vrijdag 25 januari 2013

Hitflits: Janne Schra doet het in haar eentje veel beter

Voor de tweede week zijn het de vrouwen die bovenin de Album Top 100 de dienst uitmaken, maar het zijn niet dezelfde als vorige week. Eentje is buiten de top 3 gevallen (Lavina Meijer met ‘Philip Glass – Metamorphosis  / the hours’ die zakt van 3 naar #9) maar we krijgen daar een andere, Nederlandse, zangeres voor terug.

TOP 3

1 (1) Sandra van Nieuwland: And more (vijfde week)
2 (24) Janne Schra: Janne Schra [NL]
3 (2) P!nk: The truth about love

Die andere is dus Janne Schra, die een reuzensprong maakt met haar album ‘Janne Schra’, dat van 24 naar #2 stijgt. Als zangeres van Room eleven was het hoogst haalbare #15, voor ‘Six white Russions and a pink pussycat’ (uit 2006). Met het project Schradinova kwam ze twee plaatsen hoger, #13 voor ‘India lima oscar victor echo you’ (in 2010). 
Al die tijd verschool Janneke Maria Ali, zeg maar Janne, zich achter de bandnaam, omdat ze het idee had dat ze solo niet helemaal zichzelf zou kunnen zijn. Daar is ze nu van terug gekomen met haar soloalbum ‘Janne Schra’ en gezien de tweede plaats, wordt dat door het publiek zeer gewaardeerd! Op 14 februari, Valentijnsdag, start Janne met haar album release tour 2013.

Janne heeft ook meegewerkt aan het album ‘De supersonische bloem’, waarop vijftien popartiesten (waaronder Tim Knol, Roos Rebergen, Marike Jager en Spinvis) liedjes zingen van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het album verschijnt op 22 februari. Janne zingt ‘De twips’.

Voordat we overgaan naar de eerste weeks noteringen van deze week, huldigen we nog even een zangeres. Twee jaar geleden, op 29 januari 2010, knalde ‘21’ van Adele binnen op de eerste plaats. In totaal stond het album een recordaantal van 31 weken bovenaan. Het album staat nog steeds genoteerd, nu voor de 105e week, en dus staat het 2 jaar genoteerd.

Na vorige week weer uit de top 10 te zijn gevallen (van 9 naar #15), stijgt ‘21’ deze week terug de top 10 in en belandt op de 4e plaats. De voorlaatste keer dat het album daar stond, was op 4 augustus 2012, bijna een half jaar geleden. De stijging deze week komt door de special die afgelopen zaterdagavond werd uitgezonden: ‘Live at the Royal Albert Hall’, waarin veel nummers van ‘21’, tienvoudig platina, langs kwamen.

Met 105 weken voor ‘21’ overtreft Adele haar eerste album ‘19’ dat 104 weken in de albumlijst stond. Daarbij de volgende kanttekening: tot 7 juli 2012 verhuisden albums van 2 jaar, naar de Back Catalog Top 50, zo ook ‘19’ van Adele. Sinds die datum is de Back Catalog Top 50 ingewisseld voor de Midprice Top 50. In die lijst staan albums die goedkoper geprijsd zijn dan de albums in de Album Top 100. ‘19’ van Adele staat in de Midprice Top 50 op de 3e plaats.

langste adem

105 weken is een hele tijd, maar komt lang niet in de buurt van de 257 weken voor ’15 jaar gewoon André’ van André Hazes. Hij had daar echter wel 8 jaar voor nodig en 14 sessies. Het album dat het meeste aantal weken aaneengesloten in de albumlijst doorbracht, is ‘Brothers in arms’ van Dire straits. In totaal stond het album 250 weken genoteerd, waarbij de eerste run al direct goed was voor 233 weken. Dan heeft ‘21’ van Adele nog een hele tijd te gaan!

Onder de 12 eerste weeks noteringen zitten drie zangers, drie klassieke albums, vijf groepen en weer een soundtrack.

de zangers
#17 José James: No beginning no end, 35-jarige Amerikaanse jazz en hiphop zanger. Kwam tot nu toe niet hoger dan #57, met ‘The dreamer’ in 2008
#26 Steve Lukather: Transition, zevende studioalbum van voormalig leadgitarist van Toto
#61 Andrea Bocelli: Passione, 17e notering van Italiaanse tenor

de klassieken:
#24 Ludovico Einaudi: In a time Lapse, Italiaanse pianist
#63 Hilary Hahn & Hauschka: Silfra, Amerikaanse violiste met Duitse pianist
#98 Reinbert de Leeuw en het Nederlands Kamerkoor: Liszt – Via circus [NL], pianist en  dirigent, speelt met het Nederlands Kamerkoor ‘Die 14 Stationen des Kreuzwegs’ (Via circus) uit 1879 van de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Liszt.

de groepen:
#8 Will & the People: Friends, opvolger van ‘Will & the People’ (#28 in juni 2012)
#28 Riverside: Shrine of new generation slaves, Poolse band
#37 I am kloot: Let it all in, zevende album van band uit Manchester
#44 Navarone: A darker shade of white, vijfmans formatie uit Nijmegen
#86 Bad religion: True north, derde notering van Amerikaanse punkband

En tenslotte de soundtrack:
Quentin Tarantino is niet alleen regisseur van spraakmakende films als ‘Reservoir dogs’ (met ‘Little green bag’) en ‘Pulp fiction’, maar kiest ook zelf de muziek bij zijn films uit. Voor ‘Django unchained’, binnen op #56, koos hij nummers uit zijn eigen archief (onder andere ‘I got a name’ van Jim Croce en nummers van Ennio Morricone) en vroeg hij artiesten om nieuwe nummers op te nemen (waaronder ‘Who did that to you’ door John Legend).

SINGLES

Geen moment is de #1-positie van ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears in gevaar geweest. Het nummer gaat een vijfde week in aan kop van de Single Top 100 en verkoopt nog altijd een kwart meer dan ‘Het kuikentje Piep’ van Pulcino Pio. Dat nummer zal bij ons niet meer de eerste plaats halen, maar misschien is dat wel het geval met ‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling dat de hoogste eerste weeks is op #3.

Net onder de hit van Gerard Joling staat ‘De blauwe stier’ van Gebroeders Ko feat. Factor 12, dat van 7 naar #4 gaat. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Enige nieuwe in de top 10 is ‘When I was your man’ van Bruno Mars dat in de derde week van 11 naar #9 stijgt. Het levert Bruno zijn vijfde top 10-hit op.

De andere eerste weeks noteringen, waaronder weer een aantal ‘feest’nummers:
#19 Angela Groothuizen: De helft van mij (De beste zangers van Nederland) [NL]
#32 Ilse DeLange: We are one [NL]
#33 Gerst feat. Lamme Frans: Alles in een, parodie op ‘Beauty & de brains’ van Neilson  [NL]
#36 de Deurzakkers: Drink schrobbeler [NL]
#37 Nielson: Zo kan het dus ook [NL], na zondag moet hij onder het mes, dan wordt, ook bij hem, een poliep op zijn stemband verwijderd
#41 FeestDJ Ruud: Door tot het einde [NL]
#42 One direction: Kiss you
#58 Simone Kleinsma: De hemel is dichtbij (De beste zangers van Nederland) [NL]
#64 Het Feest team feat. Dennie Christian: Hoeba hop (Marsupilami) [NL]
#71 Alle 13 Jaanke: Hopsasa [NL]
#91 Double dj’s: Horen, zien & zwijgen [NL]
#92 Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop, nieuwe #1 in Amerika

Nederlandse act naar #1 in Britse hitparade

Vorige week beleefde ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement het (voorlopige) hoogtepunt, toen het nummer naar de 42e plaats steeg. Deze week zakt het naar de 65e plaats. Maar in de Britse hitparade gaat het nummer als een speer. De verwachting is dat het aanstaande zondag, wanneer de definitieve lijsten bekend worden gemaakt, binnenkomt op de eerste plaats. Dat zou dan de elfde #1 zijn door een Nederlandse act.

Of het de Bingo players is gelukt, lees je na het weekend in de nieuwe Megaman, waarin ook de andere noteringen een plaatsje krijgen.

Achtergronden bij de albums, staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten