vrijdag 20 maart 2015

Hitflits: zesde #1-album voor Mark Knopfler (tweede solo) plus alle binnenkomers

Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaalt. In september 2012 kwam Privateering van  Mark Knopfler binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Dat was voordat de Britse gitarist/zanger een concert gaf in de Ziggo Dome. We zijn drie jaar verder en opnieuw scoort hij een #1-album, nu met Tracker, een paar maanden voordat hij een concert geeft in … de Ziggo Dome, op 6 juni!

Mark Knopfler was één van de oprichters van de Dire Straits, die in de jaren ’70 en ’80 succes had met ‘Sultans Of Swing’ en ‘Private Investigations’. Vier albums haalden de eerste plaats. In 1995 ontbond Knopfler de band en ging solo.

TOP 5

1. EW  Mark Knopfler: Tracker
2. (2)   Racoon: All In Good Time
3. (5)   Jaman: Zwevend Op Wolken
4. (1)   Madonna: Rebel Heart
5. EW  Nits: Hotel Europa

Afgelopen maandag, 16 maart, brak het album To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar het wereldrecord streams. Die dag werd het album niet minder dan 9,6 miljoen keer gestreamd. Het vorige record van 9,5 miljoen streams, werd in december 2014 gevestigd door Michael Bublé met Christmas. De verwachting is dat To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar dit weekend in de Britse albumlijst de eerste plaats pakt. Bij ons komt het album binnen op de 9e plaats.

Aanvulling op 22 maart:

Kendrick Lamar pakt inderdaad de eerste plaats in de Britse albumlijst, maar ook net. To Pimp A Butterfly verkoopt slechts 572 exemplaren meer als In The Lonely Hour van Sam Smith. Met 3733 gewogen streams is het album van Lamar het meest gestreamd deze week. Tracker van Mark Knopfler pakt de derde plaats in de Britse albumlijst.

nu ook fysiek

Op 24 januari kwam Vulnicura van de IJslandse zangeres Björk binnen op de zestiende plaats. De week daarop steeg het album naar de tiende plaats, om daarna een val te maken naar de tachtigste plaats. Toen was er nog alleen een digitale versie van het album beschikbaar, sinds deze week ook een fysiek exemplaar. Veel mensen willen nog steeds een album fysiek in huis/auto en dat zorgt er voor dat het album op herhaling gaat op de dertiende 15e plaats.

Over naar het restant eerste weeks:
#11 My Baby: Shamanaid
#16 Zzz: Juggernaut
#21 Marina & the Diamonds: Froot
#23 Extince: X
#26 Marcus Miller: Afrodeezia
#41 Bettye Lavette: Worthy
#50 Tobias Jesso Jr.: Goon

#51 Sheppard: Bombs Away
#62 Ólafur Arnalds & Alice Sara Ott: The Chopin Project
#66 Allison Moorer: Down To Believing
#70 Alisa Weilerstein / Daniel Barenboim / Staatskapelle Berlin: Elgar & Carter ello Concertos
#86 Laura Fygi: 25th Anniversary Collection – Fans’ Choice
#83 Sleeping With Sirens: Madness
#96 Silje Nergaard: Chain Of Days

SINGLES

Vorige week kon ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI twee records bijschrijven. Met acht weken op #1, dat van de grootste Jamaicaanse hit én dat van de grootste Duitse hit. Beide records worden nog wat meer aangescherpt, want ook deze week blijft Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI de bovenste beste in de Single Top 100. Wel is het overwicht op
‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West & Paul McCartney kleiner geworden, van 15 naar bijna 10%.

TOP 5

1. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (negende week)
2. (2)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
3. (4)   Lost Frequencies: Are You With Me
4. (3)   Ellie Goulding: Love Me Like You Do
5. (6)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk

Zowel ‘Get Free’ feat. Amber Coffman (in 2012) als ‘Watch Out For This (Bumaye)’ feat. Busy Signal, the Flexican & FS (in 2013) van Major Lazer had vier weken nodig om de zevende plaats te bereiken. Met ‘Lean On’ feat. DJ Snake & Mø pakt Major Lazer al in de tweede week de achtste plaats, komend vanaf de 27e plaats. 

Afgelopen donderdag kreeg Dotan in Austin, Texas de Schaal van Rigter, voor ‘Home’ dat in 2014 het meest gedraaide liedje was op 3FM. Hij was daar voor optredens tijdens het jaarlijkse South By Southwest festival. Drie dagen daarvoor, op maandag, had hij voor hetzelfde nummer al een Buma Award gekregen. 'Home' was in 2014 het meest verkochte en gestreamde liedje van een Nederlandse artiest. Mr. Probz won de award voor meest succesvolle artiest in het buitenland met 'Waves'. In de 99e week zakt 'Waves' naar #68, 'Home' zakt in de 47e week naar #63.

De grootste stijgers:
#30 (41) Dotan: Hungry
#39 (59) Zedd feat. Selina Gomez: I Want You To Know
#41 (54) Carly Rae Jepsen: I Really Like You
#44 (67) Christine and the Queens: Christine
#46 (82) Mumford & Sons: Believe
#54 (95) Lunchmoney Lewis: Bills
#61 (79) Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Wher Are U Now

Tot slot volgen hier de vijf eerste weeks noteringen:

Muse voor vijfde keer naar Pinkpop

#58 Muse: Psycho     *** hoogste eerste weeks ***

Morgen verschijnt ‘Dead Inside’ de eerste single van Drones, het zevende studioalbum van Muse. Hè, dat is ‘Psycho’ toch, deze week de hoogste eerste weeks op #58?? Ja en nee. Op 12 maart brachten Matthew Bellamy en zijn mannen het nummer ‘Psycho’ uit, dat al direct de aandacht kreeg van 3FM. Niet verwonderlijk dus dat ‘Psycho’ de komende week de Megahit is. In tegenstelling tot ‘Dead Inside’ is ‘Psycho’ echter een promotiesingle voor het album Drones, dat op 8 juni verschijnt. Vier dagen later staat de band op Pinkpop, voor de vijfde keer inmiddels.

Jason Derulo gebruikt sociale media voor nieuwe single

#64 Jason Derulo: Want You To Want Me

Morgen, maandag 23 maart 2015, gaat de videoclip van ‘Want You To Want Me’ van Jason Derulo via Tinder in première. Jason: “Social media and dating together is the new wave and I'm all about being part of the new wave. A lot of my friends and family members are on Tinder. It’s the perfect place for my new single.” ‘Want You To Want Me’ is de elfde notering voor Derulo en de voorloper van zijn vierde album dat voor de zomer uitkomt. Tenminste als het jurylid zijn van So You Think You Can Dance hem niet teveel tijd kost.

G3NIES streamen niet (voldoende)

#70 O’G3NE: Cold

Het zal wel tegen het zere been zijn van de G3NIES, de fans van O’G3NE, maar de waarheid kan hard zijn. De #1-positie van ‘Cold’ in de iTunes Top 100, enkele uren nadat het nummer uitkwam, heeft geen enkele betekenis. Behalve dan dat het meegenomen is dat de media over je schrijft. #1 sta ja namelijk al als je plaatje zo’n 200x is gedownload! Als je dat een week weet vol te houden, gaat het nog maar om 1.000 downloads. De meeste nummers zijn de eerste plaats alweer na één dag kwijt.

Veel meer zegt het als je plaatje tot de 50 meest gestreamde liedjes behoort, want dan praat je al gauw over meer dan 150.000 streams! Streams die bepalend zijn voor een notering in de drie reguliere hitlijsten in Nederland, waaronder de Single Top 100. Deze week zien we dan ook dat ‘Cold’ (#9 in de iTunes Top 30, waarvoor alleen downloads tellen) slechts binnenkomt op de 70e plaats van de Single Top 100, want G3NIES streamen niet (voldoende)!

Het kan ook anders, want voor ‘Magic’ (#3 in december 2014), ontvingen Lisa, Amy en Shelley eind januari een gouden plaat. Eind december won O’G3NE de vijfde editie van The Voice of Holland. Een gouden plaat krijg je als er van een nummer meer dan 15.000 zijn gedownload of als het 1,5 miljoen keer is gestreamd, waarbij 100 streams gelden als één download. Volgens 8ballmusic, de platenmaatschappij van O’G3NE, is ‘Magic’ meer dan 15.000 keer gedownload en meer dan 1 miljoen keer is gestreamd, dat is 15.000 + 10.000 = 25.000, meer dan 15.000 dus.

Worden Mike & Colin de nieuwe Nick & Simon?

#74 Mike & Colin: Binnenkomen

In de afgelopen twee jaar heeft geen enkel nummer van Nick & Simon meer de top-10 gehaald. Daarvoor was het vanaf 2006 tot maart 2013, negentien keer raak, waarvan tien  nummers de eerste plaats bereikten. Mike (Eichelsheim) en Colin (Heikens) worden al sinds ‘Zo Moet Het Blijven’, hun eerste hit (#20 in 2009) gezien als de nieuwe Nick & Simon. Onzin  natuurlijk, want van het duo Nick & Simon bestaat er maar één. Wel klinken Mike & Colin op ‘Binnenkomen’, hun dertiende notering, meer en meer als Nick & Simon. Dus wellicht dat ze met ‘Binnenkomen’ hun eerste top 10-hit gaan scoren, nu Nick & Simon het een beetje laten afweten. Hoogste notering tot nu toe: ‘Altijd Met Je Varen’ (#12 in 2013).

Nielson eet altijd thuis

#99 Nielson: Ik Heb Een Meisje Thuis

Vorige week maandag, 16 maart 2015, startte de vierde editie van De Beste Singer-Songwriters van Nederland (DBSSW), de talentenjacht opgezet en gepresenteerd door 3FM dj Giel Beelen. Het vorige seizoen werd gewonnen door Stef Classens, tot nu toe de enige winnaar zonder een hitnotering. Daar gaat de komende tijd misschien wel verandering in komen, want morgen, een week later dus, is hij te gast bij Giel, samen met de vijf andere kandidaten uit de vorige DBSSW.

Nielson werd in 2012 tijdens de eerste editie van DBSSW tweede achter Douwe Bob. Geen winnaar dus, Niels Littooij, maar commercieel gezien, de meest succesvolle deelnemer, die met ‘Ik Heb Een Meisje Thuis’ al zijn achtste hit scoort, waaronder drie top 10-hits. ‘Ik Heb Een Meisje Thuis’ is de voorloper van de EP Met De Tijd Mee, die deze week uitkomt.
Nielson is al zo’n acht jaar samen met zijn vriendin Hanna, waarover ‘Beauty & De Brains’, zijn eerste  single en nog steeds grootste hit (#3 in 2012) gaat. Over ‘Ik Heb Een Meisje Thuis’ zegt hij in het AD: “Ik wilde gewoon beschrijven hoe een man letterlijk over dat soort verleidingen kan denken. Bot, brutaal, direct. Dat is eerlijk, want als ik uitga, denk ik soms ook 'nu moet ik oppassen'. Dat gééft niet, want al krijg ik buiten honger, ik eet thuis!'

Sinds zaterdag vind je de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten