zondag 6 mei 2012

Wilfred Genee & Johan Derksen zingen voor het goede doel

Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje (10) *** hoogste eersteweeks ***

‘Oranje springt’ (Gebroeders Ko), ‘Klap maar in je handen’ (de Dikdakkers) en ‘Ga door’ (Johnny Gold feat. Lee Towers), het zijn maar drie nummers uit de stapel die met de week groter wordt met EK liedjes die de komende weken allemaal strijden om een plekje in de Single Top 100.

De eerste EK-hit is deze week al een feit: ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfred (Willem Jozef) Genee (Leeuwarden, 27 juni 1967) & Johannes Gerrit (Johan) Derksen (Heteren, 31 januari 1949), dat binnenkomt op een tiende plaats. Beide zijn presentator van Voetbal International op RTL7. Twee jaar geleden (tijdens het WK voetbal) leverde dit programma ook al een hit op, toen voor Danny Vera met ‘Orange glow’ (#77).

zingen voor het goede doel

Maar het blijft niet bij het duet ‘Nederland is helemaal oranje’ van Genee & Derksen. De heren komen zelfs met een heel album ‘De helden van Oranje’. Aan dat album, in november 2011 opgenomen, werkten ook Edwin Evers en Gerard Joling mee. Volgens Derksen zijn ze aan de cd begonnen, omdat ‘de inzendingen voor het Nationaal Songfestival zo bedroevend waren, daar gaan wij zo overheen.’ Een schrale troost: alle opbrengsten van de cd gaan naar de stichting Spieren voor spieren!

gestolen melodieën

Volgens Derksen ‘zijn de melodietjes gestolen uit Amerika, uit de country-wereld, want die hebben mooie sentimentele melodieën, want beter goed gestolen, dan slecht zelf geschreven’. De teksten zijn van Ferdi Bolland, die het album ook heeft geproduceerd. De melodie van ‘Nederland is helemaal oranje’ is van ‘The city of New Orleans’ van Steve Goodman uit 1971.

Wij kennen het vooral van ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox uit 1973 (7x #1 en 155.000 keer verkocht). Cox, die zelf de Nederlandse tekst schreef, baseerde zich echter niet op het origineel van Goodman, maar op ‘Salut les amoureux’, de versie van Joe Dassin dat hij opnam voor zijn album ‘Joe’ in 1972.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten