vrijdag 2 februari 2024

Hitflits: the Smile doet wat Radiohead niet lukte: nummer 1 album scoren; Sofie Ellis-Bextor evenaart zichzelf


Na een derde plaats voor het album A Light For Attracting Attention in juni 2022, scoort the Smile nu een eerste plaats met Wall of Eyes in de Album Top 100 én Vinyl 33. The Smile is een zogenaamde supergroep, bestaande uit leden van andere (super) groepen. Bij the Smile gaat het om Thom Yorke en Johnny Greenwood van Radiohead en drummer Tom Skinner van Sons Of Kemet. Met zijn band Radiohead haalde York de tweede plaats met OK Computer (in 1997) en met A Moon Shaped Pool (in 2016), maar nooit de eerste.
De Britse groep the Smile past nu in het rijtje van andere supergroepen als Cream, CSNY, Asia, Travelling Wilburys, Them Crooked Vultures, Atoms for Peace en Superheavy. Atoms for Peace met Thom Yorke in de gelederen, scoorde in 2013 met Amok een derde plaats. Van dit rijtje bereikten de albums van CSNY en Superheavy ook de eerste plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  the Smile: Wall of Eyes (84)   *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Froukje: Noodzakelijk Verdriet (32), op 8,45%
3. (2)   Noah Kahan: Stick Season (2)
4. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (7)
 
5. EW  Johan: The Great Vacation (88)
Tot deze week was de zesde plaats het hoogst haalbare voor de groep Johan uit Hoorn. Dat was in 2018 met Pull Up. The Great Vacation, het zesde album, begint nu een plekje hoger, op 5.
 
Zonder corona was het album er zeker twee jaar eerder geweest. Jacob de Greeuw in Trouw:  “Toch heeft het ook zijn voordelen gehad; we hebben op een andere manier samen moeten werken doordat we plotseling over de telefoon moesten werken in plaats van bij elkaar te zitten. Die periode heeft inspiratie gebracht, als je kijkt naar de thema’s van de liedjes. Die gaan over verdwaald en ontheemd zijn, verlies en radeloosheid en het zoeken naar houvast.”
 
Lopen we nog even langs de andere nieuwe noteringen:
#9 Tom Odell: Black Friday (42)
#43 James Arthur: Bitter Sweet Love (53)
#92 Sela: Huis Van Vrede (33)
#99 Juf Roos: Kinderliedjes Deel 2 (0)

SINGLES
 
‘Het voelt alsof ik in een achtbaan zit en er alleen maar momenten zijn dat je je armen in de lucht wil gooien.’ Aldus de Britse zangeres Sofie Ellis-Bextor over het nieuwe succes van haar nummer ‘Murder On The Dancefloor’ uit 2002.  Deze week stijgt het nummer van de twaalfde naar de zevende plaats en het einde is nog niet in zicht. Met een zevende plaats evenaart ze de plek die het nummer in 2002 ook al twee keer bezet hield.
Aanleiding voor het succes nu van ‘Murder On The Dancefloor’ is een scène in de film ‘Saltburn’ te zien op Amazon Prime. In de eindscène, danst de hoofdpersonage Oliver (een rol van acteur Barry Keoghan) naakt door een landhuis. Sofie Ellis-Bextor wist dat hij naakt zou dansen en maakte geen bezwaar toen de regisseur haar vroeg om het nummer te gebruiken. Toen ze het eindproduct zag, vond ze het briljant.
 
Na de film volgde TikTok waarop diverse filmpjes te zien zijn, waarin de deelnemers helemaal los gaan. Sofie: “Kostelijk, Ik geniet er van hoe belachelijk het allemaal is.”. Vervolgens gingen velen het nummer streamen, inmiddels 1 miljoen keer deze week, en dat zorgt voor de notering op nummer 7.
 
eigen succes
 
‘Murder On The Dancefloor’ schreef Sofie Ellis-Bextor samen met Gregg Alexander van the New Radicals. Het was destijds het eerste eigen nummer dat ze uitbracht, afkomstig van haar album Read My Lips, dat ook weer in de belangstelling staat, deze week op nummer 12, geheel digitaal.
 
genieten
 
Voor ‘Murder On The Dancefloor’ had ze een hitje gescoord met ‘Take Me Home’, een nummer van Cher. Dus er hing veel af van ‘Murder On The Dancefloor’, waardoor ze niet echt heeft kunnen genieten van het succes. Dat doet ze nu wel. Ze gaat op tournee en komt met een nieuw album met pop, disco en dance.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Noah Kahan: Stick Season    *** vijfde week op nummer 1 ***
'Homesick', de versie die Sam Fender maakte met Noah Kahan, is de komende week Kink XL.
2. (2)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel, op 25,49%
3. (3)   Teddy Swims: Lose Control
4. (5)   Tate McRae: Greedy
5. (7)   Donnie & Marco Schuitmaker: Hier Mag Alles
 
Resteren de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#19 Lil’ Kleine, Mula B & $hirak: Johnny
 
#49 Mark Ambor: Good To Be
Op 4 december vierde Mark Damboragian uit New York zijn 26e verjaardag. De naam zal je wellicht nog niet zoveel zeggen, omdat hij als artiestennaam koos voor Mark Ambor. Vijf jaar geleden, in 2019, verscheen zijn debuutalbum Fever. Met ‘Good To Be’ scoort hij zijn eerste notering in de Single Top 100, mede dankzij veel fans op Tiktok. Op 10 en 28 april staat Mark Ambor in De Melkweg in Amsterdam.
 
#51 Djaga Djaga: Ready 4 War
#54 Bilal Wahib feat. Zoë Tauran: Verpest
 
#70 Yung Filly: Grey
De 28-jarige Andrés Felipe Barrientos is geboren in Cali, Columbia, en verblijft sinds 1997 in het Verenigd Koninkrijk. Daar startte hij in 2013 een carrière als YouTuber. Hij speelde in series en scoorde zelfs een goal tijdens ‘Soccer Aid’. Sinds 2017 is hij als Young Filly ook muzikant en bracht hij diverse singles uit. Zijn Europese doorbraak komt nu met het zelfgeschreven ‘Grey’. Het nummer is een eerbetoon aan Columbia, waar hij opgroeide en is een mix van de muziekstijlen Bachata en Reggaeton.
 
#94 Morad & Gims: Seya
#95 Alok / Bebe Rexha: Deep In Your Love