vrijdag 1 maart 2019

Hitflits: eerste top 10-notering voor Suzan & Freek; zevende top 10-album voor Dream Theater

Net als Davina Michelle begonnen Suzan & Freek ook met het naspelen van (grote) hits op Facebook en later op hun eigen YouTube-kanaal, maar nooit langer dan één minuut. In 2017 brachten ze de cd Glass House Sessions uit met vier covers. Maar in tegenstelling tot Michelle die haar eerste hit scoort met een cover (‘Duurt Te Lang’ van Glenn Faria), doet het duo uit de Achterhoek, dat met een eigen nummer: ‘Als Het Avond Is’.

autobiografisch?

‘Als Het Avond Is’ gaat over een langdurige relatie waar de onzekerheid langzaam maar zeker insluipt. Hun eigen relatie? Het zou kunnen, want Suzan Stortelder en Freek Ribberink, zijn niet alleen een muzikaal duo, maar hebben ook een liefdesrelatie met elkaar. De vonk tussen de twee sloeg over tijdens de muziekles op de middelbare school.
‘Als Het Avond Is’ schreef het duo samen met componist/producer Léon Paul Palmen (Glennis Grace, Sam Feldt, Kraantje Pappie) en componist Arno Krabman (Jeroen van der Boom, André & Roxeanne Hazes, Within Temptation), die het nummer ook produceerde.

TopSong

Het nummer kwam begin november uit en werd al snel opgepikt door NPO Radio 2, die het nummer tot TopSong bombardeerde. Ondanks veel airplay, duurde het toch nog tot januari eer het nummer ook echt aansloeg. Op 12 januari kwam het nummer binnen op de 75e plaats en belandt twee maanden later bij de bovenste tien van de Single Top 100. In de achtste week stijgt ‘Als Het Avond Is’ van Suzan & Freek naar de achtste plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (zevende week op #1)
2. (2)   Chivv & Diquenza: Chivv (op bijna 23%)
3. (3)   Sevn Alias feat. Mula B & Trobeats: Big Man
4. (6)   Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks: Drup
5. (4)   Frenna feat. Mula B: Viraal

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#18 Ali B feat. Chivv & Boef: Sneaky Money
#33 Diplo, Bizzey & Ramiks: Dip Raar
#55 Guy Sebastian: Before I Go
#62 Martin Garrix feat. Bonn: No Sleep
#75 Woenzelaar: Nachtwacht
#84 Jacin Trill & Trobeats: Mona Lisa
#91 Ynw Melly: Murder On My Mind
#94 P!nk: Walk Me Home
#98 Delivio Reavon, La$$a & Mr.Ontspannen feat. Chivv & Henkie T: Hans Betaalt De Schade
#100 Lewis Capaldi: Someone You Loved

Naast de tien nieuwe noteringen, gaat één nummer op herhaling: ‘Better Now’ van Post Malone op #77, in de 41e week. Niet vreemd, want vorig weekend gaf de Amerikaanse rapper twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome in Amsterdam. Behalve ‘Better Now’, staat Malone nog met twee andere nummers genoteerd.
Zijn ‘Sunflower’ met Swae Lee, stijgt in de 17e week van de 80e naar de 59e plaats. En verrassend genoeg zakt zijn ‘Wow.’ vier plaatsen en komt uit op de 45e plaats. Beerbongs & Bentleys, zijn #1-album uit mei 2018, stijgt in de 44e week terug de top 10 in en komt uit op een achtste plaats.

ALBUMS

Twee keer een tweede plek, één keer een derde,  twee keer een vierde en één keer een negende plaats. Dat is het portfolio van de progressieve metalband Dream Theater uit het Amerikaanse Long Island. Dus de kans dat Distance Over Time, het veertiende studioalbum ook een top 10-notering zou krijgen, lag voor de hand. Na de hele week op een tweede plek, wordt het uiteindelijk een derde plek, voor de tweede keer dus.
Voor het eerst in twintig jaar schreven de bandleden samen de nummers voor het album. Dat deden ze gedurende een maand in een tot studio omgebouwde schuur in Monticello, New York. Opnieuw nam bandlid John Petrucci de productie voor zijn rekening. Op 20 maart start de ‘Distance Over Time’ wereldtournee, waarvan nog niet bekend is of de groep ook ons land zal aandoen. De voorlaatste keer dat Dream Theater in Nederland optrad, was in 2014, in de Heineken Music Hall (nu AFAS Live) in Amsterdam.

ALBUM TOP 6

1. (1)   Frenna: Francis (zevende week op #1)
2. (2)   Ariana Grande: Thank You, Next (op ruim 47%)
3. EW  Dream Theater: Distance Over Time

4. (8)   Soundtrack / Lady Gaga / Bradley Cooper: A Star Is Born
De winst deze week is mede dankzij de Oscar afgelopen maandag voor het nummer ‘Shallow’, het duet van Lady Gaga & Bradley Cooper, deze week op #14. Het album stond in oktober 2018 en januari 2019 op de derde plaats.

5. (6)   Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody (voor de derde week #1 in de Vinyl 33)

De andere nieuwe noteringen van deze week zijn:
#12 Robin Boreman: Folklore III: The Cradle Tree
#13 Offsete: Father Of 4
#19 Gunna: Drip Or Down 2
#21 Lil Pump: Harved Dropout
#22 GLADES: Onderscheiding
#34 Kehlani: While We Wait
#50 Gary Clark Jr.: This Island
#54 Delain: Hunter’s Moon
#88 John Mayall: Nobody Told Me