vrijdag 8 april 2022

Hitflits: ‘As It Was’, eerste #1 voor Harry Styles; Peppers boeken met Unlimited Love vijfde #1-album

Je hebt van die weken dan gebeurt er weinig of niets aan de top en dan zomaar een week waarin alles flink wordt opgeschut, zoals deze week. Zowel de single als albumlijst heeft een nieuwe aanvoerder. Bij de singles is het Harry Styles met ‘As It Was’, bij de albums de Red Hot Chili Peppers met Unlimited Love.
 
na One Direction ook solo #1
 
Als lid van One Direction scoorde Harry Styles 21 hits, waaronder een #1-notering in 2013 met ‘One Way Or Another (Teenage Kicks)’. Van zijn zes vorige solo-hits, bereikte alleen ‘Watermelon Sugar’ de top 10: #4 in 2020.
En dus scoort Harry Styles met ‘As It Was’ zijn eerste solo-#1-notering. Hoewel het nummer niet op zijn album Fine Line staat, stijgt het in de 121e week van #23 naar #10. Daarnaast boekt ook zijn album Harry Styles uit 2017 flinke winst: in de 158e week van 59 naar #29. Op 3 mei verschijnt zijn derde album Harry’s House.
 
… en eerste #1 voor One Direction lid
 
Van alle  One Direction leden is Harry Styles ook de eerste die solo een #1-hit scoort. De overige vier (ex) One Direction kwamen nooit hoger dan een zesde plaats. Hier volgt hun grootste hit, allen behaald in 2017:
#6   Zayn Malik (Zayn & Taylor Swift: I Don’t Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)
#21 Liam Payne feat. Quavo: Strip That Down
#22 Louis Tomlinson feat. Bebe Rexha and Digital Farm Animals
#40 Niall Horan: Too Much To Ask

SINGLE TOP 5
 
1. EW  Harry Styles: As It Was         *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Antoon: Hallo, op 21,71%
3. (2)   Antoon: Hotelschool
4. (6)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol)
5. (3)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘Bam Bam’ van Camila Cabello feat. Ed Sheeran, dat in de vijfde week van de veertiende naar de tiende plaats stijgt. Voor Camila is het pas haar derde top 10-notering, voor Ed al zijn veertiende.
 
Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week
#28 Frenna: Waistline
#49 Lil Tjay: In My Head
#56 Shawn Mendes: When You’re Gone
 
#68 Dylan Conrique: Birthday Cake
De 17-jarige Dylan Conrique (woensdag wordt ze 18) uit Gilroy, California, schreef dit nummer nadat een goede vriend haar vertelde van het overlijden van haar moeder, toen ze nog maar twaalf jaar was. Met het liedje wil Conrique aangeven alles uit het leven te halen, zolang het kan.
 
#93 Becky Hill + Galantis: Run
 
#96 James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari
De Brit James E. Marsland is degene achter dj/producer James Hype. Sinds zijn vijftiende staat hij achter de draaitafels, waarvan hij eerst niet wist wat het was. In 2016 werd hij bekend door de remix van ‘Hotline Bling’ van Drake. Miggy Dela Rosa is een 34-jarige Britse acteur/zanger, die in 2017 de EP Wilderness uitbracht. 
‘Ferrari’ van James Hype & Miggy Dela Rosa bevat een sample van ‘I Need A Girl (Part Two)’ van P. Diddy feat. Ginuwine, Loon, Mario Winans & Tammy Ruggeri uit 2002. Het jaar daarvoor scoorde P. Diddy feat Usher & Loon met ‘I Need A Girl (Part One)’ een vijfde plaats.

ALBUMS
 
Tot veler verrassing verscheen in februari de single ‘Black Summer’ van de Red Hot Chili Peppers. Het was het eerste nieuwe nummer in zes jaar van de Peppers. Tevens was ‘Black Summer’ het eerste nummer waarop gitarist John Frusciante weer is te horen, sinds hij in 2009 voor de tweede keer de groep had verlaten.
 
Gelijktijdig met de release van ‘Black Summer’, werd ook een nieuw album aangekondigd:  Unlimited Love, hun twaalfde studioalbum, op 1 april. In 2019 was de groep, toen nog met gitarist John Klinghoffer, begonnen aan Unlimited Love, de opvolger van The Getaway uit 2016. Het liep echter niet zo lekker en dus werd Frusciante gevraagd om terug te keren op het nest.
Zoals verwacht komt het album in de eerste week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Na By The Way (in 2002), Stadium Arcadium (2006), I’m With You (2011) en The Getaway (2016), is Unlimited Love het vijfde #1-album voor de Amerikaanse rockgroep. Tevens is het de nieuwe #1 in de Vinyl 33. Op 10 juni geeft de groep een concert in het Goffertpark in Nijmegen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Red Hot Chili Peppers: Unlimited Love (79)            *** eerste week op #1 ***

2. EW  the Golden Earring: You Know We Love You! – Ahoy 2019 (99), op 40,72%
Dit is een registratie op cd + DVD van het allerlaatste concert ooit van Neerlandse grootste rockgroep. Op 16 november 2019 gaf the Earring dit optreden in Ahoy, niet wetende dat het hun allerlaatste zou zijn.
In februari 2021 maakte George Kooymans, gitarist én medeoprichter van de band, bekend te leiden aan de spierziekte ALS en daardoor niet meer te kunnen optreden. Voor de overige bandleden was het duidelijk: zonder Kooymans is the Golden Earring niet meer compleet en dat betekende het einde van de band, die meer dan 60 jaar actief was.
 
3. (3)   Stromae: Multitude (47)
4. (2)   Trobi: Trobi On The Beat (0)
5. (17) Racoon: Spijt Is Iets Voor Later (73)
Stijging is te danken aan het concert in Ahoy in Rotterdam op zaterdag 2 april . Album kwam op 9 oktober binnen op de eerste plaats.
 
Never Let Me Go, de #1 vorige week van Placebo, zakt in de tweede week naar de 40e plaats.
 
Vorige week knalde de EP Oddinay van de Zuid-Koreaanse boyband  Stray Kids binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Album Top 200. Stray Kids is na BTS en SuperM, de derde K-pop groep die dit presteert. Gewoonlijk maakt zo’n album/EP een flinke val in de tweede week, maar Oddinay zakt slechts naar de elfde plaats daar. Hoe vreemd ook, daarmee schrijft het achttal van Stray Kids hitgeschiedenis. Zij zijn namelijk de eerste K-popgroep die niet buiten de top 15 valt in de tweede week …
Ongetwijfeld heeft dit hitfeit er aan meegeholpen dat Oddinay van Stray Kids deze week flink stijgt. De EP sprint in de derde week van de 61 naar de 8 plaats, en moet het vooral hebben van het fysieke exemplaar, dat een aandeel heeft in de verkoop van 84%.
 
Kijken we tot slot naar de andere nieuwe albums, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums:
#48 Meshuggah: Immutable (76)
Na The Violent Sleep Of Reason (#60 in 2016), heeft de Zweedse metalgroep Meshuggah diverse albums uitgebracht, maar geen daarvan wist onze albumlijst te bereiken. Na zes jaar lukt het weer wel Immutable, hun negende studioalbum. En dat is mooi in het jaar dat de groep hun 35e jubileum viert.
 
#91 Soundtrack / Kris Bowers: Bridgerton – Season Two (0)
In de gelijknamige Netflix-serie brengt de Amerikaanse componist/pianist Kris Bowers met the Vitamin String Quartet uit Los Angeles, klassieke versies van popnummers. Na het eerste succesvolle seizoen, ging hij aan de slag voor het tweede seizoen. Daarin zitten onder andere klassieke vertolkingen van ‘Diamonds’ (Rihanna), ‘Sign Of The Times’ (Harry Styles) en ‘Stay Away’ (Nirvana).

Tot zover deze Hitflits. Het is april, dus hoog tijd voor een terugblik op het eerste kwartaal. Dat doen we later dit weekend in de Kwartaalflits. Mis hem niet!