vrijdag 20 december 2013

Kerstflits: eerste #1 voor John Legend én voor Beyoncé

Geen van de vier finalisten uit The voice of Holland is het gelukt de eerste plaats te bereiken van de Single Top 100, maar eentje heeft wel meegeholpen aan de nieuwe #1. De laatste lijst voor de kerst wordt aangevoerd door een stemmige plaat, ‘All of me’ van John Legend. Hij dankt dat mede aan finalist Julia van der Toorn, die zijn nummer in de vierde live show zong. Daarna steeg het nummer door naar de zesde plaats, vorige week naar twee en deze week naar #1.

TOP 3

1  (2)   John Legend: All of me (eerste week)
2  (3)   Stromae: Formidable
3  (7)   Pitbull feat. Ke$ha: Timber

De scores van drie van de vier finalisten ziet er als volgt uit:
#3 Jill Helena: Als alle lichten zijn gedoofd, waarmee zij de beste uitgangspositie heeft voor de finale van de talentenjacht, vanavond.
#11 Julia van der Toorn: Age
#20 Mitchell Brunings: Arms of a woman
‘Beneath your beautiful’ van Gerrie Dantuma, de vierde finalist vinden we echter niet terug in de Single Top 100. We hopen voor haar dat dit geen voorteken is voor vanavond!

‘Formidable’ van Cheyenne Toney, vorige week binnen op #1, zakt naar de vijfde plaats. Het origineel van Stromae heeft haar deze week ingehaald en stijgt naar #2. Vorige week was het dus andersom: de cover stond #1, het origineel #3. Eenzelfde situatie hadden we in maart 2012, toen ‘I follow rivers’ van Triggerfinger bovenaan stond en de versie van Lykke Li niet hoger kwam dan de derde plaats.

Kersthits

Deze Single Top 100, gedateerd op zaterdag 21 december 2013, is de laatste voor de kerst. Dus kijken we even hoe het met de kersthits staat. Hier komen ze, met tussen haakjes een N als het om een nieuw kerstnummer gaat:
#9 Byentl: Hoo hoo Christmas (N)
#25 Mariah Carey: All I want for Christmas
#29 The voice of Holland: Christmas hearts (N), geschreven door Sanne Hans (Miss Montreal)
#32 Henk Dissel: Kerstmis
#43 Wham!: Last Christmas
#48 B-yentl & Daughter: No X-mas without you
#62 Chris Rea: Driving home for Christmas
#72 Band aid: Do they know it’s Christmas (8e run)
#85 Kelly Clarkson: Underneath the tree (N)
Na ‘Jingle all the way’ (#6 in 2011) en ‘X-mas miracle’ (#8 in 2012), scoort Byentl voor het derde jaar op rij de grootste kersthit. We zijn nu al benieuwd naar haar kerstnummer van 2014!

Christmas #1

Toch leeft het begrip kersthit niet zo in ons land, en dat komt natuurlijk door de korte tijd dat een nummer heeft om te scoren. Wij hebben immers onze Sinterklaas! In Groot-Brittannië hebben ze die niet en is het elk jaar een sport om met kerst #1 te staan, maar dat hoeft niet perse een kerstnummer te zijn. Jaarlijks worden er dikke weddingschappen op afgesloten.

Britse X factor

Dit jaar is het meeste geld ingezet op ‘Skyscraper’ van de 36-jarige Sam Bailey. Zij won afgelopen zaterdag de tiende editie van de Britse X factor. Hoewel de officiële cijfers pas zondag bekend worden, kunnen we op basis van voorlopige cijfers al melden dat ‘Skyscraper’ van Sam Bailey op #1 binnenkomt. Zij is daarmee de zesde winnaar die de Christmas #1 scoort. ‘Skyscraper’, een cover van Demi Lovato (die zelf ook opnieuw scoort),  verkoopt bijna 2 keer meer dan ‘Happy’ van Pharrell Williams, dat nu ook in andere landen begint te scoren

1 miljoen keer All I want for Christmas 

Op basis van de verkoopcijfers tot en met donderdagavond ziet het er uit dat ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey de hoogst genoteerde kersthit zal zijn. Afgelopen week werd bekend dat in Groot-Brittannië van het nummer meer dan 1 miljoen zijn verkocht en daarmee de 142e millionseller in de historie is.  Wereldwijd heeft het nummer zo’n $50 miljoen opgebracht. En dat terwijl veel mensen het nummer niet meer kunnen horen …

Dit jaar ging het nummer al zo’n 68.000 keer over de Britse digitale toonbank. Toch is het niet het populairste kerstliedje als download, dat is ‘A fairytale in New York’ van the Pogues.

Terug naar onze kerstlijst, met nog de volgende eerste weeks noteringen:
#68 Tiësto: Red lights
#70 M’lissa: Ashes on the ground
#81 Frank van Etten: Jij bent niet meer die man van toen
#83 Johnny Bolk: Heidi
#94 Jill Helena: Zij gelooft in mij
#99 Stromae: Tous les mêmes

ALBUMS

Het was het best bewaarde geheim. Precies een week geleden, op vrijdag de 13de, verraste Beyoncé iedereen met een nieuw album, ‘Beyoncé’. Veertien tracks en zeventien clips, ze waren er ineens. Na drie dagen was het ‘visual album’ met 828.773 stuks wereldwijd het snelverkopende album bij iTunes met #1 in 104 landen. Hoeveel landen daar uiteindelijk van overblijven op weekbasis is afwachten. Nederland zit daar in ieder geval bij, want ‘Beyoncé’, haar vijfde studioalbum, is de nieuwe #1 in de Album Top 100.
‘Beyoncé’ is de eerste #1-notering voor Beyoncé. Tot deze week was #2 het hoogst haalbare, voor ‘4’ uit 2011. In de Amerikaanse albumlijst is ‘Beyoncé’ ook de hoogste eerste weeks, en haar vijfde #1-notering daar. Een hitfeit dat nog niet eerder door een zangeres is gepresteerd. Op 18 en 19 maart geeft de Amerikaaanse zangeres een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

digitale 3

De #1-notering voor ‘Beyoncé’ is nog uitsluitend op basis van digitale verkopen, en alleen bij iTunes. ‘Beyoncé’ is daarmee na ‘And more’ van Sandra van Nieuwland (29 december 2012) en ‘Hyde Park Live’ van the Rolling stones (27 juli 2013), het derde album dat zonder een fysiek verkocht exemplaar de eerste plaats haalt. Vanaf vandaag is de cd/DVD van ‘Beyoncé’ ook fysiek verkrijgbaar.

TOP 3

1 E.W. Beyoncé: Beyoncé
2  (1)   Marco Borsato: Duizend spiegels (derde week)
3  (2)   Nick & Simon: Christmas with … Merry Xmas Everybody

Aangezien deze albumlijst de laatste is voor de kerst, geven we, net als bij de singles, een overzicht van de kerstalbums: 
#3 Nick & Simon: Christmas with ... Merry Xmas Everybody
#12 Susan Boyle: Home for Christmas
#13 Glennis Grace: One Christmas night only
#16 Michael Bublé: Christmas en op #19 met To be loved/Christmas
#73 Il Divo: The Christmas collection
#84 André Rieu: December lights (#24 in 2012) / Joyeux anniversaire! (van dit jaar)

Twaalf albums zijn er verdwenen in vergelijking met vorige week. Buiten 11 albums die op herhaling gaan, is ‘Beyoncé’ van Beyoncé de enige echte nieuwe notering deze week.

Tot zover deze kerstflits. Maandag zijn we er weer. Niet met de Megaman, maar met de Jaarflits, met de jaarlijsten van 2013. Mis ze niet!

3 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor de informatie.

  Ik heb namelijk een vraag. Weet je misschien hoeveel digitale albums Beyonce verkocht heeft? Waar kan je deze informatie verkrijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas hebben wij geen zicht op verkochte exemplaren. Het album is alleen bij iTunes verkocht, dus wellicht dat iemand het kan achterhalen. We houden ons aanbevolen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de reactie. Ik begrijp denk ik dat deze informatie niet te achterhalen valt? Aangezien ik het ook niet in het artikel van deze week heb gezien. Jammer! Ik ben persoonlijk altijd benieuwd om informatie van verkochte exemplaren te krijgen.

   Verwijderen