maandag 1 november 2010

Glee-cast scoort dubbelhit

Glee-cast: Don’t stop believin’ (91) / Lean on me (100)

Vorige week werd met ‘Defying gravity’ door de Glee-cast, het startsein gegeven van (een rij) Glee-hits. Na ‘Defying gravity’ (deze week op #63), komen twee andere liedjes uit de tv-serie binnen. Daarmee komt het aantal Glee-hits op drie, maar nog lang niet zoveel als vorig jaar in de Amerikaanse Billboardlijst: 25 stuks, zes minder dan the Beatles. In totaal hadden the Beatles niet minder dan 71 nummers in deze hitparade. Glee heeft dat aantal pas geleden met 4 nummers gebroken en gaat nu voor het alltime record van Elvis Presley met 108 hits. De eerste van de twee nieuwe Glee-liedjes, is ‘Don’t stop believin’’ op #91. Dit nummer was het eerste liedje dat in de pilot door de toen nog vijfkoppige Glee-cast werd gebracht. Die pilot is al op 14 september uitgezonden, maar nu pas is het nummer voldoende gedownload voor een notering. Vermoedelijk komt dat doordat afgelopen week het album ‘Glee – the music vol. 1’ is uitgekomen, waarvoor veel reclame wordt gemaakt. De leadzang op ‘Don’t stop believin’’is van Rachel (Lea Michele) en Finn (Cory Monteith).

cirkel is rond

‘Don’t stop believin’’ is origineel van de Amerikaanse groep Journey dat in 1982 een weekje op #50 stond, en in juni van dit jaar twee weken op herhaling ging. Dat was dankzij de uitvoering van Jaap, winnaar van X-factor, die daarmee #1 kwam. Overigens zijn nieuwe single ‘Walk to the other side’ is net uit. Het was niet geheel toevallig dat Jaap ‘Don’t stop believin’’ had opgenomen, want dat had Joe McElderry, winnaar van de Britse X-factor in 2009, ook al gedaan. En dat allemaal dankzij Glee, die het nummer van Journey weer voor het voetlicht bracht. En nu eindelijk scoort de Glee-cast ook zelf met het nummer en is de cirkel weer rond.

De tweede nieuwe hit van de Glee-cast is ‘Leon on me’, dat binnenkomt op #100. Deze versie zat aan het einde van de aflevering van afgelopen dinsdag, waarin de Gleegroep dit lied zingt voor Quinn en haar vriendje Finn. De zwangere Quinn was net door haar vader het huis uitgezet, dus ze konden wel even wat steun gebruiken.

Lean on me’ is geschreven door Bill Withers die het in 1972 opnam voor zijn album ‘Still Bill’. Het nummer werd de derde single van het album en bereikte de eerste plaats van de Amerikaanse Billboardlijst. In 1987 stond het daar weer bovenaan, nu in de uitvoering van Club nouveau. Bij ons werd de cover een #4-hit, maar het origineel heeft hier nooit een notering behaald.

verbondenheid

Withers schreef het nummer nadat hij was verhuisd van het kolenmijndorp Slab Fork in West Virginië naar Los Angeles. Hij woonde daar in een vervallen huis in het arme deel van de stad en werkte bij vliegtuigbouwer Lockheed. Withers kocht een kleine piano, bewoog zijn vingers over de toetsen en toen ontstond ‘Lean on me’. Volgens eigen zeggen was hij geïnspireerd door de verbondenheid met collega’s en de wil om elkaar te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten