vrijdag 25 januari 2013

Hitflits: Janne Schra doet het in haar eentje veel beter

Voor de tweede week zijn het de vrouwen die bovenin de Album Top 100 de dienst uitmaken, maar het zijn niet dezelfde als vorige week. Eentje is buiten de top 3 gevallen (Lavina Meijer met ‘Philip Glass – Metamorphosis  / the hours’ die zakt van 3 naar #9) maar we krijgen daar een andere, Nederlandse, zangeres voor terug.

TOP 3

1 (1) Sandra van Nieuwland: And more (vijfde week)
2 (24) Janne Schra: Janne Schra [NL]
3 (2) P!nk: The truth about love

Die andere is dus Janne Schra, die een reuzensprong maakt met haar album ‘Janne Schra’, dat van 24 naar #2 stijgt. Als zangeres van Room eleven was het hoogst haalbare #15, voor ‘Six white Russions and a pink pussycat’ (uit 2006). Met het project Schradinova kwam ze twee plaatsen hoger, #13 voor ‘India lima oscar victor echo you’ (in 2010). 
Al die tijd verschool Janneke Maria Ali, zeg maar Janne, zich achter de bandnaam, omdat ze het idee had dat ze solo niet helemaal zichzelf zou kunnen zijn. Daar is ze nu van terug gekomen met haar soloalbum ‘Janne Schra’ en gezien de tweede plaats, wordt dat door het publiek zeer gewaardeerd! Op 14 februari, Valentijnsdag, start Janne met haar album release tour 2013.

Janne heeft ook meegewerkt aan het album ‘De supersonische bloem’, waarop vijftien popartiesten (waaronder Tim Knol, Roos Rebergen, Marike Jager en Spinvis) liedjes zingen van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het album verschijnt op 22 februari. Janne zingt ‘De twips’.

Voordat we overgaan naar de eerste weeks noteringen van deze week, huldigen we nog even een zangeres. Twee jaar geleden, op 29 januari 2010, knalde ‘21’ van Adele binnen op de eerste plaats. In totaal stond het album een recordaantal van 31 weken bovenaan. Het album staat nog steeds genoteerd, nu voor de 105e week, en dus staat het 2 jaar genoteerd.

Na vorige week weer uit de top 10 te zijn gevallen (van 9 naar #15), stijgt ‘21’ deze week terug de top 10 in en belandt op de 4e plaats. De voorlaatste keer dat het album daar stond, was op 4 augustus 2012, bijna een half jaar geleden. De stijging deze week komt door de special die afgelopen zaterdagavond werd uitgezonden: ‘Live at the Royal Albert Hall’, waarin veel nummers van ‘21’, tienvoudig platina, langs kwamen.

Met 105 weken voor ‘21’ overtreft Adele haar eerste album ‘19’ dat 104 weken in de albumlijst stond. Daarbij de volgende kanttekening: tot 7 juli 2012 verhuisden albums van 2 jaar, naar de Back Catalog Top 50, zo ook ‘19’ van Adele. Sinds die datum is de Back Catalog Top 50 ingewisseld voor de Midprice Top 50. In die lijst staan albums die goedkoper geprijsd zijn dan de albums in de Album Top 100. ‘19’ van Adele staat in de Midprice Top 50 op de 3e plaats.

langste adem

105 weken is een hele tijd, maar komt lang niet in de buurt van de 257 weken voor ’15 jaar gewoon André’ van André Hazes. Hij had daar echter wel 8 jaar voor nodig en 14 sessies. Het album dat het meeste aantal weken aaneengesloten in de albumlijst doorbracht, is ‘Brothers in arms’ van Dire straits. In totaal stond het album 250 weken genoteerd, waarbij de eerste run al direct goed was voor 233 weken. Dan heeft ‘21’ van Adele nog een hele tijd te gaan!

Onder de 12 eerste weeks noteringen zitten drie zangers, drie klassieke albums, vijf groepen en weer een soundtrack.

de zangers
#17 José James: No beginning no end, 35-jarige Amerikaanse jazz en hiphop zanger. Kwam tot nu toe niet hoger dan #57, met ‘The dreamer’ in 2008
#26 Steve Lukather: Transition, zevende studioalbum van voormalig leadgitarist van Toto
#61 Andrea Bocelli: Passione, 17e notering van Italiaanse tenor

de klassieken:
#24 Ludovico Einaudi: In a time Lapse, Italiaanse pianist
#63 Hilary Hahn & Hauschka: Silfra, Amerikaanse violiste met Duitse pianist
#98 Reinbert de Leeuw en het Nederlands Kamerkoor: Liszt – Via circus [NL], pianist en  dirigent, speelt met het Nederlands Kamerkoor ‘Die 14 Stationen des Kreuzwegs’ (Via circus) uit 1879 van de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Liszt.

de groepen:
#8 Will & the People: Friends, opvolger van ‘Will & the People’ (#28 in juni 2012)
#28 Riverside: Shrine of new generation slaves, Poolse band
#37 I am kloot: Let it all in, zevende album van band uit Manchester
#44 Navarone: A darker shade of white, vijfmans formatie uit Nijmegen
#86 Bad religion: True north, derde notering van Amerikaanse punkband

En tenslotte de soundtrack:
Quentin Tarantino is niet alleen regisseur van spraakmakende films als ‘Reservoir dogs’ (met ‘Little green bag’) en ‘Pulp fiction’, maar kiest ook zelf de muziek bij zijn films uit. Voor ‘Django unchained’, binnen op #56, koos hij nummers uit zijn eigen archief (onder andere ‘I got a name’ van Jim Croce en nummers van Ennio Morricone) en vroeg hij artiesten om nieuwe nummers op te nemen (waaronder ‘Who did that to you’ door John Legend).

SINGLES

Geen moment is de #1-positie van ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears in gevaar geweest. Het nummer gaat een vijfde week in aan kop van de Single Top 100 en verkoopt nog altijd een kwart meer dan ‘Het kuikentje Piep’ van Pulcino Pio. Dat nummer zal bij ons niet meer de eerste plaats halen, maar misschien is dat wel het geval met ‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling dat de hoogste eerste weeks is op #3.

Net onder de hit van Gerard Joling staat ‘De blauwe stier’ van Gebroeders Ko feat. Factor 12, dat van 7 naar #4 gaat. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Enige nieuwe in de top 10 is ‘When I was your man’ van Bruno Mars dat in de derde week van 11 naar #9 stijgt. Het levert Bruno zijn vijfde top 10-hit op.

De andere eerste weeks noteringen, waaronder weer een aantal ‘feest’nummers:
#19 Angela Groothuizen: De helft van mij (De beste zangers van Nederland) [NL]
#32 Ilse DeLange: We are one [NL]
#33 Gerst feat. Lamme Frans: Alles in een, parodie op ‘Beauty & de brains’ van Neilson  [NL]
#36 de Deurzakkers: Drink schrobbeler [NL]
#37 Nielson: Zo kan het dus ook [NL], na zondag moet hij onder het mes, dan wordt, ook bij hem, een poliep op zijn stemband verwijderd
#41 FeestDJ Ruud: Door tot het einde [NL]
#42 One direction: Kiss you
#58 Simone Kleinsma: De hemel is dichtbij (De beste zangers van Nederland) [NL]
#64 Het Feest team feat. Dennie Christian: Hoeba hop (Marsupilami) [NL]
#71 Alle 13 Jaanke: Hopsasa [NL]
#91 Double dj’s: Horen, zien & zwijgen [NL]
#92 Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop, nieuwe #1 in Amerika

Nederlandse act naar #1 in Britse hitparade

Vorige week beleefde ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement het (voorlopige) hoogtepunt, toen het nummer naar de 42e plaats steeg. Deze week zakt het naar de 65e plaats. Maar in de Britse hitparade gaat het nummer als een speer. De verwachting is dat het aanstaande zondag, wanneer de definitieve lijsten bekend worden gemaakt, binnenkomt op de eerste plaats. Dat zou dan de elfde #1 zijn door een Nederlandse act.

Of het de Bingo players is gelukt, lees je na het weekend in de nieuwe Megaman, waarin ook de andere noteringen een plaatsje krijgen.

Achtergronden bij de albums, staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts.

zondag 20 januari 2013

Megaman bij week 3 – 19 januari 2013

In deze Megaman is ‘Scream & shout’ de grootste anthem-hit, komt Justin Timberlake sinds 6 jaar met nieuw werk, speelt Jaap de Witte zijn laatste hit bij 3js en komt MKTO op voor de underdog. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Achtergronden bij de albumnoteringen vind je hier.

Scream & shout grootste anthemhit

Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout (1)  *** vierde week op #1 ***

Na twee weken geleden het record van korts lopende Megahit ooit (slechts 4 dagen), is ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears vanaf deze week, ook de grootste anthemhit van Serious Request. Het anthem is het liedje dat de dj’s gedurende de week net even weer wat energie geeft en daarom ook veel wordt aangevraagd.

‘Scream & shout’ staat nu vier weken bovenaan de Single Top 100 en dat is er eentje meer als ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette (anthem 2010). ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers (anthem 2011) hield het slechts één week vol, evenals ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon (anthem 2008). En het ziet er naar uit ‘Scream & shout’ nog verder gaat uitlopen, maar daarover aanstaande vrijdag meer in de Hitflits.

Justin Timberlake met eerste nieuwe werk in 6 jaar

Justin Timberlake feat. Jay-Z: Suit & tie (10)      *** hoogste eersteweeks ***

Acteren, opzetten van restaurants en een eigen kledinglijn. Daar heeft Justin Timberlake zich  de afgelopen zes jaar voornamelijk mee bezig gehouden. Tja, dan kunnen we goed begrijpen dat de muziek even op het tweede plan kwam, dat wil zeggen zijn eigen muziek, want Justin scoorde nog wel hits met anderen, waaronder de #1-hit ‘4 minutes’ van Madonna (2008).

Toch heeft Justin Timberlake muzikaal gezien niet stilgezeten. Hij begon zijn eigen platenlabel, Tennman Records, waarop onze eigen Esmée Denters nummers uitbracht. Met ‘Suit & tie’, een samenwerking met Jay-Z, doorbreekt Timberlake een stilte van 6 jaar en scoort daarmee zijn 19e notering. Jay-Ze mag met ‘Suit & tie’ zijn 24e hit bijschrijven. Het nummer is de voorloper van ‘The 20/20 experience’, het derde album van Justin dat later dit jaar verschijnt.

O ja, Justin Timberlake is op 19 oktober 2012 ook nog getrouwd met actrice Jessica Biel, waar hij dan ook de handen vol aan had …

Jaap de Witte: 22x een ‘Bijzondere’ gitarist

3js: Bijzonder (30)

‘Bijzonder’, de 22e notering voor 3js, is geschreven in 2012, in het jaar dat het trio tien jaar bestond. Van de voorgaande 21 hits, bereikten er 12 de top 10, en twee de eerste plaats. Waarom noemen we deze hitfeiten? Omdat ‘Bijzonder’ de laatste hitsingle is waarop gitarist Jaap de Witte speelt.

van Jaap naar Jan

Jaap de Witte heeft al geruime tijd last van een neurologische aandoening aan zijn hand waardoor hij nog maar nauwelijks kan spelen. Jaap: “Ik wist niet toen ik het nummer [‘Bijzonder’] inspeelde dat dit mijn laatste single zou zijn, dus de titel heeft een dubbele lading. Maar mijn zoon Jan de Witte gaat mij nu opvolgen en ook dat is natuurlijk bijzonder. Nou maar hopen dat de single hoge ogen gaat scoren, dat zou een hele mooie afsluiter zijn.“

3js blijven 3js

En daarmee blijft 3js gewoon bestaan, want naast Jan de Witte, maken ook Jan Dulles en Jaap Kwakman daar deel van uit, 3x een J dus. Jaap de Witte blijft wel als songwriter verbonden aan 3js. De huidige theatertournee ‘ Bronnen’ maakt hij nog af, niet als gitarist, maar als speler op de tamboerijn.

‘Bijzonder’ is de voorloper van het dubbelalbum ‘Het beste van 3js Totzoverder’. Op de eerste cd staan 20 liedjes door de fans geselecteerd. Meest favoriete nummer is  ‘Watermensen’. De tweede cd herbergt bijzondere nummers, waaronder de single ‘Bijzonder’.

Carnaval / Après-ski hits (3)

Na vorige week drie nieuwe carnaval en après-ski hits, volgt deze week het dubbele. Carnaval is dit jaar vroeg, in het weekend van 10 februari, dus wil je dat jouw liedje dan veel wordt gezongen, dan moet je nu zorgen dat het publiek ze kent/koopt. Gelukkig voor de makers kunnen de meeste liedjes langer meegaan, want het après-ski seizoen loopt nog tot en met eind maart!

Zanger Rinus en Ronnie Ruysdael featuring Debora: Eet veel bananen! (34)

Wie in 2009 dacht dat Zanger Rinus (= Rinus Dijkstra, Drachten 19 oktober 1969) met de hit  ‘Met Marlous onder de douche’(#7), een eendagsvlieg was, zal verrast zijn dat hij nog steeds stad en land ‘onveilig maakt’ met zijn liedjes. Debora, de vrouw in de clip bij dat nummer, is al sinds 1998 zijn metgezel, en is zelfs een paar keer te horen op zijn nieuwe hit ‘Eet veel bananen’, door te roepen ‘bananen!’. Bovendien danst ze graag en wilde dat ook in de videoclip.

Naast deze tortelduifjes werkt ook een echte zanger mee aan het nummer: Jan Rabbers oftewel Ronnie Ruysdael. Sinds 2010 is hij geen zanger meer van de Sjonnies en treedt dan ook op als Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies. Dat werd waarschijnlijk te verwarrend en dus noemt hij zich op ‘Eet veel bananen!’gewoon Ronnie Ruysdael. Ronnie en Rinus kwamen elkaar tegen tijdens een optreden in Ede en besloten samen wat op te nemen en dat werd ‘Eet veel bananen!’

De basis van ‘Eet veel bananen!’ is een oud kinderliedje, waarvan de tekst is aangepast. Wat overblijft is een liedje met een suggestieve tekst:
“Ga je mee naar Frankrijk, Frankrijk is zo leuk
  Daar wordt van ’s avonds tot ‘s ochtends vroeg ge...
  Neushorentjes vangen in het hoge riet”

Twee keer eerder leidden dit soort liedjes tot hits en beide waren ze van de Leidse sleutelgaten: ‘Joke stop met koken’ (#5 in 1983) en ‘Allemaal deuken’ (#39 in 1984).

de Alpenzusjes: Kontebonke (59)

De Alpenzusjes (Chantal van Geelen en Apolonia Gort) nemen voor hun feesthit het zekere voor het onzekere, want ‘Kontebonke’ was al een succesje in 1994 voor Franky boy (#40), alter ego van Frank Kneepkens. Alleen toen werd het geschreven met een spatie  tussen Konte en bonke!

Jettie Pallettie: Klepperdeklep (60)

‘Klepperdeklep’ is al de twaalfde notering voor Jet Westerhuis, als het typetje Jettie Pallettie. Dit keer niet een liedje door haar zelf geschreven, maar door Adri-Jan Hoes, zoon van wijlen Johnny Hoes.

Lawineboys gaan dit jaar voor Spaans ska/punknummer

Lawineboys: Isabel (69)

‘Joost’ (#37 in 2012) gezongen door Lawineboys, werd net niet de populairste party single van het jaar. Dat werd ‘Gas op die lollie! Van FeestDJRuud. Wel werd het duo uitgeroepen tot party act van het jaar, de derde keer op rij. Dit jaar zullen Lawineboys (Addie Compen en Koen van Steenbergen uit Budel) dus alles op alles zetten om die titel ook een vierde keer in de wacht te slepen.

punknummer

‘Joost’ was een cover van Pater Moeskroen, ‘Isabel’ is ook niet van helemaal van hen zelf. De tekst bedachten ze (waarschijnlijk) zelf, de muziek komt uit Spanje. Het origineel heet ‘Romero el madero’, afkomstig van het live album ‘Incontrolable’ uit 2003 van de Spaanse ska punkband Ska-p. In 2004 scoorde de formatie Hike uit de achterhoek, een hit met ‘Don Juan’ (#48), waarbij de melodie ook gebruikt was van ‘Romero el madero’ van Ska-p.

Ringo & Def Rhymz: Achter het raam (76)

De originaliteit van carnaval / après-ski nummer is vaak ver te zoeken. Of het zijn covers of bewerkingen van buitenlandse nummers, zelden zit daar een origineel nummer tussen. Maar wat schets onze verbazing deze week? ‘Achter het raam’, al een hit in 2010 voor Ringo met Pascal en Gijs de Vormer (#66), wordt nu diezelfde Ringo de Bruin in een nieuw jasje gestoken met Def Rhymz en dat betekent veel ‘lekker lekker’ … Productie is van Marjo Leeuwis oftewel DJ Galaga.

Huub Hangop ft. DJ Maurice: Hobbelpaard (80)

‘Hobbelpaard’ is niet de eerste samenwerking tussen Huub Hangop (Ruud van den Berg) en DJ Maurice (Maurice Huismans). In 2011 bundelden ze kun krachten ook al op ‘Hou doe’ (#42), waaraan ook ene Gregor meedeed. ‘Hou doe’ was de Nederlandse versie van ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette.

Dit keer bewerken de twee ‘Gangnam stylee’ van Psy (#1 in 2012) en noemen het ‘Hobbelpaard’. Ze zijn daarmee niet de eersten die een Nederlandstalige versie van ‘Gangnam style’ maken, want Party Piet Pablo was al van de partij met ‘Zwarte pieten stijl’ (#11 in december).

Amba Shepherd is dankbaar dat ze elke dag muziek kan maken

Hardwell feat. Amba Shepherd: Apollo (46)

Zeven hits scoorde Hardwell (= Robbert van de Corput), maar op geen daarvan was een zangeres te horen. Wel één keer een zanger, Mitch Crown op ‘Call me a spaceman’ (#34 in 2012). Welke zangeres heeft Hardwell zo ver gekregen dat ze met hem een nummer heeft gemaakt? Het antwoord is Amba Shepherd.

Amba Shepherd komt uit Sidney, Australië en groeide thuis op met diverse soorten muziek. Haar vader was een klassiek tenor en jazz gitarist. Tot 2010 schreef ze voornamelijk nummers voor anderen, waaronder voor winnaars van de Australische Idols. Dat veranderde in dat jaar toen ze met het zelfgeschreven en gezongen ‘I believe’ van Nick Galea in eigen land een tweede plaats bereikte.

dankbaar

De afgelopen jaren heeft Amba Shepherd zich in de dance scène flink in de kaart gespeeld door veel nummers op te nemen met diverse acts. Maar een samenwerking met een Nederlandse dj zat er nog niet in. Tot september 2012, toen ze een mailtje kreeg van Hardwell, die haar vroeg om een tekst te schrijven voor zijn nummer ‘Apollo’. Direct brak ze haar vakantie in Thailand af, waar ze juist was om bij te komen van de laatste tijd, en vloog terug naar Sidney.  Thuisgekomen voelde ze zich dankbaar dat ze elke dag met muziek bezig kan zijn en schreef ze de tekst van ‘Apollo’, waarin de woorden ‘We are the Lucky ones’ voorkomt.

‘Apollo’ ging tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober in de Escape in première. In mei 2012 werd Amba al door het toonaangevende blad DMC, ‘The number one voice on today’s dance floor’ uitgeroepen. Anno 2013 kan ze met ‘Apollo’ die belofte inlossen.

Anne Hathaway kreeg Golden Globe voor haar rol

Anne Hathaway: I dreamed a dream (58)

De hoogste eerste weeks in de Album Top 100, op #14, is de soundtrack bij de film ‘Les Misérables’. De Amerikaanse actrice Anne Jacqueline Hathaway (Brooklyn, New York City, 12 november 1982), speelt daarin de rol van Fantine, waarvoor ze een Golden Globe (onderscheiding in de film en tv-wereld) ontving. Daarnaast is ze genomineerd voor een Oscar (hoge filmonderscheiding). Anne Hathaway zingt in de film het nummer ‘I dreamed a dream’.

Les Misérables is van oorsprong een boek van de Franse schrijver Victor Hugo uit 1862. In 1980 bewerkten Claude-Michel Schönberg en Alain Boubil het tot een musical. In de Franse versie uit 1980 zingt Rose Laurens ‘J'avais rêvé d'une autre vie’. Vijf jaar later verscheen de Engelstalige versie, vertaald door Herbert Kretzmer en werd het ‘I dreamed a dream’. In 1991 maakte Seth Gaaikema de Nederlandse vertaling van les Misérables. Het Nederlandse duo Chess (Petra Berger en Denise van der Hek) scoorden in datzelfde jaar met de Engelstalige versie een hit (#39).

In 2009 betekende ‘I dreamed a dream’ het begin van de carrière van de Schotse zangeres  Susan Boyle. Met dit lied auditeerde ze tijdens Britain’s got talent, waarvan iedereen zeer onder de indruk was.

Braziliaaans/Zweedse rapper werkte al samen met bekende producers

J-son: Mr. Feelgood (67)

Hij is geboren in Brazilië (Salvador, 27 april 1985), maar woont sinds zijn vijfde in Göteborg, Zweden. Julimar Santos Oliveira Neponuceno, die zich rapper J-son noemt, debuteert deze week op #67 met het nummer ‘Mr. Feelgood’. In zijn tweede land, Zweden dus, heeft hij al diverse singles en één album uitgebracht. Voor het nummer ‘Extacy’ van 50 Cent leverde J-son bijdragen waarvoor hij ook een credit kreeg. Daarnaast heeft J-son samengewerkt met Anders Bagge (Madonna, Janet Jackson) , Crada (Alicia Keys, Emeli Sandé) en JR Rothem (Britney Spears, Rihanna, Snoop dogg). J-son is dus niet zomaar de zoveelste rapper.

een handvol hits dankzij De beste zangers van Nederland

Simone Kleinsma: Wat is mijn hart (74)

De beste zangers van Nederland is een tv-programma met de achterliggende gedachte ‘welke zanger zou bijvoorbeeld bij ziekte, wie kunnen vervangen’. Een aantal artiesten zingen, op een tropische locatie, nummers van elkaar en de beste die dat doet heeft gewonnen. Niet dat die persoon daadwerkelijk opdraaft als ‘zijn artiest’ ziek is, maar het gaat om het idee en het levert bij tijd en wijle een leuk tv-programma op.

Sinds 5 januari loopt de vijfde serie, opgenomen op Ibiza, met Charly Luske, Angela Groothuizen, Simone Kleinsma, Rob de Nijs, Raffaela, Tim Douwsma en Bastiaan Ragas. Tijdens de tweede aflevering op 12 januari, stond de muziek van Charly Luske centraal. Maar de artiesten mochten ook een ander liedje zingen.

Actrice/zangeres Simone Kleinsma (Amsterdam, 8 mei 1958), koos toen voor ‘Wat is mijn hart, en eindigde als vierde. Luske had het nummer gezongen tijdens the Passion 2012 in Rotterdam. Origineel is het nummer van Marco Borsato, van zijn album ‘Luid en duidelijk’ uit begin 2000. Pas in de live versie,  opgenomen in Ahoy in Rotterdam bereikte het eind 2000 de 14e plaats.

Dat betekent dat De beste zangers van Nederland al toe is aan de vijfde notering. We zetten ze even op een rijtje
-          Thomas Berge: Kon ik maar even bij je zijn (#1), eerste editie in 2009
-          Glennis Grace: Afscheid (#1), derde editie, 2011
-          Do: Hij gelooft in mij (#1), derde editie, 2011
-          Berget Lewis: Zwart wit (#75) , vierde editie in 2012”
-          Simone Kleinsma: Wat is mijn hart (#74), vijfde editie in 2012

De kans is groot dat er volgende week twee hits bijkomen, waarvan weer eentje door Simone Kleinsma.

Debuut Moses and the Firstborn na twee jaar officieel uit

Moses and the Firstborn: I got skills (90)

Zeker één van de verrassingen van de afgelopen editie Noorderslag, was Moses and the Firstborn uit Eindhoven. Vier jonge garagerockers, Melle Dielesen, Raven Aartsen, Ernst-Jan van Doorn en Corto Blommaert, allen onder de 23, begonnen in 2010 met hun band. Een jaar later brachten ze de EP ‘I got stills’ uit, dat dus al meer dan twee jaar oud is. In eerste instantie was het nummer gratis te downloaden, maar na de officiële presentatie op Noorderslag, moet je er gewoon voor betalen.

Vinzzent gaf gouden plaat weg

Vinzzent: De liefde leeft in mij (92)

Opnieuw haalt Vinzzent een hit uit Zuid-Afrika. Eerder deed hij dat onder andere met ‘Dromendans’ (#7 in 2012) en ‘Alles wat ik hebben wil’ (#10 in 2009), beide van de Zuid-Afrikaanse zanger Kurt Darren. En ook ‘De liefde leeft in mij’, de 13e notering voor Vinzzent, die eigenlijk Vincent Johannes Rudolf Claasse heet, is van diezelfde Darren. Dan heet het ‘Die liefde le by my’, afkomstig van zijn album ‘In jou oe’ uit 2012. ‘De liefde leeft in mij’ is de opmaat voor een nieuw album van Vinzzent later dit jaar.

Vinzzent hoorde het nummer van Darren en was meteen enthousiast, Hij liet het aan zijn team horen, waarna Cees Stolk er een Nederlandse tekst opmaakte. Stolk vertaalde in 2009 ‘Daar doer in die donker’, dat werd ‘Alles wat ik hebben wil’. Stolk was in de jaren ’80 zelf actief als zanger (‘Pico de luxe’, #51 in 1989) en werkte als zangcoach voor X factor.

gouden plaat

In oktober was Vinzzent in Oostenrijk en via het managent had hij geregeld dat Kurt Darren daar ook was. Samen zongen ze het nummer ‘Dromendans’, dat in het Zuid-Afrikaans ‘Bloubergstrand se sonsak’ heet. Daarna ontving Darren, niets vermoedend, uit handen van Vinzzent een gouden exemplaar van ‘Dromendans’, In twee jaar tijd zijn er meer dan 10.000 exemplaren van verkocht. Vervolgens hebben ze samen nog enkele nummers gezongen, kortom het was nog lang onrustig daar.

Kurt Darren naar Nederland

Aanstaande vrijdag, 25 januari, vind bij Koning Events in Amsterdam, het eerste Afrikaanse  Muziekfeest in Amsterdam plaats. Naast Zuid-Afrikaanse artiesten als Arno Jordaan, Willem Botha en Marlouise, komt ook Kurt Darren optreden. Darren, die nog niet eerder in Nederland is geweest, zal liedjes zingen van zijn 20 (!) albums, waarvan een deel door Nederlandse artiesten als Vinzzent, Jan Smit en Mike en Collin hier tot hits zijn geworden.

en in het Nederlands

Tevens zal Darren een Nederlandstalige versie van zijn nummer ‘Voorwaarts mars’ brengen. Dat was een idee van dj Marcel de Vries van RadioNL, die Kurt Darren, ook wel de Zuid-Afrikaanse Marco Borsato genoemd, wel eens Nederlands wil horen zingen.

MKTO komt op voor de underdog

MKTO: Thank you (94)

Uit Los Angeles komt MKTO, dat staat voor Misfit Kids en Total Outcasts, en dat zijn weer pseudoniemen voor Tony Oller (21) en Malcolm Kelley (20). Beide zijn van huis uit acteur en kennen elkaar van de tv-serie Gigantic, uitgezonden door TeenNick. In de serie waren ze  boezemvrienden en dat zijn ze daarbuiten ook. Tony, die in de serie een muzikant speelt, was al jaren bezig met muziek. Hij heeft al vijf singles en één album uitgebracht.

‘Thank you’ schreven Oller en Kellye samen met het producersduo Eman (Emanuel Kiriakou) & Evan (Evan ‘Kidd’ Bogart), die ook nummers schrijven voor onder andere Rihanna (‘S.O.S.’), Britney Spears (‘Everybody’) en Beyoncé (‘Halo’).

opkomen voor de underdog

‘Thank you’ is meer dan zomaar een liedje over de angst van teenagers voor de toekomst. Het is een volkslied voor underdogs, iets wat Oller en Kelley hebben ervaren in hun loopbaan. Oller: “Ik heb altijd het gevoel gehad de underdog te zijn, vooral op school.”

Het restant van deze week

In deze rubriek komen die acts langs die al eerder met één of meerdere nummers genoteerd stonden. Hier krijgen ze niet zo’n uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks, maar we besteden er wel enige aandacht aan.

Jurk!: Als ik bij jou ben (20)

Volgende maand komen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, alias Jurk!, met hun tweede album ‘Glitterjurk’. Voor de promotie van hun nieuwe single ‘Als ik jou ben’, hun vijfde notering, gingen ze de radiostations af met het model Tamara … in een glitterjurk!

Jan Leliveld: Het gaat te snel (48)

De tekst van ‘Het gaat snel’, de twaalfde notering voor de 56-jarige Jan Leliveld, is gebaseerd op het leven: mensen hebben tegenwoordig altijd haast en zijn vaak te laat, alles gaat te snel! De animaties uit de videoclip, klokken, zandlopers en tandwielen, worden tijdens zijn optredens geprojecteerd op flatscreens.

Brigitte Nijman: Verslaafd aan jou (65)

Dit jaar moet het gaan gebeuren, een volwaardig album van Brigitte Nijman (Den Haag, 12 juli 1970). Na ‘De mooiste dag’ (#44 in 2012) is ‘Verslaafd aan jou’ haar tweede single.

Kensington: Home again (73)

‘Vultures’, het tweede album van Kensington uit Utrecht, gaat deze week op herhaling op #73. Dat dankt de groep aan het nummer ‘Home again’ dat aan het album is toegevoegd. De reden dat niet gewacht is tot een nieuw album, is dat het nummer internationaal veel belangstelling krijgt. Grote hits scoorden ze tot nu toe niet, maar er zit wel een opgaande lijn in: ‘Youth’ (#78 in 2010), ‘Let go’ (#74 in 2011) en ‘Home again’ ( binnen op #73). En we verwachten dat ‘Home again’ nog hoger komt, want het was vorige week Megahit op 3FM.