vrijdag 29 oktober 2010

Hitflits: Zestiende #1 voor Marco Borsato

Even afgezien van ‘Schouder aan schouder’, zijn #1-hit met Guus Meeuwis eerder dit jaar, is ‘Waterkant’ het eerste nieuwe werk van Marco Borsato sinds ‘Dochters’ (uitgekomen in 2008). Het nummer komt, hoe kan het ook anders, binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee scoort Marco zijn zestiende #1-hit, de elfde achtereenvolgende en het is de achtste keer dat een nummer van hem vanuit het niets op #1 binnenkomt. Er is maar één act die meer #1-hits scoorde en dat zijn the Beatles. Zij scoorden in totaal 23 #1-hits, dus Marco heeft nog even te gaan!

‘Waterkant’ komt overtuigend binnen op #1, met een voorsprong van ruim 44% op ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce. Dat nummer verloor vorige week de strijd om de eerste plaats van ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso, dat deze week tot buiten de top 10 zakt, naar de twaalfde plaats. Maar de fans hoeven niet te treuren, want Tony Wyczynski, Sterretje dus, komt binnenkort met een eigen single, die hij opgenomen heeft met de hulp van Theo Nabuurs, oftewel Mental Theo.

Behalve de nieuwe #1 van Marco Borsato, is er nog een hoge binnenkomer in de top 10. Het is echter geen eersteweeks notering, maar een nummer dat al eerder genoteerd stond in de Single Top 100. Het gaat om ‘Use somebody’ van Laura Jansen dat op herhaling gaat op een achtste plaats. Op 26 juni verdween het nummer na een verblijf van 35 weken met als hoogste notering de tiende plaats, uit de Single Top 100.

Laura Jansen dankt de binnenkomst van ‘Use somebody’ aan de talentenjacht ‘The voice of Holland’, waar Ben Saunders, één van de kandidaten het nummer zong. Sindsdien is het nummer aan een opmars bezig, en staat dus al hoger dan in de 35 weken! Overigens gaat er nog een nummer van Laura op herhaling: ‘Single girls’. Het nummer stond gedurende twee sessies (in 2009 en 2010) zes weken genoteerd met als hoogste notering #70. Maar vanwege het succes van ‘Use somebody’ is het opnieuw uitgebracht, met als resultaat binnen op #97.

Good days

Naast Marco en Laura, zijn er nog drie nieuwelingen bij de bovenste tien. Vorige week stegen ze al van 92 naar #24, en ook deze week zijn ze niet te houden. ‘Like a G6’ van Far east movement feat. Cataracs & Dev sprint in de derde week van 24 naar #5. De tweede binnenkomer in de top 10 is ‘DJ got us fallin’ in love’ van Usher feat. Pitbull. Vorige week bereikte het nummer opnieuw de hoogste plaats, #15. Maar deze week zet de stijging echt door en stijgt het door naar de negende plek. En last but not least, stijgt ‘Good days’ van Alain Clark van 14 naar #10, waarmee hij zijn vierde top 10-notering scoort. We kunnen dus wel zeggen dat het ‘Good days’ zijn voor Alain!

Het is alweer twee jaar geleden dat de Jeugd van tegenwoordig voor het laatst genoteerd stond, dat was met ‘Hollereer’ dat de elfde plaats bereikte. Wel hadden de leden diverse (solo) projecten, maar samen scoorden ze geen hits meer. Maar ze zijn terug met een album ‘De lachende derde’ en de single ‘Sterrenstof’, dat binnenkomt op de 28ste plaats.

Het restant eersteweeks noteringen:
#34 Kane feat. Ilse DeLange: ‘High places’
#44 Gebroeders Ko: ‘Doe de daeloring’, een daeloring is een nieuw spel
#47 Bouke: ‘Hot sexy mama’
#52 La fuente: ‘Tu tu’
#59 Django Wagner: ‘Ik geniet zo van het leven’
#70 Katy Perry: ‘Firework’, derde hit dit jaar na ‘California gurls’ feat. Snoop dogg en ‘Teenage dream’
#72 Tim Berg vs Oliver Ingrosso & Otto Knows: ‘Itrack’
#85 B.o.b. feat. Rivers Cuomo: ‘Magic’
#91 Glee-cast: ‘Don’t stop believin’’, origineel van Journey, dit jaar gecoverd door Jaap
#93 Tatjana: ‘Ga nu maar’
#100 Glee-cast: ‘Lean on me’, origineel van Bill Withers

Over naar de nieuwe Album Top 100, waarin het Nick & Simon opnieuw lukt om de eerste plaats in handen te houden. ‘Fier’, dat staat voor hun vierde album, staat, mooier kan het niet, voor de vierde week bovenaan.

Kings of Leon, dat vorige week nog een aanval deed op de eerste plaats, door met ‘Come around sundown’ van 70 naar #2 te stijgen, verliest deze week niet alleen van Nick & Simon, maar ook van ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk, dat terugstijgt naar de tweede plaats. Schrale troost voor Kings of Leon, dat ze in de Backcatalog Album Top 50, de lijst met oudere albums, wel op de eerste plaats staan, voor de tweede week inmiddels met hun album ‘Only by the night’ uit 2008.

Hoogste eersteweeks is ‘Until one’ van de Swedish house mafia, dat binnenkomt op de achtste plaats. Vlak daaronder, op negen, komt de Original soundtrack met ‘Glee – the music vol. 1’ binnen. Op het album van de Glee-cast staan alle liedjes die tot nu toe zijn langsgekomen in de gelijknamige serie.

In tegenstelling tot andere weken, waarin een sloot eersteweeks noteringen binnenkwamen, zijn het er nu maar acht stuks. Twee ken je al, hier volgen de resterende zes:
#29 Bryan Ferry: ‘Olympia’
#55 Abel: ’12 uur’, tien jaar na de album ‘De stilte voorbij’ (#5 in 2000) is Joris Razenberg weer terug met zijn band
#60 Elton John & Leon Russell: ‘The union’, Leon Russell was de mentor van Elton John. Gisteravond, 28 oktober, speelden de twee gedurende twee en half uur alle nummers van het album in the Roundhouse in Londen Camden, alsmede een aantal andere liedjes van Elton zelf
#61 KT Tunstall: ‘Tiger suite’
#76 Amika: ‘Amika en ik’, van de gelijknamige jeugdserie
#87 Kleine viezerik: ‘Nziedeboy’

Morgennacht gaat de klok een uur achteruit, waardoor we dit weekend een uurtje meer hebben voor de Megaman. Na het weekend lees je het resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten