vrijdag 25 november 2011

Hitflits: platina #1-album voor K3; protest Metropole orkest krijgt brede steun

Voor de vijfde achtereenvolgende week kent de Album Top 100 een nieuwe aanvoerder. In tegenstelling tot de vier voorgaande weken, is het dit keer geen eersteweeks notering, maar een album dat vorige week al binnenkwam op de 37e plaats. We hebben het over ‘Eyo!’ van K3 dat in de tweede week een winst boekt van 36 plaatsen en op de eerste plaats belandt.
Het overwicht op de #2, ‘Wicked game’ van il Divo, hoogste eersteweeks, is bijna 50%. Afgelopen zondag kregen Josje, Kristel en Karen een platina-exemplaar uitgereikt tijdens hun concert in Ahoy. Dat betekent dus dat er meer dan 50.000 stuks van ‘Eyo!’ zijn besteld.

Voor K3 in deze samenstelling is het hun tweede #1-album, na ‘MaMaSé!’ in 2009. Ook dat album sprintte in de tweede week naar de eerste plaats, vanaf #60 en was ook bij release platina. Ironisch genoeg verdwijnt ‘MaMaSé!’ deze week uit de Album Top 100. Niet omdat het te weinig verkoopt, maar omdat het album ouder dan twee jaar is, en dan geldt de regel dat het verhuist naar de Backcatalog Top 50, waar het binnenkomt op #14 en de teller weer bij 1 begint.

Zonder Josje Huisman, maar met Kathleen Aerts, scoorde K3 de volgende zeven #1-albums:
2001: Alle kleuren (4x)
2001: Tele-romeo (2x)
2002: Verliefd (4x)
2003: Oya lélé (4x)
2004: De wereld rond (2x)
2005: Kuma hé (1x)
2006: Ya ya yippee (1x)

Je zou dus denken dat de dames gewend zijn aan eremetaal. Maar toch is dat volgens Kristel niet zo: “We hebben er al vaker een mogen ontvangen, maar deze is toch wel heel bijzonder. Het is tegenwoordig zo moeilijk om cd's te verkopen.”

‘Eyo!’ komt vanaf #37 en is na ‘Los Angeles’ van Los Angeles, the voices (op 8 januari), pas het tweede #1-album dit jaar dat niet vanuit het niets daar binnen komt. Albums van Marco Borsato, Caro Emerald en Adele, die eerder op #1 stonden en weer terugstegen, zijn daar niet in meegenomen.

Nederland eerste

‘Fallen angels’, vorige week het eerste #1-album van Snow patrol in Nederland, zakt in de tweede week naar de achtste plaats. Nederland was het eerste land waar het album #1 kwam, waarna thuisland Ierland volgde. Gary Lightbody, zanger van de groep was daar zeer enthousiast over de Nederlandse notering: “Het is passend dat het eerste Europese land buiten Groot-Brittannië waar we een muzikale klik hadden, ook het eerste Europese land is dat ons naar nummer één heeft gebracht. Bedankt Nederland!”
In de Britse albumlijst lukte het afgelopen zondag uiteindelijk toch niet. Op de valreep werd die eerste plaats weggekaapt door ‘Christmas’ van Michael Bublé (verkoop: 85787). Maar ook een tweede plaats zat er niet in de Ieren, want daar kwam ‘Jukebox’ van de boyband JLS binnen (569 minder dan de #1) En dus werd het een derde plaats voor ‘Fallen angels’ (verkoop 80072 stuks).

Het zag er nog zo mooi uit. Sinds 1998 zou een Kinderen voor kinderen album weer een top 10-positie halen. Het heeft echter (nog) niet zo mogen zijn, want ‘Zo bijzonder’, het 32e album van Kinderen voor kinderen zakt in de vierde week van de elfde naar de dertiende plaats. Binnenkort wordt de special, uitgezonden op 6 november, weer herhaald. Wellicht dat het album dan alsnog weer gaat stijgen. Daarna zullen we de statistieken bijwerken.

De andere binnenkomers deze week:
#6 Rihanna: Talk that talk, zo goed als zeker aanstaande zondag #1 in de Britse albumlijst
#7 One direction: Up all night
#10 Kate Bush: 50 words for snow, eerste album met alleen nieuwe liedjes sinds ‘Aerial’ uit 2005, waaraan meegewerkt wordt door Elton John en haar zoon Bertie
#17 Michael Jackson: Immortal
#19 Nickelback: Here and now
#23 Christmas duets: Back to the old days of Christmas
#25 Rolling stones: Some girls, deluxe edition
#30 Ed Sheeran: +
#52 Tim Akkerman: Anno
#59 Opera familia: Il canto, finalisten van ‘Holland’s got talent’ bestaande uit Paul, Carla (ouders) en dochter Belinda
#64 Westlife: Greatest hits
#65 Heideroosjes: Cease-fire, na 22 jaar stopt deze Nederlandse punkband er mee, de afscheidstournee wordt op 22 september 2012 afgesloten met een concert in de Melkweg in Amsterdam
#70 Sandra & Jeroen van Veen: Canto
#76 Devil’s blood: The thousandfold epicentre
#94 Andrea Bocelli: One night in Central Park
#95 Mary J. Blige: My life II … the story continues

Ook de Single Top 100 kent een nieuwe #1. Halverwege de week leek het er even op dat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra opnieuw de eerste plaats zou pakken. Maar nadat het duo vorige week werd ingehaald door ‘Niemand anders’ van Jeroen van der Boom, is het deze week een heel orkest dat beter scoort. ‘Wereldwijd orkest’ van het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza is de hoogste eersteweeks en komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100 met een overwicht van bijna 35% op de #2.

‘Wereldwijd orkest’ is een protestlied tegen de bezuinigingen op Cultuur door het huidige kabinet. Doordat die bezuinigingen zelfs het bestaan van het Metropole orkest bedreigen, nam een groep bekende Nederlanders samen met het orkest dit nummer op, geschreven door Han Kooreneef & John Ewbank. Onder die bekende Nederlanders zitten onder anderen Glennis Grace, Paul de Leeuw, Giovanca, Lenonie Meijer en L.A. the voices. Met het downloaden van dit nummer, dat via diverse download platforms te krijgen is, steunen velen het protest.

Buiten de nieuwe #1, is ‘Nergens zonder jou’ van Guus Meeuwis feat. Gers Pardoel, dat stijgt van 16 naar #10, de enige binnenkomer bij de bovenste tien.

Op #14 komt ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange binnen, dat het themalied is van 3FM Serious Request dit jaar en de komende week Megahit. Het nummer laat een geheel andere Ilse horen, dan wat we tot nu toe gewend waren. ‘Doluv2luvu’ zou de opmaat worden voor een mini-album, dat in maart moest verschijnen, tegen de tijd dat ze een concert zou geven in het Gelredome in Arnhem. Zou, want vandaag maakte ze bekend al haar activiteiten op te schorten tot een later tijdstip. De reden is haar zieke vader die niet lang meer te leven heeft. Ze wil de tijd die nog rest, samen met hem en haar familie doorbrengen. Dat kunnen we alleen maar respecteren.

Dan volgt hier het restant eersteweeks noteringen:
#17 Jurk!: Kabalis
#39 Milan & Phoenix: Carnival
#41 Anouk: What have you done
#45 Marianne Weber: Vraag me niet waarom
#47 Studio killers: Ode to the bouncer
#55 Jelle B: De pionier
#71 Jettie Pallettie: ’n Kus van u meneer
#80 Mick Harren: Beter moeten weten
#82 the Double dj’s: Viva! (het leven is een feest)
#90 Quintino feat. Sandro Silva: Epic
#92 Caro Emerald & Brooke Benton: You’re all I want for Christmas

Op herhaling gaat ‘The man with the child in his eyes’ van Kate Bush op #99. Het nummer stamt uit 1978 en stond destijds tien weken genoteerd met als hoogste notering #23. Kate Bush schreef het nummer op haar dertiende en nam het drie jaar later op, vier jaar voordat het op single werd uitgebracht. Aanleiding voor de binnenkomst nu, is de uitvoering die Wende Snijders gaf in De Wereld Draait Door in het kader van De Wereld Draait Door Recordings II, waarin een artiest een nummer brengt van zijn of haar idool.

Ons idool is momenteel Sinterklaas en die kan dit weekend nog wel wat hulp gebruiken. Dus voor een nieuwe Megaman moet je wachten tot na het weekend!

maandag 21 november 2011

Megaman bij week 47 – 19 november 2011

Welkom bij de Megaman, met deze week onder andere:
- KWF helpt Jeroen van der Boom aan #1-hit
- Grootste hit voor Vinzzent dankzij studenten en 3FM
- Calvin Harris houdt zich niet aan zijn belofte
- June Noa mag nu zelf op de cover
- Rammstein zet fans (even) op het verkeerde been
- Katy Perry stopt (tijdelijk) met zingen
- Bad medicine had weinig op met de muziek van Bon jovi
Dat alles en meer over de twaalf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

KWF helpt Jeroen van der Boom aan #1-hit

Jeroen van der Boom: Niemand anders (1) *** eerste week op #1 ***

“Wow, waanzinnig. KWF bedankt, fans bedankt!”, twitterde Jeroen van der Boom afgelopen vrijdag toen hij hoorde dat ‘Niemand anders’ naar de eerste plaats was gestegen. ‘Niemand anders’ is een nummer van zijn album ‘Jij bent zo’ uit 2008, maar is opnieuw opgenomen en heeft Jeroen afgestaan aan de actie ‘Sta op tegen kanker’. Afgelopen woensdag werd de actie afgesloten met een tv-actie, waarbij Jeroen het nummer zong. De dag na de actie steeg het nummer in de voorlopige Single Top 100 naar de derde plaats en op de laatste dag maakte het de sprong naar de eerste plaats.

cd-single

Het is echter niet de download van ‘Niemand anders’ die zorgt voor de #1-notering. Het meest gedownloade liedje deze week (#1 in de Download Top 50), is ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra, dat Gers Pardoel van de eerste plaats heeft verdrongen, die naar #3 zakt. Daardoor moet qua downloads, ‘Niemand anders’ genoegen nemen met een tweede plek. De fysieke cd-single van ‘Niemand anders’ zorgt echter voor het overwicht van ruim 16% op ‘Somebody that I used to know’ in de Single Top 100.

actielied

Het is de tweede keer dat er aan de actie een lied is gekoppeld. In 2010 was dat het nummer ‘Just stand up’ gezongen door een keur aan Nederlandse artiesten bestaande uit Dewi, Alain Clark, Glennis Grace, Nikki, Stevie Ann, Edsilia Rombley, Waylon en Boris. Dat nummer kon (en kan nog steeds) gratis worden gedownload. Bovendien was het geen nieuw nummer, maar twee jaar daarvoor al gebruikt tijdens een Amerikaanse actie voor kanker, ingezongen door vijftien, voornamelijk Amerikaanse zangeressen, en wereldwijd uitgebracht.

In 2010 stond de teller na de avond op 35.000, maar liep daarna nog op tot 50.000 donateurs. Afgelopen woensdag zijn er 31.819 donateurs ingeschreven. De definitieve stand volgt over een tijdje.

‘Niemand anders’ is de vijfde #1-hit voor Jeroen van der Boom. Met uitzondering van ‘Het is over’ dat ook in de tweede week naar #1 steeg, hadden de andere meer weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Hier volgen ze alle vijf, met tussen haakjes het aantal weken om #1 te komen:
2007: Jij bent zo (7)
2007: Een wereld (4)
2008: Het is over (2), ook gestegen vanaf #8
2009: Geen woorden (5)
2011: Niemand anders (2)

Aanstaande vrijdag, 25 november, komt zijn album ‘Grote liefde’ opnieuw uit, maar dan in een speciale uitvoering. Naast de nieuwe versie van ‘Niemand anders’, wordt er ook een DVD bijgeleverd met de hoogtepunten van de concerten die Jeroen op 13 en 14 mei gaf in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

En wellicht dat Jeroen volgend jaar zijn zesde #1-hit scoort met ‘Een nieuwe dag’, een duet met Lange Frans dat op diens album komt te staan dat eind januari uitkomt.

Grootste hit voor Vinzzent dankzij studenten en 3FM

Vinzzent: Dromendans (8) *** Hit op herhaling ***

Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan nummers die op herhaling gaan. Immers, het zijn bijna altijd nummers die kort daarvoor al eens in de Single Top 100 hebben gestaan. Deze week maken we een uitzondering voor ‘Dromendans’ van Vinzzent op #8. Het nummer stond vorig jaar al twaalf weken genoteerd in drie verschillende chartruns. Tijdens de eerste die begon op 17 april was #11 tevens de hoogste positie.
Het was bij die twaalf weken gebleven, als het nummer niet gedraaid was op een studentenfeest in 013 in Tilburg. Tijdens dat introductiefeest gingen 2500 studenten massaal uit hun dak en sindsdien is ‘Dromendans’ verder over kroegen en andere feestgelegenheden verspreid. Een re-release kon dan ook niet uitblijven.

met dank aan 3FM

De landelijke doorbraak kwam echter nadat 3FM dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van de ‘Coen & Sander show’ aandacht aan de nieuwe hype besteden. Dat begon op 8 november met een interview over het nummer, en werd gevolgd door een actie waarbij een optreden van Vinzzent gewonnen kon worden. Al die aandacht heeft er mede voor gezorgd dat ‘Dromendans’ deze week op herhaling gaat op #8 en Vinzzent zijn grootste hit bezorgd.

nog meer mensen blij

Vinzzent was door het dolle heen toen hij hoorde dat ‘Dromendans’ op achtste plaats binnenkwam. Wij denken dat nog twee mensen blij zijn met de hernieuwde aandacht voor het nummer. De eerste is Martin Gijzemijter die de Nederlandse tekst schreef van 'Dromendans' en al teksten schreef voor onder anderen Antje Monteiro, Dana Winner, Trijntje Oosterhuis en Edsilia Rombley.

De tweede is de Zuid-Afrikaanse zanger Kurt Darren (echte naam Kurt Johan van Heerden) , tevens componist van het origineel, getiteld ‘Aan die brand’ dat afkomstig is van zijn album ‘Uit die diepte van my hart’ uit 2008. Van datzelfde album kwam ook al het nummer ‘Af en af’, dat twee keer een hit opleverde. De eerste was als ‘Alles is top!’ van Mike & Colin (#25), de tweede keer heette het ‘Stop stop stop’ van Tony Jordan (#51), beide in 2010.

Vijfde Sinterklaashit voor de Gebroeders Ko

Gebroeders Ko & Joris en Boris: Sinterklaas in een raket (15) *** hoogste eersteweeks ***

Over twee weken zal in menige huiskamer Sinterklaas worden gevierd. De Goedheiligman is dit keer jarig op een maandag (5 december), dus de meeste mensen zullen Sinterklaas in het weekend daarvoor vieren. Tot die tijd hebben de Sinterklaasnummers nog de tijd om te scoren, want daarna is het volop tijd voor die andere klaas.

De afgelopen twee weken kwam er telkens een Sinterklaashit bij. Het begon met ‘Feest in Nederland!’ van de Pietentoppers (deze week gezakt naar #94) en werd gevolgd door ‘Mijn vriend Sinterklaas’ van Maikel ten Voorde (deze week gestegen naar #35). Deze week volgt #3: ‘Sinterklaas in een raket’ van de Gebroeders Ko & de boeven Joris (= Martijn van Nellestijn) en Boris (= Richard de Ruijter).
Het nummer is geschreven voor de film ‘Sinterklaas en het raadsel van 5 december’, die op 5 oktober in première ging en afgelopen vrijdag de 100.000e bezoeker mocht verwelkomen, goed voor goud dus. Gastrollen zijn er onder anderen voor Gerard Joling, Peter van de Vorst en Frans Duijts. Een vaste rol in deze Sinterklaasfilms is voor Coole Piet Diego, die het titelnummer zingt. Op twee liedjes na zijn alle liedjes uit de film en op de cd gezongen door de Gebroeders Ko.

handvol Sinterklaashits

De Gebroeders Ko hebben al aardig wat ervaring opgebouwd met het scoren van Sinterklaashits, want dit is al hun vijfde. Hierbij een overzicht:
2005: ‘Sinterklaas disco’ (#32)
2006: ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’ (#2)
2007: ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’ (#18)
2008: ‘De knippieten’ (#84)
2011: ‘Sinterklaas in een raket’ (#15)

De hoogste eersteweeks van vorige week, ‘Bij je zijn (live Symphonica in rosso)’ van Nick & Simon, zakt in de tweede week van de zesde naar de 27e plaats. Volgende week, 25 november, verschijnt de dubbelcd/DVD ‘Symphonica in rosso’. Tevens verschijnt die dag de dubbelcd ‘#1’ van Marco Borsato. Dat wordt dus nog een heftige strijd rond de #1-positie!

Calvin Harris houdt zich niet aan zijn belofte

Calvin Harris: Feel so close (44)

Een jaar geleden verklaarde Calvin Harris (= Adam Richard Wiles, Dumfries, Schotland, 17 January 1984) nog dat hij niet meer zou zingen op zijn nummers. Hij zei dat omdat hij zichzelf daar niet geschikt voor vond. Daarnaast wilde hij stoppen met live shows en zich meer richten op produceren en dj-en.

Wat dat laatste betreft, heeft hij woord gehouden op ‘Bounce’ feat. Kelis (#27 in augustus) en op ‘We found love’ van Rihanna (#3 in oktober en deze week op #5). Daarnaast heeft hij een dj-set gedaan tijdens een optreden van Katy Perry. Maar op ‘Feel so close’ doorbreekt hij zijn eerste voornemen, want dat nummer wordt weer door hemzelf gezongen. Het nummer is de voorloper van zijn derde album dat in 2012 moet verschijnen.

In de Britse hitparade bleef ‘We found love’ van Rihanna feat. Calvin Harris zondagavond #1 en staat daar nu in totaal voor de vierde week bovenaan.

René Eshuijs kan weer volop zingen

René Eshuijs: Luister alleen nog naar mijn hart (70)

Na het album ‘Leef om te leven’ dat in 2007 twee weken genoteerd stond, met als hoogste plaats #65, hebben we niets vernomen van René Eshuijs (Amsterdam, 1971). In 2008 bracht hij nog een derde album uit, ‘Als ik muziek hoor’, maar dat kreeg geen notering. Het jaar daarop werd René uitgeschakeld doordat zijn stembanden waren geïnfecteerd door een virus. Hij herstelde daarvan en komt nu met het nummer ‘Luister alleen nog naar mijn hart’. Het is de Nederlandstalige versie van ‘Only a fool’ door Mighty Sparrow with Byron Lee and the Dragonaires uit 1969, maar pas in 1978 een #2-hit. In 1992 werd het nummer al gecoverd door Grant & Forsyth die er de 84e plaats mee bereikten.

Dirk Meeldijk stopt er (nog) niet mee

Dirk Meeldijk: Het hoeft niet meer van mij (78)

Ach, stopt Dirk Meeldijk met zingen? Of zou de zanger uit Hillegom, maar geboren in Heemstede, met ‘Het hoeft niet meer van mij’ iets anders bedoelen? Helaas voor die mensen die niet van zijn muziek houden, Dirk stopt (nog) niet. Voor de anderen, een hele opluchting. ‘Het hoeft niet meer van mij’ gaat over perikelen binnen een relatie (waar anders) en is de zevende hit voor de 53-jarige Dirk.

June Noa mag nu zelf op de cover

June Noa: Why (85)

June Noa had het geluk op te groeien met een vader die jazzpianist was. Door zijn muziek ontwikkelde ze een voorliefde voor artiesten als Aretha Franklin, the Supremes, Etta James en Solomon Burke. Zijn pianospel
inspireerde haar tot het zingen en schrijven van gedichten.

Zeven jaar geleden leerde June Noa producer/songwriter Joachim Vermeulen Windsant kennen, die haar de fijne kneepjes van het schrijven van nummers bijbracht. Haar gedichten werden met zijn muziek liedjes. Intussen bekwaamde ze zich als studiozangeres. Noa is op menig album te horen of het nu pop, dance, rock of kindercd’s zijn. Nu staat ze zelf op de cover van een EP met drie nummers. ‘Why’ is daarvan de trekker en het eerste liedje waarin ze haar persoonlijke ervaringen uitte op een manier dat het voor iedereen toegankelijk is.

Rammstein zet fans (even) op het verkeerde been

Rammstein: Mein Land (88)

Op 2 december verschijnt het verzamelalbum ‘Made in Germany 1995 – 2011’ van de Duitse groep Rammstein. Daarop staan zestien nummers, waaronder één nieuw nummer, ‘Mein Land’, dat binnenkomt op #88. In Nederland scoorde de groep tot deze week dertien hits, waarvan er tien ook op het album staan. ‘Feuer frei!’ (#70 in 2002), ‘Benzin’ (#25 in 2005) en ‘Mann gegen Mann’ (#35 in 2006) staan er niet op. Overigens zijn de andere vijftien nummers niet helemaal hetzelfde, want voor het verzamelalbum zijn alle nummers opnieuw geremasterd.

Bij ‘Mein Land’, de veertiende notering bij ons, hebben de heren een hilarische videoclip gemaakt, opgenomen op Sycamore beach in Malibu, California. Het is één grote parodie op de Beach boys, en andere groepen die in de jaren ’60 bekend stonden om hun surfsound, kompleet met diverse dames in passende badkleding uit die tijd.
Maar na ruim 3,5 minuut veranderen de overdreven beschaafde personages in ‘wilde feestende beesten’. Ze worden daarbij opgezweept door de muziek van Rammstein, die inmiddels hun strandbloesjes hebben vervangen door een heel andere outfit, kompleet met doorlopen ogen. En zo kennen we Rammstein weer!

Gelijk met het album loopt de gelijknamige Europese tour tot en met maart 2012, waarbij de groep op 4 maart 2012 de Rotterdamse Ahoy zal aandoen. Daarna doet de band een tour door Noord-Amerika. Zullen ze daar ook op een strand gaan spelen?

Katy Perry stopt (tijdelijk) met zingen

Katy Perry: The one that you got away (89)

Van Jessie J wordt vaak gezegd dat ze als Katy Perry gaat klinken. Niet alleen de stem is een overeenkomst, beide zangeressen schrijven ook mee aan hun hits. En er is nog een overeenkomst en dat is dat ze een gezamenlijke producer hebben: Dr. Luke, die ook samenwerkt met Rihanna.

‘The one that you got away’ is inmiddels de zesde single van het album ‘Teenage dream’ en zal niet de laatste zijn. Want een nieuw album komt er voorlopig niet. Katy Perry (27) trouwde op 23 oktober 2010 met de Britse acteur Russell Brand (36) en wil samen met hem een gezin stichten. Aanstaande woensdag, 23 november, eindigt haar ‘California dreams tour’ in Los Angeles. In januari doet ze dan nog twee optredens, eentje in Indonesie en eentje in de Filippijnen. En dan gaan de twee zich richten op kinderen. Haar tweede tournee heeft dan zo’n € 40 miljoen opgebracht, dus een mooie kinderkamer zit er vast wel in.

Perry wil graag kinderen, daarom is ze ook getrouwd. Katy: “Je gelooft dat je diegene waarmee je trouwt een goede partner zal zijn, maar ook een goede ouder.” Hoeveel kinderen ze wil, hangt af van de pijn die ze zal hebben bij de eerste bevalling. “Als het de eerste keer geen pijn doet, zal ik ze eruit blijven persen”, vertelde ze in de talkshow van Ellen DeGeneres.

Bad medicine had weinig op met de muziek van Bon jovi

Bad medicine: Hang on to you (91)

Op 9 april won Bad medicine in 013 in Tilburg, de jaarlijkse wedstrijd van coverbands, ‘The clash of the cover bands’. Het had echter heel anders kunnen aflopen, want voordat de band, vernoemd naar het gelijknamige nummer van Bon jovi, op het punt stond om mee te doen aan de regionale finale in Limburg, verliet zanger Han Kempen de band wegens persoonlijke omstandigheden.

Vervolgens werd Leon Beelen gebeld, zanger in de European classic rock show en bij de Nederlands/Duitse formatie Ralle Rudnik & friends. Hij was bereid de band op dat moment te hulp te schieten. Omdat het Beelen de tijd ontbrak om gezamenlijk te repeteren, was hij genoodzaakt om in één week, tijdens zijn dagelijkse autorit tussen Neede en Apeldoorn, te luisteren naar de muziek van Bon jovi en te oefenen op de zang van Jon Bon Jovi.

Dat bleek hem zeer goed af te gaan en al tijdens het eerste gezamenlijke optreden in Paradiso in Amsterdam, klikte het goed met de anderen. Daarop besloot Beelen, wat de uitkomst ook verder zou worden, bij de band te blijven. De rest is geschiedenis, waarbij hij tijdens de finale ook nog eens werd uitgeroepen tot beste zanger. Naast de juryprijs die naar Bad medicine ging, koos het publiek voor de band Komen lopen. Beide winnaars krijgen een cd-contract en mogen een videoclip opnemen. Op donderdag 10 november nam Bad medicine een clip op bij het nummer ‘Hang on to you’, dat volgend jaar ook in Duitsland en Oostenrijk wordt uitgebracht.
Aanvankelijk had Bad medicine (ruim zes jaar geleden ontstaan uit een coverband dat verder wilde als tribute-act), weinig op met de muziek van Bon jovi. De keuze was louter gemaakt omdat nog niemand dat deed en de zanger (toen nog Han Kempen) de stem van Jon Bon Jovi goed kon nadoen. Naast de nieuwe zanger Leon Beelen (Jon Bon Jovi), bestaat de groep verder uit Mike Tillemans (Richie Sambora, gitaar), Ron Vaes (Tico Torres, drums), Harrold Naben (Hugh McDonald, bas) en Frank Everaerts (David Bryan, keys). Tussen haakjes staan de namen van de leden van Bon jovi die ze vertegenwoordigen.

Naast Bad medicine uit Limburg, bestaat er ook in Noord Holland een band met dezelfde naam. In tegenstelling tot de eerste groep die alleen Bon jovi nummers doet, presenteert die groep zich al jaren als ‘Top 100 Allround coverband’. Ook zij deden mee aan ‘The clash of the cover bands’, maar strandden in de landelijke halve finale gehouden op 10 februari 2007 in Paradiso in Amsterdam. Eind 2008 is deze band verder gegaan onder de naam Goet-Foud. Het bloed bleef echter kriebelen en eind 2010 vond er een reünie plaats en sindsdien treedt de band weer op in de oude bezetting.

Overigens is er in Chicago ook nog een band die Bad medicine heet en covers brengt van … Bon jovi. Daarin zit onder andere een lid van de groep Poison.

Rihanna gaat acteren

Rihanna: You da one (92)

Afgelopen vrijdag, 18 november, is ‘Talk that talk’, het zesde album van Rihanna verschenen. ‘We found love’ feat. Calvin Harris, #3 in oktober en deze week op #5, ging het album al voor. ‘You da one’ is de tweede single, dat slechts binnenkomt op #92, maar volgende week zeker flink zal stijgen. Het nummer is de zesde hit dit jaar voor Rihanna en de 26e in totaal. Van die 26 scoorde ze er 9 met/van anderen. 2012 zal een druk jaar worden voor Rihanna, want naast een nieuw album dat nog veel singles zal opleveren, speelt ze de rol van een bemanningslid aan boord van een marineschip in de film ‘Battleship’.

Terwijl veel overheden (ook aan de andere kant van de oceaan) overal verboden opleggen voor rokers en gezondheidsorganisaties de gevaren van roken benadrukken, komt Rihanna (toch voor velen een rolmodel) met een hoes waarop ze een sigaret rookt. Onbegrijpelijk (dom).

Young the giant heeft moeite met oud nummer

Young the giant: Cough syrup (95)

‘My body’, de vorige single van de Amerikaanse band Young the giant kreeg alle steun van 3FM, waaronder het predicaat Megahit. Het nummer stond gedurende twee sessies in totaal tien weken genoteerd met als hoogste plaats #56 in augustus. ‘Cough syrup’, minder gitaren en melodieuzer, werd niet door 3FM, maar door Radio 2 opgepakt. Al ruim twee maanden draait dit station het nummer en langzaam gaan ook andere stations voor de bijl.
‘Cough syrup’ is een nummer uit 2008, toen de band nog the Jakes heette. Het nummer is medegeschreven door voormalig bandlid Ehson Hashemian. Hij verliet de band wegens muzikale meningsverschillen, net toen de band een platencontract bij Roadrunner records in de wacht sleepte. Vervolgens nam de rest van de band de EP ‘Shake my hand’ op, met ‘Cough syrup’. Het jaar daarop kreeg dat nummer tijdens de jaarlijkse Music awards in Orange County, er eentje voor ‘beste liedje’. Basgitarist Payam Doostzadeh meldde eerder dit jaar nog steeds moeite te hebben met het spelen van het nummer. Dankzij de fans is het nummer nu alsnog op single uitgebracht.

Jessie J komt met twee singles

Jessie J: Domino (96)

Een jaar geleden verscheen ‘Do it like a dude’, de debuutsingle van de Britse zangeres Jessie J, dat bij ons in maart een weekje op #95 stond. Beter verging het ‘Price tag’ feat. B.o.b., dat een maand later twee keer de derde plaats bereikte. In augustus kwam ‘Nobody’s perfect’ nog maar tot #69. Als je die cijfers omkeert, krijgt je 96, de positie waar ‘Domino’ binnenkomt.

Dat nummer staat niet op haar album ‘Who you are’ (#41 in april), dat deze week op herhaling gaat op #95 en precies een half jaar genoteerd staat. Althans niet op die versie. Wel staat ‘Domino’ op de ‘platinum edition’ van het album, dat op 11 november verscheen. Daarop staat ook nog twee bonustracks: ‘My shadow’ en ‘Laserlight’ feat. David Guetta. Eerder werkte Jessie J ook al samen met de Franse producer op het nummer ‘Repeat’ dat op zijn album ‘Nothing but the beat’ staat.

Daarnaast nam Jessie J het nummer ‘Up’ op samen met James Morrison voor zijn album ‘The awakening’, dat ook op single is uitgebracht. Kijken welke hoger komt: ‘Domino’ of ‘Up’.

The Black keys zijn als broeders

the Black keys: Lonely boy (98)

Op 1 februari 2012 geeft het Amerikaanse duo the Black keys een concert in het Klokgebouw in Eindhoven. Tegen die tijd is ‘Lonely boy’, al volledig uitgewerkt. Het nummer komt aarzelend binnen op #98, ondanks een week Megahit op 3FM. De echte doorbraak voor het duo, dat bejubeld wordt door velen, moet dus nog komen.

Wellicht dat ‘El camino’, hun zevende studioalbum, dat op 6 december verschijnt (net te laat voor een Sinterklaas cadeau), daar verandering in aanbrengt. Tot nu toe scoorden ze bij ons met twee albums: ‘Attack & release’ (#65 in 2008) en ‘Brothers’ (#39 in 2010). Beide albums en het nieuwe album zijn (mede)geproduceerd door Brian Joseph Burton, beter bekend als Danger Mouse, één helft van Gnarls barkley en producer onder andere van Beck en Gorillaz.

Broeders zijn zanger/gitarist Daniel Quine Auerbach (14 mei 1979) en drummer Patrick J. Carney (15 april 1980), beide geboren in Akron, Ohio, allerminst. De titel verwijst naar de band die beide in de loop der jaren (the Black keys bestaan dit jaar tien jaar), hebben opgebouwd.

Tijdens zijn schooltijd was Patrick gefascineerd door het opnemen met een 4-track recorder. Daniel speelde gitaar en Patrick deed z’n best het op te nemen. Vervolgens werden ze door hun broers aangemoedigd om samen muziek te gaan maken. Dat was eind jaren ’90 toen er nog geen sprake was van the Black keys. Een paar jaar later kocht Patrick een digitale recorder en nodigde Daniel en zijn toenmalige band the Barnburners uit, opnames te maken in zijn kelder. Samen met Daniel, want de rest was niet komen opdagen, nam hij toen een demo op met zes nummers, dat hun een platendeal opleverde. En daarmee waren the Black keys een feit. In de Verenigde Staten van Amerika hebben ze sindsdien zo’n twee miljoen albums verkocht.