vrijdag 5 november 2010

Hitflits: Duck sauce als nog naar #1 / #1-album voor Jamiroquai

Twee weken geleden leek het er even op dat ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce de nieuwe #1 zou worden. Maar het nummer, gestegen vanaf 25, moest genoegen nemen met een tweede plaats. ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso was net iets sterker. Vorige week probeerden ze het opnieuw en nu was het ‘Waterkant’ van Marco Borsato dat meer verkocht dan ‘Barbra Streisand’. Maar deze week lukt het Armand van Helden en A-trak, pseudoniem van de Canadees Alain Macklovitch, wel en stijgt het naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het is ook een beetje een #1-hit voor Boney M., de discogroep uit de jaren ’70, want in ‘Barbara Streisand’ zit een sample van ‘Gotta go home’ van Boney M. Alleen jammer dat Boney M. daar geen credit voor krijgt, want anders was het hun vijfde #1-hit geworden.

‘Duck sauce’ op #1, betekent dat ‘Waterkant’ van Marco Borsato al na één week moet wijken. Het is niet de eerste keer dat hem dat overkomt. Sterker, het is al de zesde keer en de laatste vier keer daarvan ging het ook om een nummer dat vanuit het niets op #1 binnen kwam. ‘Stop de tijd’, ‘Dochters’ (beide in 2008), ‘Schouder aan schouder’ samen met Guus Meeuwis (eerder dit jaar) en ‘Waterkant’. Met drie nummers liep het toch nog goed af, want een week later stegen ze weer terug naar de eerste plaats. Wellicht dat het ‘Waterkant’ ook nog gebeurt.

verjaardagcadeau

Vandaag is hij officieel jarig, maar afgelopen dinsdag vierde hij zijn vijftigste verjaardag met collega’s en familie in een dampend Carré in Amsterdam. Op diezelfde avond reikte André van Duin aan René Froger, want over hem hebben we het, de boxset ‘’k Heb je lief’ met twee cd’s en twee DVD’s, uit. Het titelnummer is op single verschenen en is deze week de hoogste eersteweeks op #7 en zijn 56ste notering (dat is inclusief de Toppers hits). Een leuk cadeautje op zijn verjaardag.

ereburger

Maar daar bleef het vandaag niet bij, want de stad Amsterdam heeft René vandaag het Ereteken van verdienste toegekend, voor ‘Uitzonderlijke verdiensten voor de stad’. Wethouder Gehrels: “Froger en zijn werk zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Je kunt de jongen uit de stad halen, maar de stad nooit uit de jongen.”

Na ‘Watskeburt?!’dat in 2005 de eerste plaats bereikte, is het de Jeugd van tegenwoordig niet meer gelukt om de top 10 te bereiken. Twee jaar geleden leek het er even op, maar ‘Hollereer’ bleef steken op de elfde plaats. Met ‘Sterrenstof’, dat van 28 naar #8 stijgt, lukt hen het dit keer wel.

Terug bij de bovenste tien is ‘I gotta feeling’ van de Black eyed peas. Drie weken geleden boekte het nummer het record van meeste aantal weken ooit door een act: 68 stuks. Het nummer is al een paar weken bezig aan de zoveelste opmars, en weet nu opnieuw door te stoten tot de bovenste tien. In de 71ste week stijgt ‘I gotta feeling’ van 29 naar de tiende plaats en is daarmee sinds 9 januari van dit jaar terug bij de bovenste tien. Van die 71 weken stond het nummer slechts twee weken in de onderste helft: #55 (op 4 juli 2009, datum van binnenkomst) en #51 (op 18 september 2010). We zijn heel benieuwd hoelang het nummer nog in de Single Top 100 zal staan en hoe hoog het in de jaarlijst komt, die over een week of zes bekend wordt gemaakt.

Vorige week verdween ‘Niets blijft’ van Angela Groothuizen na slechts drie weken uit de Single Top 100. Maar deze week gaat het op herhaling en komt maar liefst binnen op de dertiende plaats. Voordat mensen weer gaan roepen dat er ‘wel weer gerommeld’ zou zijn, het nummer is opgenomen in het kader van ‘Oktober is borstmaand’ en alle opbrengsten gaan naar borstonderzoek en psychosociale projecten. Angela houdt dus niets aan haar grootste hit over. Sinds 1990 was dat ‘Pressure’, haar eerste hit als Angela & the Rude dat tot #19 kwam.

Dan volgen nu de overige eersteweeks noteringen:
#57 Handsome poets: ‘Dance (the war is over)’
#62 Jaap Reesema: ‘Walk to the other side’
#63 Bob Sinclar feat. Sean Paul: ‘Tik tok’
#72 Grad Damen: ‘Elke keer’
#77 Enrique Iglesias feat. Nicole Scherzinger: ‘Heartbeat’
#79 Jamiroquai: ‘Blues skies’ (‘White knuckle ride’ gaat op herhaling op #36)
#85 Wim Rijken: ‘Dans met mij’
#86 Danny Heden: ‘Beschuitje’
#92 Sander Kleinenberg feat. Jamie Cullum: ‘Remember when’
#97 Jurk!: ‘Tram 7’

Gisteravond reikten Nick & Simon door middel van een videoboodschap een gouden plaat van ‘Avondjurk!’ uit aan Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, alias Jurk. Hun eigen album ‘Fier’ is vijf weken geleden platina uitgeleverd, dus ze weten wat eremetaal betekent. Morgenmiddag treden Nick & Simon een uur lang op in het TROS Muziek café in de Plantage in Amsterdam, dat live uitgezonden wordt tussen 5 en 6 uur op Radio 2. Wellicht dat het optreden er weer voor zorgt dat ‘Fier’ volgende week weer terug stijgt naar de eerste plaats, want deze week moeten ze daar afstand van doen.

Dat doen ze aan Jamiroquai, dat sinds vijf jaar weer met echt nieuw werk komt. De single ‘White knuckle ride’ stelde qua notering te leur (#15), maar het album ‘Rock dust light star’ doet het boven verwachting en komt binnen op de eerste plaats van de nieuwe Album Top 100. Daarmee is het de vierde top 10-notering voor de groep rond Jay Kay. Tot deze week waren de noteringen #6 (‘Synkronized’ in 1999), #5 (‘Dynamite’ in 2005) en #4 (‘A funk odyssey’ in 2001). Het concert dat de band vorig weekend in Paradiso in Amsterdam gaf, zal zeker hebben bijgedragen aan de #1-notering.

Er zijn nog twee hoge eersteweeks noteringen bij de bovenste tien. Allereerst op #3 ‘Greatest hits – the ultimate collection’ van Bon jovi. Zes jaar na ‘Crossroad – the best of Bon jovi’ (#2), komen de rockers met een nieuw verzamelalbum. De volgende is ‘Sieneke’, het debuutalbum van … Sieneke, binnen op #7.

Morgenavond wordt de jaarlijkse special rond de nieuwe Kinderen voor kinderen cd uitgezonden, (7 – 8 uur op Nl. 3). Dat zal er voor moeten zorgen dat het album, de 31ste in de serie, het beter gaat doen. Want standen als 71, 70 en 83 is niet echt om vrolijk van te worden. In het verleden bereikten negen albums uit de serie de eerste plaats.

Op #17 komt ‘Speak now’ van Taylor Swift binnen. Niet slecht, want ‘Fearless’ kwam vorig jaar niet hoger dan #43. Nog beter vergaat het ‘Speak now’ in de Amerikaanse Billboard Album Top 200 waar het binnenkomt op de eerste plaats en haar derde #1-album is. In de eerste week zijn er maar liefst 1.047.000 exemplaren van verkocht. Zo’n hoog verkoopaantal is niet meer voorgekomen in de afgelopen vijf jaar. Dat aantal is meer dan de verkoop van de nummers 2 tot en met 62 bij elkaar!

Het restant eersteweeks noteringen:
#21 Arjan Lucassen’s Star one: ‘Victims of modern age’
#26 Ozark Henry: ‘Hvelreki’
#31 N.E.R.D.: ‘Nothing’
#32 Barbra Streisand: ‘The collection’
#34 Paul McCartney & Wings: ‘Band on the run’
#39 Ruben Hein: ‘Loose fit’

#43 Zwart licht: ‘No juju’
#48 Ne yo: ‘Libra scale’
#49 Baseballs: ‘Strike! back’
#52 Bryan Adams: ‘Bare bones’
#54 Ray Davies: ‘See my friends’, college-artiesten van Ray Davis brengen zijn Kinks klassiekers
#73 John de Bever: ‘Ik heb maling aan wat mensen zeggen’
#75 Metallica/Slayer/Megadeth/Anthrax: ‘The big four: live from Sonisphere’
#84 Diggy Dex: ‘Lange nachten korte dagen’
#95 Taio Cruz: ‘Rockstarr’

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits van dit moment.

maandag 1 november 2010

Megaman bij week 44 – 30 oktober 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Marco Borsato dolbij is met zijn zestiende #1-hit, de Jeugd van tegenwoordig de lachende derde hoopt te zijn, Kane het beste voor het laatst bewaard, de Gebroeders Ko een spelletje spelen, Katy Perry een hit én man rijker is en Tatjana de draad weer oppakt. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Marco Borsato dolbij met zestiende #1-hit

Marco Borsato: Waterkant (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“op de vraag of ik blij ben met mijn zestiende #1 hit kan ik vol overtuiging zeggen: NOU EN OF! Ik schreeuw het van de daken!”, was afgelopen vrijdag de reactie van Marco Borsato toen hij hoorde dat ‘Waterkant’ op #1 was binnengekomen.

Al sinds het begin van de week voerde Marco de voorlopige Single Top 100 aan met ‘Waterkant’. En uiteindelijk overtuigd het nummer met een overwicht van ruim 44% op de #2, ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce. Nu komt het er op aan of ‘Waterkant’ sterk genoeg is om meerdere weken op #1 te staan. Dan kan Marco helemaal uit zijn dak gaan!

‘Waterkant’ is de zestiende #1-hit voor Marco Borsato en na ‘Schouder aan schouder’, het duet met Guus Meeuwis eerder dit jaar, zijn tweede dit jaar. Als we de gehele hitgeschiedenis bekijken, dan scoorden alleen the Beatles meer #1-hits: 23 stuks in zes jaar tijd. De eerste in 1964 met ‘I want to hold your hand’, de laatste met ‘Let it be’ in 1970. Hun zestiende #1-hit boekten ze in 1967, drie jaar na hun eerste. Marco zijn eerste #1-hit was ‘Dromen zijn bedrog’ in 1994 en dus had hij voor zestien #1-hits zestien jaar nodig.

klassieken kennen de popklassiekers

Aan ‘Waterkant’ werkt het Gustav Klimt strijkkwartet mee en dat zijn niet de vier meisjes in de videoclip! Drie van de vier leden spelen van het Gustav Klimt strijkkwartet, dat sinds 1993 bestaat, spelen in het Metropole Orkest (en dat moet blijven!!!). Het zijn violiste Arlia de Ruiter, cellist Bastiaan van der Werf en altvioliste Mieke Honingh. Het vierde lid is de Amerikaanse violiste Lorre Lynn Trytten, die na haar afstuderen naar Nederland kwam en bij Flairck en het Willem Breuker collectief heeft gespeeld.

De vier leden werken wel vaker mee aan albums van popartiesten, waaronder Paul de Leeuw, Guus Meeuwis, Gino Vannelli, Elvis Costello en Marco Borsato. Nog maar twee weken geleden stond Arlia ook al #1, toen ze te horen was op ‘Toen ik je zag’ van Hero. Met Bastiaan speelde ze op ‘Right here right now’ van Raffaëla. Lorre Lynn speelde viool op ‘Hemingway’ van Bløf en met Arliane op het album ‘Avondjurk’ van Jurk! Tenslotte Mieke, die werkte mee aan ‘Vlieg met me mee (het avontuur)’ van Trijntje Oosterhuis en albums van Kane en Mathilde Santing. Al met al kennen de leden van het Gustav Klimt strijkkwartet de popklassiekers al te goed!

Na een jaar waarin Marco zich amper met muziek kon bezighouden (vanwege het faillissement van de The Entertainment Group), is hij weer terug met een single, album en concertreeks. ‘Waterkant’ is één van de twaalf liedjes op het album ‘Dromen durven delen’, opgenomen in de Fendal Sound Studio, Studio Arnold Mühren en de studio van John Ewbank, de vaste componist van Marco. In de weken naar de release van het album dat vanaf 19 november te koop is, zullen alle liedjes op zijn eigen site worden vertoond.

Het derde deel van zijn comeback bestaat uit concerten op 10 en 11 mei in het Gelredome in Arnhem. Kortom: Marco Borsato is weer terug en kan zich weer volledig richten op waar hij goed in is: zingen.

De Jeugd van tegenwoordig komt met derde album

de Jeugd van tegenwoordig: Sterrenstof (28)

Vreemd genoeg werd ‘Buma in me zak’ vorig jaar geen hit voor de Jeugd van tegenwoordig. Het nummer werd aardig gedraaid en er was een opvallende videoclip bijgemaakt, geïnspireerd op ‘Can you feel it’ van the Jacksons. Wellicht dat het kwam doordat ‘Buma in me zak’ al op het vorige album ‘De machine’ stond uit 2008. De fans hadden het nummer al, of zouden ze het illegaal gedownload hebben? Beter vergaat het ‘Sterrenstof’, een volledig nieuw nummer, dat tot 26 november de tijd krijgt om te pieken. Op die dag verschijnt ‘De lachende derde’, hun derde album. Op dat album, wat ze eind vorig opnamen, werken Willie Wartaal (=Olliçio Locadia), Vieze Fúr (=Freddie Tratlehner) en P Fabergé (=Pepijn Adriaan Lanen), samen met De Neger Des Heils (=producer Bas Bron).

3FM geeft deze week kaarten weg voor een exclusieve showcase in de Westerunie in Amsterdam op 16 november. Het hele concert is vanaf 22 november te zien op 3voor12.nl.

Kane bewaart het beste voor het laatst

Kane feat. Ilse DeLange: High places (34)

“‘ High places’ was het laatste nummer dat we hebben opgenomen voor ons ‘No Surrender’-album. Het was laat, diep in de nacht; de laatste dag van ons opnameschema was ruimschoots voorbij. Shit, 1 nummer niet kunnen doen vanwege uitloop. Dat zou betekenen dat we het nummer zouden skippen.
03.30 uur... ‘Jongens ik weet dat het veel te laat is, maar hoe voelen we ons?’
We voelden ons heel goed. Veel te goed om ‘High places’ te laten schieten. Het studiolicht stond praktisch uit. Meer nacht werd het niet.
Het zal rond vieren zijn geweest dat we het nummer opnamen. In drie takes hadden we haar gevonden.”

Zo beschrijft Dinand Woesthoff het proces rond ‘High places’, de 21ste notering voor Kane en voor hem het meest spirituele liedje ooit. Ook Dinand heeft zich (in navolging van ‘Firework’ van Katy Perry op #70, zie daar) laten inspireren door een boek. ‘High places’ is geïnspireerd door ‘De profeet’, een verzameling verhalen uit 1923, van de Libanese schrijver Kahlil Gibran. ‘Mijn bijbel on the side’, aldus Dinand.

Sinds september is er een platina editie van het album ‘No surrender’. Naast de elf nummers op het ‘gewone’ album, is er een tweede cd aan toegevoegd, waarop zeven nummers staan. Vijf akoestische versies, de live versie van de #1-hit ‘No surrender’ met Carice van Houten en een speciale versie van ‘No surrender’ gemaakt door Big2 van the Opposites.

voor de tweede keer met Ilse

Op ‘High places’ verzorgt een oude bekende een gastrol: Ilse DeLange. In 2003 zong zij voor het eerst met Kane in het nummer ‘Before you let me go’ dat de derde plaats bereikte. Ilse is net terug uit Los Angeles voor een korte schrijfsessie daar. Nu ze terug is, kan ze mooi promotie maken voor haar nieuwe single ‘Beautiful distraction’, opvolger voor ‘Next to me’,dat in juli de vierde plaats bereikte en deze week naar #80 zakt. Dus wellicht staat Ilse met drie nummers in de Single Top 100. Op 17 november zendt de KRO een portret uit van de 33-jarige Ilse Annoeska de Lange in ‘Van Almelo naar Amerika’ van het programma ‘Profiel’. 26 maart geeft ze een concert in het Gelredome in Arnhem.

Gebroeders Ko spelen een spelletje

Gebroeders Ko: Doe de daeloring (44)

Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd! De ‘daeloring’ wordt één van de hebbedingetjes dit najaar … tenminste dat wil het bedrijf Dael ‘o rings. De introductie vond plaats op 7 oktober, waarbij de Gebroeders Ko, in de trein, Daeloring puzzels uitdeelden en het nummer ‘Doe de daeloring’ brachten. Tijdens het komende Sinterklaasfeest, dat uitgezonden wordt door kinderzender Nickelodeon, zullen de broers het nummer, hun 27ste notering, en het speeltje volop onder de aandacht brengen, zodat niemand er meer onderuit kan.

Maar waar hebben we het eigenlijk over?
De daeloring is een puzzelspelletje. Het betreft een stokje met een puntje en een ring met een verborgen doolhof. Je speelt het spel door op gevoel de ring rond de stok te draaien en te schuiven, net zolang tot het lukt de twee van elkaar te scheiden. Oorspronkelijk is de doolhof-cilinder bedoeld voor sloten op kinderspeelgoed en spaarvarkens. Maar als spel bleek het makkelijker te maken.

productiefout

De oorsprong van het speeltje, dat te koop is bij Blokker en Bart Smit, ligt in de ‘Dool ‘o rinth’ dat in 1996 werd geïntroduceerd. Na een succesperiode met een verkoop van 5 miljoen exemplaren in Europa, eindigde het succes. De ring kon namelijk niet weer, vanwege een productiefout, op de stok worden geklikt en dat was nou net het spelelement. Anno 2010 komen de bedenker Cor Vissers en zijn zakenpartner Gert Santman, met een vernieuwde versie van het spel. De deal ‘o ring heet het, vernoemd naar de oud Griekse architect Daedalus, die als eerste een gebouw in de vorm van een labyrint ontwierp.

Bouke niet (weer) in het Nederlands

Bouke: Hot sexy mama (47)

In mei scoorde Bouke Scholten zijn voorlaatste hit met ‘Jij bent mijn leven’ dat tot #23 kwam. Het nummer zou de voorloper zijn van een album met alleen Nederlandstalige liedjes, dat nog voor dit jaar stond gepland. Er kwam echter iets tussendoor.

Vorig jaar won Bouke de finale van de zoektocht ‘Waar is Elvis?’, waarop het Elvis-nummer ‘Wearin’ that loved on look’ werd opgenomen en zijn grootste hit werd: #15. Vervolgens verbleef hij op uitnodiging van ElvisMatters, de Nederlandse fanclub van Elvis Presley, in Nashville, waar hij een minicd opnam met Glen D. Hardin, de pianist van Elvis. En met dezelfde ElvisMatters verzorgt Bouke op 19 december, een kerst- en gospelconcert in het Midi theater in Tilburg, waar hij natuurlijk alleen Elvis nummers zal brengen. Ook is Bouke benaderd om op 20 en 21 mei een concert te geven met de voormalige begeleidingsband van Elvis.

Al met al is het nu geen geschikt moment voor een Nederlandstalige single. En dus komt Bouke met het zelfgeschreven rock & rollnummer ‘Hot sexy mama’. Daarbij gaat een droom in vervulling, want dat had hij altijd al willen doen.

La fuente zorgt goed voor zichzelf

La fuente: Tu tu (52)

Kreeg La fuente op ‘It’s the beat!’ vs Emise (#53 in 2008) en ‘Guitarra’ feat. Rosenberg trio (#16 in juli en augustus) nog hulp van anderen, op ‘Tu tu’ doet hij het alleen.

La fuente (= Job Smeltzer uit Eindhoven) en Spaans voor ‘de bron’, is afgestudeerd in de marketing en draait al meer dan tien jaar op nationale (‘Extrema outdoor’, ‘Solar’) en internationale evenementen in onder andere Vietnam, Kazachstan, Spanje, Turkije, Curaçao en België. Dj worden zat er al vroeg in bij de jonge Job en dat dankt hij min of meer aan zijn oom. Op het afscheidsfeest van zijn oudere broer dat plaatsvond in discotheek ‘Joy’ in Eindhoven, stopte zijn oom hem in het hok van de dj. Daar kreeg hij uitleg van de dj, hoe je te werk moet gaan, wat hij zeer spannend vond. Vervolgens kreeg Job op zijn verjaardag een stapel platen, die hij gebruikte voor feestjes op zijn eigen kamer.

Inmiddels draait Job al lang niet meer op zijn eigen kamer. En aangezien al het reizen en optreden niet in de koude kleren gaat zitten, past Job goed op zichzelf. “Ik blijf dicht bij mezelf en let erg op mijn gezondheid. Goed sporten (onder andere hockey), veel water drinken etc. De bron staat natuurlijk ook voor ‘inspiratiebron’. Ik hoop dat mijn setjes en act mensen in het publiek inspireren om dezelfde passie voor muziek te delen.”

Django Wagner aan nieuw werk toe

Django Wagner: Ik geniet zo van het leven (59)

Ik geniet zo van het leven’ is de vijfde notering voor Django Wagner. Ook is het de vijfde single van zijn album ‘Kali’ dat vorig jaar verscheen, en pas twee weken geleden voor het laatst genoteerd stond in de Album Top 100. Sindsdien verblijft het album in de Bubbling Under Album Top 100 (deze week op #127) en zal waarschijnlijk nog wel een keer (voor de zesde keer dan) op herhaling gaan.

Aangezien er nog geen nieuw werk is van Django en je de fans wel wat extra’s wilt bieden, is onlangs de DVD ‘Kali, de videoclips’ verschenen, met alle hits van het album. Als bonus zijn de clips voorzien van meezingteksten, zodat je ze dus mee kunt zingen. Tijd dus voor een nieuw album!

Katy Perry hit én man rijker

Katy Perry: Firework (70)

‘Firework’ is het favoriete liedje van het album ‘Teenage dream’ van Katy Perry, omdat het een steun is voor mensen die weinig eigen waarde hebben. Het nummer pept deze mensen op, mits ze ‘het licht ontsteken, wat er in ieder huist’ en er voor gaan. De schrijvers van ‘Firework’ zijn zeker beïnvloed door de roman ‘On the road’ van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac. Eerder beïnvloedde het boek al de zangers Bob Dylan, Jim Morrison en Tom Waits. Volgens velen veranderde de roman het leven van vele mensen. De strekking van het boek is ook terug te zien in films als ‘Easy rider’ en ‘Thelma and Louise’

2010 is een goed jaar voor Katheryn Elizabeth Hudson, oftewel Katy Perry en sinds 23 oktober mevrouw Brand, want op die dag trouwde ze met de Britse acteur Russell Brand. Maar ook muzikaal gaat het haar voor de wind. ‘Firework’ is haar derde hit dit jaar en alle drie nummers staan nog steeds in de Single Top 100. ‘Teenage dream’ stijgt in de dertiende week van 42 naar #40 en ‘California gurls’ feat. Snoop Dogg, de eerste hit van het album, stijgt in de 25ste week van 69 naar #57. En ook haar album ‘Teenage dream’ spint garen bij ‘Firework’, want het boekt negentien plaatsen winst en stijgt naar #53.

Zweedse dj’s verenigen krachten

Tim Berg, Oliver Ingrosso & Otto Knows: Itrack (72)

Sinds kort is er een vocale versie van de #5-hit ‘Bromance’ van de Zweedse d/producer Tim Berg, getiteld ‘Seek bromance’. De verkopen daarvan worden meegeteld bij ‘Bromance’, waardoor het nummer in de 21ste week van 39 naar #25 stijgt.

Tim Bergling is al weer met andere dingen bezig. Zelfs ‘Itrack’ dat hij maakte met Oliver Igrosso en Otto Knows en dat binnenkomt op #72, is al weer oud werk, want zo gaat dat met de moderne dj’s. De drie werkten al eerder samen op het nummer ‘Gino’, waarbij Tim zijn alter ego Avicii gebruikte. Otto Knows komt uit het Zweedse plaatsje Djurgården.

Eerste hit voor Weezer-zanger

B.o.b. feat. Rivers Cuomo: Magic (85)

Na Bruno Mars (‘Nothin’ on you’, #15 in april) en Hayley Williams of Paramore (‘Airplanes’, #12 in augustus) gunt B.o.b. (= Bobby Ray Simmons Jr.) een andere artiest een plekje op zijn hits. Op ‘Magic’ is het Rivers Cuomo, die het voortouw mag nemen. Het nummer is de derde single van het album ‘The adventures of Bobby Ray’ van B.o.b.

Rivers Cuomo zal je wellicht niet zoveel zeggen, want onder die naam heeft hij in Nederland nog nooit een hit gescoord. En ook zijn band Weezer is niet echt bekend bij het grote (singlekopende/download) publiek (sorry Michiel!). De band scoorde slechts twee hits: ‘Hash pipe’ (#74 in 2001) en het bekendere ‘Buddy Holly’ (#27 in 1995). Daarnaast stonden vijf albums genoteerd, waarvan ‘Weezer (the blue album)’ het verst kwam: #48 in 1995. Maar voor de fans is Weezer nog steeds een wereldband! Rivers Cuomo is geboren op 13 juni 1970 in New York City en heeft een Italiaanse en Duits/Engelse afkomst. Zijn ouders voedden hem op in een ashram, een religieuze plek voor Hindu. Doordat hij geboren is tussen de oevers van de Hudson, gaf zijn moeder hem de naam Rivers. Vader Frank speelde drums op het album ‘Odyssey of Iska’ van de jazztrompettist Wayne Shorter. Op 14 februari 1992 startte Rivers de band Weezer, dat sindsdien diverse bezettingen kent. Naast de band, houdt Rivers zich onder andere bezig met Vipassanā meditatie, dat volgens de Boeddhistische traditie inzicht geven in de aard van de ziel.

Tatjana pakt de draad weer op

Tatjana: Ga nu maar (93)

Twee jaar geleden bracht Tatjana Šimić (Zagreb, Kroatië , 9 juni 1963) haar eerste Nederlandstalige single uit, ‘Ik laat je gaan’ dat tot de elfde plaats kwam. Het nummer had het begin van een nieuwe zangcarrière moeten worden, maar het liep anders. Ze werd verliefd op de 61-jarige Ronny Rosenbaum en gaf daar alles voor op. Twee jaar en acht maanden leek alles koek en ei, totdat ze hem betrapte met een andere vrouw.

Daarop maakte ze een eind aan de relatie en sindsdien woont ze weer bij haar moeder. Van daaruit pakt ze de draad weer op en werkt aan een heel album met Nederlandstalige liedjes, waarvan ‘Ga nu maar de tweede single is. De liedjes zijn vertalingen/bewerkingen van de Kroatische zanger Toni Cetinski. Tatjana: “Het concept is een beetje vergelijkbaar met wat Marco Borsato heeft gedaan met Italiaanse liedjes”.

Glee-cast scoort dubbelhit

Glee-cast: Don’t stop believin’ (91) / Lean on me (100)

Vorige week werd met ‘Defying gravity’ door de Glee-cast, het startsein gegeven van (een rij) Glee-hits. Na ‘Defying gravity’ (deze week op #63), komen twee andere liedjes uit de tv-serie binnen. Daarmee komt het aantal Glee-hits op drie, maar nog lang niet zoveel als vorig jaar in de Amerikaanse Billboardlijst: 25 stuks, zes minder dan the Beatles. In totaal hadden the Beatles niet minder dan 71 nummers in deze hitparade. Glee heeft dat aantal pas geleden met 4 nummers gebroken en gaat nu voor het alltime record van Elvis Presley met 108 hits. De eerste van de twee nieuwe Glee-liedjes, is ‘Don’t stop believin’’ op #91. Dit nummer was het eerste liedje dat in de pilot door de toen nog vijfkoppige Glee-cast werd gebracht. Die pilot is al op 14 september uitgezonden, maar nu pas is het nummer voldoende gedownload voor een notering. Vermoedelijk komt dat doordat afgelopen week het album ‘Glee – the music vol. 1’ is uitgekomen, waarvoor veel reclame wordt gemaakt. De leadzang op ‘Don’t stop believin’’is van Rachel (Lea Michele) en Finn (Cory Monteith).

cirkel is rond

‘Don’t stop believin’’ is origineel van de Amerikaanse groep Journey dat in 1982 een weekje op #50 stond, en in juni van dit jaar twee weken op herhaling ging. Dat was dankzij de uitvoering van Jaap, winnaar van X-factor, die daarmee #1 kwam. Overigens zijn nieuwe single ‘Walk to the other side’ is net uit. Het was niet geheel toevallig dat Jaap ‘Don’t stop believin’’ had opgenomen, want dat had Joe McElderry, winnaar van de Britse X-factor in 2009, ook al gedaan. En dat allemaal dankzij Glee, die het nummer van Journey weer voor het voetlicht bracht. En nu eindelijk scoort de Glee-cast ook zelf met het nummer en is de cirkel weer rond.

De tweede nieuwe hit van de Glee-cast is ‘Leon on me’, dat binnenkomt op #100. Deze versie zat aan het einde van de aflevering van afgelopen dinsdag, waarin de Gleegroep dit lied zingt voor Quinn en haar vriendje Finn. De zwangere Quinn was net door haar vader het huis uitgezet, dus ze konden wel even wat steun gebruiken.

Lean on me’ is geschreven door Bill Withers die het in 1972 opnam voor zijn album ‘Still Bill’. Het nummer werd de derde single van het album en bereikte de eerste plaats van de Amerikaanse Billboardlijst. In 1987 stond het daar weer bovenaan, nu in de uitvoering van Club nouveau. Bij ons werd de cover een #4-hit, maar het origineel heeft hier nooit een notering behaald.

verbondenheid

Withers schreef het nummer nadat hij was verhuisd van het kolenmijndorp Slab Fork in West Virginië naar Los Angeles. Hij woonde daar in een vervallen huis in het arme deel van de stad en werkte bij vliegtuigbouwer Lockheed. Withers kocht een kleine piano, bewoog zijn vingers over de toetsen en toen ontstond ‘Lean on me’. Volgens eigen zeggen was hij geïnspireerd door de verbondenheid met collega’s en de wil om elkaar te helpen.