zondag 13 mei 2012

Ellen ten Damme is altijd op zoek naar die ene evergreen

Ellen ten Damme: Het regende zon (100)

Nog steeds jammer dat, zelfs na meerdere pogingen, het in 2009 niet lukte met ‘Durf jij’ van Ellen ten Damme. Het gelijknamige album stond wel 47 weken genoteerd en werd zelfs met goud bekroond (= 25.000 verkochte exemplaren). Het jaar daarop had Ellen wel een hit, ‘Wat is dromen’, haar duet met 3js, dat zelfs de eerste plaats bereikte.
‘Het regende zon’, deze week de hekkensluiter op #100, is de voorloper van haar gelijknamige vierde album, dat eind deze week verschijnt. Aanstaande zondag, 20 mei, om 4 uur, is de albumpresentatie in ‘Concerto’ in Amsterdam. Op het album zingt Ellen dertien liedjes, op teksten van Ilja Leonard Pfeijffer, Harry Mulisch, Remco Campert en Ellen zelf. Naast de singleversie, staar er ook een versie op met de originele tekst.

gedicht

‘Het regende zon’ komt uit het gedicht ‘Denkend aan Jacques Prévert en Joseph Kosma’ van Remco Campert uit de bundel ‘Dichter (verzamelde gedichten)’ uit 1995 met gedichten die hij schreef tussen 1951 en 1994. Eigenlijk is deze verzameling een poëtische autobiografie. In 2010 verscheen een nieuwe uitgave van ‘Dichter’.

Jacques Prévert was een Franse dichter die de tekst schreef van ‘Les feuilles mortes’, waarvoor zijn vriend Joseph Kosma de muziek schreef. Het nummer was voor de film ‘Les portes de la nuit’ met Yves Montand uit 1948. Nadat het lied in het Engels werd vertaald, werd het een wereldhit onder de titel ‘Autumn leaves’.

op zoek

Ten Damme is altijd op zoek naar die ene evergreen, dingen die voor de eeuwigheid mooi blijven, maar er nog niet zijn.. Ze zal echter nooit deze ‘evergreen’ maken, want ze wil altijd verder, beter. Sinds maart tourt ze met haar nieuwe theatershow ‘Spitz!’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten