zondag 13 mei 2012

Gusttavo Lima onttroont Triggerfinger

Gusttavo Lima: Balada (1) *** eerste week op #1 ***

Lange tijd is Nivaldo Batista Lima, de volledige naam van Gusttavo Lima, vergeleken met Teló. En nu, in de vierde week, kan hij eindelijk dat juk afwerpen, want na Teló met ‘Ai se eu te ego!’ (7x #1 en richting drie keer platina!), scoort Lima met ‘Balada’ ook een #1-hit! Na België (twee weken geleden), is Nederland het tweede land waar ‘Balada’ de eerste plaats bereikt. In zijn thuisland Brazilië, kwam het nummer van Lima niet verder dan de derde plaats.

live

‘Balada’ is net als ‘Ai se eu te ego!’ van Michel Teló een live-hit: opgenomen tijdens een concert. De opname van ‘Balada’ vond plaats op 3 juni 2011 in Patos de Minas, een stad in het zuidoosten van Brazilië, voor een publiek van 60.000 mensen. Van het concert is de cd/DVD ‘Gusttavo Lima e Você’ verschenen, die deze week binnenkomt op #53 in de Album Top 100.

Braziliaans kwartet

Net als Michel Teló, komt Gusttavo Lima ook uit Brazilië. Hij is de tweede Braziliaanse act die dit jaar een #1-hit scoort in ons land. In totaal is Lima nog maar de vierde Braziliaan in de Mega-geschiedenis die een #1-hit scoort. De eerste was ‘Lambada’ van Kaoma in 1989, dat tevens de bestverkochte single van het jaar was. Kaoma was een multinationaal gezelschap, waarvan zangeres Loalwa Braz geboren is in Rio de Janeiro. Twintig jaar later diende de volgende Braziliaanse #1-hit zich aan: ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, ook afkomstig uit Rio de Janeiro. Begin dit jaar volgde Michel Teló met ‘Ai se eu te ego!’ en nu is het de beurt aan Gusttavo Lima met ‘Balada’. Overeenkomst tussen de laatste drie #1-hits is dat ze allen in het Portugees worden gezongen.

concurrentie

Het is Lima dus gelukt om de hegemonie van Triggerfinger met ‘I follow rivers’ te doorbreken dat negen weken lang de eerste plaats bezet hield. Het is echter wel de vraag of Lima het ook zo lang zal volhouden, want er zijn meerdere kapers op de kust. Begin juni verschijnt ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling. Daarnaast sluiten we niet uit dat ‘You and me’ van Joan Franka terugstijgt naar #1 en tenslotte hebben we nog de EK-hits. Maar voorlopig zal Lima daar geen last van hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten