vrijdag 2 maart 2018

Hitflits: Josylvio casht met #1-single ‘Catch Up’ en #1-album Hella Cash

Lang heeft Drake dit keer niet van zijn eerste plaats mogen genieten. Zijn ‘God’s Plan’ moet al na één week de toppositie afstaan aan een andere rapper/hiphopper: Josylvio. Diens ‘Catch Up’, dat vorige week zakte naar de tweede plaats, stijgt deze week terug naar de eerste plaats en staat daar nu in totaal voor de derde week.

De hernieuwde belangstelling voor ‘Catch Up’  is te danken aan de release van zijn album Hella Cash, dat ook nog eens de eerste plaats pakt in de Album Top 100. Een dubbelslag dus. De voorlaatste keer was op 14 oktober 2017: Sevn Alias met zijn album Picasso en de single ‘Patsergedrag’ feat. Lil’ Kleine & Boef.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Josylvio: Catch Up (terug op #1 / derde week)
2. (1)   Drake: God’s Plan (op ruim 8%)
3. (3)   Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande (op bijna 33% van de #1)
4. EW  Josylvio feat. Hef & Moeman: Op Je Hoede
5. EW  Josylvio feat. Frenna: Skiemen

Naast een dubbelslag voor Josylvio met single en album op de eerste plaats, krijgen alle veertien tracks van zijn album Hella Cash ook nog een notering in de Single Top 100. En daarmee is hij de elfde die dat lukt. Hier komen ze alle veertien:
#1 (2)  Catch Up
#4 Op Je Hoede feat. Hef & Moeman
#5 Skiemen feat. Frenna
#6 Fake Love
#11 Skittle Stacking
#12 Automatic
#16 Nefertiti
#18 Jompo feat. 3Robi
#19 Alles Of Niets feat. Sevn Alias
#21 Beweeg
#27 Gold Chain feat. Yade Lauren & Kevin
#28 Paars Licht
#35 Unstoppable
#42 No Go feat. Zefanio
Misschien moeten we de Single Top 100 maar omdopen in de Track Top 100, want het opnemen van albumtracks heeft natuurlijk niets meer te maken met een singlelijst. Het is een kortstondige populariteit. Na een week of twee is het merendeel al weer verdwenen. Dus hoezo populair??

Naast de veertien albumtracks staat Josylvio ook nog genoteerd met ‘Ride Or Die’, zijn vorige #1-hit. In de 23e week zakt het nummer van de 71e naar de 80e plaats.

Naast het hiphop geweld van Josylvio, zijn er nog de volgende nieuwe noteringen:
#17 Post Malone feat. Ty Dolla $ign: Psycho
#69 Lijpe feat. D-Double: A2
#76 Daddy Yankee: Dura
#83 the Chainsmokers: You Owe Me
#86 Eves Laurent feat. KM & Frenna: Vibing Girl
#87 David Guetta, Martin Garrix & Brooks: Like I Do
#99 Makkie feat. Jacin Trill & Drummakid: Kop Op Een Thot

Bubbling-Under

We beginnen weer met een schone lei: drie nummers die al in de Bubbling-Under, de wachtkamer van de Single Top 100 staan:
-          HAEVN: Fortitude
-          Janieck: Does It Matter
-          Tabitha: Steel Jij De Show

ALBUMS

Na twee #1-hits, ‘Ride Or Die’ (in 2017) en ‘Catch Up’ (deze week), scoort Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, ofwel de Nederlandse hiphopper Josylvio, deze week met Hello Cash zijn eerste #1-notering in de Album Top 100. Tot deze week bleef het bij top 5-albums:  Ma3seb (#5 in 2016, deze week op #70) en 2 Gezichten (#2 in 2017, deze week op #32).

Hella Cash verwijst naar de naam van zijn eigen label. Met die cash zit het wel goed. Een half uurtje optreden kost 3750,-- EURO, waarvan hij de helft overhoudt. Volgens een berekening van de Geldpers, houdt Josylvio per jaar aan streams en optredens zo’n half miljoen EURO over.

ALBUM TOP 5

1. EW  Josylvio: Hella Cash
2. (1)   Bizzey: November (op bijna 80%)
3. (3)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (5)   Ed Sheeran: ÷ (divide) *** een jaar genoteerd ***
5. (4)   Kendrick Lamar: Black Panther – the Soundtrack Album

÷ (Divide) een jaar genoteerd

Deze week is het precies een jaar geleden dat ÷ (Divide), het vierde studioalbum van de Britse muzikant Ed Sheeran verscheen. Al na het eerste kwartaal was ÷ (Divide) het bestverkochte album en ‘Shape Of You’ de meestgestreamde en gedownloade track en dat is niet veranderd. ÷ (Divide) staat deze week precies een jaar genoteerd.
Afgelopen maandag maakte de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) bekend dat Sheeran in 2017 ook wereldwijd de best verkopende artiest is. Het album bereikte in 36 landen de platina-status, de single in 32 landen. Sheeran krijgt voor deze prestatie de Global Recording Artist of the Year Award uitgereikt. Een prijs die sinds 2013, is gewonnen door One Direction, Taylor Swift, Adele en Drake.

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#10 6IX9INE: DAY69
#22 Claw Boys Claw: It’s Not Me, The Horse Is Not Me – Part 1 (#1 in de Vinyl 33)
#35 Vance Joy: Nation of Two
#72 Afterpartees: Life Is Easy
#76 the Doors: Live At The Isle of Wight Festival 1970
#83 Zwart Licht: Bliksem

Maar dan zijn we er nog niet, want opnieuw, nu voor de twaalfde keer, zijn er albums uitgebracht in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music. Het gaat om vijf dubbelalbums van Nederpop groepen, dit keer allen Nederlandstalig, uit de jaren ’70 en ’80 met A & B kanten en/of bijzondere opnames. Alle vijf krijgen een notering:
#49 Normaal (1976-1984)
#51 Klein Orkest
#66 het Goede Doel
#68 Doe Maar
#81 Toontje Lager
Met deze vijf komt het totaal aantal noteringen voor deze serie op 46 noteringen.

Tot zover deze Hitflits. Dit (laatste koude?) weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 25 februari 2018

Megaman bij week 8 – 24 februari 2018

Drake kan het ook in zijn eentje

En verder in deze Megaman:
-          Ronnie Flex gaat ondanks vliegangst toch de lucht in
-          25e notering voor Bizzey
-          tweede zangeres Fifth Harmony solo
-          Ellie Goulding schrijft mee aan hit Fifty Shades trilogie
-          kleinste hit voor P!nk

Opnieuw pakt een Nederlandse hiphopper de eerste plaats in de Album Top 100: Bizzey met November. Ook al is het maar voor één week. Wat er verder gebeurde in de albumlijst lees je in de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Drake kan het ook in zijn eentje

#1 Drake: God’s Plan
    *** eerste week op #1 ***

Eind januari bracht de Amerikaanse rapper/zanger Drake de EP Scary Hours uit en scoorde met de track ‘God’s Plan’ een Amerikaans streamrecord. De tweede track, ‘Diplomatic Immunity’, hield het bij ons niet langer dan twee weken vol (61-97).
Met ‘God’s Plan’ loopt het beter af. In de tweede week steeg het nummer naar de derde plaats. En na een kleine terugval naar de vierde plaats, steeg het nummer vorige week naar de tweede plaats en maakt deze week de laatste stap naar de top van de Single Top 100.

Voor zijn eerste twee #1-hits riep hij nog de hulp in van anderen. Rihanna (‘Work’) respectievelijk Wizkid & Kyla (‘One Dance’), beide in 2016. Maar voor zijn derde #1-hit  had Drake niemand anders nodig. Na een eerste plaats vorige week al in de Britse hitparade, voert  ‘God’s Plan’ van Drake nu ook de Nederlandse hitparade aan.

Het is echter de vraag of Drake volgende week zijn eerste plaats kan prolongeren. Afgelopen vrijdag verscheen Hella Cash, het nieuwe album van Josylvio, die vorige week op de eerste plaats stond met ‘Catch Up’. Momenteel worden alle veertien tracks flink gestreamd, met als populairste nummer ‘Catch Up’. Dus wellicht dat het nummer volgende week terug stijgt naar de eerste plaats en Josylvio een dubbelslag scoort. Maar daarover volgende week meer.

Ronnie Flex gaat ondanks vliegangst toch de lucht in

#7 SFB feat Ronnie Flex: One Time
     *** hoogste eerste weeks ***

Voor de zevende keer werkt Ronnie Flex samen met S(trictey) F(amily) B(usiness), SFB dus. De eerste vijf keer leverde hem dat bijna een top 10-notering, ‘Nu Sta Je Hier’, waaraan ook nog Broederliefde meedeed, kwam in 2015 tot de twaalfde plaats. Maar als Flex het alleen met SFB aanpapt, gaat het als een speer. ‘Lovely Body’ kwam vorig jaar tot de vierde plaats en ‘One Time’ is deze week de hoogste eerste weeks op de zevende plaats.
Afgelopen week werd bekend dat Ronnie Flex één van drie ambassadeurs is van de Vrijheid. De andere twee zijn dj Fedde le Grand en de alternatieve band My Baby. Alle drie de acts zullen op 5 mei per helikopter een aantal bevrijdingsfestivals bezoeken. Ondanks zijn vliegangst en slechte herinneringen aan helikopters, heeft Ronnie geen moment getwijfeld over het aanbod. “'Het is zo'n grote eer, dus ik heb er niet eens over nagedacht of dat het wel waard is'”. Flex zal niet alleen op de podia staan, maar met zijn eigen band Deuxperience.

25e notering voor Bizzey

#4 Bizzey feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix: Ja!

In 2005 bracht Leo Roelandschap alias Bizzey zijn eerste single uit: ‘Tell Me’, dat geen notering kreeg. Zijn eerste hitje scoorde hij een jaar later met ‘The Fur’, dat niet hoger kwam dan de 60e plaats. Daarna volgden nog enkele hitjes, alleen dan wel met anderen, maar een echte hit ontbrak. Bovendien kreeg hij het vanaf 2010 druk bij Yellow Claw. Het touren ging hem echter niet in de koude kleren zitten, hij miste het thuis zijn, bij zijn vrouw en zoontje. E dus stapte Bizzey op 22 juni 2016 uit Yellow Claw, om het rustiger aan te doen.
Maar ja, eens een artiest altijd een artiest. En dus verscheen al in oktober zijn eerste single: ‘Challas’ feat. Mula B & Louis (#67). Daarna volgden meerdere hits, al dan niet met anderen. Begin dit jaar scoorde Bizzey zijn grootste hit: ‘Ja!’ feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix, dat twee weken de Single Top 100 aanvoerde.

En deze week doet hij dat met zijn album November, vernoemd naar zijn tweejarig zoontje. Twaalf van de zestien tracks van het album krijgen ook een notering in de Single Top 100.
#4 (4)  Ja! feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix
#25 Ewa feat. Mula B & LouiVos
#50 Girl Girl feat. Sterre
Sterre (?) zingt een moppie mee op dit nummer dat bol staat van de auto-tune
#60 Rock Ya Body feat. Josylvio
#61 Pumpumpum feat. Josylvio & Yung Felix
#66 Dom Doen feat. Broertje & D-Double
#67 Net Als Toen feat. Jonna Fraser
#72 Doe Het Voor
#75 Ding Ding Ding feat. Jozo & YoungBaekansie
#81 Rakata feat. Mr. Polska & Kippie
#84 Millie’s feat. Chivv
#96  Gunman

Tevens scoort Bizzey nog met twee andere nummers die niet op het album staan:
#43 (35) Merry van Nafthaly Ramona & Hef
#78 (69) Traag feat. Jozo & Kraantje Pappie

Het totaal aantal noteringen van Bizzey komt daarmee op 25 stuks.

de andere hiphophits van deze week zijn:

#11 Sevn Alias: Hoofdprijs
Voorloper van zijn nieuwe album Recasso.

#97 Zack Ink feat. Lijpe & ISMO: Kleine Jongen
Track van het album Take Down dat binnenkomt op de achtste plaats van de Album Top 100.

tweede zangeres Fifth Harmony solo

#69 Khalid & Normani: Love Lies

Sinds het vertrek van Camilla Cabello in 2016 uit de meidengroep Fifth Harmony, heeft de groep minder succes. Hun laatste single ‘Down’ feat. Gucci Mane kwam vorig jaar niet hoger dan de 42e plaats. Dan is het niet zo gek dat de vier overige leden het met anderen proberen.

De eerste die daar succes mee heeft is Normani Lordei Hamilton (Atlanta, Georgia, 31 mei 1996). Met Khalid, de in 2017 debuteerde met ‘Location’ (#78), nam Normani het nummer ‘Love Lies’ op, waar ze zelf ook aan meeschreef.

kerst in maart

Bijkomend voordeel, is dat ‘Love Lies’ op de soundtrack prijkt van de romantische comedyfilm ‘Love, Simon’, gebaseerd op de roman ‘Simon vs the Homo Sapiens Agenda’ van Becky Abertalli. Andere nummers op de soundtracks zijn van Troye Sivan (‘Strawberry & Cigarettes’), the 1975 (‘Love Me’), Whitney Houston (‘I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)’ en Jackson 5 (‘Someday At Christmas’). De film draait vanaf 16 maart in de Amerikaanse bioscopen. Kerst valt dit jaar vroeg daar.

Ellie Goulding schrijft mee aan hit Fifty Shades trilogie

#95 Hailee Steinfield & Bloodpop®: Capital Letters

Na ‘For You’ van Liam Payne & Rita Ora (deze week op #35), is ‘Capital Letters’ van Hailee Steinfield & Bloodpop® (binnen op #95), de tweede hit uit de film ‘Fifty Shades Freed – the Final Chapter’. De soundtrack van de film stijgt in de tweede week van de achttiende naar de zestiende plaats in de Album Top 100.
‘Capital Letters’ werd mede geschreven door Ellie Goulding, die met ‘Love Me Like You Do’ (#2 in 2015), de tot nu toe grootste hit scoorde uit de trilogie. Daar had ze echter verder geen bemoeienis mee.

kleinste hit voor P!nk

#99 P!nk: Beautiful Trauma

Hoewel ‘Just Like Fire’ (#57 in 2016), geschreven was voor de Walt Disney avonturenfilm ‘Alice Through The Looking Glass’, betekende het wel de terugkeer van Alica Beth Moore, ofwel zangeres P!nk. Daar bleef het niet bij, want in augustus kwam ze met ‘Waht About Us’, voorloper van het album Beautiful Trauma. De single, die in oktober twee weken op de negende plaats stond, staat al voor de 28e week genoteerd, deze week op #58.
‘What About Us’ krijgt deze week gezelschap op #99 van ‘Beautiful Trauma’, haar 32e notering. We verwachten echter niet dat ‘Beautiful Trauma’ een grote hit gaat worden. Mocht het nummer niet hoger komen dan de 88e plaats, dan zal het de hitgeschiedenis ingaan als haar kleinste hit. Tot tot nu toe was dat ‘Bad Influence’ (#88 in 2011).

Albumflitsen bij week 8 - 24 februari 2018

Afgelopen vrijdag (zie de Hitflits) werd de Jeugd van Tegenwoordig met hun zesde album Luek van de eerste plaats gehouden door November van Bizzey. Wat er nog meer gebeurde in de Album Top 100, lees je nu in een nieuwe editie van de albumflitsen

#8 Zack Ink: Takedown
Zack Ink (Schiedam, 11 april 1992 als Zac Boeroeway), begon al op zijn elfde met het schrijven van teksten. Sinds eind 2015 is hij serieus met muziek bezig. Dat resulteerde in de  albums 700 Stories (#46 in 2016), Glitchfather (#18 in 2017) en nu Takedown, waarmee hij zijn eerste top 10-notering scoort.

#11 Eves Laurent: Rosé
Rosé is de eerste albumnotering van Eves Laurent. Althans onder zijn eigen naam, want vorig jaar bereikte het album Lang Leven De Flex van de Fellas, een rapperscollectief uit Amsterdam, waarvan hij de frontman is, de veertiende plaats. Alleen doet hij het dus beter.

#60 Marlon Williams: Make Way For Love
Precies twee jaar geleden, in februari 2016, beleefde de Nieuw-Zeelander Marlon Williams zijn debuut met het album Marlon Williams. Het countryalbum werd wereldwijd goed ontvangen en behaalde bij ons een 66e plaats.
Make Way For Love is een break-up plaat, een album waarop hij zijn stukgelopen relatie verwerkt. Stukgelopen, deels omdat hij vanwege het succes van zijn debuutalbum, veel onderweg was. Bijzonder is dat zijn ex, met wie hij twee jaar samen was, te horen is in het titelnummer. Williams: “Ik wilde ook haar perspectief de ruimte geven op het album”. De elf nummers schreef hij in drie weken.

#63 Pennyleen: Still Waters / Savage Waves
Al op de kleuterschool wist Pennyleen Krebbers (Deventer, 16 juli 1976) wat ze later wilde worden: Muzikant! Niet vreemd als je ouders, vader Ed (bassist bij de beatgroep the SkyBolts) en moeder Leen veel met muziek bezig zijn. In de derde klas van de lagere school (nu groep vijf), kreeg Pennyleen een saxofoon te leen en leerde ze zichzelf saxofoon spelen. Later ontmoette ze saxofonist Hans Dulfer, die haar talent zag. Vanaf dat moment mocht ze met hem en zijn band meespelen.

Korte tijd volgde ze het Conservatorium in Zwolle. De studie was haar echter veel te theoretisch. Ze stopte en ging andere studies doen (waaronder tekstschrijven). Na enige tijd begon ze aan de studie solist aan de Academie voor Lichte Muziek. Ze trad veel op, gaf muziekles aan een middelbare school en was zangdocent aan een theaterschool. Het was een leuke, maar zeer drukke tijd. Daarop liet ze zaken vallen en begon opnieuw aan een studie aan het Conservatorium in Zwolle. Nu rondde ze de studie wel af, met prachtige cijfers. Vervolgens diende de band Pennyleen zich aan, waar ze zes jaar de zangeres van was.

crowdfunding

Begin januari 2015 begon Pennyleen aan haar album Still Waters / Savage Waves. Met vier andere muzikanten (die ze deels kende van de opleidingen) schreef ze dertien liedjes. Via de site Voordekust.nl startte ze in maart 2016 een crowdfunding om geld in te zamelen om de opnames van het album te bekostigen. In mei 2016 was daar € 12.000,--, 80% van wat benodigd, is binnen.
Toch duurde het nog een kleine twee jaar eer het album er ook echt was. Aan Still Waters / Savage Waves werkten onder andere Peter Slager (bassist Bløf) en Mark Lennon (zanger van de Californische band Venice), mee. Het album is geproduceerd door haar partner Gabriel Peeters (JW Roy, Fréderique Spigt).

#72 Belle and Sebastian: How To Solve Our Human Problems
How To Solve Our Human Problems is het eerste album in drie jaar van de Schotse indieformatie Belle and Sebastian. Het betreft echter niet één album, maar drie EP’s, waarvan twee al de afgelopen maanden werden uitgebracht. Deze werkwijze hebben de Schotten al eens eerder toegepast, in 1997, alleen toen was er geen sprake van enige samenhang. Nu wel.

#83 Tyga: Kyoto
Kyoto is het zesde album van de Amerikaanse rapper Tyga (echte naam: Michael Ray Nguyen-Stevenson uit Compton, Californië). In 2015 werkte hij mee aan Fan of a Fan – the Album van Chris Brown (#30). Rapper Travie McCoy is de neef van Stevenson.

#84 Casper Vos: Ego
De Nederlandse pianist Casper Vos (1988) is een bewonderaar van het werk van de Russische componist Nikolaj Karlovitsj Medther (1880-1951). Vos is daarmee de eerste Nederlandse pianist die werken van deze componist opneemt. Ego, het debuutalbum van Vos, is tot stand gekomen dankzij crowdfunding.
Ego verwijst naar het Latijnse ‘ik’ en gaat over wie iemand is, zijn persoonlijkheid. Vos, die al sinds zijn vijfde piano speelt, maar ook graag voetbalde: “Ik draag de muziek van Medtner al mijn hele muzikale carrière met mij mee en ik voel dat zijn muziek onderdeel is geworden van wie ik ben. Ik geloof dat Medtner daarom de ideale persoon is om u als luisteraar kennis te laten maken met mijn 'ego'.”

#88 Car Seat Headrest: Twin Fantasy
Na Teens of Denial (#82 in 2016) is Twin Fantasy het tweede album van de Amerikaanse indie rockband Car Seat Headrest dat bij ons een notering krijgt. Car Seat Headrest is het geesteskind van William James Toledo Barnes. Twin Fantasy is in totaal hun elfde album.