vrijdag 18 mei 2012

Hitflits: Golden earring na 28 jaar terug op #1; postuum noteringen voor Donna Summer

Eigenlijk was de inspiratie voor een nieuw album op. Nieuwe ideeën bleven uit, alle aandacht ging uit naar het spelen, wat ze nog graag doen. Toch komt the Golden earring, die in september 50 jaar bestaat, nu wel met een nieuw album, ‘Tits ’n ass’, dat binnenknalt op de eerste plaats van Album Top 100. ‘Strangeland’ van Keane, vorige week binnen op #1, zakt naar de vijfde plaats.

oude teksten

Waarom toch een nieuw album, is er nu wel inspiratie? Het antwoord komt van George Kooymans, in 1961 oprichter van de band, die toen nog de Tornado’s heette: “Twee jaar geleden kwam ik teksten van Barry Hay (leadzanger) tegen, waarmee ik in mijn studio in België aan de gang ben gegaan. Met Hay, die op Curaçao woont, had ik via de mail contact en schreven we nieuwe teksten. Vervolgens heb ik thuis alle demo’s opgenomen en die aan de rest van de band gemaild.”

stemproblemen

Het nieuwe album zouden ze opnemen in de Abbey Road studio’s in Londen, maar vanwege stemproblemen van Kooymans ging dat niet door. Toen hij daarvan hersteld was, huurde George een repetitieruimte in Den Haag, waar de nummers uiteindelijk vorm kregen. De opnames vonden plaats in de State of Ark studio’s in Richmond met John Solleveld in plaats van de beoogde Chris Kimsey (producer Rolling stones). Volgens Kooymans is ‘Tits ’n ass’ een rock ’n roll plaat geworden, waar ze zeer tevreden over zijn.

‘Still got the keys to my first cadillac’, de eerste single, ging vorige week op herhaling op #17, maar zakt deze week naar #65. Vind je het gek, de fans schaften in grote getale het album ‘Tits ’n ass’ aan, dat bijna drie keer ‘This is my voice’ van Glennis Grace, binnen op #2, uitverkoopt. ‘Tits ’n ass’ is hun negende #1-notering, de andere acht op een rijtje:
‘Golden earring’ (5x in 1970)
‘Seven tears’ (5x in 1971)
‘Moontan’ (1x in 1973)
‘Switch’ (1x in 1975)
‘The best of Golden earring – 10 years 20 hits’ (1x in 1975)
‘Live’ (1x in 1977)
‘Cut’ (1x in 1982)
‘N.e.w.s.’ (2x in 1984)

Het restant eersteweeks noteringen:
#7 Fresku: Maskerade [NL]
#15 Elske DeWall: Brave [NL]
#16 Tenacious D: Rize of the fenix (kanshebber voor een #1-notering in de Britse albumlijst)
#19 Kensington: Vultures [NL]
#30 Adam Lambert: Trespassing
#31 Piter Wilkens: Best genoch [NL]
#35 Gossip: A joyful noise
#53 Drive like Maria: Drive like Maria
#54 Beach house & Gabriel & the hounds: Kiss full of teeth
#65 Santana: Shape shifter
#67 Joe Bonamassa: Driving towards the daylight
#68 Garbage: Not your kind of people
#69 Luka Bloom: This new morning
#76 Willie Nelson: Heroes
#79 Paul & Linda McCartney: Ram, speciale uitgave in diverse configuraties van het album uit 1971 (zie afbeelding)
#90 Absynth minded: As it never was

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, heeft Whitney Houston met haar album ‘The ultimate collection’, net geen tiende week gehaald. Het album moet de eerste plaats afstaan aan een oude bekende: Anouk met ‘For bitter or worse’, dat in de 27e week terugstijgt vanaf de 3e plaats. Ze blijft de #2, Adele met ‘19’ bijna 4% voor, Houston zakt naar de 3e plaats. Alle aandacht voor de documentaire ‘Marley’ rond het leven van Bob Marley, zorgt er voor dat het album ‘Legend’ van 33 naar #5 stijgt. Het album staat precies 100 weken in de lijst!

Gisteren werd bekend dat Donna Summer op 63-jarige leeftijd overleden is aan kanker. Dit nieuws zorgt er voor dat haar album ‘The journey/Very best of’ binnenkomt op #27. We sluiten niet uit dat het album volgende week de top 10 instijgt. Het verzamelalbum stamt uit 2004 en stond destijds vier weken genoteerd in de Album Top 100 met als hoogste notering #57.

succes begon in Nederland

Donna Summer werd geboren als LaDonna Adrian Gaines in Boston op oudjaardag 1948. De naam Summer stamt uit de tijd dat ze korte tijd getrouwd was met de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer, waarmee ze in München woonde en een dochter, Mimi, had. Sommer werd Summer. Ze belandde daar nadat ze een rol had aangenomen in de musical ‘Hair’, die in Duitsland ging toeren. Nederland was het eerste land waar ze succes had, met ‘The hostage’ (#2 in 1974). Daarna stond ze nog dertig keer genoteerd, waaronder twee weken op #1 in 1977 met ‘I feel love’. Die hit schreef ze samen met Pete Bellotte en Giorgio Moroder. Uit die tijd stamt ook haar bijnaam ‘Queen of the disco’. In de Single Top 100 gaat ‘Last dance’ (#10 in 1978) op herhaling op #97.

Daarover gesproken, in de singlelijst is het al volop zomer, tenminste als je afgaat op de muziek, want ‘Balada’ van Gusttavo Lima staat ruim bovenaan. Het verschil met de #2, ‘I follow rivers’ van Triggerfinger is bijna 19%. Gestegen van 9 naar #4 is ‘Next to me’ van Emeli Sandé, die dat voor een groot deel dankt aan haar optreden, vorige week zaterdag, in ‘Pau!l’. Ook haar album ‘Our version of events’ heeft daar voordeel bij, want het stijgt in de veertiende week van 39 naar #24. Morgenavond is Ilse DeLange te gast.

Alle eersteweeks noteringen deze week:

#6 Edsilia Rombley: Zeg me dat het niet zo is [NL]
#24 Justin Bieber: Turn to you (Mother’s day dedication)
#31 Rilan & the Bombardiers: Happy Jack [NL]
#50 Alain Clark: Let some air in [NL], vanavond zit Alain in De Wereld Draait Door, morgenmiddag zingt hij drie nummers in het TROS Muziekcafé en even daarvoor is zijn album ‘Generation love revival’ Strepenmeester in ‘De strepen van Spits’

#52 Dikdakkers: Klap maar in je handen [NL]
#60 Jaman: Laat me los, laat me vrij [NL]
#73 Glennis Grace: Ik ben niet van jou [NL]
#83 René Froger: Samen [NL]
#91 Robert ten Brok: Vind ik leuk [NL]
#92 Alle 13 jaanke: Zwemmen leer je in zee [NL]
#93 Tony Star: Slizzle (radio edit) [NL]
#88 Handsome poets: Sky on fire [NL]
#98 Marina & the Diamonds: Primadonna

Edsilia Rombley en Rilan & the Bomardiers danken hun notering aan een tv-optreden, René Froger aan een reclamespot van de ING. Meer daarover, na het weekend, in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten