zondag 20 januari 2013

Carnaval / Après-ski hits (3)

Na vorige week drie nieuwe carnaval en après-ski hits, volgt deze week het dubbele. Carnaval is dit jaar vroeg, in het weekend van 10 februari, dus wil je dat jouw liedje dan veel wordt gezongen, dan moet je nu zorgen dat het publiek ze kent/koopt. Gelukkig voor de makers kunnen de meeste liedjes langer meegaan, want het après-ski seizoen loopt nog tot en met eind maart!

Zanger Rinus en Ronnie Ruysdael featuring Debora: Eet veel bananen! (34)

Wie in 2009 dacht dat Zanger Rinus (= Rinus Dijkstra, Drachten 19 oktober 1969) met de hit  ‘Met Marlous onder de douche’(#7), een eendagsvlieg was, zal verrast zijn dat hij nog steeds stad en land ‘onveilig maakt’ met zijn liedjes. Debora, de vrouw in de clip bij dat nummer, is al sinds 1998 zijn metgezel, en is zelfs een paar keer te horen op zijn nieuwe hit ‘Eet veel bananen’, door te roepen ‘bananen!’. Bovendien danst ze graag en wilde dat ook in de videoclip.

Naast deze tortelduifjes werkt ook een echte zanger mee aan het nummer: Jan Rabbers oftewel Ronnie Ruysdael. Sinds 2010 is hij geen zanger meer van de Sjonnies en treedt dan ook op als Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies. Dat werd waarschijnlijk te verwarrend en dus noemt hij zich op ‘Eet veel bananen!’gewoon Ronnie Ruysdael. Ronnie en Rinus kwamen elkaar tegen tijdens een optreden in Ede en besloten samen wat op te nemen en dat werd ‘Eet veel bananen!’

De basis van ‘Eet veel bananen!’ is een oud kinderliedje, waarvan de tekst is aangepast. Wat overblijft is een liedje met een suggestieve tekst:
“Ga je mee naar Frankrijk, Frankrijk is zo leuk
  Daar wordt van ’s avonds tot ‘s ochtends vroeg ge...
  Neushorentjes vangen in het hoge riet”

Twee keer eerder leidden dit soort liedjes tot hits en beide waren ze van de Leidse sleutelgaten: ‘Joke stop met koken’ (#5 in 1983) en ‘Allemaal deuken’ (#39 in 1984).

de Alpenzusjes: Kontebonke (59)

De Alpenzusjes (Chantal van Geelen en Apolonia Gort) nemen voor hun feesthit het zekere voor het onzekere, want ‘Kontebonke’ was al een succesje in 1994 voor Franky boy (#40), alter ego van Frank Kneepkens. Alleen toen werd het geschreven met een spatie  tussen Konte en bonke!

Jettie Pallettie: Klepperdeklep (60)

‘Klepperdeklep’ is al de twaalfde notering voor Jet Westerhuis, als het typetje Jettie Pallettie. Dit keer niet een liedje door haar zelf geschreven, maar door Adri-Jan Hoes, zoon van wijlen Johnny Hoes.

Lawineboys gaan dit jaar voor Spaans ska/punknummer

Lawineboys: Isabel (69)

‘Joost’ (#37 in 2012) gezongen door Lawineboys, werd net niet de populairste party single van het jaar. Dat werd ‘Gas op die lollie! Van FeestDJRuud. Wel werd het duo uitgeroepen tot party act van het jaar, de derde keer op rij. Dit jaar zullen Lawineboys (Addie Compen en Koen van Steenbergen uit Budel) dus alles op alles zetten om die titel ook een vierde keer in de wacht te slepen.

punknummer

‘Joost’ was een cover van Pater Moeskroen, ‘Isabel’ is ook niet van helemaal van hen zelf. De tekst bedachten ze (waarschijnlijk) zelf, de muziek komt uit Spanje. Het origineel heet ‘Romero el madero’, afkomstig van het live album ‘Incontrolable’ uit 2003 van de Spaanse ska punkband Ska-p. In 2004 scoorde de formatie Hike uit de achterhoek, een hit met ‘Don Juan’ (#48), waarbij de melodie ook gebruikt was van ‘Romero el madero’ van Ska-p.

Ringo & Def Rhymz: Achter het raam (76)

De originaliteit van carnaval / après-ski nummer is vaak ver te zoeken. Of het zijn covers of bewerkingen van buitenlandse nummers, zelden zit daar een origineel nummer tussen. Maar wat schets onze verbazing deze week? ‘Achter het raam’, al een hit in 2010 voor Ringo met Pascal en Gijs de Vormer (#66), wordt nu diezelfde Ringo de Bruin in een nieuw jasje gestoken met Def Rhymz en dat betekent veel ‘lekker lekker’ … Productie is van Marjo Leeuwis oftewel DJ Galaga.

Huub Hangop ft. DJ Maurice: Hobbelpaard (80)

‘Hobbelpaard’ is niet de eerste samenwerking tussen Huub Hangop (Ruud van den Berg) en DJ Maurice (Maurice Huismans). In 2011 bundelden ze kun krachten ook al op ‘Hou doe’ (#42), waaraan ook ene Gregor meedeed. ‘Hou doe’ was de Nederlandse versie van ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette.

Dit keer bewerken de twee ‘Gangnam stylee’ van Psy (#1 in 2012) en noemen het ‘Hobbelpaard’. Ze zijn daarmee niet de eersten die een Nederlandstalige versie van ‘Gangnam style’ maken, want Party Piet Pablo was al van de partij met ‘Zwarte pieten stijl’ (#11 in december).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten