vrijdag 6 december 2013

Hitflits: Pharrell Williams opnieuw ‘happy’

Begin november heroverde Pharrell Williams de eerste plaats met zijn vrolijke nummer ‘Happy’. Het bleef een week langer op #1 dan de eerste keer, maar moest daarna lijdzaam toezien hoe Marco Borsato (eerst met Trijntje Oosterhuis en later met familie en vrienden) hem twee keer van de eerste plaats hield. Borsato c.s. blazen alweer de aftocht (zakken naar #8), waardoor Williams opnieuw zijn kans grijpt en terugstijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100.

TOP 3

1 (2)    Pharrell Williams: Happy (vierde week op #1)
2 (3)    Avicii: Hey brother
3 (9)    Pitbull feat. Ke$ha: Timber

De enige nieuwe notering bij de bovenste tien is, op #10, Byentl met ‘Inside your heart’, dat van 17 komt. Het is haar dertiende top 10-notering.

Over naar de eerste weeks noteringen:
#16 U2: Ordinary love, eerbetoon aan Nelson Mandela, die gisteravond op 95-jarige leeftijd overleed
#17 Martin Garrix & Jay Hardway: Wizard
#23 Justin Bieber: Change me
#50 Nick & Simon: Best time of the year
#57 Kraantje pappie: Met z’n tweeën
#65 Gerard: Jongen van de handel
#86 Alex: De nachten van mijn dromen
#93 Ariana Grande: Snow in California
#96 Bastille: Of the night
#98 Yes-R feat. Sidney Samson: Bubbels
#100 A great big world feat. Christina Aguilera: Say something

Vanavond is de vierde liveshow van The voice of Holland en zullen de resterende 12 kandidaten om een plek in de halve finale strijden. Na de derde liveshow, vorige week vrijdag, waren al hun nummers beschikbaar als download. Daarvan krijgt slechts 1 een notering: Julia van der Toorn met ‘Man down’ op #43.Zij haalt zeker de halve finale.

Sinterklaas, wie kent hem niet?

Vorig jaar zat hij er ook al bij, Okke Verberk oftewel Party Piet Pablo. Toen speelde hij handig in op de rage rond ‘Gangnam style’ van Psy en reikte tot de 11e plaats. Dit keer probeert Pablo het met ‘De Pieten Sinterklaas move’ en komt binnen op #73. Het is daarmee de enige nieuwe Sinterklaashit dit jaar. ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’ van Henk & Henk (#12 in oktober), stamt uit 1982. Het nummer werd opnieuw een hit vanwege de Zwarte Pieten discussie. Zijn er daarom zo weinig Sinterklaashits? Niet perse, want de afgelopen twee jaar waren het er ook niet veel, slechts drie stuks.

ALBUMS

TOP 3

1  (1)   Marco Borsato: Duizend spiegels (tweede week)
2  (2)   One direction: Midnight memories
3  (3)   Kinderen voor kinderen: Klaar voor de start (deel 34)


Bij ons weer geen #1-notering dus voor ‘Midnight memories’ van One direction, wat hen wel in de Britse en Amerikaanse albumlijst lukt. In de Britse lijst boekte de groep vorige week een recordverkoop voor dit jaar met 237.338 exemplaren; het oude record stond op naam van ‘Random access memories’ van Daft punk, waarvan in mei 165.091 stuks werden verkocht. Vanochtend stond de teller op 87.692 stuks en zal met nog twee verkoopdagen zeker boven de 100.000 uitkomen. Daarmee is het album de eerste dit jaar waarvan twee weken achtereen meer dan 100.000 zijn verkocht.

In de Amerikaanse albumlijst boekt One direction ook een record met ‘Midnight memories’. Het is daar na ‘Up all night’ (in 2011) en ‘Take me home’ (in 2012), hun derde #1-album. Niet eerder lukte het een groep om met de drie eerste albums vanuit het niets op #1 te komen.

We kunnen duidelijk merken dat het december, dus cadeautijd, is, want er komen nauwelijks nieuwe albums uit. In de schoenen en laarzen belanden dan ook vooral veel verzamelcd’s en cd’s die al een tijdje uit zijn. Het nieuwe album van Britney Spears stond vast niet hoog op de verlanglijsten, want het komt slechts binnen op de 36e plaats!

Het totaal aantal eerste weeks noteringen is op nog minder dan één hand te tellen, want het zijn er slechts vier! De andere drie zijn:
#7 Muse: Live at Rome Olympic Stadium
#37 Alex: Feest zonder grenzen
#46 Nick Cave & the Bad seeds: Live from KCRW

Mocht je dit weekend nog Sinterklaas vieren, dan veel plezier. Wij melden ons daarna weer met een nieuwe Megaman. Zaterdagmiddag kun je de albumsnippers tegemoet zien op de nieuwspagina van de vernieuwde 3FM-site.

zondag 1 december 2013

Megaman bij week 48 – 30 november 2013

Welkom bij de Megaman. Vanwege het Mega-feestje op 3FM, gisteren in Hilversum, is er deze week geen uitgebreide Megaman, maar beperken we ons tot de debutanten en/of bijzondere combinaties. Volgende week pakken we de draad weer op!

De albumflitsen vind je terug op de vernieuwde 3FM nieuwspagina, waar je ook nog een keer de gehele marathonuitzending van afgelopen zaterdag kunt beluisteren. Ook staan er van bijna alle hitjaren, de komplete uitzendingen van de jaarlijsten op! Wij melden ons vrijdag weer voor de nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

na onderwerp van #1-hit, scoren dochters deze nu zelf

Marco & Jada Borsato, John & Day Ewbank, Lange Frans & Willem Frederiks: Samen voor altijd (1)               ***      hoogste eerste weeks ***

Deze week hoefden we maar een deel van de kop van vorige week aan te passen. Immers vorige week stond Marco Borsato ook al bovenaan de Single Top 100, toen met ‘Ik zou het zo weer overdoen’, in duet met Trijntje Oosterhuis, dat deze week zakt naar de zevende plaats.  Deze week pakt Marco Borsato opnieuw de eerste plaats, zonder Trijntje, maar met zijn dochter Jada, dochter Day Ewbank, zoon Willem Frederiks en hun vaders, John Ewbank en Lange Frans. Beide dochters waren zelf al eerder onderwerp van een #1-hit, ‘Dochters’ van Marco Borsato, 6x #1 in 2008+2009.

bruiloft

In 2011 speelde Day Ewbank (27 november 2004) een melodietje op de piano, dat ze zelf had bedacht. Vivian Reis, haar moeder, maakte er een filmpje van en stuurde het naar haar toenmalige man John Ewbank. Hij ging er mee aan de slag en schreef er een tekst bij. Tijdens de bruiloft van een neef, die plaatsvond in Groot-Brittannië, zong hij het nummer – in het Engels – samen met zijn dochter. De bruiloftgasten waren zeer verrast en John zag in dat dit liedje door Marco moest worden gezongen met zijn dochter Jada.

Ewbank besprak het met Marco en die zag daar geen probleem in voor zijn dochter. Jada Maria (3 december 2002) vindt het heerlijk om te dansen, te acteren en te zingen. Ze kent geen verlegenheid en vindt alles leuk om te doen.

Ewbank vond echter dat er nog wat aan het nummer ontbrak, een rap. Daarop vroeg hij aan Lange Frans of zijn zoon Willem Frans Hendrikus (Amsterdam, 21 augustus 2008) iets zou kunnen doen. Dat was geen probleem en daarmee was het nummer af. Samen met hun vaders zingen Day, Jada en Willem het nummer ‘Samen voor altijd’ en scoren alle drie hun eerste #1-hit.

Day Ewbank is naast haar vader John, niet de eerste Ewbank die op een #1-hit is te horen.  Jennifer Ewbank, halfzus van John, was één van de 51 vocalisten op ‘Het koningslied’ in april.

geen Voice-kids

Hoewel Jada Borsato nu een #1-hit op zak heeft met ‘Samen voor altijd’, mag ze van haar vader niet mee doen aan The voice kids. Marco: “Ze is nog zo jong en met haar achternaam ligt de lat dan meteen ontzettend hoog. Ik heb liever dat ze in alle rust aan deze wereld kan wennen”.

Dubbelslag

Naast een #1-hit met ‘Samen voor altijd’, staat Marco deze week ook bovenaan de albumlijst, waarmee hij zijn tweede dubbelslag scoort. Op 3 januari 2009 bereikte hij die mijlpaal voor het eerst, toen het album ‘Wit licht’ voor de zesde week de albumlijst aanvoerde, en de single ‘Dochters’ terugsteeg naar de top van de Single Top 100. Dit keer ontstaat de dubbelslag in één keer met de single ‘Samen voor altijd’ en het album ‘Duizend spiegels’, beide tegelijk binnen op #1.

Heaven bezorgt Do na 10 jaar nog steeds succes

Chawki ft. Pitbull & Do: Habibi: I love you (10)

Op vrijdag 22 november trad een zwangere Do op met Chawki in RTL Late Night, waarbij zij de Nederlandse tekst zong van het nummer ‘I love you’. Naast de Engelse en Nederlandse versie is er ook nog een Spaanstalige versie. De versies worden in verschillende landen met telkens een andere zangeres uitgebracht. Dat de keuze op Do viel, dankt zij aan de wereldhit ‘Heaven’ in 2003, waardoor ze het buitenland de status van een grote ster heeft.
Chawki, voluit Ahmed Chawki (31 mei 1982, Tétouan, Marokko) schrijf al sinds zijn kindtijd gedichten en liedjes. Hij studeerde theater en zang en won diverse prijzen. Vervolgens ging hij muziek studeren en legde zich toe op klassieke en westerse zang. In 2000 won hij een Arabisch Festival en vormde daarna de band La Paloma, die een mix bracht van Arabische, Marokkaanse en flamingo muziek. Dit leidde tot meer bekendheid

In 2012 deed Chawki mee aan de internationale uitvoering van de opera ‘Bukra’ in samenwerking met producer Quincy Jones. Dat optreden werd Chawki zijn doorbraak, want niemand minder dan zijn landgenoot Nadir Khayat, beter bekend als producer RedOne, zag  hem. RedOne, die sinds 2007 in Jersey City woont, in de Verenigde Staten van Amerika, had net het album ‘C’est la vie’ van de Algerijnse zanger Khaled van een internationaal geluid voorzien.

‘Habibi, I love you’ ft. Pitbull,  was al in de zomer een vette hit in Libanon, Egypte en landen aan de Perzische Golf. De Franse versie werd gezongen de Frans-Algerijnse zangeres Kenza Farah.

Sam Means moet het (voorlopig) hebben van commercials

Sam Means: Yeah yeah (65)

Yeah yeah’ van Sam Means stamt al uit september 2009, maar breekt nu pas door dankzij een commercial. In 2011 werd het nummer gebruikt in een spotje van AT & T (‘Spring’), een jaar later voor MacDonalds (‘Summer menu’) en dit jaar voor ‘De hypotheektoezegging’ van Nationale Nederlanden.

Sam Means maakte tot 2008 deel uit van het Amerikaanse duo the Format. Volgens het persbericht van 4 februari 2008, ging het duo met pijn uit elkaar. Acht maanden later, op 11 augustus 2008, vormde het andere lid, Nate Ruess, de band Fun. In september 2009 bracht Means het album ‘The sinking of Santa Isabel Soundtrack’ uit, dat het jaar daarvoor was  opgenomen in zijn pension.

Serious anthem nu al bekend? / officiële thema door Racoon

Fat boy slim and Riva Starr feat. Beardyman: Eat sleep rave repeat (Calvin Harris remix) (67)

Over ruim twee weken, op woensdag 18 december, betreden de 3FM dj’s Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen het Glazen Huis op het Wilhelminaplein in Leeuwarden voor de tiende editie van 3FM Serious Request. Maar nu al wordt ‘Eat sleep rave repeat’ van Fat boy slim and Riva Starr feat. Beardyman, in de Calvin Harris remix, getipt als hét Serious Anthem van de dj’s. Het Anthem is het nummer dat ze de week door moeten helpen en dus veel aangevraagd gaat worden. Uiteindelijk zijn het natuurlijk de 3 dj’s zelf die bepalen wat het wordt.

Racoon: Shoes of lightning (38) 

‘Shoes of lightning’ van Racoon, binnen op #38, zal het zeker niet worden, want dat is het officiële thema van Serious Request 2013: ‘Let’s clean this shit up’, kinderen die overlijden door diarree. Eerder dit jaar werd de Zeeuwse band gevraagd om het thema te leveren, waarop de band aan de slag ging. Afgelopen dinsdag, 26 november, speelden ze het nummer voor het eerst live op de speelplaats bij Giel. Komende woensdag wordt de laatste Megahit van dit jaar gekozen, en het moet wel raar lopen als dat niet ‘Shoes of lightning’ van Racoon wordt.

Nederlandse souldames werken samen

Ladies of soul: I’ll carry you (80)

Ze kennen elkaar al jaren uit het circuit en zongen met en/of bij elkaar. Hoewel het plan al een tijdje bestond om nu eens serieus iets samen te gaan doen, bleef het daar telkens bij. Totdat Tjeerd Oosterhuis het idee verder vorm gaf. Het nummer ‘I’ll carry you’ is het debuut van Ladies of soul. 
Edsilia Rombley, Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace én saxofoniste Candy Dulfer vormen Ladies of soul. Op 14 en 15 februari 2014 geven de dames een grote show in het Ziggo Dome in Amsterdam. Ze doen dit met muzikale gasten, waarvan Leona Philippo (begin dit jaar winnares van The voice of Holland) al bekend is gemaakt. Tijdens de show zullen de dames naast hun eigen hits, ook een groot aantal bekende soulklassiekers ten gehore brengen, begeleid door een live band.

The winner is …

‘I’ll carry you’ is geschreven door Hiten Bharadia, Raphaella Mazaheri-Asadi en Tjeerd Oosterhuis, maar niet speciaal voor Ladies of soul. Het nummer kwam in oktober 2012 al op single uit, gezongen door Onita Boone, een Amerikaanse gospelzangeres. Boone had op 25 mei 2012 de talentenjacht ‘Der Gewinner ist …’ gewonnen in de categorie 40+. Deze talentenjacht is de Duitse versie van het bij ons geflopte ‘The winner is …’. De Duitse versie werd gepresenteerd door Linda de Mol! Boone sleepte met haar winst 1 miljoen EURO in de wacht.

hitmaker

Componist Hiten Bharadia is geen onbekende in hitland, want hij heeft al meegeschreven aan twee #1-hits: ‘Kill for a broken heart’, de finalesingle van Ben Saunders, winnaar van de eerste editie van The voice of Holland in januari 2011 en ‘One thousand voices’ van The voice of Holland, een nummer waar Tjeerd Oosterhuis ook aan meeschreef.