zondag 10 april 2016

Kanye West haalt zijn nummers overal vandaan

Vorig weekend verscheen alsnog het album The Life Of Pablo van Kanye West op de streamingplatforms Apple Music en Spotify. Daarvoor was het album alleen beschikbaar op Tidal, waar het zo’n 250 miljoen keer is gestreamd.

In februari, toen het album alleen uit was op Tidal, de streamingdienst voor en door artiesten, verklaarde West nog dat het nooit beschikbaar zou komen via Apple. Maar zeg nooit nooit … Want naast de 250 miljoen streams werd het album ook meer dan 500.000 keer illegaal gedownload. Wellicht dat West dacht, dat er toch nog wel wat valt te verdienen en het album ook elders beschikbaar stelde.
In de Scandinavische landen en Ierland blijkt het album wel aan te slaan. In Noorwegen haalde het zelfs de eerste plaats, in Zweden de tweede en in Ierland de achtste. Maar in onze contreien heeft de actie van West weinig effect, want het krijgt geen notering. Wel blijken zo’n zeven tracks te zijn gestreamd op Spotify. Drie daarvan krijgen deze week een notering in de Single Top 100, waarbij duidelijk wordt dat West overal wat heeft ‘geleend’.

#55 Kanye West feat. Rihanna & Swizz Beatz: Famous *** hoogste eerste weeks ***

'Famous' bevat maar liefst drie samples:
-          Nina Simone: Do What You Gotta Do, van het album Nuff Said uit 1968
-          Sister Nancy: Bam Bam, uit 1993
-          Il Rovescio della Medaglia: Mi Sono Svegliato E... Ho Chiuso Gli Occhi, van het album Contaminazione uit 1973

#97 Father Stretch My Hands Pt. 1

Dit nummer geeft een eigen interpretatie van ‘Right Now’ van Uncle Murda feat. Future uit 2015. Daarnaast bevat het een sample van ‘Father I Stretch My Hands’ van Pastor T.L. Barrett featuring Youth for Christ van het album Do Not Pass Me By uit 1976.

#100 Father Stretch My Hands Pt. 2

En ja hoor, ook ‘Father Stretch My Hands Pt. 2’ is opgebouwd uit andere nummers. Allereerst heeft Kanye West een eigen interpretatie gemaakt van ‘Panda’ van Desiigner, dat deze week van 77 naar #45 stijgt. Daarnaast gebruikt hij geluidseffecten uit het videospel ‘Street Fighter II: The World Warrior’. En natuurlijk zit ook hier in de sample van Pastor T.L. Barrett featuring Youth for Christ van het album Do Not Pass Me By uit 1976.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten