vrijdag 1 juli 2022

Hitflits: Closure / Continuation, eerste #1-album voor Porcupine Tree; Eurovisie Songfestival nummer uit Armenië scoort alsnog

Na het album The Incident (#5 in 2009) en de gelijknamige tour, leek in 2010 het doek te zijn gevallen voor de Brits progressieve band Porcupine Tree. Steve John Wilson, zanger/gitarist en oprichter van de band, wilde zich meer toeleggen op soloprojecten. Twee van zijn albums bereikten bij ons de tweede plaats: Hand.Cannot.Erase. (in 2015) en The Future Bites (in 2021).
 
Maar op 1 november 2021, kondigde de band het album Closure / Continuation aan, het eerste album in twaalf jaar. Fans van het eerste uur, maar ook nieuwe fans, hebben het album volledig omarmd en belonen de band met een eerste plaats in de Album Top 100, hun eerste.
Hoewel Wilson jaren had verklaard niet achterom te willen kijken, maar vooruit en een reünie niet zag zitten, blijkt dat de band al zo’n twaalf jaar werkte aan het album. Zonder bassist Colin Edwin, waardoor het een album is geworden van Steven Wilson (ook op bas), Richard Barbieri (keyboards) en Gavin Harrison (drums).
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Porcupine Tree: Closure / Continuation (93) *** eerste week op #1 ***
2. (2)   Harry Styles: Harry’s House (28), op 29,01%
3. (1)   Drake: Honestly, Nevermind (0)
4. (5)   Olivia Rodrigo: Sour (23)
5. (6)   Ed Sheeran: Equals (12)
 
Na vorige week op herhaling te gaan op de derde plaats, zakt A Light For Attracting Attention van the Smile deze week naar de achtste plaats. De verkoop leunt nog steeds zwaar op de verkoop van vinyl: het aandeel fysiek is 86%. A Light For Attracting Attention voert dan ook voor de tweede week de Vinyl 33 aan.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen:
#6 Chris Brown: Breezy (0)
#9 Conan Gray: Superache (53)
#19 Eric Clapton: Nothing But The Blues (100)
Live album opgenomen in muziektempel, The Filmore in San Francisco op 8 en 9 november 1994 tijdens de gelijknamige tour.
 
#36 Givéon: Give Or Take (0)
 
#54 Arooj Aftab: Vulture Prince (100)
Bij ons weten is het de eerste keer dat een muzikant uit Pakistan een notering krijgt in de Album Top 100. Verantwoordelijk daarvoor is de 37-jarige Arooj Aftab, geboren in Riyadh, Saudi Arabië, maar met Pakistaanse ouders. Op haar negentiende verhuisde ze naar de Verenigde Staten van Amerika en studeerde af in muziekproductie en techniek. Vulture Prince is haar derde album, waarmee ze haar debuut maakt op #54.
 
#84 Alec Benjamin: (Un)Commentary (35)
 
SINGLES
 
Het ging deze week alle kanten op. Op maandag voerde La Fuente met ‘I Want You’ de voorlopige Single Top 100 aan met slechts 0,07% voorsprong op ‘Ferrari’ van James Hype & Miggy Dela Rosa. Maar op woensdag was het net andersom en stond ‘Ferrari’ met een voorsprong van 0,52% voor op ‘I Want You’, gevolgd door ‘Olivia’ van Antoon (op 0,9%) en daarachter ‘As It Was’ van Harry Styles (op 0,86%). Kortom het kon nog alle kanten op.
 
Uiteindelijk zijn het James Hype & Miggy Dela Rosa met ‘Ferrari’ die met de eer strijken. Opnieuw, want op 11 juni stond het nummer ook al op de eerste plaats.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari      *** terug op #1 / tweede week ***
2. (4)   La Fuente: I Want You, op 0,75%
3. (1)   Antoon: Olivia
4. (3)   Harry Styles: As It Was
5. (5)   Fmg: Boot
 
Met slechts drie dagen op de streamteller, kwam ‘Break My Soul’ van Beyoncé vorige week  binnen op de 60e plaats. Na een volledige streamweek boekt het nummer flinke winst en stijgt door naar de veertiende plek. Eind juli verschijnt haar album Renaissance.
 
Sluiten we af met de eerste weeks noteringen van deze week
 
Zeven weken geleden, op 14 mei, vond in Turijn de 66e editie plaats van het Eurovisie Songfestival plaats. De week daarna stonden er zes liedjes in de Single Top 100, waaronder onze eigen S10 met ‘De Diepte’, dat op het festival elfde eindigde, maar wel naar de eerste plaats steeg. De andere vijf liedjes waren van deelnemers die bij de bovenste tien eindigden. Einde ESF 2022.
 
Niet helemaal, want deze week komt op #55 ‘Snap’ van Rosa Linn, de bijdrage van Armenië binnen. In de finale kreeg het liedje 61 punten, goed voor een 20e plaats. In de eerste halve finale was het liedje zelfs als vijfde geëindigd.

De binnenkomst deze week dankt het liedje vooral aan TikTok waar rond het nummer diverse filmpjes zijn gemaakt. Velen wilden het nummer helemaal horen, en begonnen het te streamen, waardoor het alsnog een hit is geworden. Sinds kort is er ook een remix van Fargo.
 
Voor de 22-jarige Rosa Konstandyan uit Vanadzor in Armenië, was het Songfestival niet geheel vreemd. In 2013 probeerde ze zich te plaatsen voor deelname aan het Junior Eurovisie Songfestival. Niet zij, maar Monica Avanesyan ging voor Armenië naar Kyiv en eindigde zesde.
 
#72 Son Mieux: Multicolor
 
Tot nu toe scoorde de Haagse groep Son Mieux twee albums: Faire De Son Mieux (#16 in 2019) en The Mustard Seed (#28 in 2021). ‘1992’, ‘Can’t Get Enough’ en ‘The Mustard Seed’ (anthem van Serious Request 2021), allen radiovriendelijke nummers, kregen geen notering. Maar de aanhouder wint, want ‘Multicolor’ (eind april 3FM Megahit en drie weken later NPO Radio 2 TopSong) komt binnen op de 72e plaats.
 
#87 Drake: Sticky
 
#89 Jinho 9, Katnuf & Bizzey feat. Jeriel Thunder: Interessant
Met uitzondering van Bizzey, hebben we hier te maken met drie debutanten. Jinho 9, 21 jaar, komt uit België. Kevin Jay Shomba zit achter Katnuf en Jeriel Thunder heet eigenlijk Jeriel Tshikangu Mukaba.
 
#90 Imagine Dragons: Sharks
#96 Charlie Puth & Jung Kook: Left And Right
 
Volgende week is er geen Hitflits, dan zijn we in Rotterdam op het North Sea Jazzfestival. Wel verschijnt er de komende week nog de Halfjaarflits. Mis hem niet!