zoals gebruikelijk de laatste vijf weken, pakt op maandag een act de eerste plaats in de voorlopige Album Top 100 (drie keer André Hazes Jr.!) en neemt Lil Kleine die op woensdag weer van hem/haar over. Deze week is niet anders. Op maandag pakte Anouk de eerste plaats met Queen For A Day, en twee dagen later was Lil Kleine met WOP! weer heer en meester. Wel werd hij op de hielen gezeten door Jeffrey Heesen met zijn album Intens.
Uiteindelijk trekt Lil Kleine weer aan het langste eind, waardoor WOP! nu voor de achtste week de koploper in de Album Top 100. De voorlaatste keer dat een Nederlandse act acht weken of langer onafgebroken op #1 stond met een album, was in 2011: Deleted Scenes From The Cutting Room Floor van Caro Emerald: dertig weken!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: WOP! (achtste week)
2. EW  Jeffrey Heesen: Intens (verschil met WOP! bijna 8%)
3. (3)   Justin Bieber: Purpose
4. (12) Anouk: Queen For A Day
5. (6)   Adele: 25

Gaan we over naar de overige eerste weeks noteringen:
#8 Kanye West: The Life Of Pablo (uiteindelijk toch een notering)
#15 Deftones: Gore
#22 the Lumineers: Cleopatra
#30 Max Meser: Change
#57 M83: Junk
#71 Ben Harper & the Innocent Criminals: Call It What It Is
#89 All Saints: Red Flag

En een nieuwe worp Nederpop albums in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music:
#54 Alquin
#67 Jumping Jewels
#68 George Baker Selection
#77 les Baroques

Tot zover de Hitflits van deze week. De albumsnippers kun je morgen verwachten op de nieuwspagina van 3FM. Later dit weekend melden wij ons met een nieuwe Megaman. Voor een overzicht van het eerste kwartaal kun je nog hier terecht, nu ook met de Britse overzichten.

zondag 10 april 2016

Megaman bij week 15 – 9 april 2016

Laatste week op #1 voor ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner

En verder in deze Megaman:
-          Kanye West haalt zijn nummers overal vandaan
-          Kodaline scoort hit dankzij Kygo
-          Jamaicaanse dj verovert Europa
-          Freak Like Me voor derde keer een hit

The Last Shadow Puppets scoren hun hoogste notering, maar is het genoeg voor een eerste plaats? Je leest in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

laatste week voor Mike Posner

#1 Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)                              *** zevende week op #1 ***

Op 13 februari stond ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner voor de laatste week bovenaan de Single Top 100. De week daarop namen Lil Kleine & Ronnie Flex deze van hem over met ‘Niet Omdat Het Moet’. Vervolgens moest Posner nog twee weken geduld hebben, want ook Rihanna feat. Drake met ‘Work’ was net te sterk voor hem. Maar vanaf 12 maart stond Posner weer op de eerste plaats en hield deze tot en met deze week vast. Want volgende week is hij deze voorgoed kwijt. Dat zal dan (in eerste instantie) zijn aan de dames van Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign met ‘Working From Home’.
Deze week is Mike Posner met ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ nog heer en meester in de Single Top 100, in totaal voor de zevende week. Vorige week presenteerden wij het overzicht van de grootste hits en albums over het eerste kwartaal. Daarin stond het nummer van Posner nog op de derde plaats. Dankzij de #1 deze week, klimt het nummer een plekje in de toplijst van 2016 en gaat het ‘Light It Up (remix)’ van Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG voorbij. Het is nu nog een kwestie van weken eer het ook ‘Love Yourself’ van Justin Bieber heeft ingehaald. En dan is het wachten op een nummer dat ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner weer voorbij gaat. Maar dat zal pas in het najaar worden!

Kanye West haalt zijn nummers overal vandaan

Vorig weekend verscheen alsnog het album The Life Of Pablo van Kanye West op de streamingplatforms Apple Music en Spotify. Daarvoor was het album alleen beschikbaar op Tidal, waar het zo’n 250 miljoen keer is gestreamd.

In februari, toen het album alleen uit was op Tidal, de streamingdienst voor en door artiesten, verklaarde West nog dat het nooit beschikbaar zou komen via Apple. Maar zeg nooit nooit … Want naast de 250 miljoen streams werd het album ook meer dan 500.000 keer illegaal gedownload. Wellicht dat West dacht, dat er toch nog wel wat valt te verdienen en het album ook elders beschikbaar stelde.
In de Scandinavische landen en Ierland blijkt het album wel aan te slaan. In Noorwegen haalde het zelfs de eerste plaats, in Zweden de tweede en in Ierland de achtste. Maar in onze contreien heeft de actie van West weinig effect, want het krijgt geen notering. Wel blijken zo’n zeven tracks te zijn gestreamd op Spotify. Drie daarvan krijgen deze week een notering in de Single Top 100, waarbij duidelijk wordt dat West overal wat heeft ‘geleend’.

#55 Kanye West feat. Rihanna & Swizz Beatz: Famous *** hoogste eerste weeks ***

'Famous' bevat maar liefst drie samples:
-          Nina Simone: Do What You Gotta Do, van het album Nuff Said uit 1968
-          Sister Nancy: Bam Bam, uit 1993
-          Il Rovescio della Medaglia: Mi Sono Svegliato E... Ho Chiuso Gli Occhi, van het album Contaminazione uit 1973

#97 Father Stretch My Hands Pt. 1

Dit nummer geeft een eigen interpretatie van ‘Right Now’ van Uncle Murda feat. Future uit 2015. Daarnaast bevat het een sample van ‘Father I Stretch My Hands’ van Pastor T.L. Barrett featuring Youth for Christ van het album Do Not Pass Me By uit 1976.

#100 Father Stretch My Hands Pt. 2

En ja hoor, ook ‘Father Stretch My Hands Pt. 2’ is opgebouwd uit andere nummers. Allereerst heeft Kanye West een eigen interpretatie gemaakt van ‘Panda’ van Desiigner, dat deze week van 77 naar #45 stijgt. Daarnaast gebruikt hij geluidseffecten uit het videospel ‘Street Fighter II: The World Warrior’. En natuurlijk zit ook hier in de sample van Pastor T.L. Barrett featuring Youth for Christ van het album Do Not Pass Me By uit 1976.

Kodaline scoort hit dankzij Kygo

#58 Kygo feat. Kodaline: Raging

Eind maart stond de Noorse dj/producer Kygo twee keer in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De concerten waren onderdeel van zijn Europese ‘Cloud Nine Tour’, die nog tot 23 april duurt. Hoewel de concerttour de titel van zijn debuutalbum heeft, komt het album pas op 13 mei uit. Tijdens de concerten speelde Kygo naast zijn grote successen zoals ‘Firestone’ en ‘Stole The Show’, al wel nieuwe nummers van het album.‘Raging’ feat. Kodaline is daarvan de voorloper en zijn elfde notering.

‘Raging’ is een leuke opsteker voor de Ierse band Kodaline. In 2012 werden ze de nieuwe Coldplay genoemd (wat natuurlijk onzin is, want er is maar één Coldplay) en scoorde ze een hit met ‘All I Want’ (#26) en een jaar later met ‘High Hopes’ (#86). ‘Raging’ is echter geen eigen nummer van Kodaline, maar een compositie van Kyrre Gørvell-Dahll (= Kygo), Mark Williams, Derek Fuhrmann en James Bay. Om met de laatste te beginnen, James Bay scoorde twee hits: ‘Hold Back The River’, #12 in 2014 en ‘Let It Go’, #15 in 2015). Derek Fuhrmann was zanger van the Crash Motive en schrijft nummers voor onder andere Ed Kowalczyk. En Mark Williams is ook zelf muzikant.

Jamaicaanse dj verovert Europa

#68 Willy William: Ego

Langzamerhand begint ‘Ego’ van Willy William, door te breken in Europa. In Italië, waar het nummer in februari de 18e plaats bereikte, heeft ‘Ego’ de platinastatus bereikt. In Frankrijk kwam het tot #12, maar in Wallonië reikte het zelfs tot de 3e plaats. Als het weer een beetje meewerkt zou het hier ook een flinke hit kunnen worden.

Willy William woont in Parijs, maar komt van Jamaica, waar hij op 27 juni 1970 is geboren. Sinds 2003 maakt hij naam als dj. Zijn doorbraak kwam met het nummer ‘B Boyz Shake Da Body’ met DJ Flex. Sinds 2009 maakt William deel uit van het hiphopcollectief Collectif Métissé uit Bordeaux. Onder meerdere namen scoorde William al hits, die hem in Frankrijk al  3  gouden en 1 platina plaat opleverde. Vorig jaar werkte hij mee aan ‘Englishman In New York’ van Chris Cab feat Tefa & Moox. Inderdaad de #13-hit van Sting uit 1988. Vorige maand verscheen in eigen land Une Seule Vie, het debuutalbum van William met daarop de hit ‘Ego’.

Freak Like Me voor derde keer een hit

#91 R3hab & Quintino: Freak

Niet alleen Kanye West haalt zijn inspiratie elders, ook Nederlandse acts doen dat. In dit geval Fadil El Ghoul, ofwel R3hab. Samen met Quinten van den Berg, alias DJ Quintino (links op de foto), namen ze ‘Freak Like Me’ van Adina Howard (#26 in 1995) onder handen. R3hab boekte zijn eerste succes met ‘Mrkrstft’ van Hardwell presents Rehab (#38 in 2008). DJ Quintino heeft er al een #1-hit opzitten: de remix die hij 2009 maakte van ‘Rap Das Armas’ van Cidinho e Doca,

Overigens is ‘Freak Like Me’ van Adina Howard al eerder gecoverd. In 2000 door Tru Faith & Dub Conspiracy, dat geen notering opleverde. Twee jaar later namen de dames van Sugababes hun versie van het nummer op, met een sample van ‘Are 'Friends' Electric’ van Tubeway Army en kwam er tot de 31e plaats mee. Zover zien wij de versie van R3hab & Quintino nog niet komen.