vrijdag 16 augustus 2024

Hitflits: ‘Terug In De Tijd’ van Yves Berendse herovert eerste plaats; record voor Billie Eilish

Een maand geleden, op 13 juli, steeg ‘Terug In De Tijd’ van Yves Berendse naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het is dat Roxy Dekker die de week daarop met ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex overnam, anders had ‘Terug In De Tijd’ nu  al voor de zesde week bovenaan gestaan.
Na 4 weken op de tweede plaats, pakt Yves Berendse deze week opnieuw de eerste plaats en zal die voorlopig niet meer uit handen geven. Tenzij Dekker met weer een nieuw nummer op de proppen komt natuurlijk, maar daar ziet het (nog) niet naar uit. ‘Zin In Jou’, een nummer uit 2016, stijgt in de vijfde week van 99 naar 88. Hoogste plaats was 84 op 27 juli.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Yves Berendse: Terug In De Tijd      *** terug op 1 / tweede week op 1 ***
2. (1)   Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex, op 1,18%
3. (3)   Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii: Move
4. (4)   Robert van Hemert: Zoet, Zout, Zuur
5. (15) Lost Frequencies & Tom Odell: Black Friday (Pretty Like The Sun)
In zijn eentje kwam hij met ‘Another Love’ niet hoger dan de zesde plaats, dat was op 12 januari 2013. Zijn ‘Black Friday’ kwam in september 2023 niet hoger dan de 63e plaats. ‘Black Friday (Pretty Like The Sun)’ de remix door Lost Frequencies blijft stijgen, deze week naar de 5e plaats. Voor Lost Frequencies is het zijn derde, voor Tom Odell, want over hem hebben we het, zijn tweede top 10-notering. Overigens staat zijn ‘Another Love’ nog steeds genoteerd, deze week op 53 in de 244e week!
 
Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week.
#26 Broederliefde, Antoon & Ronnie Flex: After Six
 
#75 Hanumankind x Kalmi: Big Dawgs
De clip bij dit nummer, met de zogenaamde circusact ‘Wall of Death, waarin motorrijders en chauffeurs stunts uitvoeren in een cilindervormige structuur, is sinds 10 juli al meer dan 52 miljoen keer bekeken. Inmiddels is het nummer ook populair op streamingplatforms en TikTok.
 
Achter Hanumankind zit de 32-jarige Sooraj Cherukat uit Malappuram, Kerala, in India.  Hanumankind is een samenvoeging van het Hindi woord ‘Hanuman’ met het Engelse woord ‘kind’, met een knipoog naar het concept ‘humankind’, ofwel ‘mensheid’.
Zijn vader werkte voor een oliemaatschappij, waardoor Cherukat in diverse plekken op de wereld opgroeide, het langste in Houston, Texas. Daar maakte hij kennis met hiphop-acts als Three 6 Mafia, maar ook System Down behoort tot zijn favorieten. In 2012 ging hij terug naar India, studeerde Bedrijfskunde en werkte een tijdje bij de investeringsbank Goldman Sachs.
 
In 2017, tijdens het jaarlijkse festival ‘NH7 Weekender’ in India, begon Cerukat met rappen. Twee jaar daarna verscheen zijn EP Kalari. In 2023 brak hij door met het nummer ‘Go To Sleep’.
‘Big Dawgs’, letterlijk ‘Grote Honden’, werd geproduceerd Kalmi, zijn landgenoot, de 26-jarige Kalimireddy Nikhilâ uit Visakhapatnam. Hij was altijd al geïnteresseerd in muziek en is sinds 2013 actief in de elektronische muziekscene. Tot het grote succes van ‘Big Dawgs’ door Hanumankind, was het bekendste project van Kalmi het nummer ‘Anna’ uit 2018, waar zelfs de Indiase editie van het muziekblad ‘Rolling Stone’ aandacht aan besteedde.
 
#80 Kã: Voorspeld
#92 Shawn Mendes: Why Why Why
 
ALBUMS
 
Vorige week hielp ze Charli XCX nog met ‘Guess’ aan haar grootste hit. Deze week staat Billie Eilish opnieuw in de belangstelling en boekt ze een persoonlijk record. Haar album Hit Me Hard And Soft herovert opnieuw de eerste plaats (13 juli deed ze dat ook al) en staat nu in totaal voor de zevende week op de eerste plaats over drie series: 5+1+1. Dat is één week meer dan When We All Fall Asleep, Where Do We Go? in 2019/2020, dat in totaal 6 weken bovenaan stond.
Afgelopen zondag was Billie Eilish nog te zien tijdens de afsluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, in een filmpje waar ze vanaf het strand vanuit Los Angeles, het nummer 'Birds Of A Feather' (deze week op 14) zong. Dit alles met het oog op  de Olympische Zomerspelen van 2028 die daar gehouden worden. Dit optreden zal zeker het album het laatste zetje hebben gegeven voor de eerste plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (2)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (16)      *** terug op 1 / zevende week op 1 ***
2. (1)   Frenna: Pink Summer (0), op 8,82%
3. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (4)
4. (4)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (13)
5. (5)   Charli XCX: Brat (17)
 
In de Vinyl 33 herovert Eternal Sunshine van Ariana Grande de eerste plaats. Op 23 maart stond het album daar ook al even.
 
Sluiten we af met de nieuwe noteringen van deze week en dat is er maar eentje:
#71 Beabadoobee: This Is How Tomorrow Moves (fysiek: 59%, 22 in de Vinyl 33)
Na de single ‘Death Bed’ van Powfu feat.  Beabadoobee, 11 in 2020, scoort de 24-jarige  Philipijnse zangeres, echte naam Beatrice Kristi Laus uit Iloilo City, nu ook met een album.

De eerste twee gingen aan ons voorbij, maar met haar derde, This Is How Tomorrow Moves lukt het haar wel. Ze nam het album in Los Angeles, Londen en East Sussex op met de Britse gitarist en zanger Jacob Bugden (die ook meespeelt en zingt) en de Amerikaanse producer Rick Rubin.
 
Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits, de terugblik op het eerste halfjaar. Je vindt deze onder het kopje ‘Aanbevolen Post’.