vrijdag 4 december 2015

Hitflits: Sinterklaas is gul voor Adele, Justin Bieber evenaart Sandra van Nieuwland

Voor internetwinkel Bol.com was afgelopen maandagavond om half 10 het drukste moment ooit. Op dat tijdstip werden er per seconde tien bestellingen gedaan met een gemiddelde van € 26,--. Onder die bestellingen zaten boeken, DVD’s én cd’s.
Drie cd’s staken met kop en schouders boven de rest uit en dat zijn niet toevallig de drie bestverkochte cd’s van deze week: Kinderen voor Kinderen (#3), Marco Borsato (#2) én Adele (#1). Voor de tweede week is 25 bijna niet aan te slepen. Het overwicht op de #2, Evenwicht van Marco Borsato, is zelfs toegenomen van 73% naar ruim  81%! Absoluut is de verkoop van 25 gehalveerd, maar dan hebben we het altijd nog over meer dan 50.000  exemplaren. Dit weekend zal 25 dan ook op menig Sinterklaasfeest uit de verpakking rollen.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (tweede week)
2. (2)   Marco Borsato: Evenwicht
3. (3)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
4. (4)   Justin Bieber: Purpose
5. (5)   Enya: Dark Sky Island

elke dag een nieuw Brits record (2)

Vorige week brak 25 van Adele diverse records in het Verenigd Koninkrijk. Deze week komt daar weer eentje bij, want binnen tien dagen zijn er meer dan 1 miljoen stuks van verkocht. Afgelopen zondag stond de teller van 25 op 1.025.489 stuks, waarmee het X van Ed Sheeran naar het tweede plan verwees, dat sinds oktober het bestverkochte album van 2015 was. In totaal zijn er van X nu 864.613 exemplaren verkocht.

Binnen tien dagen meer dan 1 miljoen exemplaren van 25, is sneller dan Be Here Now van Oasis, dat daar in 1997 zeventien dagen voor nodig had. De kans dat het 2 miljoen-record ook aan flarden gaat, is met het oog op de kerstinkopen zeer groot. Dat record staat nu nog op naam van het duo Robson & Jerome, dat in 1996 met het titelloze album daar 48 dagen voor nodig had. Van die tien dagen, was vrijdag 20 november, de dag dat 25 uitkwam, de beste. Op die dag zijn er 315.795 exemplaren van verkocht.

tweede week record

Na het record vorige week met 800.307 stuks, zet 25 van Adele de tweede Britse week ook in met een record. Niet minder dan 439.337 werden er van verkocht en komt het totaal uit op 1.239.765 stuks. Daarmee verbreekt 25 het record van het meeste aantal exemplaren in een tweede week, dat sinds 2008 op naam stond van The Circus van Take That. Daarvan gingen er in de tweede week 319.265 van over de Britse toonbank. Wel behoudt Take That het record van het meeste aantal exemplaren buiten de eerste week. Van hun album Beautiful World uit 2006, werden in de vierde week 443.070 stuks verkocht.

Tot slot volgt nog de verdeling van de 439.337 exemplaren van 25 over de verschillende geluidsdragers:
- 364.810 cd’s
- 70.815 downloads
- 3712 vinyl

Bye Bye Bye record

Zoals vorige week gemeld, verbrijzelde 25 van Adele in de Verenigde Staten van Amerika het record van *NSYNC met No Strings Attached, dat sinds 2000, met  2,416 miljoen stuks, het bestverkochte album aller tijden was. Deze week kwamen de volledige aantallen van 25 naar buiten en die liggen nog hoger dan de geschatte 3 miljoen. Het zijn 3.468.558 (incl. 113.785 streams van ‘Hello’)! Daarmee is het album, zoals zo’n beetje overal, in één klap het bestverkochte album van het jaar. Tot deze week was dat 1989 van Taylor Swift, waarvan dit jaar 1,8 miljoen zijn verkocht en in totaal 5,4 miljoen.

Het ziet er naar uit dat 25 ook in de tweede week meer dan 1 miljoen keer zal verkopen. En ook dat is een record, want in de Amerikaanse hit-history is er nog nooit een artiest geweest die dat in twee opeenvolgende weken lukte. Met deze aantallen is de verwachting zelfs uitgesproken dat de teller van 25 voor het einde van het jaar boven de 7 miljoen komt! Ter vergelijking: 21 had daar meer dan een jaar voor nodig!

meer Adele

Niet alleen in ons land (34.000 kaarten in 22 minuten), maar ook in andere landen waren de concerten die Adele vanaf 2016 gaat geven, uitverkocht. En dus komen er in Manchester, Londen, Birmingham, Zürich, Antwerpen en Amsterdam, extra concerten, die vanaf maandag in de verkoop gaan. In Nederland gaat het om 4 en 6 juni in de Ziggo Dome, maar daar zal het vast niet bijblijven.

Terug naar onze albumlijst met de negen eerste weeks noteringen:
#6 il Divo: Amor & Pasion
#13 Lijpe: Levensles
#17 the Corrs: White Light
#18 Angerfist: Raise & Revolt
#29 Sandra van Nieuwland: Breaking New Ground
#32 Alex: Met Feestelijke Groet
#43 Placebo: MTV Unplugged
#45 the Vamps: Wake Up
#87 Diff: Count Your Losses

SINGLES 

Niet alleen 25 van Adele is populair bij de Sint, ook de streams van Justin Bieber zijn dat. Deze week pakt hij opnieuw de eerste twee plaatsen van de Single Top 100, maar in omgekeerde volgorde! ‘Sorry’ zakt na twee weken op de eerste plaats naar de tweede plek en ‘Love Yourself’ neemt de eerste plaats over. De voorlaatste keer dat een artiest zichzelf van de eerste plaats gooide, was Sandra van Nieuwland. Op 1 december 2012 verdreef ‘Keep Your Head Up’, ‘Beggin’’.

evenaring

Maar dan zijn we er nog niet, want Justin Bieber bezet ook de derde plaats. Zijn eerste #1-hit 'What Do You Mean?', klimt in de veertiende week terug naar de derde plaats. Drie #1-hits op een rij dus. Uniek? Nee. Bijzonder? Zeker! Onze eigen Sandra van Nieuwland ging hem voor op 1 december 2012. Haar #3-hit toen, was ‘More’. Meer over deze bijzondere hitfeiten in de nieuwe Megaman.

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (4)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (3)   Adele: Hello
5. (5)   Shawn Mendes: Stitches

In totaal staan er nog 15 tracks van Justin Bieber in de Single Top 100, allen afkomstig van zijn album Purpose. Vier daarvan staan in de top 10, ‘I’ll Show You’ zakt twee plaatsen naar  #9.

Britse hitparade volgt Nederland (3)

Ook deze week zijn de bovenste twee plaatsen van de Britse hitparade dezelfde als bij ons, want ook daar heeft Justin Bieber stuivertje gewisseld met zichzelf.

De Marokkaanse rapper Lijpe (geboren in Maarssen), komt deze week met zijn debuut album Levensles binnen op de dertiende plaats van de Album Top 100. Tevens krijgen twee van de zeventien tracks een notering in de Single Top 100, en dat zijn:
#67 Accepteren, feat. D-Double
#96 Valt Niet Mee

Top 2000

Zoals verwacht gaat ‘Imagine’ van John Lennon & the Plastic Ono Band weer op herhaling. Vorige week vrijdag werd bekend dat het nummer de nieuwe #1 is in de NPO Radio 2 Top 2000. ‘Imagine’ komt binnen op de 69e plaats en staat nu voor de 26e week genoteerd. Aanstaande dinsdag, 8 december, is het 35 jaar geleden dat John Lennon voor zijn flatgebouw in New York, werd doodgeschoten door Mark Chapman.

geen Sinterklaashit

Dit is het weekend van Sinterklaas, maar de Sinterklaashits zijn ver te zoeken. Vanwege de Zwarte Piten discussie, lijkt het alsof geen artiest zich daaraan nog waagt. 'De Pieten Sinterklaas Move' van Party Piet Pablo (#73 in 2013) is (voorlopig) de allerlaatste Sinterklaashit,

maar al wel een kerstnummer

Kersthits blijven komen en het lijkt elk jaar wel vroeger. Dit jaar is Mariah Carey de eerste met haar klassieker uit 1994, ‘All I Want For Christmas’! Inmiddels is het de elfde hitrun en staat het nummer voor de 42e week genoteerd. Volgende week volgt ‘Last Christmas’ van Wham!, nu op #172 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100.

Tot slot nog een blik op de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#54 Coldplay: Everglow
#60 Eva Simons feat. Sidney Samson: Bludfire
#61 David Guetta feat. Sia & Fetty Wap: Bang My Head
#74 Disclosure feat. Lorde: Magnets
#82 Miss Montreal: Love You Know
#84 Ali B. feat. Glen Faria: Gekke Kleine Jongen
#89 Who Is Fancy feat. Meghan Trainor & Ariana Grande: Boys Like You
#97 Jamie Lawson: Wasn’t Expecting That

Slechts negen nieuwe noteringen zijn er in de nieuwe Album Top 100. De achtergronden daarvan kun je later nalezen in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Wij zijn er aan het einde van dit Sinterklaasweekend weer met een nieuwe Megaman. Nu eerst de laatste voorbereidingen treffen voor pakjesavond. Fijne Sinterklaas gewenst.

zondag 29 november 2015

Megaman bij week 48 – 28 november 2015

Justin Bieber zit zichzelf op de hielen

En verder in deze Megaman:
-          tracks 25 van Adele ontberen streams
-          record aantal noteringen voor Marco Borsato
-          eerste eigen hit voor SFB
-          Nyla veranderde haar naam vanwege spelling
-          Shawn Mendes gunt Bill Withers de credits

De #1 in de Album Top 100 is geen verrassing, want dat is 25 van Adele. Wat we daar allemaal over kwijt willen, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM en/of de uitgebreide Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Justin Bieber zit zichzelf op de hielen

#1 Justin Bieber: Sorry        *** tweede week op #1 ***

Het spande er nog om deze week. De gehele week zag het er naar uit Adele met ‘Hello’ de eerste plaats zou terugpakken van Justin Bieber. Tegen woensdag kwam Bieber dicht in de buurt met ‘Sorry’ en werd hij bijna ingehaald door zijn eigen ‘Love Yourself’. Met twee dagen (de woensdag en de donderdag), kon het nog alle kanten opgaan. Uiteindelijk heeft Bieber de strijd gewonnen en blijft ‘Sorry’ op de eerste plaats, daarbij op de hielen gezeten door … ‘Lose Yourself’ op #2. Het verschil tussen beide nummers is net iets meer dan 2%, dus het wordt spannend volgende week!

Deze week staat Justin Bieber met achttien nummers genoteerd, eentje minder dan vorige week. ‘Home To Mama’, dat hij opnam met Cody Simpson, is verdwenen. Voor de tweede week staat Bieber met dezelfde nummers, ‘Sorry’ en ‘Lose Yourself’, op de eerste en tweede plaats van de Single Top 100. Een hitfeit dat in november en december 2012 werd gepresteerd door Sandra van Nieuwland. Op 1 december 2012 lukte het haar zelfs om de volledige top 3 te bezetten. Wellicht iets voor Justin Bieber volgende week?

Britse hitparade volgt Nederland weer

Iedere vrijdag wordt rond een uur of twee de Single Top 100 bekend gemaakt. Vijf uur later volgt de Britse lijst. Vier weken geleden hadden beide lijsten dezelfde top 2, een uniek hitfeit. Deze week zijn de overeenkomsten tussen beide lijsten nog groter, want de volledige top 4 is identiek!

‘Sorry’ blijft ook in de Britse hitparade de bovenste beste. Qua downloads moet ‘Sorry’, ‘Hello’ van Adele voor laten gaan, maar de meer dan 5,9 miljoen streams redden ‘Sorry’, waarvan in totaal 111.655 zijn verkocht (incl. 59.326 streams dus). ‘Lose Yourself’ volgt op #2 met 98.361 exemplaren. Bieber is de eerste act in 30 jaar die de #1 en #2 positie bezet. In 1985 lukte dat Madonna met ‘Into The Groove’ en ‘Holiday’. Op #3 staat ‘Hello’ van Adele en op #4 ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber.

tracks 25 van Adele ontberen streams

#3 Hello
#68 Adele: When We Were Young

700.000 kijkers waren er afgelopen zaterdag voor de BBC muziekspecial ‘Adele Live In London’. Dat is bijzonder veel omdat het op NPO 3 werd uitgezonden én op de late  zaterdagavond! Vermoedelijk hebben veel stappers hun uitje nog even uitgesteld.
Tijdens de special, opgenomen op 2 november met gastheer Graham Norton, zong Adele naast nummers van haar album 19 en 21, drie nummers van haar dubbelplatina album 25, waaronder ‘When We Were Young’. Al voor het weekend bleek dit nummer, naast ‘Hello’, het populairste nummer van het album te zijn. Het is ook de enige albumtrack dat de Single Top 100 heeft gehaald, op #68. ‘All I Ask’ en ‘Millon Years Ago’ staan op #129 respectievelijk #135 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100.

(nog) geen streams voor 25

De reden dat er naast ‘Hello’ slechts één albumtrack van 25 in de Single Top 100 staat, is dat het album en dus ook de tracks (nog) niet gestreamd kunnen worden. En alleen met downloads red je het niet meer in hitparadeland. Voor alle informatie over de #1 van 25, verwijzen we je naar de albumsnippers en/of de uitgebreide Hitflits.

Dat streaming wel degelijk loont, blijkt uit vier nummers, waaronder drie voormalige #1-hits, die op herhaling gaan. Alle zijn het nummers afkomstig van haar albums 19 en 21 die wel op streamingsites staan:
#58 Someone Like You (#2)
#72 Rolling In The Deep (#1)
#74 Make You Feel My Love (#1)
#77 Set Fire To The Rain (#1)

Het gevolg is dan ook dat haar vorige twee studioalbums het nog steeds goed doen. 21 is sinds begin oktober weer aan een opmars bezig en stijgt in de 226e week van 19 naar #6. De voorlaatste keer dat het album in de top 10 stond, was op 26 januari 2013!

19 verhuisde op 20 oktober 2010 van de Album Top 100 (#10 de week daarvoor!) naar de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Deze week vinden we het album, dat in totaal voor de 252e week staat genoteerd, terug op 1e  plaats. ‘Hometown Glory’ is het laatste nummer op 19 en het eerste liedje dat, de toen 16-jarige Adele, schreef. Het is nog steeds één van haar favorieten is en ook van ons!

Record aantal noteringen in één week voor Marco Borsato

#11 Mooi (25)
#55 Kleine Onenigheid
#56 Neem Me Mee, met Sanne Hans
#59 Tweede Kans (op herhaling)
#75 Breng Me Naar Het Water
#76 Waarom Dans Je Niet Met Mij
#79 Hoeveel Ik Van Je Hou
#81 Hou Me Vast
#99 Om Me Heen

In tegenstelling tot Adele (zie onder #3), staan de tracks van het album Evenwicht van Marco Borsato wel op streamingsites. Het album heeft daar niet zozeer voordeel bij, 25 van Adele viel toch niet in te halen, maar de tracks wel. Negen daarvan krijgen een notering. Zeven daarvan zijn nieuw, eentje gaat op herhaling en ‘Mooi’ stijgt naar de elfde plaats.
Daarmee komt zijn totaal aantal hit noteringen op 48 stuks. Met negen noteringen in één week, boekt Borsato een nieuw Nederlands record. Hij verslaat daarmee Ronnie Flex die op 18 april 2015 met acht tracks genoteerd stond, allen afkomstig van het album New Wave.

streamrecord

Alle tracks van Marco Borsato samen zorgden op vrijdag 20 november, de dag dat Evenwicht uitkwam, voor een streamrecord. Niet minder dan 530.000 streams vonden hun weg naar zijn fans, een nieuw nationaal record! Op twee tracks na, ‘Betover Me’ en ‘De Cirkel Rond’, staat zelfs het hele album in de Single Top 100.

toch nog #1?

De kans is aanwezig dat zijn album Evenwicht alsnog de eerste plaats pakt. Dit jaar waarschijnlijk niet meer, maar in 2016. Vanaf 24 februari staat Marco nog zes keer in de Ziggo Dome in amsterdam. Het laatste concert in de Symphonica in Rosso reeks is op 3 maart.

eerste eigen hit voor SFB

#62 SFB: Strangers

Twee hits scoorde SFB al dit jaar. ‘Investeren In De Liefde’ met Ronnie Flex, Lil Kleine en Bokoesam (#22 in oktober) en ‘Nigga Als Ik’ met Ronnie Flex (#58 in april). Beide nummers zijn afkomstig van het album New Wave. ‘Strangers’ van SFB is de voorloper van de EP Reset the Levels 2: Boulevard waaraan Hef, Sevn Alias, Broederliefde en Ronnie Flex bijdragen leveren. De EP ligt aanstaande vrijdag, 4 december, in de (digitale) schappen. SFB staat voor Strictly Family Business, is een hip hop collectief bestaande uit Francis ‘Frenna’ Edusei, Jackie ‘Priceless’ Osei, Alejandro ‘Jandro’ Hak en Keane ‘KM’ Marica.

Nyla veranderde haar naam vanwege spelling

#67 Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix)

In juni van dit jaar verscheen het album Peace is The Mission van Major Lazer met daarop het nummer ‘Light It Up’ feat. Nyla. Sindsdien is dat nummer door diverse remixers onderhanden genomen. De remix van Fuse ODG kreeg de goedkeuring van Major Lazer en scoort op #67. Hem kennen we nog van ‘Lean On’ samen met DJ Snake feat. MØ (#1 in april). Fuse ODG scoorde met ‘Azonto’ (#91 in 2013) zijn eerste hit. Nyla debuteert, dus haar stellen we even aan je voor.

Volledig heet Nyla, Nailah Thorbourne, geboren op 27 november 1981 in Kingston, Jamaica. Zingen heeft ze niet van een vreemde. Haar vader is professioneel gospelzanger en haar moeder maakte deel uit van het kerkkoor. Hetzelfde koor waarin Nailah samen met haar zus  Nyanda zong. Nailah volgde zes jaar lang de Jamaica Musical Theater school, waar ze naast zingen ook dansen en acteren leerde.

reggaetrio

Aangezien de interesse van Nyanda en Nailah niet uit ging naar gospelmuziek maar dancehall en Amerikaanse rhythm & blues, vormden ze in 2004, samen met hun zuster Tasha het reggaetrio Brick & Lace. Tasha hield het al snel voor gezien, maar bleef nog wel achter de schermen actief. In 2005 kreeg Brick & Lace een platencontract bij zanger Akon en bracht enkele singles en een album uit. Naast Brick & Lace zijn Nyanda en Nailah ook actief als tekstschrijvers. Dat doen ze met Tasha en nog een andere andere zus, Candace, onder de naam Bloodline. Zo schreven nummers voor onder andere Jennifer Lopez en Christina Aguilera.

moeilijke spelling

In 2013 startten Nyanda en Naila ieder een solocarrière op. Nyanda ging verder onder die naam, Nailah noemde zich voortaan Nyla omdat mensen moeite hadden met het spellen van haar naam. Doe maar Nyla, zei ze toen. Datzelfde jaar bracht ze met Sean Paul het nummer ‘Pornstar’ uit. Sinds begin 2015 hebben de twee zussen samen met zus Tasha wekelijks de online talkshow getiteld ‘Chit Chat’.

Nyla is eigenaar van Black Lace Music/Bloodline Entertainment en levert creatieve bijdragen aan het luxe lifestijl magazine Jamaque’s Resort and Home Section.

Shawn Mendes gunt Bill Withers de credits

#85 Shawn Mendes & Camila Cabello: I Know What You Did Last Summer

De Canadese zanger Shawn (Peter Raul) Mendes scoort momenteel een grote hit met het nummer ‘Stitches’, dat deze week terug stijgt naar de vijfde plaats. Camila Cabello kennen we ook al, zij het niet onder deze naam. Als deel van de Amerikaanse meidengroep Fifth Harmony stond ze met ‘With It’ feat. Kid Ink een half jaar genoteerd, dat eind juli de 25e plek bereikte.

Karla Camila Cabello Estrabao is afkomstig uit Coijmar op Cuba, waar ze op 3 maart 1997 is geboren. Na haar vijfde verkaste haar familie naar Miami in Florida. Ze groeide op met de muziek van Celia Cruz en Alejandro Fernandez. In 2012 deed Camila auditie voor de Amerikaanse X Factor. Na de derde bootcamp moest ze vertrekken, maar werd teruggeroepen om samen met vier andere meiden de groep Fifth Harmony te vormen, dat in de finale op de derde plaats eindigde.

‘I Know What You Did Last Summer’ zingt Camila met Shawn Mendes. Ze kennen elkaar van het voorprogramma dat ze vorig jaar zomer verzorgden van Austin Mahone. Deze zomer kwamen ze elkaar weer tegen na een concert van Taylor Swift, waarvoor Mendes het voorprogramma verzorgde. Mendes pakte een gitaar en samen zongen ze wat.

Die ontmoeting leidde uiteindelijk tot het schrijven van het nummer ‘I Know What You Did Last Summer’, dat wel enige betekenis heeft voor Camila. Twee dagen daarvoor vertelde haar vriendin, dat ze was lastig gevallen door Camila haar vriend. Tijdens het schrijven van het nummer kwam dit voorval ter sprake en werd het gegeven (door iemand te worden bedrogen), verwerkt in het liedje. De uiteindelijke titel kwam van de gelijknamige horrorfilm uit 1997,  maar heeft daar niets mee te maken. Het kwam ineens bij hun op.

credits voor Bill Withers

In ‘I Know What YouDid Last Summer’ zingt Camila een paar keer ‘I Know, I Know, I Know’. Volgens Mendes refereert dat aan dezelfde regel in het nummer ‘Ain’t No Sunshine’ van Bill Withers (#19 in 1971). Mendes vond dat, ook al kende Camila dat nummer niet, het niet meer dan terecht dat Withers daar de credits voor krijgt. ‘I Know What You Did Last Summer’ staat op de nieuwe editie van het album Handwritten van Shawn Mendes.