vrijdag 27 januari 2023

Hitflits: Miley Cyrus in de voetsporen van haar vader; nu ook nummer 1-album voor Mãneskin

Vorige week zat ze er al heel dicht bij (nog geen 2% verschil op de nummer 1), maar deze week is het toch echt raak. Met ‘Flowers’ scoort Miley Cyrus haar eerste nummer 1-hit in Nederland. Dat verdient een bloemetje.
Tot 2008 ging Miley Cyrus door het leven als Destiny Hope Cyrus, zoals ze officieel heet. De naam Destiny Hope (bestemming hoop) gaven haar ouders haar, omdat ze geloofden dat hun dochter geweldige dingen zou bereiken. En dat hadden ze goed gezien! Niemand anders dan Dolly Parton, die bevriend was met haar vader, was haar peetmoeder.
 
Eerst als het kindsterretje Hannah Montana in de gelijknamige Disney tv-serie, waarmee ze ook muzikaal succes had. En vanaf 2007 solo of met haar vader, countryzanger Billy Ray Cyrus.
 
In ons land scoorde Miley Cyrus in 2008, nog maar vijftien lentes jong, haar eerste hit met het nummer ‘7 Things’, dat toen niet hoger kwam dan de 80e plaats. Het nummer was afkomstig van haar tweede album Breakout. Diverse hits volgden, met als voorlopig hoogtepunt ‘Wrecking Ball’, dat in oktober 2013 de 13e plaats bereikte.
 
zo vader zo dochter
 
Met ‘Flowers’, haar dertiende hit, kan Miley Cyrus haar eerste nummer 1-notering in ons land  bijschrijven. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar vader, Billy Ray Cyrus, die in 2019 zijn eerste nummer 1-hit scoorde door zijn bijdrage aan de remix van het nummer ‘Old Town Road’ van Lil Nas X.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (2)   Miley Cyrus: Flowers
2. (3)   Maan feat, Goldband: Stiekum, op 36,59%
3. (1)   Boef feat. Cristian D: Probleem
4. (5)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (4)   Bilal Wahib feat. Fabiënne Bergmans: Ik Space
 
6. EW  Zoë Tauran: Therapie
Afgelopen zondag, 22 januari, werd Zoë Tauran bedolven onder edelmetaal. Uit handen van Renze Klaver kreeg de zangeres twee gouden platen voor ‘Gebruik Me’ feat. Frenna, voor  ‘Adreline’ met Kris Kross Amsterdam & Ronnie Flex én één platina plaat voor ‘Solo’ feat. Bilal Wahib. De dag daarvoor stond ze op Noorderslag, waar ze zeven nummers zong. Daarvan zullen er zeker een paar op het album komen, dat de 25-jarige Zoë dit voorjaar zal uitbrengen. Het album wordt een mix van solonummers en samenwerkingen, en als het aan Zoë ligt, opnieuw een nummer met Frenna.
 
Slechts drie weken hebben Suzan & Freek nodig gehad om met ‘Slapeloosheid’ de top 10 te bereiken. 22-15-10 zijn de noteringen. ‘Slapeloosheid’, hun achttiende hit en zevende top 10-notering, is de voorloper van een nieuw album dat later dit jaar verschijnt. Hun twee vorige albums Gedeeld Door Ons en Dromen In Kleur bereikten ieder de platinastatus.
 
Opnieuw in de top 10, is ‘Noodgeval’ van Goldband. Na het winnen vorig weekend van de Popprijs tijdens Noorderslag in Groningen en alle publiciteit hierna, stijgt het nummer van de elfde naar de negende plaats. Drie weken geleden stond het nummer op de vierde plaats.
 
Dan volgen nu de andere eerste weeks noteringen van deze week
#16 Lijpe & Kã: Hoop
#75 Makar x Dystinct: Alone
#86 Mãneskin feat. Tom Morello: Gossip
#87 Bayanni: Ta Ta Ta
Ta Ta Ta’ is geen cover van de gelijknamige nummer 8-hit van Michel Polnareff uit 1967 of  de nummer 6-hit van André van Duin uit 1977. De 25-jarige Oladokun Oluwafemi Abimbola Elijah uit Zuid-West Nigeria, die deze week als Bayanni met ‘Ta Ta Ta’ zijn debuut maakt, was toen nog niet eens geboren. ‘Ta Ta Ta’ staat op zijn EP Bayanni.
Bayanni brengt zijn muziek uit op het Mavin label, waar onder andere ook Rema en Ayra Starr bij aangesloten zijn. Starr debuteerde vorige week met ‘Rush’, deze week op nummer 58 en Rema kennen we van de nummer-1-hit ‘Calm Down’.
 
Bankzitters hebben de EP Werelds uitgebracht met drie nummers, die elk een notering krijgen:
#16 Bali
#76 Vrienden Voor Altijd
#79 Systeem

ALBUMS
 
Nummer 1-hits scoren kunnen ze wel, de Italianen van de groep Mãneskin. ‘Zitti E Buoni’ en ‘Beggin’’, beide in mei en juni van 2022 zijn daar het bewijs van. Maar een nummer-1-album zat er tot deze week net niet in.
Teatro d’Ira – Vol. 1
, stond vorig jaar zes weken op de tweede plaats; Olivia Rodrigo hield hen met haar album Sour al die tijd van de eerste plaats. Deze week is er niemand die hen nog tegenhoudt en dus scoort Mãneskin met Rush! hun eerste nummer-1-album in ons land, dat ook binnenkomt op de eerste plaats van de Vinyl 33.
 
een handvol
 
Pas in 1990 scoorde Eros Ramazzotti als eerste Italiaanse act, met In Ogni Senso het eerste nummer 1-album. Mãneskin is dan ook nog maar de vijfde Italiaanse act die dat lukt. De vijf op een rijtje, met tussen haakjes het aantal nummer 1-albums:
1990: Eros Ramazzotti (2)
1994: Laura Pausini (1)
1996: Andrea Bocelli (7)
2000: Alessandro Safina (1)
2023: Mãneskin (1)
In totaal is Rush! van Mãneskin dus het twaalfde nummer 1-album van een Italiaanse act.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Mãneskin: Rush! (69)
2, (4)   Flemming: Flemming (38), op 44,85%
3. (1)   SZA: SOS (0)
4. (2)   Metro Boomin’: Heroes & Villains (0)
5. (3)   Taylor Swift: Midnights (16)
 
einde Vinyl 33?
 
Donderdag werd bekend dat Record Store Day (RSD), dat in 2017 de Vinyl 33 introduceerde, als hitlijst voor de onafhankelijke platenzaken, daar mee gestopt is. In opdracht van RSD stelde Gfk Dutch Charts de lijst samen op basis van de verkopen bij onafhankelijke platenzaken.
 
doorstart
 
Aanvankelijk leek het er dus op dat de Vinyl 33 ter ziele was. Maar vandaag, vrijdag 27 januari 2023, meldde GfK dat ze de lijst blijven samenstellen. Niet meer met de verkopen tot en met de woensdag, maar tot en met de donderdag, gelijk dus aan de andere lijsten.
 
Vooralsnog worden alleen de verkopen van onafhankelijke platenzaken meegenomen voor de lijst. We hopen dat ook alle andere vinylverkopen (via internetsites, andere platenzaken etc. ) meegenomen worden, zodat de Vinyl 33 een echte weergave geeft van de vinylverkopen in Nederland 
 
Volgen tot slot de andere nieuwe noteringen, met tussen haakjes het aandeel fysiek
#9 Riverside: Id.Entity (95)
#36 Sticks: Alles Over Hoop (0)
#39 Trippie Redd: Mansion Musik (0)
#42 Wilco: Crusel Country (100)
#43 Katatonia: Sky Void Of Stars (85)
#81 Thin Lizzy: Live And Dangerous – Deluxe Edition (100)