maandag 16 maart 2015

Gitaarliedje van 45 jaar oud was basis voor hit van Kanye West

Al in augustus lekte een ruwe versie van ‘All Day’ uit. Daarna heeft Kanye West het nummer verder ontwikkeld tot wat het nu is. Tijdens het optreden op de BRIT Awards, op 25 februari, vond de première plaats van ‘All Day’, maar zonder Paul McCartney.

Het kan niet anders of de muziek van Paul McCartney (en daarmee the Beatles) is één van de belangrijkste invloeden op Kanye West. Het is namelijk al de derde keer dat de oud-Beatle een credit krijgt in een nummer van West. Na ‘Only One’ (#82 in januari) en ‘FourFiveSeconds’ (deze week #2) is het nu ‘All Day’ waar hij een bijdrage voor heeft geleverd. Op ‘FourFiveSeconds’ speelde McCartney gitaar, op ‘All Day’ speelt hij ook gitaar, maar horen we hem ook fluiten en zingen.

schilderij

McCartney’s bijdrage is een stukje uit ‘When the Wind isBlowing’, dat hij in 1970 opnam voor Rupert the Bear, een animatiefilm. De inspiratie voor het nummer kwam van het schilderij The Old Guitarist van de Spaanse schilder Pablo Picasso. Het viel McCartney op dat de man op het schilderij de akkoorden slechts speelt met twee vingers. McCartney, die het schilderij zag in het ziekenhuis waar zijn eerste vrouw, Linda Eastman, net was bevallen van hun dochter Mary, schreef daarop een stuk voor twee vingers: ‘When the Wind is Blowing’.

De film is er nooit gekomen. De audio opnames verschenen later op bootleg cd’s. Voor ‘All Day’ heeft McCartney het nummer opnieuw opgenomen. Naast het eerder aangekondigde concert op 7 juni, doet Paul McCartney er nog eentje in de Ziggo Dome, op 8 juni.

Maar dan zijn we er nog niet, want Kanye West heeft nog verder geshopt voor ‘All Day’. Het nummer bevat ook nog elementen van de nummers ‘Dance with Me’ van de Jamaicaanse zanger Noel Ellis (uit 1983) en van ‘Going Down’ van de Turkse drum’n base producer Flatliners (uit 2010). Daarnaast samplet West ook nog zichzelf door ‘Niggas In Paris’ van hem Jay-Z (uit 2011) in ‘All Day’ te verwerken. ‘All Day’ is een nummer van het zevende studioalbum So Help Me God van Kanye West, dat later dit jaar verschijnt.

Naast Paul McCartney doen nog twee, tot nu toe onbekende, acts op ‘All Day’ mee: Theophilus London en Allan Kingdom. Theophilus Musa London, geboren op 23 februari 1987 in Trinidad, groeide op in Brooklyn, New York City. Vorig jaar verscheen zijn tweede album Vibes.

Allan Kingdom stamt uit 1994 in het Canadese Winnipeg en heet voluit Allan Kyariga. Zijn vader komt uit Zuid-Afrika, zijn moeder uit Tanzania. Op zijn negende nam hij enkele religieuze raps op. De vonk sloeg over toen hij, nog maar zeventien lentes jong, de aandacht trok van de muziekveteranen Plain Pat (Kid Cudi) en Jonathan Kaslow. Via Plain Pat, die goede contacten heeft met Kanye West, werd Kyrigia gevraagd voor ‘All Day’ In de loop der jaren heeft Kyariga zich van meerdere aliassen bediend, waaronder Peanut Butter Prince en  The Northern Gentleman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten