vrijdag 20 maart 2015

Hitflits: zesde #1-album voor Mark Knopfler (tweede solo) plus alle binnenkomers

Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaalt. In september 2012 kwam Privateering van  Mark Knopfler binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Dat was voordat de Britse gitarist/zanger een concert gaf in de Ziggo Dome. We zijn drie jaar verder en opnieuw scoort hij een #1-album, nu met Tracker, een paar maanden voordat hij een concert geeft in … de Ziggo Dome, op 6 juni!

Mark Knopfler was één van de oprichters van de Dire Straits, die in de jaren ’70 en ’80 succes had met ‘Sultans Of Swing’ en ‘Private Investigations’. Vier albums haalden de eerste plaats. In 1995 ontbond Knopfler de band en ging solo.

TOP 5

1. EW  Mark Knopfler: Tracker
2. (2)   Racoon: All In Good Time
3. (5)   Jaman: Zwevend Op Wolken
4. (1)   Madonna: Rebel Heart
5. EW  Nits: Hotel Europa

Afgelopen maandag, 16 maart, brak het album To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar het wereldrecord streams. Die dag werd het album niet minder dan 9,6 miljoen keer gestreamd. Het vorige record van 9,5 miljoen streams, werd in december 2014 gevestigd door Michael Bublé met Christmas. De verwachting is dat To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar dit weekend in de Britse albumlijst de eerste plaats pakt. Bij ons komt het album binnen op de 9e plaats.

Aanvulling op 22 maart:

Kendrick Lamar pakt inderdaad de eerste plaats in de Britse albumlijst, maar ook net. To Pimp A Butterfly verkoopt slechts 572 exemplaren meer als In The Lonely Hour van Sam Smith. Met 3733 gewogen streams is het album van Lamar het meest gestreamd deze week. Tracker van Mark Knopfler pakt de derde plaats in de Britse albumlijst.

nu ook fysiek

Op 24 januari kwam Vulnicura van de IJslandse zangeres Björk binnen op de zestiende plaats. De week daarop steeg het album naar de tiende plaats, om daarna een val te maken naar de tachtigste plaats. Toen was er nog alleen een digitale versie van het album beschikbaar, sinds deze week ook een fysiek exemplaar. Veel mensen willen nog steeds een album fysiek in huis/auto en dat zorgt er voor dat het album op herhaling gaat op de dertiende 15e plaats.

Over naar het restant eerste weeks:
#11 My Baby: Shamanaid
#16 Zzz: Juggernaut
#21 Marina & the Diamonds: Froot
#23 Extince: X
#26 Marcus Miller: Afrodeezia
#41 Bettye Lavette: Worthy
#50 Tobias Jesso Jr.: Goon

#51 Sheppard: Bombs Away
#62 Ólafur Arnalds & Alice Sara Ott: The Chopin Project
#66 Allison Moorer: Down To Believing
#70 Alisa Weilerstein / Daniel Barenboim / Staatskapelle Berlin: Elgar & Carter ello Concertos
#86 Laura Fygi: 25th Anniversary Collection – Fans’ Choice
#83 Sleeping With Sirens: Madness
#96 Silje Nergaard: Chain Of Days

SINGLES

Vorige week kon ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI twee records bijschrijven. Met acht weken op #1, dat van de grootste Jamaicaanse hit én dat van de grootste Duitse hit. Beide records worden nog wat meer aangescherpt, want ook deze week blijft Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI de bovenste beste in de Single Top 100. Wel is het overwicht op
‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West & Paul McCartney kleiner geworden, van 15 naar bijna 10%.

TOP 5

1. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (negende week)
2. (2)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
3. (4)   Lost Frequencies: Are You With Me
4. (3)   Ellie Goulding: Love Me Like You Do
5. (6)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk

Zowel ‘Get Free’ feat. Amber Coffman (in 2012) als ‘Watch Out For This (Bumaye)’ feat. Busy Signal, the Flexican & FS (in 2013) van Major Lazer had vier weken nodig om de zevende plaats te bereiken. Met ‘Lean On’ feat. DJ Snake & Mø pakt Major Lazer al in de tweede week de achtste plaats, komend vanaf de 27e plaats. 

Afgelopen donderdag kreeg Dotan in Austin, Texas de Schaal van Rigter, voor ‘Home’ dat in 2014 het meest gedraaide liedje was op 3FM. Hij was daar voor optredens tijdens het jaarlijkse South By Southwest festival. Drie dagen daarvoor, op maandag, had hij voor hetzelfde nummer al een Buma Award gekregen. 'Home' was in 2014 het meest verkochte en gestreamde liedje van een Nederlandse artiest. Mr. Probz won de award voor meest succesvolle artiest in het buitenland met 'Waves'. In de 99e week zakt 'Waves' naar #68, 'Home' zakt in de 47e week naar #63.

De grootste stijgers:
#30 (41) Dotan: Hungry
#39 (59) Zedd feat. Selina Gomez: I Want You To Know
#41 (54) Carly Rae Jepsen: I Really Like You
#44 (67) Christine and the Queens: Christine
#46 (82) Mumford & Sons: Believe
#54 (95) Lunchmoney Lewis: Bills
#61 (79) Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Wher Are U Now

Tot slot volgen hier de vijf eerste weeks noteringen:

Muse voor vijfde keer naar Pinkpop

#58 Muse: Psycho     *** hoogste eerste weeks ***

Morgen verschijnt ‘Dead Inside’ de eerste single van Drones, het zevende studioalbum van Muse. Hè, dat is ‘Psycho’ toch, deze week de hoogste eerste weeks op #58?? Ja en nee. Op 12 maart brachten Matthew Bellamy en zijn mannen het nummer ‘Psycho’ uit, dat al direct de aandacht kreeg van 3FM. Niet verwonderlijk dus dat ‘Psycho’ de komende week de Megahit is. In tegenstelling tot ‘Dead Inside’ is ‘Psycho’ echter een promotiesingle voor het album Drones, dat op 8 juni verschijnt. Vier dagen later staat de band op Pinkpop, voor de vijfde keer inmiddels.

Jason Derulo gebruikt sociale media voor nieuwe single

#64 Jason Derulo: Want You To Want Me

Morgen, maandag 23 maart 2015, gaat de videoclip van ‘Want You To Want Me’ van Jason Derulo via Tinder in première. Jason: “Social media and dating together is the new wave and I'm all about being part of the new wave. A lot of my friends and family members are on Tinder. It’s the perfect place for my new single.” ‘Want You To Want Me’ is de elfde notering voor Derulo en de voorloper van zijn vierde album dat voor de zomer uitkomt. Tenminste als het jurylid zijn van So You Think You Can Dance hem niet teveel tijd kost.

G3NIES streamen niet (voldoende)

#70 O’G3NE: Cold

Het zal wel tegen het zere been zijn van de G3NIES, de fans van O’G3NE, maar de waarheid kan hard zijn. De #1-positie van ‘Cold’ in de iTunes Top 100, enkele uren nadat het nummer uitkwam, heeft geen enkele betekenis. Behalve dan dat het meegenomen is dat de media over je schrijft. #1 sta ja namelijk al als je plaatje zo’n 200x is gedownload! Als je dat een week weet vol te houden, gaat het nog maar om 1.000 downloads. De meeste nummers zijn de eerste plaats alweer na één dag kwijt.

Veel meer zegt het als je plaatje tot de 50 meest gestreamde liedjes behoort, want dan praat je al gauw over meer dan 150.000 streams! Streams die bepalend zijn voor een notering in de drie reguliere hitlijsten in Nederland, waaronder de Single Top 100. Deze week zien we dan ook dat ‘Cold’ (#9 in de iTunes Top 30, waarvoor alleen downloads tellen) slechts binnenkomt op de 70e plaats van de Single Top 100, want G3NIES streamen niet (voldoende)!

Het kan ook anders, want voor ‘Magic’ (#3 in december 2014), ontvingen Lisa, Amy en Shelley eind januari een gouden plaat. Eind december won O’G3NE de vijfde editie van The Voice of Holland. Een gouden plaat krijg je als er van een nummer meer dan 15.000 zijn gedownload of als het 1,5 miljoen keer is gestreamd, waarbij 100 streams gelden als één download. Volgens 8ballmusic, de platenmaatschappij van O’G3NE, is ‘Magic’ meer dan 15.000 keer gedownload en meer dan 1 miljoen keer is gestreamd, dat is 15.000 + 10.000 = 25.000, meer dan 15.000 dus.

Worden Mike & Colin de nieuwe Nick & Simon?

#74 Mike & Colin: Binnenkomen

In de afgelopen twee jaar heeft geen enkel nummer van Nick & Simon meer de top-10 gehaald. Daarvoor was het vanaf 2006 tot maart 2013, negentien keer raak, waarvan tien  nummers de eerste plaats bereikten. Mike (Eichelsheim) en Colin (Heikens) worden al sinds ‘Zo Moet Het Blijven’, hun eerste hit (#20 in 2009) gezien als de nieuwe Nick & Simon. Onzin  natuurlijk, want van het duo Nick & Simon bestaat er maar één. Wel klinken Mike & Colin op ‘Binnenkomen’, hun dertiende notering, meer en meer als Nick & Simon. Dus wellicht dat ze met ‘Binnenkomen’ hun eerste top 10-hit gaan scoren, nu Nick & Simon het een beetje laten afweten. Hoogste notering tot nu toe: ‘Altijd Met Je Varen’ (#12 in 2013).

Nielson eet altijd thuis

#99 Nielson: Ik Heb Een Meisje Thuis

Vorige week maandag, 16 maart 2015, startte de vierde editie van De Beste Singer-Songwriters van Nederland (DBSSW), de talentenjacht opgezet en gepresenteerd door 3FM dj Giel Beelen. Het vorige seizoen werd gewonnen door Stef Classens, tot nu toe de enige winnaar zonder een hitnotering. Daar gaat de komende tijd misschien wel verandering in komen, want morgen, een week later dus, is hij te gast bij Giel, samen met de vijf andere kandidaten uit de vorige DBSSW.

Nielson werd in 2012 tijdens de eerste editie van DBSSW tweede achter Douwe Bob. Geen winnaar dus, Niels Littooij, maar commercieel gezien, de meest succesvolle deelnemer, die met ‘Ik Heb Een Meisje Thuis’ al zijn achtste hit scoort, waaronder drie top 10-hits. ‘Ik Heb Een Meisje Thuis’ is de voorloper van de EP Met De Tijd Mee, die deze week uitkomt.
Nielson is al zo’n acht jaar samen met zijn vriendin Hanna, waarover ‘Beauty & De Brains’, zijn eerste  single en nog steeds grootste hit (#3 in 2012) gaat. Over ‘Ik Heb Een Meisje Thuis’ zegt hij in het AD: “Ik wilde gewoon beschrijven hoe een man letterlijk over dat soort verleidingen kan denken. Bot, brutaal, direct. Dat is eerlijk, want als ik uitga, denk ik soms ook 'nu moet ik oppassen'. Dat gééft niet, want al krijg ik buiten honger, ik eet thuis!'

Sinds zaterdag vind je de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

maandag 16 maart 2015

Megaman bij week 11 – 14 maart 2015

‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ levert twee hitrecords op

En verder in deze Megaman:
-          Major Lazer komt dit jaar met twee albums
-          Carly Rae Jepsen komt weer met een oorworm
-          dubbelslag voor Sam Smith
-          GTST nummer mist streaming
-          Christine begon met zingen na een ontmoeting met drag        queens
-          Mumford & Sons doen de banjo in de ban
-          Gitaarliedje van 45 jaar oud was basis voor hit Kanye West

In de Album Top 100 pakt Madonna haar tiende #1-notering, maar is ze niet meer de zangeres met de meeste #1-albums. Wie wel? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ levert twee hitrecords op

#1 OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix)                                            *** achtste week op #1 ***

Voor de achtste week voert ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI (= de Jamaicaan Omar Samuel Pasley) de Single Top 100 aan. Het hadden er negen kunnen zijn, als Jan Smit niet op 14 februari met ‘Recht Uit M’n Hart’ even de eerste plaats opeiste. Twee weken later was Jan in geen velden of wegen meer te bekennen. Dat zegt dus genoeg.


grootste Jamaicaanse hit

Met acht weken bovenaan de Single Top 100 is ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI de grootste Jamaicaanse hit. Vorige week moest OMI die eer nog delen met ‘Kung Fu Fighting’ van Carl Douglas (in 1974) en ‘Angel’ van Shaggy feat. Rayvon (in 2001), maar deze week heeft hij ook hen ingehaald. We berichtten daar al uitgebreid over in de Hitflits Maar er wordt nog een record gescoord.

‘Cheerleader’ van OMI is een nummer uit 2012, dat nooit zo’n grote hit was geworden als de Duitse dj Felix Jaehn er geen remix van had gemaakt. Hoewel hij er geen credit voor krijgt, is ook Leonárd Bywa uit Keulen verantwoordelijk voor het succes. Hij bespeelt de trompet.

én grootste Duitse hit

Naast het Jamaicaanse record scoort ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ ook nog een Duits record. Niet eerder stond een nummer waar een Duitse act bemoeienis mee had, zo lang op de eerste plaats. Tot deze week was Lou Bega met ‘Mambo No. 5’ de topper: zeven weken op #1 in 1999 en ook nog eens de bestverkochte single van het jaar. De kans dat ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ dat ook wordt, is bijzonder groot. Op basis van de huidige cijfers is het nu al het meest gestreamde nummer van 2015 en dat aantal neemt alleen nog maar toe.

Major Lazer komt dit jaar met twee albums

#27 Major Lazer feat. DJ Snake & MØ: Lean On          *** hoogste eerste weeks ***

Op #79 kwamen we Thomas Wesley ook al tegen, alleen toen onder z’n andere alter ego, Diplo. ‘Lean On Me’ maakte hij als Major Lazer, dat hij samen vormt met de dj’s Jillionaire en Walshy Fire. Daarnaast werkten DJ Snake en MØ mee aan ‘Lean On’.
DJ Snake (echte naam William Grigahcine) heeft al twee hits op zijn naam staan: ‘Turn Down For What’ (#23 in juni 2014, samen met Lil Jon) en ‘You Know You Like It’ van AlunaGeorge (deze weekop #24), waarvoor hij de remix maakte. Major Lazer brengt dit jaar twee albums uit en een animatie show, de FXX Cartoon Show.

De zang op ‘Lean On’ is van . Daarachter gaat de Deense Karen Marie Ørsted (Odense, 13 augustus) schuil; de eerste letter van haar tweede voornaam en achternaam vormen . Samen met haar vriendje vormde ze enige tijd het punk duo MOR. Sinds 2012 begon MØ met het zingen van à capella nummers. In 2013 schreef en zong ze ‘Dear Boy’ op Avicii’s album True.

Vervolgens ging het snel voor , want het jaar daarop werd ze genomineerd voor zeven Deense Music Awards, waarvan ze er vier won. In januari van dit jaar kreeg MØ een European Border Breaker Award (EBBA Award), een prijs voor de tien meest belovende jonge Europese artiesten, die onze eigen Common Linnets ook wonnen. Op 7 april komt MØ naar de Melkweg in Amsterdam.

Carly Rae Jepsen komt weer met een oorworm

#54 Carly Rae Jepsen: I Really Like You

‘Call Me Maybe’ (#2) en ‘Good Time’ met Owl City (#15) van de Canadese zangeres Carly Rae Jepsen, beide in 2012, hoor je nog regelmatig op de radio langskomen. Haar twee andere hits, ‘Kiss’ (#58 in 2012) en ‘Tonight I’m Getting Over You’ (#44 in 2013) zijn alweer vergeten.

oorworm

‘I Really Like You’ is de eerste notering in twee jaar en de voorloper van haar derde album, dat deze zomer wordt verwacht. De kans is groot dat het nummer zich de komende tijd gaat nestelen in je hoofd, want het is een echte oorworm. Ook de videoclip, met Tom Hanks in de hoofdrol en een bijrolletje voor Justin Bieber, zal daar zeker aan meehelpen.

dubbelslag voor Sam Smith

#57 Sam Smith: Lay Me Down

‘Lay Me Down’ was in 2013 de eerste single die Sam Smith uitbracht, maar geen potten kon breken. Begin dit jaar werd het nummer opnieuw uitgebracht, en nu lukt het wel, na de top 3-hits ‘Stay With Me’ en ‘I’m Not the Only One’. In Groot-Brittannië kwam ‘Lay Me Down’ tot de 46e plaats, bij ons het nummer naar de 57e plaats.

Elke twee jaar wordt daar de goede doelen actie voor Comic Relief gehouden. In het hele land wordt geld ingezameld, bestemd voor Britse kinderen. Ook wordt er dan een benefietsingle uitgebracht, die bijna altijd #1-hit komt.
Dit jaar nam Sam Smith samen met John Legend een nieuwe versie op van ‘Lay Me Down’, dat zondag binnenkwam op de eerste plaats van de Britse Top 100 en daarmee de veertiende #1-hit is voor Comic Relief.  In de afgelopen week zijn er in totaal zo’n 105.000 van verkocht, vooral fysiek.

dubbelslag

Voor Sam Smith kan het geluk niet op, want naast zijn vierde #1-hit, stijgt zijn album In The Lonely Hour opnieuw terug naar de eerste plaats van de Britse albumlijst, nu voor de zesde keer. In totaal staat het album nu voor de achtste week op de eerste plaats. Die eerste plaats gaat ten koste van Rebel Heart van Madonna, dat zo’n 12.000 tekort komt en daarmee (nog) niet haar twaalfde #1-album wordt. Sam Smith scoort dus een dubbele #1 en dat is voor het eerst.

Zedd ontmoette Selina toen hij moest plassen

#59 Zedd feat. Selina Gomez: I Want You To Know

De Duitse Anton Zaslavski alias producer Zedd, begint al aardig op stoom te geraken. Met ‘Break Free’ het nummer met Ariana Grande, staat hij inmiddels 36 weken (!) genoteerd; hoogste plaats #6 in september 2014. Op ‘I Want You To Know’ zijn de rollen omgedraaid: Zedd neemt het initiatief, Selina Gomez helpt hem daarbij.
De twee leerden elkaar bij toeval kennen in december 2014. Zedd was net verhuisd en wilde wat spullen halen voor zijn nieuwe huis. In de buurt van de studio moest hij nodig, liep naar binnen en kwam daar John Janick, hoofd van zijn label tegen. Die stelde hem voor aan Selena Gomez, die hij net voor zijn label had getekend. Zedd mocht haar direct en zag een samenwerking wel zitten. Een week later doken de twee de studio in en naar nu blijkt ook nog in wat anders.

Het idee voor ‘I Want You To Know’ kwam van Ryan Tedder van OneRepublic. Tedder werkte al eerder met Zedd, op zijn album Clarity. Tedder belde Zedd met het idee voor een nummer, waarna ze het verder uitwerkten. Zedd vroeg daarop zijn vriendin Selina voor de vocalen en de rest is hit-story. ‘I Want You To Know’ komt binnen op de 59e plaats, maar zou wel eens de grootste hit voor Selina kunnen worden. Tot nu toe kwam ze, met ‘The Heart Wants What It Wants’, tot #58.

GTST nummer mist streaming

#61 Rikki: Waar Ben Jij

Als de Single Top 100 één of twee dagen later was samengesteld, had ‘Waar Ben Jij’ van Rikki er niet eens ingestaan. En dan te bedenken dat het nummer aan het begin van de week  nog op de zevende plaats stond! Woensdag was het nummer al gezakt naar de 47e plaats en uiteindelijk komt het binnen op #61. Dat gebeurt er als een nummer niet beschikbaar is voor streaming. Taylor Swift kan daar over meepraten, want single ‘Blank Space’ kreeg daarom geen notering en voor ‘Style’ zien we het ook zwaar in.

Op 6 maart, in aflevering 5100 van de RTL4 soap Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), was een fragment te horen van het nummer ‘Waar Ben Jij’, dat Rikki zong voor de radio. Al eerder was gebleken dat Rikki echt kon zingen, dus een eigen nummer kon niet uitblijven. In de serie schreef ze het, in het echt deed Guido Heeneman dat, die het ook produceerde.
De rol van Rikki de Jong wordt gespeeld door Robin Martens (Heemskerk, 16 maart 1992). Naast acteren werkte ze als model. Sinds 27 september 2010 speelt ze in GTST de rol van Rikki de Jong. Zingen doet ze niet alleen in de soap, maar ook in de High School Musical.

‘Waar Ben Jij’ van Rikki is zeker niet de eerste notering die GTST oplevert. Het is al de veertiende hit! Daaronder vallen ook twee nummers van echte artiesten die niet in de serie spelen, maar wiens nummers daarin te horen waren: ‘With You’ van Matt Simons (#10) en ‘Crazy (Nòze remix)’ van Ornette (#90), beide in 2012. De grootste hit die GTST opleverde was ‘Ademnood’ van Linda, Roos & Jessica (#1 in 1995). Klik hier voor het volledige overzicht.

Christine begon met zingen na een ontmoeting met drag queens

#67 Christine and the Queens: Christine

‘Een #1-hit zit er zeker in’, zei 3FM Giel Beelen afgelopen maandag in De Wereld Draait Door, toen hij ‘Christine’ van Christine and the Queens liet horen. Voorlopig moet ze genoegen nemen met een 67e plaats, maar een top 10-hit horen wij er ook wel in. Het nummer heeft alleen wat steun en goed weer nodig. Die steun was er deze week bijna geweest van 3FM, als niet Mumford & Sons met ‘Believe’ was gekomen, want dat werd de nieuwe Megahit, ‘Christine’ wellicht volgende week.

‘Christine’ stond begin dit jaar vier weken op de eerste plaats van de Ultratop in Vlaanderen, terwijl het nummer in eigen land niet verder kwam dan de derde plaats. Ze wordt wel de vrouwelijke Stromae genoemd, de Belgische zanger die Frans zingt.

Héloïse Letissier, de zangeres achter Christine, is twee keer geboren. De eerste keer op 1 juni 1988 in Nantes, de tweede keer in 2010 in Londen. Tijdens haar studie theater in Lyon was ze in een depressie beland. Ze kon zich niet conformeren aan de ideeën van anderen. Daarop vertrok ze naar Londen. Daar had ze in een club een ontmoeting met drie travestieten die ook muziek maakten.
Héloïse: “De drag queens toonden een geweldige vrijheid, en lieten me zien dat we ons niets moeten aantrekken van anderen. Dat opende mijn ogen. Ze spoorden me aan te gaan zingen.” Héloïse voelde zich herboren en begon het fictieve alter ego Christine and the (dragon) Queens. Sindsdien draagt ze leder outfits, speciaal voor haar ontworpen, waaruit geen sexe blijkt. Want ’s ochtends voelt Héloïse zich een man, ’s avonds een vrouw.

Met twee EP’s vestigde Christine de aandacht op zich, waardoor ze de voorprogramma’s mocht doen van Stromae, Lykke Li en Lilly Wood & the Prick. Vorig jaar verscheen het album Chaleur Humaine, mede geproduceerd door de Britse producer Ash Workman (Metronomy, Veronica Falls). Voor Heloise is het glas niet meer half leeg, maar half vol. Op 28 juni komt ze met haar Queens naar RockWerchter.

Chris Brown helpt Deorro aan Amerikaanse doorbraak

#72 Deorro & Chris Brown: Five More Hours

Vorig jaar bracht Erick Orrosquieta alias de Amerikaanse producer Deorro, het nummer ‘Five  Hours’ uit op Le7els, het label van Avicii, dat bij ons de 68e plaats bereikte. Toen was het nog een instrumentaal nummer. In augustus verscheen al een vocale versie met zang van DyCy, waarmee Deorro al langer werkt,  getiteld ‘Five Hours (Don’t Hold Me Back)’.

Het nummer was echter nog niet af, daar hielp Chris Brown aan mee. Begin dit jaar zong hij het in en kreeg het de titel ‘Five More Hours’. Van een dancenummer is ‘Five Hours’ getransformeerd tot een popnummer, ‘Five More Hours’, uitgebracht op het Amerikaanse label Ultra Records. Dus dat komt wel goed met het Amerikaans succes van Deorro.

Komt Justin Bieber ook naar Amsterdam?

#79 Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Where Are Ü Now

‘Where Are Ü Now’ van Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber is geen cover van het gelijknamige nummer van Justin Bieber van zijn album My World 2.0 uit 2010, maar een volledig nieuw nummer. Je vind het terug op het album Skirillex and Diplo present Jack Ü, dat vorige week even op #83 stond. Over ruim een maand, op 27 april, staan Skrillex en Diplo op het Kingsday Festival in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het zou ons verbazen als Justin Bieber daar opduikt om een riedeltje mee te zingen. Maar je weet het nooit met JB!.

Mumford & Sons doen de banjo in de ban

#82 Mumford & Sons: Believe

‘Believe’, deze week Megahit op 3FM, is de eerste single van het album Wilder Mind, dat de Britse band Mumford & Sons op 4 mei uitbrengt. De opnames vonden plaats in de Eastcote Studios in London, dezelfde studio waar ze in 2009 hun debuutalbum Sigh No More opnamen, waarvan wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren zijn verkocht. Twee maanden na de release, op 4 juli, staat de band in het Goffert Park in Nijmegen. Deze week kan je daar op 3FM kaarten voor winnen.

Folk

Mumford & Sons heeft met hun muziek de folk (weer) op de kaart gezet. Folkbandjes die voorheen niet of nauwelijks succes hadden, plukten de vruchten van de revival. Nieuwe folkbandjes schoten uit de grond. In het kielzog van Mumford & Sons scoorden the Lumineers, Edward Sharpe & the Magnetic Zeros en Of Monsters And Men de eerste hits.

geen banjo meer

Na twee succesvolle albums, met hits als ‘Little Lion Man’ (#41 in 2010) en ‘I Will Wait’ (#34 in 2011), zal er op het derde album van Mumford & Sons geen banjo meer te horen zijn. Wellicht verliezen ze hierdoor fans, maar krijgen ze er ook nieuwe voor terug.

Gitaarliedje van 45 jaar oud was basis voor hit van Kanye West

Al in augustus lekte een ruwe versie van ‘All Day’ uit. Daarna heeft Kanye West het nummer verder ontwikkeld tot wat het nu is. Tijdens het optreden op de BRIT Awards, op 25 februari, vond de première plaats van ‘All Day’, maar zonder Paul McCartney.

Het kan niet anders of de muziek van Paul McCartney (en daarmee the Beatles) is één van de belangrijkste invloeden op Kanye West. Het is namelijk al de derde keer dat de oud-Beatle een credit krijgt in een nummer van West. Na ‘Only One’ (#82 in januari) en ‘FourFiveSeconds’ (deze week #2) is het nu ‘All Day’ waar hij een bijdrage voor heeft geleverd. Op ‘FourFiveSeconds’ speelde McCartney gitaar, op ‘All Day’ speelt hij ook gitaar, maar horen we hem ook fluiten en zingen.

schilderij

McCartney’s bijdrage is een stukje uit ‘When the Wind isBlowing’, dat hij in 1970 opnam voor Rupert the Bear, een animatiefilm. De inspiratie voor het nummer kwam van het schilderij The Old Guitarist van de Spaanse schilder Pablo Picasso. Het viel McCartney op dat de man op het schilderij de akkoorden slechts speelt met twee vingers. McCartney, die het schilderij zag in het ziekenhuis waar zijn eerste vrouw, Linda Eastman, net was bevallen van hun dochter Mary, schreef daarop een stuk voor twee vingers: ‘When the Wind is Blowing’.

De film is er nooit gekomen. De audio opnames verschenen later op bootleg cd’s. Voor ‘All Day’ heeft McCartney het nummer opnieuw opgenomen. Naast het eerder aangekondigde concert op 7 juni, doet Paul McCartney er nog eentje in de Ziggo Dome, op 8 juni.

Maar dan zijn we er nog niet, want Kanye West heeft nog verder geshopt voor ‘All Day’. Het nummer bevat ook nog elementen van de nummers ‘Dance with Me’ van de Jamaicaanse zanger Noel Ellis (uit 1983) en van ‘Going Down’ van de Turkse drum’n base producer Flatliners (uit 2010). Daarnaast samplet West ook nog zichzelf door ‘Niggas In Paris’ van hem Jay-Z (uit 2011) in ‘All Day’ te verwerken. ‘All Day’ is een nummer van het zevende studioalbum So Help Me God van Kanye West, dat later dit jaar verschijnt.

Naast Paul McCartney doen nog twee, tot nu toe onbekende, acts op ‘All Day’ mee: Theophilus London en Allan Kingdom. Theophilus Musa London, geboren op 23 februari 1987 in Trinidad, groeide op in Brooklyn, New York City. Vorig jaar verscheen zijn tweede album Vibes.

Allan Kingdom stamt uit 1994 in het Canadese Winnipeg en heet voluit Allan Kyariga. Zijn vader komt uit Zuid-Afrika, zijn moeder uit Tanzania. Op zijn negende nam hij enkele religieuze raps op. De vonk sloeg over toen hij, nog maar zeventien lentes jong, de aandacht trok van de muziekveteranen Plain Pat (Kid Cudi) en Jonathan Kaslow. Via Plain Pat, die goede contacten heeft met Kanye West, werd Kyrigia gevraagd voor ‘All Day’ In de loop der jaren heeft Kyariga zich van meerdere aliassen bediend, waaronder Peanut Butter Prince en  The Northern Gentleman.

Lunchmoney Lewis deed ervaring op bij P. Diddyy en Nicki Minaj

#95 Lunchmoney Lewis: Bills

Achter Lunchmoney zit de 27-jarige Gemal Lewis uit Jamaica, waar hij opgroeide met veel reggaemuziek. Het klappen van de zweep leerde Lewis bij P. Diddy (‘Big Homie’ feat. Rick Ross), Nicki Minaj (‘Trini Dem Girls’ op The Pinkprint), Fifth Harmony (‘Bo$$’) en Jessie J (‘Burning Up’ feat. 2 Chainz). Later dit jaar komt Lewis met een heel album.

DJ Fresh en Ella Eyre bundelen hun krachten

#99 DJ Fresh feat. Ella Eyre: Gravity

Zowel DJ Fresh (= Dan Stein) als Ella Eyre (= Ella McMahon) heeft eerder een hit gescoord. In 2012 maakte DJ Fresh zijn debuut met ‘Hot Right Now’ (#22) feat. Rita Ora, een jaar later was het de beurt aan Ella Eyre met ‘Waiting All Night’, samen met Rudimental (#26). Kijken of DJ Fresh en Ella Eyre met ‘Gravity’ het samen nog beter kunnen doen.