vrijdag 11 mei 2012

Hitflits: Opnieuw pakt een Braziliaan de eerste plaats; tweede #1-album voor Keane

Wat de Canadese Carly Rae Espen met ‘Call me maybe’ vier weken lang niet lukte, lukt de Braziliaan Gusttavo Lima met ‘Balada’ al na één week wel: Triggerfinger verslaan. Hun versie van ‘I follow rivers’ moet na negen weken de eerste plaats afstaan aan Lima, die de #1 claimt in de nieuwe Single Top 100. Lima is daarmee de vierde Braziliaanse act die een #1-hit scoort in Nederland en na ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló, zelfs de tweede dit jaar. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Voorlopig zal Lima wel een poosje bovenaan blijven staan. In ieder geval tot het EK voetbal dat in juni begint. Daarna kan dat zomaar veranderen door een voetbalplaatje. De hoogst genoteerde voetbalhit deze week is ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfred Genee & Johan Derksen, dat van 10 naar #6 stijgt. Ze zijn echter niet meer de enigen. Twee acts hebben zich bij hen gevoegd deze week: de Gebroeders Ko feat. Factor 12 met ‘Oranje springt’ (op #45) en Tim Leon met ‘Oranje kampioen’ (op #57).

Nog meer voetbal, maar dan niet met betrekking tot het EK. Hoewel het winnen van het Landskampioenschap van Ajax al weer ruim een week achter ons ligt, komt er toch nog een Ajax-nummer binnen: ‘Three little birds kampioen (2012 versie)’ van Lenny & de Ajax fans, op #38. Lenny is Lenny Keylard, voormalig deelnemer aan the eerste editie van the Voice of Holland.

De enige nieuwe bij de bovenste tien is ‘We are young’ van Fun. feat. Janelle Monae, dat in de elfde week van 15 naar #10 stijgt.

Nog (lang) geen top 10 is er voor ‘Still got the keys to my first cadillac’ van the Golden earring, dat op herhaling gaat op #17. Het nummer stond drie weken geleden even genoteerd op #66, maar gaat, als gevolg van alle promotieactiviteiten rond het album ‘Tits ’n ass’, dat vandaag uitkomt, op herhaling.

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#25 Will and the people: Lion in the morning
#49 Fouradi: Lekker bezig
#51 Jeronino: One kiss
#63 Deadmau5: The veldt
#67 Sander van Doorn: Chasin’
#70 Gijs, Pascal & Ringo: Achter het raam
#79 Awolnation: Sail
#91 Armin van Buuren: We are here to make some noise
#92 Flo rida: Whistle
#95 Racoon: Liverpool rain
#100 Ellen ten Damme: Het regende zon

Ook de Album Top 100 heeft een nieuwe lijstaanvoerder: ‘Strangeland’ van Keane, waarover zo dadelijk meer. ‘The Kyteman orchestra met het gelijknamige album dat vorige week terugsteeg naar #1, zakt naar de 5e plaats, maar nadert inmiddels wel de status van goud; er zijn bijna 25.000 stuks van verkocht.

Gestegen van 9 naar #4 is ‘Birdy’ van Birdy, van 8 naar #3 gaat ‘21’ van Adele en van 5 naar #2 gaat ‘Love is a fout letter word’ van Jason Mraz. Mraz dankt deze stijging zeker aan een optreden vorige week zaterdag in ‘Pau!l’. Zijn single ‘I won’t give up’ beleeft ook een opleving, en stijgt van 9 naar #4.

Terug naar de nieuwe #1: ‘Strangeland’, het vierde studioalbum van de Britse groep Keane. Na ‘Under the iron sea’ (1x in 2006) is het bij ons hun tweede #1-album. ‘Hopes and fears’ (#3 in 2005), ‘Perfect symmetry’ (#3 in 2008) en ‘Nighttrain’ (#9 in 2010) bereikten wel allemaal de top 10.
In de Britse hitparade zal ‘Strangeland’ aanstaande zondag ook de nieuwe #1 worden. Het album verkoopt momenteel drie keer zoveel als de #2, ‘Standing at the sky’s edge’ van Richard Hawley (bij ons op #107). Het zal dan hun vijfde #1-album achter elkaar worden en daarmee scharen ze zich bij een illuster rijtje van the Beatles, Oasis, Robbie Williams en Coldplay, die ook met hun eerste vijf albums de eerste plaats bereikten. Eigenlijk is ‘Nighttrain’ uit 2010 geen volwaardig album, maar een EP. Vanwege de acht tracks kan het niet tot een single worden gerekend en wordt het dus als een album gezien.

De band had zo’n 100 nummers geschreven, waarvan twaalf ‘Strangeland’ haalden. Het album is geproduceerd door de Britse producer Dan Grech-Marguerat, die zelf een grote Keane-fan is. Volgens Timothy James Rice-Oxley, medeoprichter van de band, is het nieuwe album geïnspireerd op ‘What did you expect from the Vaccines’ uit 2011 van de eveneens Britse groep the Vaccinines. Dat album werd ook geproduceerd door Grech-Marguerat, die ook heeft samengewerkt met onder andere Radiohead.

legende

Vandaag, 11 mei 2012, is het de sterfdag van Bob Marley, de reggae-legende. Marley overleed op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd aan kanker. Gisteren is de documentaire ‘Marley’ in première gegaan. Gedurende 144 minuten, duikt regisseur Kevin MacDonald in het leven en werk van Bob Marley.

Aan de film werkten voormalige leden van The Wailers (inclusief maatje van het eerste uur Bunny Livingston), platenbaas Chris Blackwell, zijn vrouw Rita Marley, vriendin Cindy Breakspeare, zijn kinderen en zijn tour manager mee. De soundtrack is een dubbel-cd, die binnenkomt op #97. Daarop staan meer dan twintig van zijn nummers, waaronder zijn eerste single ‘Judge not’ uit 1961.

Over naar het restant eersteweeks noteringen:
#22 Zorita: Amor y muerte [NL], vernoemd naar de Belgische frontman Carlos Zorita Diaz
#32 Storm corrosion: Storm corrosion, project van de voormannen van Opeth (Mikael Äkerfeldt) en Porcupine tree (Steven Wilson)
#53 Gusttavo Lima: E voce
#82 Pokey Lafarde & the south city three: Middle of everywhere, Amerikaanse folkzanger, die in 2009 deze groep begon
#98 het Metropole orkest: The wine of silence [NL]

Tot slot nog een blik op de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin blijft Whitney Houston de scepter zwaaien met haar album ‘The ultimate collection’, nu voor de negende week. Ze wordt al een aantal weken op de hielen gezeten door Adele met ‘19’. Maar het verschil tussen beide albums is nu wel erg klein geworden: 0,57%. Gezien de verkoopaantallen in deze lijst, gaat het slechts om een paar exemplaren!

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

maandag 7 mei 2012

Megaman bij week 18 – 5 mei 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Triggerfinger er toch nog een weekje aan vast plakt, Wilfred Genee & Johan Derksen zingen voor het goede doel, Bløf 20 jarig bestaan viert met gratis single, Nelly Furtado na 6 jaar met nieuw album komt, Jack Kunkels naar het Eurovisie Songfestival wilde en Rufus Wainwright in de voetsporen van zijn ouders treedt. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

zondag 6 mei 2012

Laatste week voor Triggerfinger?

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** negende week op #1 ***

Voor de negende week voert Triggerfinger met ‘I follow rivers’ de Single Top 100 aan. Van die negen weken, voelde de groep vier weken lang de hete adem van Michel Teló in de nek met zijn voormalige #1-hit ‘Ai se eu te pego!’. Vervolgens werden de Belgen vier weken lang belaagd door Carly Rae Jaspen met ‘Call me maybe’. En deze week is het de beurt aan Gusttavo Lima met ‘Balada’, dat een plaatsje winst boekt en naar de tweede plaats stijgt. In tegenstelling tot de anderen, is het verschil tussen de #1 en #2 nu veel kleiner, slechts 7%. Dat is echter nog geen garantie voor een #1 volgende week voor Gusttavo Lima.

Vandaar dan ook het vraagteken in de kop. Want op dit moment (zondagavond) is het nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat Gusttavo Lima volgende week de eerste plaats overneemt van Triggerfinger. De Single Top 100 wordt samengesteld op basis van de verkopen van een hele week, dagstanden zeggen dus niet zoveel, maar kunnen een indicatie zijn. Bovendien bepalen de verkopen van iTunes niet volledig een notering.

Aanstaande vrijdag weten we of Triggerfinger de grens van tien weken op #1 bereikt of dat hun versie van ‘I follow rivers’ de hitboeken ingaat met een zeer verdienstelijke negen weken. Met die negen weken is het wel één van de meest succesvolle coverhits aller tijden. De meest succesvolle is ‘Que si que no’ van Jody Bernal dat in 2000 vijftien weken op #1 stond.

Een cover en een origineel die gelijktijdig lang genoteerd staan, komt wel eens voor, maar met een cover op #1 bijna niet. De voorlaatste keer dat een cover ook negen weken bovenaan stond en het origineel ook (hoog) in de top 10 stond, is bijna achttien jaar geleden. Vanaf 8 januari 1994 stond ‘Ik wil niet dat je liegt’ van Paul de Leeuw (de cover) ook negen weken bovenaan en ‘La solitudine’ van Laura Pausini (het origineel), al die tijd in de top 10. Beide nummers stonden zelfs vijftien weken lang samen in de top 10. Triggerfinger en Lykke Li staan nu op tien.

popsterren

Overigens relativeert zanger Ruben Block van Triggerfinger in het Algemeen Dagblad hun grote hit enigszins. Ruben: “Ik voel me soms een popster, maar dan wel van tekenfilmformaat. De mannen van the Golden earring zijn voor mij de enige popsterren van de lage landen. Die hoorde ik recent in Los Angeles op de radio. Dan ben je een echte.” En over de lange adem van ‘I follow rivers’, dat nu de twee na langst scorende #1 door een Belgische artiest is in Nederland: “Voor een Belg is deze situatie uitzonderlijk. Maar we zijn K3 voorbij. Dat is toch redelijk stoer.”

Ter informatie: de twee andere Belgische artiesten die langer dan negen weken bovenaan stonden zijn: Rocco Granata met ‘Buona notte bambino’ (12x in 1963) en Adamo met ‘Vous permettez monsieur’ (11x in 1964). Van oorsprong Italianen, maar naar België verhuisd. Dus als rasechte Belgen heeft Triggerfinger al de grootste #1-hit in handen! O ja, K3 scoorde drie #1-hits in ons land, waarvan ‘MaMaSé!’het langst bovenaan stond: zes weken in 2009.

niet bang

Ook zegt Ruben Block niet bang te zijn dat zijn band nu wordt overschaduwd door deze ene hit. Ruben: “Ach nee, waarom? Ook onze akoestische kant mag gehoord worden. Het is juist mooi dat er nu mensen in aanraking komen met Triggerfinger, die zich anders nooit in ons zouden verdiepen.” Tijdens concerten laat de band een stevigere versie horen van ‘I follow rivers’ om het beter aan te laten sluiten bij de andere nummers.

Wilfred Genee & Johan Derksen zingen voor het goede doel

Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje (10) *** hoogste eersteweeks ***

‘Oranje springt’ (Gebroeders Ko), ‘Klap maar in je handen’ (de Dikdakkers) en ‘Ga door’ (Johnny Gold feat. Lee Towers), het zijn maar drie nummers uit de stapel die met de week groter wordt met EK liedjes die de komende weken allemaal strijden om een plekje in de Single Top 100.

De eerste EK-hit is deze week al een feit: ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfred (Willem Jozef) Genee (Leeuwarden, 27 juni 1967) & Johannes Gerrit (Johan) Derksen (Heteren, 31 januari 1949), dat binnenkomt op een tiende plaats. Beide zijn presentator van Voetbal International op RTL7. Twee jaar geleden (tijdens het WK voetbal) leverde dit programma ook al een hit op, toen voor Danny Vera met ‘Orange glow’ (#77).

zingen voor het goede doel

Maar het blijft niet bij het duet ‘Nederland is helemaal oranje’ van Genee & Derksen. De heren komen zelfs met een heel album ‘De helden van Oranje’. Aan dat album, in november 2011 opgenomen, werkten ook Edwin Evers en Gerard Joling mee. Volgens Derksen zijn ze aan de cd begonnen, omdat ‘de inzendingen voor het Nationaal Songfestival zo bedroevend waren, daar gaan wij zo overheen.’ Een schrale troost: alle opbrengsten van de cd gaan naar de stichting Spieren voor spieren!

gestolen melodieën

Volgens Derksen ‘zijn de melodietjes gestolen uit Amerika, uit de country-wereld, want die hebben mooie sentimentele melodieën, want beter goed gestolen, dan slecht zelf geschreven’. De teksten zijn van Ferdi Bolland, die het album ook heeft geproduceerd. De melodie van ‘Nederland is helemaal oranje’ is van ‘The city of New Orleans’ van Steve Goodman uit 1971.

Wij kennen het vooral van ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox uit 1973 (7x #1 en 155.000 keer verkocht). Cox, die zelf de Nederlandse tekst schreef, baseerde zich echter niet op het origineel van Goodman, maar op ‘Salut les amoureux’, de versie van Joe Dassin dat hij opnam voor zijn album ‘Joe’ in 1972.

Frans Duijts & Django Wagner bundelen krachten

Frans Duijts & Django Wagner: In ons café (38)

De fans van Frans Duijts kennen dit nummer al, want het staat op zijn album ‘Alles met je delen’ dat in maart verscheen. Voor Frans is het zijn twaalfde notering, voor Django zijn elfde. Frans scoorde zijn eerste hit al in 2007, Django pas in 2009.


Aanstaande zaterdag, 12 mei, vind in Tiel het tweede Waalkade feest plaats. Dit is een jaarlijks terugkerend muziekfeest met diverse artiesten die een duet zingen met Frans en dat afgesloten wordt met een concert van Frans. De gastoptredens voor dit jaar zijn van Thomas Berge, Glennis Grace, Peter Beense en … Django Wagner!

Django was vorig jaar ook al te gast en zong toen een duet met Frans. Het idee om samen een liedje op te nemen, is dan ook vorig jaar ontstaan. Het duet beviel de twee zo goed, dat ze besloten om samen een liedje te gaan schrijven en dat is er nu ‘In ons café’.

Bløf viert 20-jarig bestaan

Bløf: Later als ik groter ben (69)

Tot 23 april was ‘Later als ik groter ben’ van Bløf nog gratis te downloaden. De band bracht het nummer uit als geschenk aan hun trouwe fans en ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de band. Het succes begon in 1998 met ‘Liefs uit Londen’ (#12) en leverde tot en met deze week 37 noteringen op. Daaronder zitten 12 top 10-noteringen met vier die de bovenste trede van de Single Top 100 haalden. Van de 15 albums die een notering kregen, haalden er 7 de eerste plaats, waarvan de laatste drie op een rij.
Het 20-jarig bestaan wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Naast de single is op 21 april het boek ‘Hier 20 jaar Bløf’ verschenen. Het boek is geschreven door journalist Ernst-Jan Rozendaal van de Provinciale Zeeuwse Courant, die de groep al die jaren heeft gevolgd. De band is dan ook erg blij met de biografie. De eerste druk van het boek was al na één dag uitverkocht. Op 3 november viert de groep het 20-jarig bestaan met een concert in het ‘Ziggo Dome’ in Amsterdam.

Nelly Furtado komt na 6 jaar met nieuw album

Nelly Furtado: Big hoops (bigger the better) (81)

Als we de vijf hits die Nelly Furtado de afgelopen jaren met anderen scoorde en ook haar Spaanse hit ‘Manos al aire’ (#92 in 2009) niet meetellen, dan is ‘Big hoops (bigger the better)’ haar eerste eigen hit in zes jaar. Het nummer is afkomstig van het album ‘The spirit indestructable’ dat in juni wordt verwacht. Volgens Nelly wordt het een album dat het meest lijkt op haar debuutalbum ‘Whoa, Nelly!’ uit 2000, waar wereldwijd meer dan 7 miljoen van zijn verkocht.

Haar nieuwe album zal echter wel muziekstromingen als urban, alternative en reggae bevatten. Bekende producers als the Neptunes, Timbaland, Ryan Tedder, Tiësto, Salaam Remi en Rodney Jerkins werken aan het album mee. Het nieuwe album moet zeker twee jaar mee, want zolang duurt haar aanstaande wereldtournee. Daarnaast komt ze met een volledig Portugees album, in navolging van haar Spaanstalige album ‘Mi plan’ uit 2009. In de afgelopen jaren is Nelly Kim Furtado getrouwd en bracht ze een greatest hits album uit.

Jack Kunkels wilde naar het Eurovisie Songfestival

Jack Kunkels: De mooiste tijd van het jaar (82)

‘The most beautiful time of the year’ heet het in het Engels en dan gaat het over de wintertijd. Jack Kunkels heeft het echter over de zomertijd in ‘De mooiste tijd van het jaar’. Een single die hij presenteerde op 5 maart, zijn verjaardag.

Op zijn achtste zong Jack Kunkels, afkomstig uit een kermisfamilie, al de sterren van de hemel. Hij nam deel aan diverse talentenjachten en won er ook prijzen mee. In 1998 bracht hij zijn eerste single uit ‘Ik doe wat ik wil’, waarna nog enkele volgden. Met ‘De mooiste tijd van het jaar’, scoort hij zijn eerste hit.

Eurovisie Songfestival

Vorig jaar heeft Jack een gooi gedaan naar het Eurovisie Songfestival door het inzenden van het nummer ‘100% geluk. Hij was één van de 491 liedjes die ingezonden werden voor het Nationaal Songfestival, en waar maar zes van overbleven, waar zijn liedje niet bij zat. Misschien had hij een andere titel moeten kiezen.

Avicii belooft in 2013 met een album te komen

Avicii: Silhouettes (84)

Vorige week verdween ‘Levels’ van Avicii na een verblijf van 25 weken uit de Single Top 100 met een derde plaats als hoogste notering. Het was na ‘Bromance’ als Tim Berg (#5 in 2010), de grootste hit voor Avicii, ofwel Tim Bergling zoals de in Stockholm geboren dj in het echt heet. We verwachten echter niet dat ‘Levels’ ook zo’n grote hit zal worden als één van de twee genoemde hits, omdat dit nummer minder radiovriendelijk is. En dat heeft er juist voor gezorgd dat ‘Levels’ zo’n grote hit werd.

Avicii zal daar niet wakker van liggen, want ‘Silhouettes’ is een nummer dat al ruim een jaar oud is. In maart presenteerde hij op de BBC-radio echt nieuw werk: ‘Last dance’. Maar ook dat is al weer achterhaald, want dj’s van tegenwoordig zitten niet stil (gaat ook moeilijk bij hun muziek) en zijn al lang weer met nieuwe nummers bezig. In 2013 moet dat resulteren in het eerste volwaardige album van Avicii. Eerder lukt niet, want hij heeft het veel te druk!

Tegelzetter scoort eerste hit

Jordan Peeters: Ik geloof in jou (86)

Zingen deed Jordan Peeters uit Nijmegen altijd al graag. Net als vele andere zangers begon het zingen bij hem ook onder vrienden en dat smaakte naar meer. Maar om een echte muziekcarrière op te starten, moet je de juiste mensen ontmoeten. Dat gebeurde in 2010 toen hij in contact kwam met zanger/producer Erik Dikeb, die voor hem het nummer ‘De graag geziene gast’ schreef. In 2011 volgde het nummer ‘Ik bel je’ en dit jaar komt Peeters met ‘Ik geloof in jou’. Naast zingen is hij nog steeds de tegelzetter uit Nijmegen en heeft daar zijn eigen bedrijf ‘Jordan-Peeters tegelwerken’.

David Guetta is wel weer toe aan een grote hit

David Guetta: The alphabeat (88)

Dit jaar blijven de hits van David Guetta ver achter bij eerdere jaren. ‘Turn me on’ feat. Nicki Minaj is in zes weken nog niet verder gekomen dan de 79e plaats en met ‘I can imagine’ feat. Chris Brown & Lil’ Wayne liep het nog slechter af: slechts één weekje op #98. Vorig jaar wist Guetta vijf hits te scoren, waaronder drie top 10-noteringen: ‘Sweat’ met Snoop dogg (#6), ‘Titanium’ feat. Sia (#4) en ‘Without you’ feat. Usher (#5). We verwachten echter niet dat het tij keet met ‘The alphabeat’, dat hij zonder steun van anderen opnam en zijn 26e notering is. Niet helemaal zonder steun overigens, want het is de 11e notering met Giorgio Tuinfort als tekstschrijver/componist.

Jan van Est maakt comeback

Jan van Est: Ik ben zo blij vandaag (94)

Het voorlaatste succes van Jan van Est is alweer acht jaar geleden. In 2004 scoorde hij met ‘De kriebels’ (#38) en een jaar daarvoor met ‘De zon op m’n bol’ (#28). Zo hoog zal ‘Ik ben zo blij vandaag’, binnen op #94, echter niet komen.

Jan van Est (Dordrecht, 23 mei 1981) wist al op jonge leeftijd wat hij wilde worden: zanger. Hij deed mee aan diverse talentenjachten en sleepte menige prijs in de wacht. Op zijn vijftiende nam Jan in eigen beheer een single op, waarmee hij zelf de deuren langsging om deze te verkopen en met succes. Diverse optredens volgden en in oktober 2000 werd hij uitgenodigd om in de studio van Emile Hartkamp (Frans Bauer, Marianne Weber) te komen proef zingen. Dat leidde uiteindelijk tot het opnemen van ‘De zon op m’n bol’, zijn eerste hit.
In 2005 verscheen zijn eerste album ‘Mijn eerste liefde’, het jaar daarop gevolgd door ‘Ik doe alles voor jou’. In 2007 werd Jan uitgeroepen tot artiest van de Drechtsteden, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Ook daarna blijft Jan productief, want in 2008 verschijnt ‘Laat me maar gaan’ en vorig jaar ‘Kleine jongen’. Laatstgenoemd nummer, een cover van André Hazes, nam hij op voor zijn zoontje Jantje die vorig jaar zomer is geboren en staat ook op de single ‘Ik ben zo blij vandaag’.

Iedereen wil nu met Calvin Harris werken

Calvin Harris feat. Ne-Yo: Let’s go (98)

Na eerst David Guetta en toen Pitbull, lijkt het er nu op dat iedereen wil samenwerken met Calvin Harris. Dat dankt hij dan aan zijn eigen successen (‘I’m not alone’, #62 in 2009 en ‘Feel so close’, #32 in 2011), maar ook met anderen (‘Bounce’ met Kelis, #27 en ‘We found love’ met Rihanna, #3, beide in 2011). Op ‘Let’s go’, voorloper van Harris zijn derde album, neemt Ne-Yo de vocalen voor zijn rekening.

Rufus Wainwright in de voetsporen van zijn ouders

Rufus Wainwright: Out of the game (99)

Nog steeds vinden we het onbegrijpelijk dat ‘Going To A Town’ van Rufus Wainwright eigenlijk nergens een hit is geworden (#54 in de Britse hitparade kun je niet echt een groot succes noemen). In het nummer, afkomstig van zijn album ‘Release the stars’ uit 2007, trekt Rufus van leer tegen de Verenigde Staten van Amerika. Hij houdt van Amerika, maar vanwege onder andere de regering Bush, is er veel fout in het land. Hij zingt dan ook ‘I’m so tired of America’. Dankzij onder andere Radio 2 presentator Stefan Stassen, bereikte het nummer in 2007 de 979e plaats van de Top 2000.

Vorige week vrijdag, 27 april 2012, was Rufus in het land voor een concert in de Melkweg in Amsterdam. Vlak daarvoor stond hij in De Wereld Draait Door en zong daar zijn huidige single ‘Out of the game’, tevens titel van zijn album dat deze week op #12 blijft staan.

met de paplepel

Rufus Wainwright (Rhinebeck, New York, 22 juli 1973) komt uit een muzikaal nest en kreeg de muziek met de paplepel. Zijn vader is zanger London (Snowden) Wainwright III, zijn moeder zangeres Kate McGarrigle, bekend van het duo Kate & Ann McGarrigle en hun hit ‘Complainte pour Ste. Catherine’ (#18 in 1976). Daarnaast is Martha, de zus van Rufus, ook zangeres. Op zijn derde scheidden hun ouders en werd Rufus opgevoed door zijn moeder Kate in het Canadese Montreal.

Als je met zoveel muziekbeoefenaars opgroeit, dan kan het bijna niet anders dat je er zelf ook mee aan de gang gaat. En dus leerde Rufus al op zijn zesde pianospelen. Vanaf zijn dertiende jaar trad hij geregeld samen met zijn zus Martha, moeder Kate en haar zus Anna op als de groep McGarrigle sisters and family. Op zijn zestiende had hij al twee nominaties op zak: eentje voor beste liedje (‘I’m a running’ dat hij zong in de film ‘Tommy Tricker and the stamp traveller’) en eentje in de categorie ‘veelbelovende artiest’.

Twee jaar daarvoor ontdekte Rufus Wainwright zijn homoseksualiteit, wat hem in de war bracht. Hij heeft er nooit met zijn ouders over kunnen praten. Door zijn levensstijl raakte hij verslaafd aan drugs, maar wist daar ook van af te kicken. Op zijn veertiende was hij in aanraking gekomen met de opera, dat nog altijd terug te horen is in zijn muziek.

‘Out of the game’, zijn zevende studioalbum, is geproduceerd door Mark Ronson. Aan het album werkte ook zijn zuster Martha mee, alsmede Sean Lennon. Zowel in de Britse als Deense albumlijst bereikte het de 5e plaats. Pas deze week komt het ook uit in zijn eigen Amerika. Tot nu toe kwam hij daar niet hoger dan de 23e plaats, dat was met ‘Release from the stars’.