zondag 25 februari 2018

Albumflitsen bij week 8 - 24 februari 2018

Afgelopen vrijdag (zie de Hitflits) werd de Jeugd van Tegenwoordig met hun zesde album Luek van de eerste plaats gehouden door November van Bizzey. Wat er nog meer gebeurde in de Album Top 100, lees je nu in een nieuwe editie van de albumflitsen

#8 Zack Ink: Takedown
Zack Ink (Schiedam, 11 april 1992 als Zac Boeroeway), begon al op zijn elfde met het schrijven van teksten. Sinds eind 2015 is hij serieus met muziek bezig. Dat resulteerde in de  albums 700 Stories (#46 in 2016), Glitchfather (#18 in 2017) en nu Takedown, waarmee hij zijn eerste top 10-notering scoort.

#11 Eves Laurent: Rosé
Rosé is de eerste albumnotering van Eves Laurent. Althans onder zijn eigen naam, want vorig jaar bereikte het album Lang Leven De Flex van de Fellas, een rapperscollectief uit Amsterdam, waarvan hij de frontman is, de veertiende plaats. Alleen doet hij het dus beter.

#60 Marlon Williams: Make Way For Love
Precies twee jaar geleden, in februari 2016, beleefde de Nieuw-Zeelander Marlon Williams zijn debuut met het album Marlon Williams. Het countryalbum werd wereldwijd goed ontvangen en behaalde bij ons een 66e plaats.
Make Way For Love is een break-up plaat, een album waarop hij zijn stukgelopen relatie verwerkt. Stukgelopen, deels omdat hij vanwege het succes van zijn debuutalbum, veel onderweg was. Bijzonder is dat zijn ex, met wie hij twee jaar samen was, te horen is in het titelnummer. Williams: “Ik wilde ook haar perspectief de ruimte geven op het album”. De elf nummers schreef hij in drie weken.

#63 Pennyleen: Still Waters / Savage Waves
Al op de kleuterschool wist Pennyleen Krebbers (Deventer, 16 juli 1976) wat ze later wilde worden: Muzikant! Niet vreemd als je ouders, vader Ed (bassist bij de beatgroep the SkyBolts) en moeder Leen veel met muziek bezig zijn. In de derde klas van de lagere school (nu groep vijf), kreeg Pennyleen een saxofoon te leen en leerde ze zichzelf saxofoon spelen. Later ontmoette ze saxofonist Hans Dulfer, die haar talent zag. Vanaf dat moment mocht ze met hem en zijn band meespelen.

Korte tijd volgde ze het Conservatorium in Zwolle. De studie was haar echter veel te theoretisch. Ze stopte en ging andere studies doen (waaronder tekstschrijven). Na enige tijd begon ze aan de studie solist aan de Academie voor Lichte Muziek. Ze trad veel op, gaf muziekles aan een middelbare school en was zangdocent aan een theaterschool. Het was een leuke, maar zeer drukke tijd. Daarop liet ze zaken vallen en begon opnieuw aan een studie aan het Conservatorium in Zwolle. Nu rondde ze de studie wel af, met prachtige cijfers. Vervolgens diende de band Pennyleen zich aan, waar ze zes jaar de zangeres van was.

crowdfunding

Begin januari 2015 begon Pennyleen aan haar album Still Waters / Savage Waves. Met vier andere muzikanten (die ze deels kende van de opleidingen) schreef ze dertien liedjes. Via de site Voordekust.nl startte ze in maart 2016 een crowdfunding om geld in te zamelen om de opnames van het album te bekostigen. In mei 2016 was daar € 12.000,--, 80% van wat benodigd, is binnen.
Toch duurde het nog een kleine twee jaar eer het album er ook echt was. Aan Still Waters / Savage Waves werkten onder andere Peter Slager (bassist Bløf) en Mark Lennon (zanger van de Californische band Venice), mee. Het album is geproduceerd door haar partner Gabriel Peeters (JW Roy, Fréderique Spigt).

#72 Belle and Sebastian: How To Solve Our Human Problems
How To Solve Our Human Problems is het eerste album in drie jaar van de Schotse indieformatie Belle and Sebastian. Het betreft echter niet één album, maar drie EP’s, waarvan twee al de afgelopen maanden werden uitgebracht. Deze werkwijze hebben de Schotten al eens eerder toegepast, in 1997, alleen toen was er geen sprake van enige samenhang. Nu wel.

#83 Tyga: Kyoto
Kyoto is het zesde album van de Amerikaanse rapper Tyga (echte naam: Michael Ray Nguyen-Stevenson uit Compton, Californië). In 2015 werkte hij mee aan Fan of a Fan – the Album van Chris Brown (#30). Rapper Travie McCoy is de neef van Stevenson.

#84 Casper Vos: Ego
De Nederlandse pianist Casper Vos (1988) is een bewonderaar van het werk van de Russische componist Nikolaj Karlovitsj Medther (1880-1951). Vos is daarmee de eerste Nederlandse pianist die werken van deze componist opneemt. Ego, het debuutalbum van Vos, is tot stand gekomen dankzij crowdfunding.
Ego verwijst naar het Latijnse ‘ik’ en gaat over wie iemand is, zijn persoonlijkheid. Vos, die al sinds zijn vijfde piano speelt, maar ook graag voetbalde: “Ik draag de muziek van Medtner al mijn hele muzikale carrière met mij mee en ik voel dat zijn muziek onderdeel is geworden van wie ik ben. Ik geloof dat Medtner daarom de ideale persoon is om u als luisteraar kennis te laten maken met mijn 'ego'.”

#88 Car Seat Headrest: Twin Fantasy
Na Teens of Denial (#82 in 2016) is Twin Fantasy het tweede album van de Amerikaanse indie rockband Car Seat Headrest dat bij ons een notering krijgt. Car Seat Headrest is het geesteskind van William James Toledo Barnes. Twin Fantasy is in totaal hun elfde album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten