maandag 19 januari 2009

#1-hit opnieuw uit Italië

Jordy van Loon: Verliefdheid (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week was ‘Dochters’ van Marco Borsato net even iets te sterk voor ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon. Deze week vinden we ‘Dochters’ terug op de derde plaats en verkoopt een derde minder dan ‘Verliefdheid’. Het kleine verlies vorige week is dus omgezet in een ruime winst deze week. Tussen beide nummers in staat ‘Ayo technology’, de voormalige #1-hit van Milow. Bijna de hele week stond dat nummer bovenaan. Pas op vrijdag gaf de download van ‘videoclip’ de doorslag, waarmee Jordy een voorsprong heeft van 11% op Milow.

Italiaanse oorsprong

‘Verliefdheid’ is van origine een Italiaans liedje. Het origineel heet ‘Papaveri e papere’, geschreven door Mario Panzeri en in 1952 gezongen door Nilla Pizzi op het festival in San Remo. Nina had in 1951 het festival gewonnen met het liedje ‘Grazie dei fiori’. In 1952 deed ze opnieuw mee en zong drie liedjes waaronder ‘Papaveri e papere’, dat daarmee tweede eindigde. Ze won dat jaar met ‘Vola Colomba’. Van haar versie van ‘Papaveri e papere’ zijn in Italië meer dan 700.000 stuks verkocht. Er bestaan versies van in meer dan veertig talen, gezongen door onder andere Petula Clark (‘Poppa piccilino’) en Lys Assia (‘Ba-loom ba-La’). Zij was in 1956 de allereerste winnaar van het Eurovisie Songfestival. Deelnemers uit Italië waren in die dagen steevast winnaar van het festival van San Remo.

Nederlandse versies

De tekst van ‘Verliefdheid’ is van Jan Zwarteveen. Hij draagt het lied op aan zijn vader en aan zijn goede vriend Giuseppe Arpone uit Bari, Italië. Jan was echter lang niet de eerste die een Nederlandse tekst op deze Italiaanse klassieker schreef.

In 1953 kwamen Lou Bandy, Willy Rockin en de Jonge flierefluiers met ‘Kraai en papegaai’, waarvan hier een stukje tekst:
“Een kraai die mag geen liefde bij een papegaai gaan zaaien
dan ga je naar de haaien (2x)
Een kraai die mag geen liefde bij een papegaai gaan zaaien
dat is nou eenmaal zo.”

In die jaren bestond er ook een versie met de titel ‘De dochter van de dominee’, en handelde over een dominee die het met zijn dochter deed.

Tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70 werd de melodie van ‘Papaveri e papere’ gebruikt door het team van ‘Farce Majeure’ voor het liedje ‘De oliekraan is dichtgedraaid’:
“De oliekraan is dichtgedraaid, wat een gesodemieter
Ik krijg maar vijftien liter, ik krijg maar vijftien liter
maar strakjes op het carnaval ben ik van 15 liter zo dronken als een gieter”

Regionaal waren er ook diverse versies. Zo maakte de Wierdense revue er ‘Op ’n brommer’ van:
“Wie hebt de auto inruild
wie goat noe met de brommer
langs velden en langs wègen
doar kom ie ons wel tègen”

Maar de eerste hitversie stamt uit 1992 en is van Lennard Landman, getiteld ‘Overal lagen peuken’:
“ze rookten in de kamer,
en ze rookten in de keuken,
en overal lagen peuken,
en overal lagen peuken”
‘Overal lagen peuken’ heet oorspronkelijk ‘De rokende boer’ en is in 1984 opgenomen door de Volksmuziekgroep ‘De Ploegadoers’ uit Liempde. Zij hadden Lennaert toestemming gegeven voor het uitbrengen van ‘Overal lagen peuken’. Lennaert kwam ermee tot #29. Jordy scoort met ‘Verliefdheid’ een #1-hit.

Kwartet Italiaanse #1-hits

Sextet Italiaanse #1-hits

‘Verliefdheid’ is de vierde Nederlandstalige #1-hit, die zijn oorsprong kent in Italië:
- 1994: Paul de Leeuw: ‘Ik wil niet dat je liegt’ (origineel: ‘La solitudine’ van Laura Pausini uit 1993)
- 1994: Marco Borsato: ‘Dromen zijn bedrog’ (origineel: ‘Storie di tutti giorni’ van Riccardo Fogli, in 1982 winnaar festival van San Remo)
- 1995; Marco Borsato: ‘Waarom nou jij?’ (origineel: Riccardo Cocciante met ‘Quando finisce un amore’ uit 1975)
- 2007: André Hazes & Gerard Joling: ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ (origineel: ‘Forse’ van Pupo uit 1979)
- 2008: Rita Hovink & Gerard Joling: ‘Laat me alleen’ (origineel: Patty Pravo met ‘Pazza idea’ uit 1974)
- 2009: Jordy van Loon: ‘Verliefdheid’ (origineel: ‘Papaveri e papere’ door Nilla Pizzi in 1952)

Let wel: Riccardo Cocciante is geboren in Vietnam, heeft een Italiaanse vader en een Franse moeder, en vestigde zich vanaf zijn elfde in Rome in Italië. Aanvulling Italiaanse #1-hits dankzij 'anoniem' en Ed Hoogeveen.

lang geen jongste

Jordy van Loon is geboren op 16 juni 1993 en daarmee dus 15, 6 jaar jong. Maar daarmee is hij lang niet de jongste act met een #1-hit. Jordy staat in het overzicht van de jongste acts met een #1-hit op een twintigste plaats. Zes leden van de Kelly family gingen hem reeds voor. Klik hier voor een volledig overzicht.

2 opmerkingen:

  1. Er is nog een 5e #1 hit die oorspronkelijk uit Italie komt: 'laat me alleen' van Rita Hovink en Gerard Joling, die onlangs nog op de eerste plaats heeft gestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je anoniem. We hebben het aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen