maandag 25 oktober 2010

Glee-cast scoort eerste hit

Glee-cast: Defying gravity (59)

Deze week zijn er drie nummers die dankzij een tv-programma genoteerd staan. Op #1 is dat ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso, op #21 ‘Hallo K3’ van K3 (ook al is de serie nog niet op de Nederlandse tv te zien) en op #59 is dat ‘Defying gravity’ van Glee-cast.

‘Glee’ is een serie over een groep middelbare scholieren die zich aansluiten bij een zangclubje, de Glee club. Het idee voor ‘Glee’ kwam van Ryan Murphy, Brad Falchuk and Ian Brennan. Brennan had de serie ‘Glee’ aanvankelijk bedoeld als film, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als lid van de Prospect High School Show Choir in Mount Prospect, Illinois. De eerste versie schreef hij al in augustus 2005, maar de interesse bleef achter. Via tv-producent Mike Novick belandde het script bij Ryan Murphy, die op school zelf in een showkoor had gezeten. Hij begreep wat Ian er mee bedoelde, en herschreef het script samen met Falchuk, waarmee hij eerder samenwerkte voor de serie ‘Nip/Tuck’. Vervolgens bood hij het script tv-maatschappij FOX aan, die in mei 2009 begon met uitzenden. Fox heeft wel ervaring met muziekprogramma’s, want zij zenden al jaren American idol uit. ‘Glee’ heeft FOX geen windeieren gelegd, want de serie ontving tientallen nominaties, waaronder de Golden globe award voor beste tv-serie. De serie is dan ook aan vele landen verkocht.

vertaling

Ook muzikaal gezien is ‘Glee’ een succes. In elke aflevering brengen de leden van de ‘Glee club’, die zich voorbereiden op de regionale zangkampioenschappen, eigen versies van een aantal bekende nummers. Maar wat de serie extra leuk maakt, is dat elk liedje ook van een vertaling wordt voorzien. Die krijg je niet als je de van oorsprong Amerikaanse serie online bekijkt! Wereldwijd zijn er zo’n 13 miljoen ‘Glee-nummers’ gedownload en 5 miljoen ‘Glee’-albums verkocht.

Glee-nummers

Negen weken geleden is RTL5 begonnen met het uitzenden van de eerste serie (de derde is in voorbereiding), en sindsdien kijken er op dinsdagavond zo’n half miljoen mensen naar. Na elke aflevering worden de nummers hetzij in de uitvoering van de cast zelf, hetzij in de originele uitvoering, flink gedownload. Maar tot deze week lukte het geen één nummer om tot de Single Top 100 door te dringen.

onbekende musical

Verrassend genoeg gebeurt het nu wel met een nummer dat origineel helemaal niet zo bekend is: ‘Defying gravity’ uit de musical ‘Wicked’ uit 2003. De musical is losjes gebaseerd op de roman ‘The life and times of the wicked witch of the West’ van Gregory Maguire. Die roman heeft dan weer een parallel met verhalen met de film ‘The wizard of Oz’. Die wij nog kennen van Michael Jackson & Diana Ross, the Wizz stars.

De uitvoerenden van ‘Defying gravity’ zijn Rachel, in de serie gespeeld door Lea Michele Sarfati (the Bronx, New York, 29 augustus 1986) en Kurt, een rol van Christopher ‘Chris’ Colfer (Clovis, California, 27 mei 1990). Het nummer staat ook op de eerste cd ‘Glee – the music vol. 1’. Eind deze week verschijnt de DVD van de eerste 22-delige serie, die op tv nog niet eens op de helft is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten