vrijdag 26 februari 2016

Hitflits: tweede #1-hit voor Rihanna

In de albumlijst heeft Lil’ Kleine met het album WOP! zijn #1-positie geprolongeerd, maar in de Single Top 100 is hij deze met ‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex, alweer na één week kwijt. Die is voor langere tijd geconfisqueerd door Rihanna en Drake met ‘Work’.


Tot deze week kwam Drake nooit hoger dan de zesde plaats, dat was vorig jaar met ‘Hotline Bling’. Voor Rihanna is ‘Work’ haar tweede #1-hit. De eerste scoorde ze eind 2007 en begin 2008 met ‘Don’t Stop The Music’, ruim acht jaar geleden dus.

Na Frankrijk is Nederland het tweede Europese land waar ‘Work’ ook de eerste plaats haalt. Daarnaast staat ‘Work’ ook op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade, haar veertiende daar. En Lil’ Kleine? Die heeft zeker niet te klagen, want alle elf tracks van zijn album WOP! gaan een tweede week in.

SINGLE TOP 5

1. (4)   Rihanna feat. Drake: Work
2. (1)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet
3. (2)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
4. (3)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: 1,2,3
5. (5)   Alan Walker: Faded

Vorige week was Dua Lipa met ‘Be The One’, buiten de elf tracks van Lil’ Kleine, de enige nieuwe notering. Deze week stoot ze door van 75 naar #53 en boekt de meeste winst en is daarmee de topsprinter.

Lil’ Kleine kwam vorige week met alle elf tracks van zijn album WOP! binnen. Boef doet het wat bescheidener: vier nummers van zijn EP Gewoon Boef, komen binnen:
#70 Hosselen
#71 Lauw
#87 Niet Eens Zo, feat. Lijpe
#92 Gevangenis
Overigens is Boef niet Tom Maas, zoals we onlangs meldden bij de binnenkomst van ‘Een Klein Beetje Geluk’, dat hij maakte met Ali B en Sevn Alias voor de film ‘Black’. Maar wie is het wel? Weet jij het? Meld het ons!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: WOP! (tweede week)
2. (3)   Justin Bieber: Purpose
3. (2)   Adele: 25
4. EW  Boef: Gewoon Boef
5. (4)   Coldplay: A Head Full Of Dreams

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#9 Rowwen Hèze: Vur Altied
#20 Wolfmother: Victorious
#21 Jack Garratt: Phase
#23 Robert Long: Jij Wou Mij Totaal – Zijn Complete Nederlandstalige Oeuvre 1974 - 2006
#36 Belle Perez: Agua Y Fuego
#57 Charles Aznavour: Collected
#59 Simple Plan: Taking One For The Team
#66 El Pino & the Volunteers: El Pino & the Volunteers
#70 Marlon Williams: Marlon Williams
#89 Mavis Staples: Livin’ On A High Note

Tot zover deze Hitflits. Morgen krijg je op de nieuwspagina van 3FM de albumsnippers. Dit weekend werken we deze Hitflits nog bij.

zondag 21 februari 2016

Megaman bij week 8 – 20 februari 2016

Lil’ Kleine wordt 9 miljoen keer gestreamd, maar radiostations durven er (nog) niet aan

Ook in de Album Top 100 pakt Lil’ Kleine de eerste plaats. Het is daarmee het allereerste Nederlandstalige hiphop album dat de eerste plaats haalt. Je leest er alles over in de albumsnippers.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Dubbelslag voor Lil’ Kleine

#1 Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet                               *** hoogste eerste weeks ***

Lil’ Kleine voert niet alleen de Album Top 100 aan (zie de albumsnippers en de Hitflits), hij pakt ook de eerste plaats in de Single Top 100. Dat doet hij met het nummer ‘Niet Omdat Het Moet’, met, hoe kan het ook anders, Ronnie Flex. Beiden scoorden vorig jaar een #1-hit met ‘Drank & Drugs’ en kennen elkaar al jaren. Eind dit jaar komt Flex met zijn album, en daar zal Kleine zeker ook op een flink aantal tracks te horen zijn.
Het blijft echter niet bij ‘Niet Omdat Het Moet’, want Kleine scoort daarnaast nog met elf  nummers. De eerste elf komen van zijn album WOP!, de andere track ‘Zeg Dat Niet’, stond al 37 weken genoteerd en gaat deze week op herhaling op #93. Met elf nieuwe hits, komt Kleine in één klap op twintig noteringen. Flex, die op zeven van de elf tracks meedoet, brengt zijn score op negenentwintig noteringen!

Hier volgen nog de tien andere nieuwe noteringen van Lil’ Kleine:
#3 Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: 1,2,3
#9 Bel Me Op, feat. Ronnie Flex
#14 Bericht, feat. Frenna
#15 Stripclub, feat. Ronnie Flex
#16 Mist En Regen, feat. Ronnie Flex
#18 Zeg Dat Niet (Jack $hirak remix), feat. Ronnie Flex (het origineel uit 2015 gaat op herhaling op #93)
#20 Goud
#21 Zonder Reden, feat. Ronnie Flex
#22 Zoveel
#35 [Skit] Drank & Drugs

In de Single Top 100 van deze week is de stand: 15 noteringen voor Lil’ Kleine, 14 voor Ronnie Flex, 10 voor beide. Met 15 noteringen deze week blijft Kleine nog ver onder het record dat Justin Bieber in november scoorde: 19 stuks! 18 daarvan kwamen van zijn net verschenen album Purpose.

Lil’ Kleine wordt negen miljoen keer gestreamd, maar radiostations durven er (nog) niet aan

Tot voor een jaar werden de nummers van Justin Bieber mondjesmaat gedraaid op de landelijke radiostations. Pas toen Bieber in zee ging met onder andere Skrillex en een meer volwassen geluid presenteerde, was hij ineens salonfähig.

Zover zijn de muziek samenstellers van de Nederlandse radiostations, met uitzondering die van FunX, nog niet met de Nederlandstalige hiphop van Lil’ Kleine, Ronnie Flex etc. Ondanks dat hun nummers miljoenen keren (de elf tracks van WOP! meer dan 9 miljoen!) zijn gestreamd en de bijbehorende videoclips miljoenen keren zijn aangeklikt, onthouden deze radiozenders hun luisteraars deze muzieksoort nog steeds. Daardoor blijven noteringen in andere hitparades ver achter bij die in de Single Top 100, waar airplay niet wordt meegenomen in de samenstelling.

Acceptatie komt met de jaren

De geschiedenis lijkt zich (weer) te herhalen. Het duurde tot in de jaren ’90 dat house en rapmuziek algemeen geaccepteerd werd. Nu is de Nederlandstalige hiphop aan de beurt. Onlangs gaf 3FM toe dat ze er vorig jaar te laat achter kwamen dat ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex zo aansloeg. Inmiddels is het beleid van het station dan ook wel wat aangepast, en wordt hun muziek vaker gedraaid. Zowel in de ochtend bij Giel als in de avond bij Roosmarijn komen hun tracks regelmatig langs. Nu de andere stations dus nog.

Dubbelslag voor Lil’ Kleine

Lil’ Kleine staat dus zowel op de eerste plaats van de Album Top 100 met WOP! als van de Single Top 100 met ‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex. Gelijktijdig een #1-album en een #1-single scoren, is geen unicum, maar het blijft wel een bijzonder hitfeit. Kleine is nog maar de negende Nederlandse act die dat lukt, waarvan eentje het zelfs vier keer presteerde! Hier komen ze alle twaalf, met achtereenvolgens het jaar, de artiest, de #1-single / het #1-album en tussen haakjes het aantal weken dat single en album gelijktijdig op #1 stonden:

1994: Paul de Leeuw: Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Plugged (6) (niet op het album) (*)
1995: Irene Moors en de Smurfen: No Limit / Ga Je Mee Naar Smurfenland (3)
1997: Jantje Smit: Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen / Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen (1)
2006: Jan Smit: Als De Morgen Is Gekomen / Op Weg Naar Geluk (3)
2007: André Hazes & Gerard Joling: Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren) / Toppers In Concert 2007 (1) (in medley op album) (*)
2007: Frans Bauer: Heb Je Even Voor Mij / ’n Ons Geluk (5) (niet op het album) (*)
2012: Jan Smit feat. Roos van Erkel: Sla Je Armen Om Me Heen / Vrienden (1) (niet op het album) (*)
2013: Marco Borsato met Jada Borsato feat. Willem Frederiks & Lange Frans, Day Ewbank & John Ewbank: Samen Voor Altijd / Duizend Spiegels (1)
2014: the Common Linnets: Calm After The Storm / The Common Linnets (1)
2015: Kenny B.: Parijs / Kenny B (1)
2015 Jan Smit: Recht Uit M’n Hart / Recht Uit M’n Hart – Ballades (1)
2016: Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet / WOP! (1)

(*) Voor vier noteringen geldt dat de hitversie niet op het album staat. Tellen we die vier niet mee, dan is ‘Niet Dat Het Moet’ van Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex dus de achtste in de rij.

Dua Lipa is the one

#75 Dua Lipa: Be The One

Ondanks de hausse aan Lil’ Kleine nummers (elf stuks!), komt er toch nog een ander nummer binnen: ‘Be The One’ van Dua Lipa op #75. Drie weken geleden werd het nummer zowel 3FM Megahit als de Gerard Ekdom 5-sterren plaat. Deze week is het de Alarmschijf op 538.

Dua Lipa (Londen, 22 augustus 1995) heeft Albanese ouders, afkomstig uit Kosovo. Het muziektalent heeft ze van haar vader, die rockmuzikant was. Op haar veertiende begon ze met het plaatsen van covers die ze maakte van onder andere Christina Aguilera en Nelly Furtado op haar eigen YouTube-kanaal. In 2015 werkte ze aan haar debuutalbum dat later dit jaar verschijnt.


‘Be The One’ van Dua Lipa is na ‘Here’ van Alessia Cara (deze week op #64), de tweede artiest uit de Sound of 2016, dat een notering krijgt in de Single Top 100. De Sound of is een jaarlijkse lijst van artiesten die getipt worden door journalisten en mensen uit het vak. Het wachten is nu nog op Jack Garratt met ‘Breathe Life’, begin januari de ‘winnaar’. Deze week verschijnt Phase, zijn debuutalbum, dat we vrijdag ongetwijfeld in de Album Top 100 kunnen verwachten.