vrijdag 20 december 2013

Kerstflits: eerste #1 voor John Legend én voor Beyoncé

Geen van de vier finalisten uit The voice of Holland is het gelukt de eerste plaats te bereiken van de Single Top 100, maar eentje heeft wel meegeholpen aan de nieuwe #1. De laatste lijst voor de kerst wordt aangevoerd door een stemmige plaat, ‘All of me’ van John Legend. Hij dankt dat mede aan finalist Julia van der Toorn, die zijn nummer in de vierde live show zong. Daarna steeg het nummer door naar de zesde plaats, vorige week naar twee en deze week naar #1.

TOP 3

1  (2)   John Legend: All of me (eerste week)
2  (3)   Stromae: Formidable
3  (7)   Pitbull feat. Ke$ha: Timber

De scores van drie van de vier finalisten ziet er als volgt uit:
#3 Jill Helena: Als alle lichten zijn gedoofd, waarmee zij de beste uitgangspositie heeft voor de finale van de talentenjacht, vanavond.
#11 Julia van der Toorn: Age
#20 Mitchell Brunings: Arms of a woman
‘Beneath your beautiful’ van Gerrie Dantuma, de vierde finalist vinden we echter niet terug in de Single Top 100. We hopen voor haar dat dit geen voorteken is voor vanavond!

‘Formidable’ van Cheyenne Toney, vorige week binnen op #1, zakt naar de vijfde plaats. Het origineel van Stromae heeft haar deze week ingehaald en stijgt naar #2. Vorige week was het dus andersom: de cover stond #1, het origineel #3. Eenzelfde situatie hadden we in maart 2012, toen ‘I follow rivers’ van Triggerfinger bovenaan stond en de versie van Lykke Li niet hoger kwam dan de derde plaats.

Kersthits

Deze Single Top 100, gedateerd op zaterdag 21 december 2013, is de laatste voor de kerst. Dus kijken we even hoe het met de kersthits staat. Hier komen ze, met tussen haakjes een N als het om een nieuw kerstnummer gaat:
#9 Byentl: Hoo hoo Christmas (N)
#25 Mariah Carey: All I want for Christmas
#29 The voice of Holland: Christmas hearts (N), geschreven door Sanne Hans (Miss Montreal)
#32 Henk Dissel: Kerstmis
#43 Wham!: Last Christmas
#48 B-yentl & Daughter: No X-mas without you
#62 Chris Rea: Driving home for Christmas
#72 Band aid: Do they know it’s Christmas (8e run)
#85 Kelly Clarkson: Underneath the tree (N)
Na ‘Jingle all the way’ (#6 in 2011) en ‘X-mas miracle’ (#8 in 2012), scoort Byentl voor het derde jaar op rij de grootste kersthit. We zijn nu al benieuwd naar haar kerstnummer van 2014!

Christmas #1

Toch leeft het begrip kersthit niet zo in ons land, en dat komt natuurlijk door de korte tijd dat een nummer heeft om te scoren. Wij hebben immers onze Sinterklaas! In Groot-Brittannië hebben ze die niet en is het elk jaar een sport om met kerst #1 te staan, maar dat hoeft niet perse een kerstnummer te zijn. Jaarlijks worden er dikke weddingschappen op afgesloten.

Britse X factor

Dit jaar is het meeste geld ingezet op ‘Skyscraper’ van de 36-jarige Sam Bailey. Zij won afgelopen zaterdag de tiende editie van de Britse X factor. Hoewel de officiële cijfers pas zondag bekend worden, kunnen we op basis van voorlopige cijfers al melden dat ‘Skyscraper’ van Sam Bailey op #1 binnenkomt. Zij is daarmee de zesde winnaar die de Christmas #1 scoort. ‘Skyscraper’, een cover van Demi Lovato (die zelf ook opnieuw scoort),  verkoopt bijna 2 keer meer dan ‘Happy’ van Pharrell Williams, dat nu ook in andere landen begint te scoren

1 miljoen keer All I want for Christmas 

Op basis van de verkoopcijfers tot en met donderdagavond ziet het er uit dat ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey de hoogst genoteerde kersthit zal zijn. Afgelopen week werd bekend dat in Groot-Brittannië van het nummer meer dan 1 miljoen zijn verkocht en daarmee de 142e millionseller in de historie is.  Wereldwijd heeft het nummer zo’n $50 miljoen opgebracht. En dat terwijl veel mensen het nummer niet meer kunnen horen …

Dit jaar ging het nummer al zo’n 68.000 keer over de Britse digitale toonbank. Toch is het niet het populairste kerstliedje als download, dat is ‘A fairytale in New York’ van the Pogues.

Terug naar onze kerstlijst, met nog de volgende eerste weeks noteringen:
#68 Tiësto: Red lights
#70 M’lissa: Ashes on the ground
#81 Frank van Etten: Jij bent niet meer die man van toen
#83 Johnny Bolk: Heidi
#94 Jill Helena: Zij gelooft in mij
#99 Stromae: Tous les mêmes

ALBUMS

Het was het best bewaarde geheim. Precies een week geleden, op vrijdag de 13de, verraste Beyoncé iedereen met een nieuw album, ‘Beyoncé’. Veertien tracks en zeventien clips, ze waren er ineens. Na drie dagen was het ‘visual album’ met 828.773 stuks wereldwijd het snelverkopende album bij iTunes met #1 in 104 landen. Hoeveel landen daar uiteindelijk van overblijven op weekbasis is afwachten. Nederland zit daar in ieder geval bij, want ‘Beyoncé’, haar vijfde studioalbum, is de nieuwe #1 in de Album Top 100.
‘Beyoncé’ is de eerste #1-notering voor Beyoncé. Tot deze week was #2 het hoogst haalbare, voor ‘4’ uit 2011. In de Amerikaanse albumlijst is ‘Beyoncé’ ook de hoogste eerste weeks, en haar vijfde #1-notering daar. Een hitfeit dat nog niet eerder door een zangeres is gepresteerd. Op 18 en 19 maart geeft de Amerikaaanse zangeres een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

digitale 3

De #1-notering voor ‘Beyoncé’ is nog uitsluitend op basis van digitale verkopen, en alleen bij iTunes. ‘Beyoncé’ is daarmee na ‘And more’ van Sandra van Nieuwland (29 december 2012) en ‘Hyde Park Live’ van the Rolling stones (27 juli 2013), het derde album dat zonder een fysiek verkocht exemplaar de eerste plaats haalt. Vanaf vandaag is de cd/DVD van ‘Beyoncé’ ook fysiek verkrijgbaar.

TOP 3

1 E.W. Beyoncé: Beyoncé
2  (1)   Marco Borsato: Duizend spiegels (derde week)
3  (2)   Nick & Simon: Christmas with … Merry Xmas Everybody

Aangezien deze albumlijst de laatste is voor de kerst, geven we, net als bij de singles, een overzicht van de kerstalbums: 
#3 Nick & Simon: Christmas with ... Merry Xmas Everybody
#12 Susan Boyle: Home for Christmas
#13 Glennis Grace: One Christmas night only
#16 Michael Bublé: Christmas en op #19 met To be loved/Christmas
#73 Il Divo: The Christmas collection
#84 André Rieu: December lights (#24 in 2012) / Joyeux anniversaire! (van dit jaar)

Twaalf albums zijn er verdwenen in vergelijking met vorige week. Buiten 11 albums die op herhaling gaan, is ‘Beyoncé’ van Beyoncé de enige echte nieuwe notering deze week.

Tot zover deze kerstflits. Maandag zijn we er weer. Niet met de Megaman, maar met de Jaarflits, met de jaarlijsten van 2013. Mis ze niet!

zondag 15 december 2013

Megaman bij week 50 – 14 december 2013

Welkom bij de Megaman, waarin Cheyenne Toney de finale mist, maar een geduchte concurrent is voor de finalisten, Byentl voor de vierde keer een kersthit scoort, Justin Bieber record aantal nieuwe hits in één hitjaar scoort, Jill Helena het eerst probeerde in Los Angeles en publiek Jamai kiest boven Sharon Doorson. Dat en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Op de nieuwssite van 3FM staan de albumsnippers waarin je kunt lezen dat een Fries Groningstalige liedjes zingt. Hoe het afloopt met The voice of Holland, weten we pas vrijdagavond. Maar in de middag kunnen we je al wel melden wie de beste uitgangspositie heeft. Je leest het dan in de kerstflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Cheyenne Toney geduchte concurrent voor finalisten The voice

Cheyenne Toney: Formidable (1)   *** hoogste eerste weeks ***

Geen Voice of Holland meer voor de 19-jarige Cheyenne, want afgelopen vrijdag verloor ze de crossbattle van Julia van der Toorn. Op de valreep scoort Cheyenne nog wel even mooi een #1-hit met ‘Formidable’ en die neemt niemand haar meer af! Haar coach Ilse DeLange liet al weten verder te gaan met Cheyenne, dus daar gaan we zeker meer van horen. Mede dankzij haar optreden tijdens de vierde live show, een week geleden, sprint het Franse origineel, ‘Formidable’ van Stromae, naar de derde plaats.

nicht

Cheyenne Toney, echte naam Cheyenne Herdigein en afkomstig uit Amsterdam, raakte geïnspireerd om mee te doen aan The voice, door haar nicht Velorisa Yorks die het vorig jaar tot de tweede live show schopte. Cheyenne volgt de opleiding Leisure & Hospitaly niveau 2 aan het ROC van Amstedam. Ze houdt haar zangtalent niet alleen voor zich, maar laat anderen daar ook van profiteren, want ze geeft regelmatig zangles. Daarnaast doet ze aan poëzie op beats (spoken word teksten), danst en acteert en af en toe doet ze aan kickboksen.

De komende week staan alle media bol van de finale van The voice of Holland, die vrijdag is. Alle vier finalisten strijden met hun finalenummer om de #1-positie in de Single Top 100. Zij ondervinden daarbij hevige concurrentie van ‘Formidable’ van Cheyenne Toney, de twaalfde #1-hit die The voice of Holland tot nu toe opleverde en (nog) de downloadlijsten aanvoert.

Kwartet kersthits voor Byentl

Byentl: Hoo hoo Christmas (13)

Al na één week heeft ‘Best time of the year’ van Nick & Simon de singlelijst verlaten. Vorige week op #50, deze week #134 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Het nummer kan dus zomaar terugkeren volgende week, in de laatste lijst voor de kerst.

Gelukkig zijn we niet helemaal verstoken van nieuwe kersthits, want de volgende dient zich al weer aan: ‘Hoo hoo Christmas’ van Byentl, binnen op #13. Dit nummer zal het langer dan één week volhouden. In de eerste plaats omdat het een leuk kerstnummer is (oké dat is persoonlijk).
Maar misschien nog wel belangrijker: het nummer is de komende week ‘Wereldplaat bij Radio 5’ én het staat op de playlist van SkyRadio, ‘The Christmas Station’. Net na de kerst verschijnt haar huidige hitsingle ‘Inside your heart’ (deze week op #32), in Frankrijk en Duitsland. Byentl slaat haar vleugels uit dus.

kwartet kersthits

‘Hoo hoo Christmas’ is niet de eerste kerstsingle die Byentl uitbrengt. Sterker, het is al haar vierde! Sinds 2010 is ze elk jaar van de partij met een (vlot) kerstnummer. De andere drie waren:
2010: No X-mas without you met dochter Yentl (#12) voor 3FM Serious Request destijds en deze week op herhaling op #79
2011: Jingle all the way (#6)
2012: X-mas miracle (#8)
Tevens bracht ze in 2012 een heel kerstalbum uit: ‘X-mas miracles’ (#50).

Justin Bieber scoort recordaantal nieuwe hits in één hitjaar

Justin Bieber feat. Chance the rapper: Confident (21)

Vanaf maandag 16 december tot en met 2 januari 2014 zal het album ‘Complete my journals’ van Justin Bieber te koop zijn. Alleen als download en uitsluitend bij iTunes. Op het album staan 18 nummers, waarvan je de eerste 10 al kent, want in de afgelopen 10 weken, verscheen er elke maandag eentje. ‘Confident’ feat Chance the rapper, binnen op #21, is de laatste in de rij. 'Heartbreaker', de allereerste op 12 oktober, scoorde het hoogst: #5.

Elke rechtgeaarde Belieber heeft die 10 tracks natuurlijk al lang gedownload, maar wil de creditcard niet nog eens trekken voor het hele album. Nou, aan die fans is gedacht (..), want na 2 januari kun je de overige 9 tracks apart downloaden.

record hitjaar

Naast de tien hitsingles in even zoveel weken, scoorde Bieber dit jaar nog vier hits. Begin dit jaar stond hij met ‘Beauty and a beat’ feat. Nicki Minaj genoteerd (#49 in januari). Daarna lifte hij mee op ‘#thatpower’ van Will.i.am (#17 in mei), ‘Lolly’ van Maejor Ali feat. Juicy (#68 in september) en ‘Wait for a minute’ van Tyga (#31 in oktober), waarmee het totaal aantal Bieber-hits dit jaar uitkomt op … 14!

Dat aantal is echter geen record waar het om hits in één hitjaar gaat, want dat staat sinds 2005 op naam van Elvis Presley. Vanwege zijn 70e geboortedag werd er van 5 februari tot 30 april wekelijks een single van hem (her)uitgebracht, 18 Britse #1-hits, waarvan 17 een notering kregen in de Single Top 100. Begin maart 2005 stond hij zelfs met 7 singles gelijktijdig genoteerd en dat zien we Justin Bieber nog niet doen. Kijken we alleen naar het aantal nieuwe hits in één hitjaar, dan steekt Justin Bieber met 10 hits in 10 weken ver boven alle andere artiesten uit. Ook boven Elvis die evenals Bieber begon als tieneridool.

Jill Helena probeerde het eerst in Los Angeles

Jill Helena: Onderweg (69)

Naast ‘Formidable’ van Cheyenne Toney (op #1) komen er nog vijf nummers uit de vierde live show van The voice of Holland binnen. Oude bekenden zijn Julia van der Toorn met ‘All of me’ (op #9), Wudstik met ‘Laat me’ (op #34), Shirma Rouse met ‘End of the road’ (op #84) en , Jennifer Lynn met ‘Zombie’ (op #98). De laatste twee hebben de finale van aanstaande vrijdag niet gehaald. Het vijfde nummer is ‘Onderweg’ (Abel, #1 in 2000) van Jill Helena, na Cheyenne Toney, de tweede debutant deze week.

In 2009 had Jill Helena het op eigen houtje geprobeerd in Los Angeles als Jill Helena. Alle vertrouwen had ze in haar Amerikaanse manager Gwendolyn Priestley, dat er eind 2010 een album zou liggen. Het kwam er echter niet van.

Beter verging het haar op 15 maart 2012, toen ze als Jill van Leeuwen, tweede werd in de SBS6-talentenjacht ‘The winner is …’ in de categorie zangeressen. Toen het er op leek dat ze zou verliezen van haar tegenstander Bryan B, koos ze letterlijk eieren voor haar geld en ging uiteindelijk met 287.500 EURO naar huis. Goed gezien, want Bryan B won, en hield er een platencontract + ruim 1 miljoen EURO aan over.
Zoals menig talent begon het voor Jill ook op school. Voor een avond gaf ze zich op en zong een nummer van Michael Jackson, dat veel goede reacties opleverde. Vervolgens deed ze mee aan talentenjachten, gaf zich op voor Idols, maar werd met 15-jaar te jong bevonden. Het hinderde haar niet om door te gaan. In de finale van ‘The winner is …’ wilde ze maar één ding en dat is winnen. Toen zong ze nog uitsluitend in het Engels en lukte het haar niet, wellicht vrijdag, geheel in het Nederlands, wel in The voice of Holland. Ook leuk natuurlijk voor Ali B., haar coach.

Publiek kiest Jamai boven Sharon Doorson

Jamai: Wake me up (71)

Na Beth (#54) en Aloe Blacc (#24), beide in oktober, is Jamai de derde die ‘Wake me up! van Avicii covert. Avicii zelf stond er dit jaar 11 weken mee op #1, zakt deze week naar #18 en staat precies een half jaar genoteerd. Op de zomerhit van 2013 deed Aloe Blacc de vocalen, maar kreeg daar geen credit voor. Zijn akoestische versie werd terecht een hit.

Jamai zong ‘Wake me up’, waarbij hij zichzelf begeleidde op de piano, in het SBS6-programma ‘Beter dan het origineel’. In  het programma nemen zes Nederlandse artiesten onder leiding van Jeroen van der Boom, het tegen elkaar op in muzikale duels. De tegenspeler van Jamai was Sharon Doorson, die ‘een gekke versie maakte, met een soort reggae’ (zoals ze het zelf noemt) van ‘Wake me up’.

publieksfavoriet

Tijdens de uitzending van 11 december, die op 25 november was opgenomen, mocht het publiek bepalen welke versie ze beter vonden. De keuze viel op Jamai, wiens uitvoering gedownload kon worden. Over ‘Wake me up’ zei Jamai: “Ik vond het fantastisch en inspirerend om met dit nummer aan de slag te gaan.”

‘Wake me up’ is voor Jamai Johannes Looman (Gouda, 30 juni 1986) de eerste hit in bijna 10 jaar tijd . Zijn laatste eigen hitfeit was ‘Wango tango’ (#30 in 2004). In 2003 won Jamai de eerste editie van Idols en was zijn single ‘Step right up’ de bestverkochte single van het jaar. Sinds 2004 is Jamai vooral druk met musicals, waaronder ‘The Wiz’, ‘Miss Saigon’ en recentelijk ‘Shrek’.

Diana Dekkers zette zangcarrière opzij voor gezin

Diana Dekkers: Ik wil jou niet meer (77)

Zelf scoorde Jeffrey Heesen twee hits in 2008, die echter niet door hem waren geschreven. Schijnbaar geeft hij zijn eigen liedjes liever weg aan andere artiesten. De Brabantse Diana Dekkers heeft daar profijt van, want met zijn ‘Ik wil jou niet meer’ scoort zij haar eerste landelijke hit.

Diana Dekkers (s'-Hertogenbosch, 1 november 1971) groeide op met Nederlandstalige muziek en droomde al vroeg van een carrière als zangeres. Op haar negende haalde ze haar ouders over een tekstschrijver voor haar te gaan zoeken, dat resulteerde in singles en optredens. De zangcarrière werd opzij gezet voor iets belangrijkers: het stichten van een gezin. Maar toen de kinderen oud genoeg waren, pakte ze in 2011 de draad weer op, want zingen is het liefste wat ze doet.

Henny Thijssen haalt hit uit Italië

Henny Thijssen: Zonder problemen (82)

Henny Thijssen, inmiddels 61, schreef zo’n 1000 nummers voor onder andere Koos Alberts, André Hazes en Marianne Weber. Vanwege al die tranentrekkers werd hij door vakgenoten ook wel ‘de snik’ genoemd. Vijf jaar geleden scoorde hij met ‘Dans nog een keer met mij’ zijn eerste hit (#45 in 2008). Dit jaar was het al raak met ‘Hoelang’ (#20 in april) en ‘Alleen voor mij’ (#70 in september en oktober). Net voor het einde van het jaar komt Thijssen met ‘Zonder problemen’, dat ons af en toe doet denken aan ‘Waarom nou jij’ van Marco Borsato.

Dat is niet zo vreemd, want het origineel van ‘Zonder problemen’ komt, net als ‘Waarom nou jij’, ook uit Italië. Haalde Borsato het origineel bij Riccardo Cocciante, Thijssen heeft het van Marco Carta, die wel de nieuwe Eros Ramazzotti wordt genoemd. Carta zong het nummer ‘Mi hai guardato per caso’ in 2012, dat Henny Thijssen samen met Gerto Heupink vertaalde in ‘Zonder problemen’.