vrijdag 11 mei 2012

Hitflits: Opnieuw pakt een Braziliaan de eerste plaats; tweede #1-album voor Keane

Wat de Canadese Carly Rae Espen met ‘Call me maybe’ vier weken lang niet lukte, lukt de Braziliaan Gusttavo Lima met ‘Balada’ al na één week wel: Triggerfinger verslaan. Hun versie van ‘I follow rivers’ moet na negen weken de eerste plaats afstaan aan Lima, die de #1 claimt in de nieuwe Single Top 100. Lima is daarmee de vierde Braziliaanse act die een #1-hit scoort in Nederland en na ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló, zelfs de tweede dit jaar. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Voorlopig zal Lima wel een poosje bovenaan blijven staan. In ieder geval tot het EK voetbal dat in juni begint. Daarna kan dat zomaar veranderen door een voetbalplaatje. De hoogst genoteerde voetbalhit deze week is ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfred Genee & Johan Derksen, dat van 10 naar #6 stijgt. Ze zijn echter niet meer de enigen. Twee acts hebben zich bij hen gevoegd deze week: de Gebroeders Ko feat. Factor 12 met ‘Oranje springt’ (op #45) en Tim Leon met ‘Oranje kampioen’ (op #57).

Nog meer voetbal, maar dan niet met betrekking tot het EK. Hoewel het winnen van het Landskampioenschap van Ajax al weer ruim een week achter ons ligt, komt er toch nog een Ajax-nummer binnen: ‘Three little birds kampioen (2012 versie)’ van Lenny & de Ajax fans, op #38. Lenny is Lenny Keylard, voormalig deelnemer aan the eerste editie van the Voice of Holland.

De enige nieuwe bij de bovenste tien is ‘We are young’ van Fun. feat. Janelle Monae, dat in de elfde week van 15 naar #10 stijgt.

Nog (lang) geen top 10 is er voor ‘Still got the keys to my first cadillac’ van the Golden earring, dat op herhaling gaat op #17. Het nummer stond drie weken geleden even genoteerd op #66, maar gaat, als gevolg van alle promotieactiviteiten rond het album ‘Tits ’n ass’, dat vandaag uitkomt, op herhaling.

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#25 Will and the people: Lion in the morning
#49 Fouradi: Lekker bezig
#51 Jeronino: One kiss
#63 Deadmau5: The veldt
#67 Sander van Doorn: Chasin’
#70 Gijs, Pascal & Ringo: Achter het raam
#79 Awolnation: Sail
#91 Armin van Buuren: We are here to make some noise
#92 Flo rida: Whistle
#95 Racoon: Liverpool rain
#100 Ellen ten Damme: Het regende zon

Ook de Album Top 100 heeft een nieuwe lijstaanvoerder: ‘Strangeland’ van Keane, waarover zo dadelijk meer. ‘The Kyteman orchestra met het gelijknamige album dat vorige week terugsteeg naar #1, zakt naar de 5e plaats, maar nadert inmiddels wel de status van goud; er zijn bijna 25.000 stuks van verkocht.

Gestegen van 9 naar #4 is ‘Birdy’ van Birdy, van 8 naar #3 gaat ‘21’ van Adele en van 5 naar #2 gaat ‘Love is a fout letter word’ van Jason Mraz. Mraz dankt deze stijging zeker aan een optreden vorige week zaterdag in ‘Pau!l’. Zijn single ‘I won’t give up’ beleeft ook een opleving, en stijgt van 9 naar #4.

Terug naar de nieuwe #1: ‘Strangeland’, het vierde studioalbum van de Britse groep Keane. Na ‘Under the iron sea’ (1x in 2006) is het bij ons hun tweede #1-album. ‘Hopes and fears’ (#3 in 2005), ‘Perfect symmetry’ (#3 in 2008) en ‘Nighttrain’ (#9 in 2010) bereikten wel allemaal de top 10.
In de Britse hitparade zal ‘Strangeland’ aanstaande zondag ook de nieuwe #1 worden. Het album verkoopt momenteel drie keer zoveel als de #2, ‘Standing at the sky’s edge’ van Richard Hawley (bij ons op #107). Het zal dan hun vijfde #1-album achter elkaar worden en daarmee scharen ze zich bij een illuster rijtje van the Beatles, Oasis, Robbie Williams en Coldplay, die ook met hun eerste vijf albums de eerste plaats bereikten. Eigenlijk is ‘Nighttrain’ uit 2010 geen volwaardig album, maar een EP. Vanwege de acht tracks kan het niet tot een single worden gerekend en wordt het dus als een album gezien.

De band had zo’n 100 nummers geschreven, waarvan twaalf ‘Strangeland’ haalden. Het album is geproduceerd door de Britse producer Dan Grech-Marguerat, die zelf een grote Keane-fan is. Volgens Timothy James Rice-Oxley, medeoprichter van de band, is het nieuwe album geïnspireerd op ‘What did you expect from the Vaccines’ uit 2011 van de eveneens Britse groep the Vaccinines. Dat album werd ook geproduceerd door Grech-Marguerat, die ook heeft samengewerkt met onder andere Radiohead.

legende

Vandaag, 11 mei 2012, is het de sterfdag van Bob Marley, de reggae-legende. Marley overleed op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd aan kanker. Gisteren is de documentaire ‘Marley’ in première gegaan. Gedurende 144 minuten, duikt regisseur Kevin MacDonald in het leven en werk van Bob Marley.

Aan de film werkten voormalige leden van The Wailers (inclusief maatje van het eerste uur Bunny Livingston), platenbaas Chris Blackwell, zijn vrouw Rita Marley, vriendin Cindy Breakspeare, zijn kinderen en zijn tour manager mee. De soundtrack is een dubbel-cd, die binnenkomt op #97. Daarop staan meer dan twintig van zijn nummers, waaronder zijn eerste single ‘Judge not’ uit 1961.

Over naar het restant eersteweeks noteringen:
#22 Zorita: Amor y muerte [NL], vernoemd naar de Belgische frontman Carlos Zorita Diaz
#32 Storm corrosion: Storm corrosion, project van de voormannen van Opeth (Mikael Äkerfeldt) en Porcupine tree (Steven Wilson)
#53 Gusttavo Lima: E voce
#82 Pokey Lafarde & the south city three: Middle of everywhere, Amerikaanse folkzanger, die in 2009 deze groep begon
#98 het Metropole orkest: The wine of silence [NL]

Tot slot nog een blik op de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin blijft Whitney Houston de scepter zwaaien met haar album ‘The ultimate collection’, nu voor de negende week. Ze wordt al een aantal weken op de hielen gezeten door Adele met ‘19’. Maar het verschil tussen beide albums is nu wel erg klein geworden: 0,57%. Gezien de verkoopaantallen in deze lijst, gaat het slechts om een paar exemplaren!

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten