donderdag 22 januari 2009

Hitflits: Nick & Simon zien sterretjes … van geluk!

In de midweek zag het er nog naar uit dat Milow met ‘Ayo technology’ opnieuw naar #1 zou stijgen. Maar we hielden toen al een slag om de arm, want we schreven: “Of hebben Nick & Simon nog een troef achter de hand?”. Welnu, die hebben ze, want ‘Vallende sterren’ is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het nummer stijgt in de tweede week van 36 naar #1, waarmee de jongens hun derde #1 scoren, na ‘Pak maar m’n hand’ (in 2007) en ‘Hoe lang?’ (in 2008). Ze danken die #1 voor het overgrote deel aan de fysieke verkopen van ‘Vallende sterren’. Overigens gaat ‘Rosanne’, een oudere single van Nick & Simon op herhaling: de download daarvan loopt nog steeds goed en zorgt er voor dat het nummer binnenkomt op #64, in de 39ste week!

Kijken we nog even verder naar de top 5. ‘Alles min één’ van Jeroen van der Boom stijgt van 5 naar #2, op een afstand van 23% op ‘Vallende sterren’. ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon zakt van 1 naar #3. Dus eigenlijk is er meer sprake van een flirt. Milow valt met ‘Ayo technology’ zelfs terug naar een vierde plek, maar stijgt wel terug naar de eerste plaats van de Download Top 50. Drie plaatsen winst boeken Cidinho e Doca met ‘Rap das armas (Quintino remix)’ en komen uit op #5. De versie van Rockstarzz feat. Antoine Montana gaat op herhaling op #27, in de negende week.

Nick & Simon zijn niet de enigen die de top 10 binnenvallen. ‘Day ’n nite’ van Kid Cudi vs Crookers stijgt van 14 naar #7 en ‘Tijdmachine’ van DIO feat. Sef gaat zelfs van 17 naar #6. Hoogste binnenkomer is ook afkomstig van deze heren, want ‘Licht van de laser’ knalt binnen op een elfde plek. Het nummer is van Partysquad! en daaraan werkt naast DIO en Sef, ook Sjaak mee.

Andere opvallende binnenkomers zijn er van van Velzen met ‘On my way’ (op #16), Ilse DeLange met ‘Miracle’ (op #21), Antje Monteiro met ‘De hele nacht vrijen met jou’ (op #44), Lily Allen met ‘The fear’ (op #55), Bruce Springsteen – de man van € 1 miljoen – met ‘The wrestler’ (op #56), Kelly Clarkson met ‘My life would suck without you’ (op #62) en David Guetta & Chris Willis with Steve Angello, Seb Ingrosso (op #72).

Daarnaast komt ook deze week een schare aan ‘feesthits’ de Single Top 100 binnen, waarvan Jan van Brusselband met ‘Twee emmertjes’ het hoogst scoort: binnen op #46.

Adele blijft #1 in de Album Top 100 met haar album ‘19’, nu voor de derde week. Op #2 blijven the Cats met ‘The Cats Top 100’ en teruggestegen naar een derde plaats is ‘Incredible’ van Ilse DeLange. Net buiten de top 3, op een vierde plek, komt ‘The crying light’ van Antony & the Johnsons binnen. Al een aantal weken is het album ‘Yellow brick road’ van Sabrina Starke aan het stijgen. Deze week bereikt het in de zeventiende week de top 10, en stijgt van 15 naar #9.

Er komen nog maar weinig nieuwe albums uit en dat is ook te zien aan de Album Top 100. Buiten de hoge binnenkomst van Antony & the Johnsons op #4, komen de vier andere album vrij laag binnen. White lies met ‘To lose my life’ (op #65), Kreator met ‘Hordes of chaos’ (op #66), Julian Sas met ‘Wandering between words’ (op #79) en Charles Aznavour met ‘Duos’ (op #82). ‘Hoe zal het morgen zijn?’ van Johan Heuser heeft het net gered.

Het kan niet op voor Nick en Simon, die nu met twee nummers genoteerd staan. Daarnaast zijn er twee versies van ‘Rap das armas’. Van de 23 binnenkomers, gaan er drie op herhaling. En van die 20 echte binnenkomers komen er niet minder dan acht uit het feestcircuit. Genoeg st(u)(o)f dus voor een Megaman, die je weer na het weekend tegemoet kunt zien.

woensdag 21 januari 2009

Midweek: Milow weer op weg naar #1

Hoewel Nick & Simon met ‘Vallende sterren’ nog de voorlopige Single Top 100 aanvoeren, verwachten we niet dat ze dit tot het einde van de week volhouden. Tevens ziet het er niet naar uit dat Jordy van Loon zijn #1-hit ‘Verliefdheid’ zal prolongeren. En dat betekent dus dat we vrijdag een nieuwe #1 tegemoet kunnen zien, en dat wordt een oude bekende: ‘Ayo technology’ van Milow.

Dio & Sef kunnen twee top 10-hits tegemoet zien. Hun ‘Tijdmachine’ sprint richting top 5. En daarnaast komt ‘Licht van de laser’ van Partysquad feat. Sef, Dio & Sjaak hoog de top 10 binnen. Ook onderweg naar de top 10 is ‘On my way’ van van Velzen. Wel hoog, maar niet bij de bovenste twintig, verwachten we ‘Miracle’ van Ilse DeLange.

Daaronder verwachten we binnenkomers van Antje Monteiro met ‘De hele nacht vrijen met jou’, Bruce Springsteen met ‘The wrestler’ en Kelly Clarkson met ‘My life would suck without you’.

In de Album Top 100 ziet het er niet naar uit dat Adele haar #1-plaats met haar album ‘19’ zal afstaan. Ook niet aan Antony & the Johnsons die met ‘The crying light’ hoog in de top 10 binnenkomen. Andere binnenkomers zijn er van Kreator met ‘Hordes of chaos’, Julian Sas met ‘Wandering between words’, Charles Aznavour met ‘Duos’ en misschien Johan Heuser met ‘Hoe zal het morgen zijn?’.

Gaat het Milow lukken om de #1-positie opnieuw in te nemen? Of hebben Nick & Simon nog een troef achter de hand? Je leest het aanstaande vrijdag in een nieuwe Hitflits.

maandag 19 januari 2009

Megaman bij week 3 – 17 januari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Italianen Jordy van Loon een #1-hit bezorgen en de doorbraak zijn voor een Amerikaanse rapper, Bertolf definitief op eigen benen staat, Nick & Simon energiebespaarders belonen, Amanda Wilson weer vreemd gaat en we bestormd worden door heel veel feestnummers. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

#1-hit opnieuw uit Italië

Jordy van Loon: Verliefdheid (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week was ‘Dochters’ van Marco Borsato net even iets te sterk voor ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon. Deze week vinden we ‘Dochters’ terug op de derde plaats en verkoopt een derde minder dan ‘Verliefdheid’. Het kleine verlies vorige week is dus omgezet in een ruime winst deze week. Tussen beide nummers in staat ‘Ayo technology’, de voormalige #1-hit van Milow. Bijna de hele week stond dat nummer bovenaan. Pas op vrijdag gaf de download van ‘videoclip’ de doorslag, waarmee Jordy een voorsprong heeft van 11% op Milow.

Italiaanse oorsprong

‘Verliefdheid’ is van origine een Italiaans liedje. Het origineel heet ‘Papaveri e papere’, geschreven door Mario Panzeri en in 1952 gezongen door Nilla Pizzi op het festival in San Remo. Nina had in 1951 het festival gewonnen met het liedje ‘Grazie dei fiori’. In 1952 deed ze opnieuw mee en zong drie liedjes waaronder ‘Papaveri e papere’, dat daarmee tweede eindigde. Ze won dat jaar met ‘Vola Colomba’. Van haar versie van ‘Papaveri e papere’ zijn in Italië meer dan 700.000 stuks verkocht. Er bestaan versies van in meer dan veertig talen, gezongen door onder andere Petula Clark (‘Poppa piccilino’) en Lys Assia (‘Ba-loom ba-La’). Zij was in 1956 de allereerste winnaar van het Eurovisie Songfestival. Deelnemers uit Italië waren in die dagen steevast winnaar van het festival van San Remo.

Nederlandse versies

De tekst van ‘Verliefdheid’ is van Jan Zwarteveen. Hij draagt het lied op aan zijn vader en aan zijn goede vriend Giuseppe Arpone uit Bari, Italië. Jan was echter lang niet de eerste die een Nederlandse tekst op deze Italiaanse klassieker schreef.

In 1953 kwamen Lou Bandy, Willy Rockin en de Jonge flierefluiers met ‘Kraai en papegaai’, waarvan hier een stukje tekst:
“Een kraai die mag geen liefde bij een papegaai gaan zaaien
dan ga je naar de haaien (2x)
Een kraai die mag geen liefde bij een papegaai gaan zaaien
dat is nou eenmaal zo.”

In die jaren bestond er ook een versie met de titel ‘De dochter van de dominee’, en handelde over een dominee die het met zijn dochter deed.

Tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70 werd de melodie van ‘Papaveri e papere’ gebruikt door het team van ‘Farce Majeure’ voor het liedje ‘De oliekraan is dichtgedraaid’:
“De oliekraan is dichtgedraaid, wat een gesodemieter
Ik krijg maar vijftien liter, ik krijg maar vijftien liter
maar strakjes op het carnaval ben ik van 15 liter zo dronken als een gieter”

Regionaal waren er ook diverse versies. Zo maakte de Wierdense revue er ‘Op ’n brommer’ van:
“Wie hebt de auto inruild
wie goat noe met de brommer
langs velden en langs wègen
doar kom ie ons wel tègen”

Maar de eerste hitversie stamt uit 1992 en is van Lennard Landman, getiteld ‘Overal lagen peuken’:
“ze rookten in de kamer,
en ze rookten in de keuken,
en overal lagen peuken,
en overal lagen peuken”
‘Overal lagen peuken’ heet oorspronkelijk ‘De rokende boer’ en is in 1984 opgenomen door de Volksmuziekgroep ‘De Ploegadoers’ uit Liempde. Zij hadden Lennaert toestemming gegeven voor het uitbrengen van ‘Overal lagen peuken’. Lennaert kwam ermee tot #29. Jordy scoort met ‘Verliefdheid’ een #1-hit.

Kwartet Italiaanse #1-hits

Sextet Italiaanse #1-hits

‘Verliefdheid’ is de vierde Nederlandstalige #1-hit, die zijn oorsprong kent in Italië:
- 1994: Paul de Leeuw: ‘Ik wil niet dat je liegt’ (origineel: ‘La solitudine’ van Laura Pausini uit 1993)
- 1994: Marco Borsato: ‘Dromen zijn bedrog’ (origineel: ‘Storie di tutti giorni’ van Riccardo Fogli, in 1982 winnaar festival van San Remo)
- 1995; Marco Borsato: ‘Waarom nou jij?’ (origineel: Riccardo Cocciante met ‘Quando finisce un amore’ uit 1975)
- 2007: André Hazes & Gerard Joling: ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ (origineel: ‘Forse’ van Pupo uit 1979)
- 2008: Rita Hovink & Gerard Joling: ‘Laat me alleen’ (origineel: Patty Pravo met ‘Pazza idea’ uit 1974)
- 2009: Jordy van Loon: ‘Verliefdheid’ (origineel: ‘Papaveri e papere’ door Nilla Pizzi in 1952)

Let wel: Riccardo Cocciante is geboren in Vietnam, heeft een Italiaanse vader en een Franse moeder, en vestigde zich vanaf zijn elfde in Rome in Italië. Aanvulling Italiaanse #1-hits dankzij 'anoniem' en Ed Hoogeveen.

lang geen jongste

Jordy van Loon is geboren op 16 juni 1993 en daarmee dus 15, 6 jaar jong. Maar daarmee is hij lang niet de jongste act met een #1-hit. Jordy staat in het overzicht van de jongste acts met een #1-hit op een twintigste plaats. Zes leden van de Kelly family gingen hem reeds voor. Klik hier voor een volledig overzicht.

Jeroen van der Boom: een handvol top 5-hits

Jeroen van der Boom: Alles min één (5) *** hoogste eersteweeks ***

Met drie #1-hits op zak, ligt de lat wel erg hoog voor Jeroen van der Boom. Maar met de binnenkomst van ‘Alles min één’ op een vijfde plek, heeft hij zeker niet te klagen. Daarmee scoort hij sowieso een handvol achtereenvolgende top 5-hits. ‘Alles min één’ is geschreven door Han Kooreneef (tekst) en Daniel Gibson (muziek), de man van Kim-Lian van der Meij. Han & Daniel schreven ook ‘Één wereld’, de tweede #1-hit van Jeroen.

Afgelopen vrijdag, 16 januari 2009 hebben Jeroen, René Froger en Gordon de zes liedjes gehoord die ze als de Toppers, op 1 februari zullen zingen tijdens het Nationale songfestival. Vanaf maart zullen de drie acht weken door de TROS worden gevolgd op hun weg naar Moskou. Volgens Gordon zal de kleding uit Amerika worden gehaald en zal iets zijn wat nog nooit op het Eurovisie songfestival is vertoond, en dáár is nogal wat vertoond! Tussendoor, in april, verschijnt het nieuwe album van Jeroen, waarvan ‘Alles min één’ de voorloper is.

Gebroeders Ko boeken voor de derde keer succes dankzij een reclame

Gebroeders Ko: Nie prate nie & nie zinge nie (7)

Eind december 2007 bereikte ‘Goeiemoggel’ van the Happy hour crew de zeventiende plaats. Het nummer was ontstaan naar aanleiding van de reclamespot van KPN telecom waarin een onzin-taal wordt geïntroduceerd, die ontstaat door het verkeerd intypen van woorden in een sms’je. Dat was een idee van reclamebureau N=5, die daarmee in 2007 de Gouden Loekie won.

Vorig jaar bedacht TBWA\NEBOKO uit Amsterdam de spotjes rond zanger Fons (een typetje van Albert van Benthem uit Amsterdam). En dat bracht de Gebroeders Ko op het idee om het plaatje ‘Nie prate nie & nie zinge nie’ op te nemen. In de clip is ook een rol weggelegd voor Fons/Albert, die vorig het nummer ‘Casablanca’ op single heeft uitgebracht. De Gebroeders Ko scoren met ‘Nie prate nie & nie zinge nie’ hun 22ste notering en hun zevende top 10-notering.

Twee keer eerder scoorden de Gebroeders Ko een hit dankzij een reclame. In 2002 ging hun hit ‘Boswandeling’ hand in hand met een actie van een likeurtje met dezelfde naam. Twee jaar later, in 2004, namen ze het nummer ‘Muggen hier, muggen daar’ op, dat toegevoegd werd aan de single ‘Zonnebril’. ‘Muggen hier, muggen daar’ werd uitgebracht in samenwerking met Pearle opticiens.

Bertolf nu echt op eigen benen

Bertolf: Another day (10)

Vier weken geleden was de vaart er uit van ‘Another day’ van Bertolf: het nummer zakte van 13 naar #29 en uiteindelijk naar #37. Maar 3FM ontfermde zich over het nummer en riep het uit tot Megahit. De week daarop steeg het naar 17 en deze week entert het de top 10 op #10. Ook zijn album zit in de lift: ‘For life’ stijgt in de tweede week van 74 naar #46. Bertolf heeft veel te danken aan Ilse DeLange, waarbij hij lange tijd in haar band zat. Maar met deze hitfeiten en een mooi optreden op Noorderslag afgelopen zaterdag 16 januari in Groningen, bewijst hij definitief op eigen benen te staan.

Succes voor Kid Cudi dankzij Italianen

Kid Cudi vs Crookers: Day ‘n nite (14)

Kid Cudi is het alter ego van Scott Mescudi uit Cleveland, Ohio. Kid (23) is een groot fan van the Beatles, die hij pas anderhalf jaar geleden ontdekte. The Beatles spreken hem aan vanwege de melodieën en de manier waarop de Fab four liedjes schreven. Toen hij de teksten onder ogen kreeg, was hij om: “zoiets kennen we niet in hip-hop nummers!” De afgelopen drie jaar is Scott in een studio in Brooklyn, New York, bezig geweest een eigen geluid te ontwikkelen. Tussendoor werkte hij mee aan ‘Welcome to heartbreak’ van Kanye West op diens album ‘808’s & heartbreak’. Kanye is ook degene die hem voor het voetlicht haalde, toen Cudi een mixtape had gemaakt in opdracht van het New Yorkse kledingmerk ’10 deep clothing’. In september 2008 trad Kid op tijdens de uitreiking van de Video music awards.

Italianen schieten te hulp

Er was al een handvol remixen van ‘Day ’n nite’ verkrijgbaar. En toch wist het nummer in Europa geen voet aan de grond te krijgen. Dat veranderde toen Andrea Fratangelo en Francesco Barbaglia, de Italiaanse Crookers, zich er mee bemoeiden. Zij maakten een nieuwe remix en ‘verbouwden’ zelfs de clip die bij ‘Day ‘n nite’ was gemaakt. En dankzij hun remix én de videoclip wordt het nummer eindelijk een hit. Binnenkort komt zijn album ‘Man on the moon’ uit.

gepasseerd

En dan te bedenken dat Kid Cudi in eerste instantie helemaal niet blij was met de remix door de Crookers. Er was hem namelijk helemaal geen toestemming gevraagd om de remix uit te brengen. Het is allemaal buiten hem om bekokstoofd door iemand van het label G.o.o.d. records. Kid Cudi vindt dat de videoclip helemaal niet bij zijn imago past, en heeft zelfs verzocht deze niet uit te brengen, maar een nieuwe te maken. Hij was daar echter te laat mee, want de clip was dezelfde dag al te zien op YouTube. Wij denken dan ook dat Kid Cudi niet moet zeuren, want ‘Day ’n nite’ is niet eens van hemzelf! In het nummer wordt namelijk een sample gebruikt van het nummer ‘Night’ van de Britse producers Benga & Coki.

Dio & Sef geven zich bloot

DIO feat. Sef: Tijdmachine (17)

‘Tijdmachine’ van DIO feat. Sef is één van de leukste, zoniet de leukste videoclip van dit moment. Sinds 24 november, het moment dat de clip online ging op YouTube, is het meer dan 1,2 miljoen keer bekeken! Begin december kwam het album ‘Rock & roll’ uit en gaat deze week dankzij de single op herhaling op #91.

Achter DIO gaat Diorno Braaf schuil, geboren op 31 mei 1988 in Amsterdam. Hij groeide op zonder vader en leefde veel op straat, waardoor hij juist het tegenovergestelde is van zijn achternaam, Braaf. Na diverse scholen te hebben bezocht, komt hij uiteindelijk terecht op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. In deze tijd vindt hij dé manier om zich te wapenen tegen alle tegenslagen, en dat is bezig zijn met muziek. In 2004 begint hij dan ook met rappen, beïnvloed door Biggie, Jay-Z en Eminem. Hij ontmoet rapper Darryl van Gonter en samen beginnen ze de formatie Dubbel D. Na twee jaar gaan ze uit elkaar. Dio belandt opnieuw op straat en werkt samen met the Opposites en Willie Wartaal (hit: ‘Dom, lomp en famous’, #23 in 2007) en met Partysquad!, Sjaak & Reverse én Sef (hit: ‘Stuk’, #11 in 2008).

Sef heet voluit Yousef Gnaoui en is geboren in Amsterdam op 22 Juni 1984. Acteren heeft hij van zijn vader Hassan Gbaoui die acteur en poppenspeler was. Met zijn buurtjongens Thomas Goethals (the Flexican) en MC Fit richtte hij in 2004 de rapgroep Flinke namen op, waar later rapper Murth aan werd toegevoegd, ook bekend als Murth the Man-o-Script en Likeminder fit. Ze maken CD’s, clips en deden mee met de Grote Prijs 2005. Behalve als rapper kom je Yousef tegen als host op feesten als Girls love dj’s en The dirty, dirty, dirty. En buiten dat alles werkt hij bij reclamebureau Habbekrats als art director/ grafisch vormgever.

En de volgende samenwerking tussen DIO en Sef staat al weer op stapel. ‘Licht van de laser’ van Partysquad! waaraan de heren wederom meewerken, evenals Sjaak. Partysquad! produceerde het album ‘Rock & roll’ van DIO.

Nick & Simon belonen energiebespaarders

Nick & Simon: Vallende sterren (36)

Als de fysieke cd-single ‘Vallende sterren’ van Nick & Simon eerder was uitgebracht, was het nummer zeker in de top 10 binnengekomen. De notering #36 leunt voornamelijk op de download en een paar cd-singles die al voor de officiële release, afgelopen vrijdag 16 januari, zijn verkocht. ‘Vallende sterren’ is de negende hitsingle voor het duo en de voorloper van het album ‘Luister’ dat op 13 februari verschijnt.

Op 16 mei is het jaarlijkse Klimaatstraatfeest waarop Jeroen van der Boom zou optreden. Zou, want op dat moment is Jeroen druk in de weer met de andere Toppers voor het Eurovisie Songfestival. Als ze twee dagen eerder de halve finale hebben gehaald, mogen ze op 16 mei mee doen aan de finale. En met het oog daarop is Jeroen afgezegd voor het Klimaatstraatfeest. En zullen Nick & Simon hem vervangen. Het Klimaatstraatfeest is een nieuwe nationale energiebesparingcampagne, die op 30 oktober van start ging. Straten die meedoen met de campagne gaan de komende maanden aan de slag met energiebesparing. De 500 straten die de meeste energie besparen krijgen op 16 mei allemaal een straatfeest cadeau. En de allerbeste straat krijgt het Superstraatfeest, met het fantastische live optreden van Nick en Simon.

I-fan leerde het zingen in de kerk

Funkerman ft. I-fan: Remember (37)

Ardie van Beek, oftewel Funkerman, heeft al drie hitfeiten op zijn naam staan: ‘Speed up’(#20) en ‘Wheels in motion’ Funkerman & Fedde Le Grand Presents F To the F. (#14), beide in 2007 en ‘3MIN 2XPLN’ van Fedde Le Grand & Funkerman feat. Dorothy & Andy Sherman (#39). Ardie begon zijn muzikale loopbaan in ‘De Spock’ in Breda, dezelfde club waar ook Tiësto zijn muzikale stijl ontwikkelde. Samen met Raf Jansen en Fedde le Grand hebben ze het platenlabel Flamingo recordings.

I-fan is Ivan Peroti en komt uit een familie waar iedereen zingt. Zelf begon hij daarmee in de kerk. Hij deed producties voor anderen, waaronder Re-play en het project ‘No sweat’ met onder andere Dignity. Daarnaast maakte hij deel uit van de groep Sat-R-Day, waarmee hij vier hits scoorde. Sinds 2005 maakt Ivan deel uit van Food for Funk. De afgelopen twee jaar is Ivan naar Amerika geweest om met een aantal producers te werken aan zijn solo album.

Oliver Twizt is een oude bekende

Oliver Twizt: You’re not alone (46)

De man achter Oliver Twizt is Joël René. En als je wekelijks de Megaman doorspit op feitjes, weet je waarschijnlijk ook wel waar Joël René nog meer van bekend is. Niet? Dan kun je dat hier even nalezen. Op 16 februari 2008 kwamen Sidney Samson & Skitzofrenix feat. Knowledge & Lady Bee met hun versie van ‘ You Don't Love Me (No, No, No)’ de Single Top 100 binnen op #32, wat tevens de hoogste plaats was. Welnu, Joël René maakt
samen met Edin Ibrahimovic deel uit van Skitzofrenix. Alleen dit keer noemt hij zich Oliver Twizt en nam een eigen versie op van ‘You’re not alone’ van Olive (#24 in 1997). Eigenlijk was het niet zijn bedoeling om de Bingo players remix uit te brengen. Het zat al wel in zijn dj-set. Maar toen hij toestemming kreeg voor het gebruik van het nummer, ging hij overstag.

Snow patrol verdient beter

Snow patrol: Crack the shutters (49)

‘Take back the city’ kwam binnen op 18 oktober 2008 op #53 en zou het uiteindelijk redden tot #36. ‘Crack in the shutters’, de zevende hitsingle van Snow patrol begint vier plaatsen hoger, op #49. We verwachten echter niet dat het nummer dan ook vier plaatsen hoger eindigt, op #32 dus. Nee, wij denken dat er voor ‘Crack the shutters’ meer inzit. Beide nummers zijn afkomstig van het album ‘A hundred million suns’ dat op 8 november 2008, toen ‘Take back the city’ de hoogste stand had, naar #8 steeg. Momenteel staat het album op #32, en is weer aan het stijgen.

Lawineboys coveren Pater Moeskroen

Lawineboys: Laat maar waaien (58)

‘Laat maar waaien’ moet je niet verwarren met het gelijknamige nummer van Kinderen voor kinderen uit 2004. ‘Laat maar waaien’ van de Lawineboys is een cover van Pater Moeskroen (#42 in 1996). Echter ook zijn hadden het niet van zichzelf, maar van the Pogues, met de titel ‘If I should fall from Grace with God’, tevens titelnummer van het derde album van the Pogues uit 1988. De Lawineboys zijn Addie Compen en Koen van Steenbergen, afkomstig uit Budel, die hun doorbraken kenden met het tv-programma ‘Uit je skihut’ dat hen vier weken volgde tijdens hun verblijf in Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk, waar de heren het ‘Après ski paleis’ bezitten.

Sunnyboys zetten iedereen aan het bewegen

Sunnyboys: Als je mee wilt doen (62)

Vraagje: Wat is de overeenkomst tussen de Sunnyboys en Jan Smit? Antwoord: Beide zingen nummer, waarvan de muziek geschreven is door de Zuid-Afrikaanse zanger Kurt Darren. Jan Smit nam ‘Sta op (en dans met mij)’ op zijn album ‘JanSmit.com’. Kees Tel schreef de Nederlandse tekst van ‘Als je mee wilt doen’ van de Sunnyboys.

De Sunnyboys komen uit Oosterhout en bestaan uit Arnoud Kastelijns (uitbater van hotel ’t Zonneke en fractievoorzitter en gemeenteraadslid van de plaatselijke partij Gemeentebelangen), Jan Koning, Rodney van Zwol en Stefan Storm. Het ontstaan en het succes van de Sunnyboys ontstond vier jaar geleden in datzelfde hotel ’t Zonneke.

Double DJ’s ook dit jaar van de partij

Double DJ’s: Ja die van jou (63)

Sinds 2004 scoren de Double DJ’s ieder jaar, tijdens de carnavals/après-ski tijd, een hit. Dus ook dit jaar zijn Robbie van Rijt en Jeroen Stabel van de partij. Nu met ‘ja die van jou’, geschreven door de heren zelf samen met platenbaas Adrie van den Berk K. van der Heijden, beter bekend als Goldfinger.

Rob van Daal is er voor iedereen

Rob van Daal: We benne op de wereld (64)

Eind 2006 begin 2007 zond de KRO een remake uit van de serie ’t Schaep met de 5 poten’, dat een groot succes was. Inmiddels loopt de tweede serie van ’t Schaep en ook hier kijken miljoenen mensen naar. Als nu een fractie daarvan de single ‘We benne op de wereld’ van Rob van Daal aanschaft, heeft hij binnen no-time zijn grootste hit te pakken! Vorig jaar boekte hij met ‘Leven lukt me niet met jou’ zijn grootste hit: #25.
‘We benne op de wereld’ is een cover van ‘We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?’ door Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard en Piet Romer dat in 1969 tot de vierde plek kwam in de toenmalige Hilversum III Top 30. Het nummer zat in de eerste aflevering van ‘t’ Schaep met de 5 poten’, getiteld ‘We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?’, die op 5 december 1969 werd uitgezonden. De serie, die maar acht leveringen kende, leverde nog twee hits op: ‘Het zal je kind maar wezen’ (#4) en ‘Als je mekaar niet meer vertrouwen kan...’ (#20), beide in 1970. Alle nummers zijn geschreven door Eli Asser (tekst) en Harry Bannink (muziek).

Dario zingt al 25 jaar

Dario: Laat me leven zoals ik ben (67)

Dario Kreuger (Amsterdam, 30 december 1963), startte zijn zangcarrière reeds op 21-jarige leeftijd. Op de diverse talentenjachten was hij steeds zeer succesvol en dit maakte voor hem de weg vrij om in 1996 de stap als professioneel zanger te maken. In dat jaar probeerde hij twee keer een hit te scoren, met ‘De clown’ respectievelijk ‘Vrijgezel’. Alleen ‘De clown’ had succes, zij het bescheiden: het behaalde een notering in de Mega Tip 30. Het succes kwam in 2003 met ‘Ze was mooi’ dat tot #26 kwam. Twee jaar later scoorde Dario met ‘Handen in de lucht’ (#59 in 2005) en weer twee jaar later met ‘Sing for the day/Zing met me mee’, samen met George Baker (#57 in 2007). Na een jaartje afwezig geweest te zijn in Megaland, komt hij dit jaar met ‘Laat me leven zoals ik ben’.

Alphabeat houdt van r&b

Alphabeat: Boyfriend (71)

Het Deense Alphabeat was naast onze eigen Miss Montreal verantwoordelijk voor de vrolijkste nummers in de Single Top 100 van 2008. Miss Montreal bracht ons ‘Just a flirt’ (#4 in november), nu nog op #70. Alphabeat kwam met ‘Fascination’ (#8 in mei) en stond daarmee 23 weken genoteerd. ‘Ten thousand nights’, de opvolger, kwam slechts tot #61. En nu is er dan eindelijk single #3: ‘Boyfriend’, binnen op #71 en net als de andere hits afkomstig van het album ‘This is Alphabeat’ (#28 in juni). Een nieuw album verschijnt later dit jaar, waarop de Deense band meer richting dance opgaat. De afgelopen tijd hebben de groepsleden veel naar r&b geluisterd, waaronder Lauryn Hill en Ne-Yo en dat zal zeker terug te horen zijn op het nieuwe album, waarvoor ze inmiddels drie weken lang demo’s opnamen in de woonkamers.
Aan de vooravond van Eurosonic, afgelopen donderdagavond, 15 januari in Groningen, kregen de leden een Ebba uitgereikt. Ebba staat voor European Border Breaker Award, oftewel een onderscheiding voor acts die met hun debuutalbum de meeste exemplaren buiten hun eigen land verkochten. Het was de zesde keer dat de Ebba’s werden uitgereikt. Naast Alphabeat viel ook hun landgenoot Ida Corr in de prijzen. Alsmede Adele en de Ting tings (uit Groot-Brittannië), Cinema bizarre (Duitsland), the Dø en AaRON (Frankrijk) en Kraak & Smaak (Nederland), Lykke li (Zweden) en the Script (Ierland). Van de winnaars waren Adele, de Ting things, the Script en Alphabeat niet aanwezig om hun award in ontvangst te nemen en op te treden. Het was de eerste keer dat de uitreiking op tv werd uitgezonden en in Groningen plaatsvond. Voorheen was dat in Cannes. In maart wordt bekend waar de uitreiking de komende vier jaar zal worden gehouden.

Amanda Wilson gaat weer vreemd

Outsiders feat. Amanda Wilson: Keep this fire burning (72)

Amanda Wilson stond eind 2008 genoteerd met ‘Fallin 4 you’ van Soulcatcher, dat tot #84 kwam. ‘Keep this fire burning’ is inmiddels haar vierde notering; daarvoor scoorde ze twee keer met Freemasons: ‘Love on my mind’ (#41 in 2005) en ‘Watchin’’ (#44 in 2006), waar ze ook deel van uitmaakt. Maar met Outsiders zong ze nog niet eerder. Outsiders is het Britse duo DJ Skweez en Vincent Morrisey. Ze maakten een danceversie van het R&b nummer ‘Keep this fire burning’ van Beverley Knight, die daarmee haar grootste Britse hit scoorde (#16 in 2005). Maar het origineel is afkomstig van de Zweedse zangeres Robyn die er in 2002 tot #52 mee kwam in de Nederlandse Single Top 100.

Rob & John doen het 1x per jaar samen

Rob & John: Dan zingen wij voor jou (81)

Minimaal 1x per jaar brengt het duo Rob & John een single uit. Het leverde de twee al drie hits op: ‘Een keer in je leve’ (#67 eind 2005), ‘Rooie rozen medley’ (#80 in 2007) en ‘Ze roepen … maar ik hoorde ze niet’ (#76 in 2008). Sinds 1997 treden de twee als Rob & John op, dus je vraagt je af wat de twee de rest van het jaar doen. Rob (Serge van Eck) doet veel kindershows, heeft samen met zijn vrouw een vuur en slangenact ‘Immortality’, en doet themafeesten. Serge speelt diverse instrumenten waaronder gitaar, die hij op zijn veertiende verjaardag kreeg.

John (Kees Verlee uit Almkerk) verandert regelmatig in Johnny Gold, presentator, zanger, die ‘anders dan anderen mag zijn’.

Meisjes van de nacht in de herkansing

DJ Martijn & DJ Elmar feat. Edwin Roelvink: Meisjes van de nacht 2009 (82)

In 2000 bracht Edwin Roelvink de single ‘Meisjes van de nacht’ uit. Toen lukte het niet en dus nam hij het nummer opnieuw op, maar nu samen met DJ Martijn en DJ Elmar. Er werd een partybeat onder gezet en nu lijkt het hem wel te lukken. Edwin is geboren op 9 juni 1971 in Amsterdam. Na een tijd gewerkt te hebben als magazijnmedewerker, bracht hij in 1988 zijn eerste single uit: ‘Heel de wereld danst de samba’. Het nummer werd veel gedraaid en genereerde optredens. Tijd dus voor een professioneler aanpak en dus kreeg Edwin zangles van Frans Cornet.

DJ Elmar (7 december 1985) had al vroeg interesse in muziek. Op zijn twaalfde kwam hij bij de lokale omroep van Leiderdorp terecht, waar hij zo’n vijf haar programma’s maakte. Inmiddels maakt hij iedere dinsdagavond het jeugdprogramma ‘Jongeren@Leiderdorp’ op Unity.fm. Op zijn vijftiende begon hij samen met een vriend een drive-in-show. Deze groeide uit tot Mastersound Leiden. DJ Elmar draait ook veel in de skigebieden van Frankrijk en Oostenrijk. DJ Martijn alias Tinus kun te tegenkomen in discotheek de ‘IJsbeer’.

rectificatie 22 januari 2009:
De DJ Martijn alias Tinus die draait in discotheek de ‘IJsbeer’, is NIET dezelfde DJ Martijn als van ‘Meisjes van de nacht’. Die DJ Martijn draait in cafe de Praam in Aalsmeer. Sorry voor deze persoonsverwisseling.

Duitser en Zweed werken samen

Marcus Gardeweg feat. Michael Feiner: Fairplay (let there be love) (91)

Twaalf jaar was Marcus Gardeweg (Hamburg, 10 januari 1969) toen hij begon met het organiseren van discoavonden. De ervaring die hij daarmee opdeed, kon hij goed gebruiken toen hij zijn kunsten mocht vertonen in beroemde discotheken als ‘Palladium’ en ‘Traxx’ in Hamburg. Marcus haalde veel van zijn platen bij ‘Traktor’, en begin jaren ’90 ontmoette hij daar Jens Thele, de baas van Kontor records en van de gelijknamige club, die hem vroeg om daar te komen draaien. Vanaf 1995 werd Marcus daar de resident-dj. Drie jaar later kwam hij in dienst van Kontor records als verkoper en werkte zich op tot a&r manager. Enige tijd later werd op het label zijn eerste single uitgebracht: ‘I can’t take it’. Inmiddels zijn er diverse nummer van hem verschenen en zijn vooral zijn ‘Kontor top of the clubs’ verzamelaars zeer vermaard. Twee jaar geleden stond Marcus al in de Single Top 100. Hij maakte één van de vier remixen van ‘Bucovina’ van Ian Oliver feat. Shantel (#20).

Op ‘Fairplay (let there be love)’ werkt Marcus samen met de Zweedse zanger Michael Feiner. Michael komt uit Stockholm en is tevens leadzanger van the Attic. Daarnaast is hij mede oprichter en eigenaar van Starbuster music + Starbuster studio’s. Samen met Axwell, Sebastian Ingrosso en Eric Amarillo schreef hij in 2005 ‘Together’ van Axwell & Sebastian Ingrosso. Michael zingt niet alleen, hij speelt ook saxofoon op diverse clubplaten, is dj en maakt deel uit van het productieduo Stereopol.