vrijdag 30 november 2018

Hitflits: Francis eerste solo #1-album voor Frenna, ‘Last Christmas’ voor 21e keer een hit

Niet minder dan zeven #1-hits heeft Frenna er al opzitten. Maar onder eigen naam bereikte hij nog nooit de eerste plaats in de Album Top 100. Zowel zijn eigen album Geen Oog Dichtgedaan (in 2016) als het album We Don’t Stop (in 2017) dat hij maakte met Diqennza, kwamen niet verder dan de derde plaats. Het  rapcollectief SFB, waar Frenna deel van uitmaakt, bereikte wel twee keer de eerste plaats in de Album Top 100. Met 77 Nachten (in 2017) en in mei van dit jaar met Reset The Levels III.

eerste solo  #1-album

Maar vanaf deze week voert Frenna ook onder zijn eigen naam de Album Top 100 aan, want Francis, zijn tweede album, is de nieuwe #1 in de albumlijst. Alle veertien tracks van het album krijgen ook een notering in de Single Top 100 (zie daar)

ALBUM TOP 5

1. EW  Frenna: Francis
2. (2)   Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! Deel 39 (op ruim 52%)
In 2017 pakte Gruwelijk Eng – Deel 38 van Kinderen voor Kinderen op 2 december, dus voor Sinterklaas de eerste plaats. Dat zit er dit jaar niet in. Wij achten de kans groot, dat Kom Erbij! Deel 39 dat volgende week gaat doen. Mits er natuurlijk niet één of andere (Nederlandse) rapper (onaangekondigd) een album uitbrengt.
3. EW  Ancora: Wind In De Zeilen (na drie #1-albums op rij, lukt het Ancora dit keer niet)
4. (7)   the Beatles: The Beatles (White Album)
5. (3)   K3: Roller Disco

Delta van Mumford & Sons, vorige week op #, zakt naar de negende plaats.

En door met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#17 6ix9ine: DUMMY BOY
Dit allbum zou al de 23e uitkomen, maar werd uitgesteld omdat de 22-jarige Daniel Hernandez, de echte naam van rapper 6ix9ine, nog verwikkeld is in een rechtszaak. Vervolgens lekte (?) het album dinsdagnacht uit en werd het alsnog vrijgegeven.
#22 Eros Ramazzotti: Vita Ce N’è
#26 Navarone: Salvo (#1 in de Vinyl 33)
#30 Rita Ora: Phoenix
#41 Simply Red: Symphonica In Rosso – Live At Ziggo Dome, Amsterdam. (Na zes #1 en één #2-notering, scoort Symphonica In Rosso voor het eerst buiten de top 10)

#62 Cliff Richard: Rise Up
#63 Henk Bernard: Elke Dag Met Jou
#82 Marillion: Clutching At Straws – Deluxe Edition
Het originele album uit 1987 bereikte de derde plaats en dat is nog steeds de hoogste notering voor een Marillion album. Deluxe editie omvat vijf elpees of cd’s

#85 Take That: Odyssey
Al vanaf dag 1 is Odyssey van Take That de nieuwe #1 in de Britse albumlijst. Met meer dan 100.000 albums, zal het de boeken ingaan als het snelst verkopende album van 2018.

#90 Maan: Het Sinterklaas Meezingboek - De 15 Leukste Sinterklaasliedjes
“Wij vieren thuis ieder jaar het sinterklaasfeest. Dus ik weet al sinds mijn jeugd hoe leuk het is om samen sinterklaasliedjes te zingen.” Aldus zangeres Maan Steenwinkel toen ze in 2017 werd gevraagd voor het project Het Sinterklaas Meezingboek. Maan was na Angela Groothuizen en Kim-Lian van der Meij, de derde zangeres die hiervoor gevraagd werd. Dit jaar zong Romy Monteiro de liedjes in. Haar cd krijg je gratis bij aankoop van Unilever actieproducten.
Vorig jaar kwam het album van Maan niet verder dan een 111e plaats in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Album Top 100. Het wachten wordt beloond, want een jaar later krijgt het album alsnog een echte notering. De Sinterklaas van Maan kan dus niet meer stuk.

SINGLES

In de Album Top 100 scoort Frenna met zijn tweede album Francis voor het eerst een #1-notering. Maar een dubbelslag zit er voor hem niet in. ‘Louboutin’ feat. Idaly, Emms & Jonna Fraser komt binnen op de tweede plaats en komt ruim 6% tekort. En dus blijft  ‘Duurt Te Lang’ van Davina Michelle voor de vierde week de #1 in de Single Top 100.

weer geen #1 voor Boef

‘Rolls Sessie’ van Boef, na het weekend nog #1, moet genoegen nemen met een vijfde plaats. Daarmee mist Boef opnieuw in zijn eentje na ‘Ratata’(#3 in oktober) een eerste plaats. Wellicht kan hij beter met anderen samenwerken, want die leverden hem dit jaar al drie #1-hits op, tegen twee solo.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michel: Duurt Te Lang (vierde week op #1)
2. EW  Frenna feat. Idaly, Emms & Jonna Fraser: Louboutin (op ruim 6%)
3. (2)   the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv: Huts
4. (3)   Frenna & Priceless: Freak In The Weekend
5. EW  Boef: Rolls Sessie

Zoals bij het album van Frenna al gemeld, krijgen alle veertien tracks van zijn album Francis een notering in de Single Top 100. Daarmee is Frenna de zestiende act die dat lukt. En misschien ook wel de laatste. We wachten met spanning op nieuws van GfK over veranderingen in de samenstelling van de hitlijsten. Maar goed zover is het nog niet, dus noemen we nog even de top 10-tracks van het album van Frenna:
#2 Frenna feat. Idaly, Emms & Jonna Fraser: Louboutin
#4 (3) Freak In The Weekend, Frenna & Priceless
#6 (5) Verleden Tijd, Frenna & Lil Kleine
#7 Regen feat. Bløf
#8 (7) Speciaal, Frenna x Boef x Madam Julie feat. Kaeh
#9 Door ‘t Lint

Lopen we ook nog even langs de ‘normale’ nieuwe noteringen:
#13 Bizzey, Yung Felix, Josylvio & RockyWhereYouBeen: Coca
#41 Broederliefde feat. Nelson Freitas: Oh La La
#77 Billie Eilish: Come Out And Play

Queen is niet te stoppen (3)

Morgenmiddag, zaterdag 1 december 2018, gaat de stembus open van de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000. Volgende week vrijdagavond weten we dan wat volgens de stemmers de populairste plaat van dit jaar is. Wordt het ‘Hotel Californië’ van the Eagles of toch weer ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen?

‘Bohemian Rhapsody’ staat dankzij de gelijknamige film weer volop in de schijnwerpers en wordt zelfs regelmatig gedraaid. Deze week zakt het nummer vijf plaatsen naar de 59e plaats. Maar volgende week, met de stembusfinale in zicht zal het vast weer gaan stijgen. De Soundtrack van de film stijgt in de zesde week van de 16e naar de negende plaats. De Platinum Collection – Greatest Hits I, II & III uit 2000, stijgt in de 161e week van de 58e naar de 42e plaats.

Kersthits (3)

All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey blijft maar doorstijgen. Deze week boekt het twaalf plaatsen winst en komt op de 29e plaats uit. Maar het is voorbij met de kersthegemonie van Mariah Carey, want ze krijgt gezelschap van twee oude bekenden.

Last Christmas van Wham! voor 20e keer op herhaling

De eerste is ‘Last Christmas’ van Wham!, dat deze week op #64 de 21e hitrun ingaat. In de voorgaande 20 hitruns stond het nummer in totaal 92 weken genoteerd met een tweede plaats als hoogste notering. Zal het nummer dat dit jaar kunnen evenaren of zelfs overtreffen? Over vier weken weten we het!


De andere kersthit is ‘Santa Tell Me’ van Ariana Grande uit 2014, dat voor de vierde keer op herhaling gaat. De start van het nummer is op de 83e plaats in de totaal 18e week.